ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

15 άγνωστα τραγούδια της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Εδώ δεν θα βρείτε κανέναν 'Καροτσέρη'.

Αν κάναμε ένα κολάζ της ελληνικής ποπ κουλτούρας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα ήταν σίγουρα το πρόσωπο στο κέντρο του. Βασικά αν δεν ήταν το κεντρικό, δεν θα δεχόταν ποτέ η ίδια να είναι μέρος του κολάζ.

Το αγαπημένο μου πράγμα που έχω ακούσει για εκείνη ήταν από τον Μάνο Χατζιδάκι που είπε να μην κακολογούμε ποτέ την Αλίκη, γιατί εκείνη ήταν τα παιδικά μας χρόνια.

Η Αλίκη μάς χάρισε πολλά ωραία τραγούδια γνωστά και αγαπημένα. Υπάρχουν όμως και αυτά, που κυρίως επειδή δεν ήταν μέρος μιας ταινίας της ή επειδή η ταινία δεν ήταν τόσο επιτυχημένη, παρέμειναν λίγο-πολύ άγνωστα.

Μέχρι σήμερα.

Μια περιπέτεια στη Νότιο Καρολίνα

Ένα από τα πιο ωραία και λιγότερο γνωστά τραγούδια της Αλίκης σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το τραγούδι γράφηκε για τον δίσκο ‘Η Αλίκη τραγουδά για εσάς’ του 1959 και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε κάποια ταινία.

Το τραγούδι της σειρήνας

Όπως και το τραγούδι ‘Νάνι του ρήγα το παιδί‘, το γνωστό και ως ‘Με τ’ άσπρο μου μαντίλι’ τραγούδι συμπεριλήφθηκε στην ταινία ‘Aliki my love’ του 1963, η πρώτη και η τελευταία απόπειρα της Αλίκης για διεθνή καριέρα. Η ταινία είναι αγγλόφωνη και πολλοί τη χαρακτήρισαν αντιγραφή της Μανταλένας. Δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και το μόνο που έχει μείνει από εκείνη είναι αποσπάσματα από μια κακή κόπια, τα οποία είναι και ανεβασμένα στο Youtube. Να αναφέρουμε εδώ ότι και μία ακόμα προσπάθεια της Αλίκης για άνοιγμα στο εξωτερικό ήταν την ίδια χρονιά, με το γύρισμα του ‘Χτυποκάρδια στο Θρανίο’ στα Τούρκικα, απέβη αποτυχημένη, για διαφορετικούς όμως λόγους. Η ταινία δεν παίχτηκε ποτέ στην Τουρκία, επειδή προέκυψε ελληνοτουρκικό πολιτικό πρόβλημα.

Βαρκαρόλα

Το τραγούδι όπως και το ‘Τα δάκρυα μου είναι καυτά‘ περιλαμβάνεται στη ταινία ‘Ταξίδι’ του 1962 , όπου ήταν και η πρώτη συνεργασία της Αλίκης με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Στην ταινία πρωταγωνίστησε με τον Νίκο Κούρκουλο και είναι και η μοναδική που οι δυο τους έπαιξαν μαζί.

Της βροχής το νερό 

Από το θεατρικό έργο ‘Μαντώ Μαυρογένους’ του 1974 για το οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τον δίσκο ‘Προδομένος Λαός’. Στον δίσκο συμμετείχαν και η Χάρις Αλεξίου, αλλά και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, από το λογαριασμό του οποίου μάλιστα έχει ανέβει και το τραγούδι στο Youtube.

Το αλικάκι

Το Αλικάκι (ή Δεσποινάκι) συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο ‘Επιστροφή’ του 1970 σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Το τραγούδι είναι από τα λαϊκά του Χατζιδάκι, τα οποία είναι πιο άγνωστα και απέχουν από το ύφος που τον έχουμε συνηθίσει. Στον δίσκο συμμετείχε τραγουδώντας  πολλά τραγούδια και η νεαρά τότε Δήμητρα Γαλάνη.

Κάποιος μ’ αγαπάει

Το ‘Κάποιος μ’ αγαπάει’ είναι πιθανότερο να το ξέρεις από τα χείλη της Κορίνας των Εγκλημάτων, όταν τραγουδώντας το, αποχαιρέτησε την παλιά της ζωή για να παντρευτεί το γιατρό. Είναι όμως της Αλίκης και έχει μιλήσει κιόλας γι αυτό στο ‘Καλλιτεχνικό Καφενείο‘. Το 1975 η Αλίκη χωρίζει με τον Παπαμιχαήλ και νιώθει ότι βρίσκεται σε καλλιτεχνικό αδιέξοδο. Αποφάσισε τότε να ανεβάσει τα μεγάλα μιούζικαλ και ένα από αυτά ήταν το ‘Καμπίρια’ για τη ζωή μιας πόρνης σε μουσική ενορχήστρωση Μίμη Πλέσσα, στο οποίο και περιλαμβάνεται και το τραγούδι.

