FESTIVALS

10 αλήθειες για τους Sex Pistols

Ψάξαμε και βρήκαμε αλήθειες για την μπάντα σύμβολο.

Στις 4 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του ‘Gimme Shelter Film Festival’ θα προβληθούν τα μουσικά ντοκιμαντέρ ‘Εδώ δεν υπάρχει άσυλο’ στις 19:30 και ‘The Filth and The Fury’ στις 22:00 στο Gagarin 205.

To ‘The Filth and The Fury’ είναι αφηγείται την ιστορία των Sex Pistols μέσα από τα ίδια τα μέλη της μπάντας, που χρειάστηκε μόνο 3 χρόνια για να αφήσει για πάντα το στίγμα της στη μουσική και την ποπ κουλτούρα, ενώ όλα τα μέλη της ήταν μόλις 20 χρονών.

1. ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΑ

Έχουν παραδεχτεί ότι παίζαν με μουσικά όργανα που είχαν κλέψει. Είχαν καταφέρει να κλέψουν μάλιστα πολύ καλά όργανα, στα οποία οι μουσικές τους δυνατότητες δεν κατάφερναν να ανταπεξέλθουν.

2. ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ PINK FLOYD

Ο John Lydon κυκλοφορούσε στους δρόμους με ένα μπλουζάκι των Pink Floyd που είχε τροποποιήσει μόνος του. Είχε κόψει τα μάτια από τα μέλη της μπάντας και είχε γράψει πάνω “I Hate”. Αυτό έκανε τον μάνατζερ των πρώιμων Sex Pistols (η μπάντα ως τότε αποτελούνταν από τον Steve Jones, τον  Paul Cook και τον Wally Nightingale) να τον προσέξει και να του ζητήσει να γνωρίσει τους υπόλοιπους. Έτσι ο John Lydon ή Johnny Rotten, όπως τον ξέρουμε, έγινε ο frontman των Sex Pistols.

3. SEX

O μάνατζερ της μπάντας ήταν ο Malcolm McLaren, ο οποίος είχε μαζί με την σύντροφό του Vivienne Westwood, την μπουτίκ ρούχων SEX. Η Vivienne Westwood ήταν η επίσημη στυλίστρια των Sex Pistols. Το στυλ το ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο ίσως αντίκτυπο με τη μουσική τους.

4. ΧΑΜΣΤΕΡ

Ο Sid Vicious ονομάστηκε έτσι επειδή το χάμστερ του Johnny Rotten, που λεγόταν Sid (από τον Syd Barrett των Pink Floyd) τον δάγκωσε. Εκείνος τότε είπε ότι “Sid is vicious”, δηλαδή “μοχθηρό” and the rest is history.

5. ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Το κομμάτι τους ‘God Save the Queen’ ειρωνεύεται τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ίσως το πιο γνωστό τους τραγούδι και για εκείνη την εποχή ήταν πολύ προκλητικό. Στους στίχους του παρομοιάζει τη βασιλεία με φασισμό και λέει ότι δεν υπάρχει μέλλον για την Αγγλία.

6. NO FUTURE

Η φράση “no future” έγινε έμβλημα του αναρχικού κινήματος της εποχής.

7. NO.1 Ή ΝΟ.2

Το τραγούδι έφτασε στο Νο.2 στα τσαρτς, οι φήμες όμως λένε ότι ήταν Νο.1 και θάφτηκε επίτηδες από την κορυφή για να μην είναι Νο1 ένα τραγούδι προσβλητικό για το στέμμα. Είχε μάλιστα απαγορευθεί να παίζεται στο BBC.

8. A&M

Πριν το γκρουπ υπογράψει με τη δισκογραφική Virgin έβγαλε ένα μικρό αριθμό δίσκων του ‘God Save the Queen’ στο label A&M. Αυτοί οι δίσκοι είναι πλέον από τους πιο περιζήτητους και ακριβούς στην Αγγλία ανάμεσα στους συλλέκτες.

9. ΑΝΑΡΧΙΑ

Στο ντοκιμαντέρ ‘ The Filth and the Fury’ ο Johnny Rotten είπε για το τραγούδι ‘Anarchy in the UK’ ότι δεν είναι αναρχικός και ότι το  “I am an anarchiste” ήταν η καλύτερη ρίμα που μπορούσε να σκεφτεί για το “I am an Antichrist”, το οποίο ήθελε όντως να χρησιμοποιήσει.

10. ΔΙΑΛΥΣΗ

Το 1978 μόλις δύο χρόνια μετά το breakout τους ο Johnny Rotten έφυγε από την μπάντα. Ένα χρόνο μετά ο Sid Vicious πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης, ενώ βρισκόταν κατηγορούμενος για τον φόνο της φίλης του Nancy Spungen. Μετά τον θάνατό του η υπόθεση έκλεισε και οι θεωρίες για τη δολοφονία της είναι πολλές.

Πηγή: Wikipedia

INFO

Οι πόρτες ανοίγουν στις  19:00

19:30 ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΥΛΟ

22:00 THE FILTH AND THE FURY

Gagarin205, Λιοσίων 205, Αθήνα. Tηλ: +30 2114112500

Η προπώληση γίνεται online στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και στα Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Τιμή Ημερήσιου Εισιτηρίου: 7 ευρώ (προπώληση & ταμείο).

H τιμή ημερήσιου εισιτηρίου ισχύει για όλες τις προγραμματισμένες προβολές και εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ημέρας.

[email protected]

www.gimmeshelterfestival.com

Facebook Page

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

40 χρόνια από την ενθρόνιση του punk
Πανκ, η άναρθρη κραυγή του ροκ