ΜΟΥΣΙΚΗ

10 πασίγνωστα ξένα τραγούδια με γελοίους στίχους

Πλακούντες που πέφτουν στο πάτωμα και αέναη επανάληψη της λέξης κέικ.

Λέμε συνέχεια και κοροϊδεύουμε πολλά απ’ τα πλέον γνωστά ελληνικά τραγούδια για την γελοιότητα των στίχων τους. Κι εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε κι άδικο.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι στίχοι προσπαθούν να το παίξουν ψαγμένοι και καταλήγουν να μην βγάζουν το παραμικρό νόημα και σε κάποιες άλλες είναι τόσο πρόχειρα γραμμένοι που μοιάζουν σαν να τους έγραψε πεντάχρονο παιδί χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο.

Αλλά για μισό λεπτό. Ας είμαστε δίκαιοι. Όχι, δεν πρόκειται να υπερασπιστώ αυτά τα ελληνικά τραγούδια, μην φοβάσαι. Απλά θα επισημάνω το προφανές: κι έξω, τα ίδια κάνουν και χειρότερα.

Πάρα πολλά από τα τραγούδια που γίνονται παγκόσμιες επιτυχίες, πουλάνε εκατομμύρια δίσκους και γεμίζουν στάδια και συναυλιακούς χώρους, έφτασαν εδώ που βρίσκονται με στίχους που είτε δεν βγάζουν το παραμικρό νόημα, είτε απλά είναι γελοίοι.

Πριν προλάβεις να με πεις υπερβολικό, διπλωμάτη ή αξύριστο (για κάποιο λόγο όταν κάποιος δεν συμφωνεί με κάτι που γράφω τα βάζει με το μούσι μου), θα ρίξω στη μάχη μερικά λαμπρά παραδείγματα τα οποία θα κάνουν αρκετά ελληνικά τραγούδια να αισθανθούν τουλάχιστον εφάμιλλα λαμπρών ποιημάτων.

Και πρόσεξε, μιλάω για στίχους που είναι αστείοι/παράξενοι/ακαταλαβίστικοι και στη μητρική τους γλώσσα κι όχι αφού μεταφράστηκαν στα ελληνικά.

BRUNO MARS – GORILLA

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:Ω, κοίτα τι κάνεις, κοίτα τι έκανες, όμως σε αυτή τη ζούγκλα δεν μπορείς να τρέξεις, γιατί αυτό που έχω για σένα, υπόσχομαι ότι είναι του θανάτου, θα κοπανάς το στήθος μου, μπανγκ, μπανγκ, γορίλα. Ω, ναι, εγώ κι εσύ μωρό μου να κάνουμε έρωτα σαν γορίλες, ω ναι, εγώ κι εσύ μωρό μου να κάνουμε έρωτα σαν γορίλες“.

Η ανάλυση: Σκέψου ελληνικό τραγούδι με στίχο “μπανγκ, μπανγκ, γορίλα“. Απ’ τη μία είμαι βέβαιος ότι θα είχε τεράστια επιτυχία και κόσμος θα χόρευε στα κλαμπ κοπανώντας το στήθος του, αλλά απ’ την άλλη νιώθω σαν να βλέπω μπροστά μου τα κραχτικά σχόλια τύπου “μα καλά, τι μπανγκ, μπανγκ γορίλα, είναι στίχοι αυτοί, πού πάει το ελληνικό τραγούδι;

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

THE KILLERS – ALL THESE THINGS THAT I’VE DONE

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:Έχω ψυχή, αλλά δεν είμαι στρατιώτης“.