Αφού τα ‘χεις

Μια πολύ ωραία απόδοση του ‘Hey Big Spender’ πάλι από την παράσταση ‘Καμπίρια’. Στην ίδια λογική και από την ίδια παράσταση είναι και το ‘Fever‘ με έναν στίχο όμως που σε κάνει να ανατριχιάζεις (με την κακή έννοια). Το ‘Καμπίρια’, στα Αγγλικά ‘Sweet Charity’, είναι μεταφορά σε μιούζικαλ της ιταλικής ταινίας ‘Le notti di Cabiria’ του Federico Fellini.

Μια νέα ζωή

Και αυτό είναι τραγούδι από το ‘Καμπίρια’, μεταφορά του ‘Send in the Clowns’.

Που να ‘σαι τώρα

Το ‘Πού να ‘σαι τώρα’ είναι επίσης από το ‘Καμπίρια’, αλλά είναι ορίτζιναλ όπως το ‘Κάποιος μ’αγαπάει’ και όχι διασκευή ξένου. Έχει πλάκα η διαφορά στο ύφος της μουσικής, που είναι ξεκάθαρα στο ελληνικό, μελαγχολικό, ερωτικό ’70s ήχο που ξέρουμε σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τραγούδια του θιάσου.

Και μ’ απολύσανε

Το τραγούδι είναι κομμάτι μιας κομμένης σκηνής από το ‘Ένα αστείο κορίτσι’, η οποία ταινία επηρεάστηκε δριμύτατα σεναριακά από το ‘Καμπίρια’ -δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα με αυτή την ταινία/παράσταση. Η Αλίκη δεν ήθελε να πει στον Νίκο Γαλανό ότι δουλεύει σε τσίρκο και όταν τη ρώτησε τι δουλειά κάνει, απάντησε με αυτό το τραγούδι.

Σαν σαμπάνια

Το 1991 ο Αντ1 μετέδωσε την τηλεοπτική σειρά ‘Και εύθυμη και χήρα‘. Η σειρά  ήταν η τρίτη και τελευταία σειρά της Αλίκης  στην τηλεόραση και λέγεται ότι δέχτηκε να την κάνει ως προσωπική χάρη στον φίλο της Μίνωα Κυριακού. Η Βουγιουκλάκη παραδέχτηκε σε πολλές συνεντεύξεις ότι ποτέ δεν αγάπησε τη μικρή οθόνη, επειδή όντας τελειομανής δεν μπορούσε να συνηθίσει τους γρήγορους και πιο πρόχειρους ρυθμούς που επιβάλλονται για τα γυρίσματα των επεισοδίων. Η σειρά παρά την ακριβή παραγωγή και τη διαφήμισή της δεν κατάφερε να φέρει τηλεθέαση στο κανάλι.

Ο Αγρός

Και αυτό το τραγούδι προέρχεται από την ‘Και εύθυμη και Χήρα’, όπως και τα ‘Κόκκινα φιλιά’. Η σειρά ήταν διασκευή της οπερέτας ‘Εύθυμη Χήρα’ του Franz Lehár, την οποία φυσικά η Αλίκη είχε ανεβάσει και στο θέατρο μία δεκαετία πριν.

Μη ζητάς να μάθεις

Η ταινία που μας έδωσε την ατάκα “Δίνω και το πετσί μου για δυο γουλιές τζιν“, την οποία αποθέωσε η Δήμητρα των Απαράδεκτων, μας έδωσε και αυτό το μελαγχολικό άγνωστο τραγούδι. Μιλάμε φυσικά για την ‘Κατάσκοπο Νέλλη’.

Πείνα

Με κάθε σου όνειρο μαζί κι ένα ζαμπόν. Πραγματικά μες στην ατάκα ήταν η ‘Κατάσκοπος Νέλλη’. Δεν ξεχνάμε αυτό και αυτό.

Το Τραγουδι Της Αλικης

Γραμμένο από τον Σταμάτη Κραουνάκη ειδικά για την Αλίκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου για τον δίσκο τους του 1989 ‘Δεν έχω ιδέα’. Με το δίδυμο είχε συνεργαστεί την ίδια χρονιά για την παράστασή της ‘Σίρλει Βάλενταϊν’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

50 πράγματα που ΔΕΝ έχουν αλλάξει από όταν γυρίστηκε το ‘Η κόρη μου η σοσιαλίστρια’
Η απρόσμενη αποτυχία της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην τηλεόραση