Η ανάλυση: Γιατί ως γνωστόν, όποιος έχει ψυχή, συνήθως είναι και στρατιώτης. Θα μου πεις εδώ έκαναν επιτυχία με στίχο που αναρωτιόταν αν είμαστε άνθρωποι ή χορευτής, σε αυτό θα κολλούσαν;

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

RIHANNA – BIRTHDAY CAKE

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ξεκινάει με το “Έλα και βάλε το όνομά σου πάνω του. Βάλε το όνομά σου πάνω του. Έλα και βάλε το όνομα σου πάνω του. Το όνομά σου. Πάω στοίχημα ότι θέλεις να βάλεις το όνομά σου πάνω του. Βάλε το όνομά σου πάνω του. Έλα και βάλε το όνομά σου πάνω του Μ-μ-μωρό μου” και συνεχίζει αργότερα: “Ανυπομονεί να σβήσει τα κεράκια μου, θέλει αυτό το κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ κέικ (στοίχημα ότι θέλεις να βάλεις το όνομα σου πάνω του)“.

Η ανάλυση: Rihanna κορίτσι μου, μπορούσαμε να πιάσουμε το νόημα και με 2-3 αναφορές του κέικ, στοίχημα ότι μετά από τόσες επαναλήψεις θέλει απλά να φύγει τρέχοντας. Επίσης, πολύ θα ήθελα να ξέρω πώς κατέληξαν στις 15 επαναλήψεις. Γιατί όχι 12 ή 16; Η εισαγωγή πάλι, με τα συνεχή “έλα, βάλε το όνομά σου πάνω του, στοίχημα ότι θες“, πιο πολύ με πρόσκληση σε τσαμπουκά μοιάζει παρά με φλερτ.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Η Σαμπρίνα.

COLDPLAY – FIX YOU

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Φώτα θα σε οδηγήσουν σπίτι και θα σου ανάψουν τα κόκαλα“.

Η ανάλυση: Τα γνωστά φώτα που βάζουν φωτιά στα κόκαλα και τα κάνουν να πάρουν μπροστά, όλοι το έχουμε πάθει.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

CULTURE CLUB – THE WAR SONG

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο πόλεμος, ο πόλεμος είναι χαζός. Κι οι άνθρωποι είναι χαζοί“.

Η ανάλυση: Κι οι στίχοι είναι χαζοί. Όλα είναι χαζά. Κακός πόλεμος. Καθρεφτάκι.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Οι αφοί Κατσιμίχα.

SHAKIRA – WHENEVER, WHEREVER

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:Είμαι τυχερή που το στήθος μου είναι μικρό και ταπεινό, για να μην το μπερδεύεις με βουνά“.

Η ανάλυση: Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χαθεί έχοντας μπερδέψει στήθη με βουνά άλλωστε, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας κι είχε πέσει και στην έκθεση της τρίτης λυκείου πριν μερικά χρόνια.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Η Άννα Βίσση.

SNAP! – RHYTHM IS A DANCER

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:Είμαι σοβαρός σαν τον καρκίνο όταν λέω ότι ο ρυθμός είναι χορευτής“.

Η ανάλυση: Το μόνο σοβαρό πράγμα που κάνει ρίμα στα αγγλικά με τον χορευτή είναι ο καρκίνος; Ας έβαζαν bouncer, κι αυτοί πάντα σοβαροί είναι.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Ο Νίκος Βουρλιώτης.

LIVE – LIGHTNING CRASHES

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:Ο κεραυνός πέφτει, μια νέα μητέρα κλαίει, ο πλακούντας της πέφτει στο πάτωμα“.

Η ανάλυση: WTF ρε φίλε, τι ο πλακούντας πέφτει στο πάτωμα, τι είναι αυτά ρε;

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Ο Γιάννης Αγγελάκας.

MICHAEL JACKSON – EARTH SONG

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:Οι ελέφαντες; Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη τους;“.

Η ανάλυση: Πράγματι, τις προάλλες ζήτησα από έναν ελέφαντα δανεικά και δεν μου έδωσε γιατί είπε ότι δεν θα του τα γυρνούσα ποτέ.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

OASIS – CHAMPAGNE SUPERNOVA

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Διασχίζοντας αργά το διάδρομο, πιο γρήγορα από οβίδα“.

Η ανάλυση: Τελικά ρε Noel, τον διασχίζεις αργά ή πιο γρήγορα κι από οβίδα, διάλεξε, δεν γίνεται και τα δύο ταυτόχρονα.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να το πει: Σάκης Ρουβάς.