ΜΟΥΣΙΚΗ

Breathe In Breathe Out: Ένα μουσικό συνέδριο με επικεφαλής την electronica

Η πρώτη συλλογή του ραδιοφωνικού παραγωγού/dj Νίκου Δρογώση.

Εκεί που νόμιζα ότι εποχή των μουσικών συλλογών ραδιοφωνικών παραγωγών έχει τελειώσει, μαζί με το cd και το ίδιο το ραδιόφωνο, φτάνει στα χέρια μου το Breathe In Breathe Out. Η συλλογή (διπλή) είναι τόσο κατανοητή, απλή και απαραίτητη όσο και ο τίτλος της.

Βασικά είναι η συλλογή που όλοι θα θέλαμε να είχαμε φτιάξει αλλά δεν ξέρουμε πως. Και δεν έχει να κάνει με το αν είσαι ή όχι της ηλεκτρονικής μουσικής. Εδώ μέσα μπορεί να ανακαλύψεις ότι πάντα ήσουν και δεν ήξερες. Είναι τόσο φυσικά στημένη που όσο κλισέ κι αν ακούγεται (και είναι!) σε παρασέρνει.

Όσοι ακούν Εν Λευκώ νωρίς το βράδυ ξέρουν τον Νίκο Δρογώση. Οι υπόλοιποι και βάζω και μένα μέσα, μπορούν να τον γνωρίσουν λίγο καλύτερα στην παρακάτω σύντομη κουβέντα μας.

 

Πρώτα πες μου εν συντομία από πού έχεις περάσει μέχρι σήμερα που βρίσκεσαι στα decks του Εν Λευκώ.

Ξεκίνησα στη Μήλο, μετά Αθήνα για σπουδές σε κινηματογράφο και μουσική, συνέχεια με αρκετή τηλεόραση στο MAD TV,ραδιόφωνο στον BEST 92,6,κινηματογράφο σε όλες τις πειραματικές του εκδοχές, ραδιόφωνο στον  ΕΝ LEFKO 87,7 και μετά με πήρες τηλέφωνο για τη συνέντευξη.

Το Breathe In/Out είναι η πρώτη σου συλλογή; Θα υπάρξει συνέχεια;

Ναι είναι η πρώτη μου συλλογή. Kυκλοφόρησε από την Cobalt Music με την υποστήριξη του En Lefko 87,7 και ναι θα υπάρξει συνέχεια. Ετοιμάζω τη δεύτερη συλλογή που θα κυκλοφορήσει κοντά στο Πάσχα.

Και η οποία θα είναι αντίστοιχη με αυτή; Καμία σχέση; Τι θα είναι περίπου;

Ναι, θα είναι συνέχεια της πρώτης γιατί εκτιμώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του συγκεκριμένου μουσικού ύφους που συνδυάζει την ανάδειξη ελλήνων καλλιτεχνών και μουσικά διαμάντια από όλο τον κόσμο. Κοινός παρανομαστής η σύγχρονη electronica με αναφορές σε soul,disco,funk και jazz μουσικές. Μουσικές που μας βοηθούν να παίρνουμε μια μεγάλη ανάσα στη διάρκεια της ημέρας.

 

Ποια είναι η διαδικασία της σύνθεσης τη συλλογής;

Η διαδικασία είναι άπειρες ώρες ακρόασης και αναζήτησης των κατάλληλων κομματιών για τη δημιουργία του κατάλληλου σάουντρακ για τον σύγχρονο άνθρωπο που ζει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Ψάχνω μουσικές που μπορούν να ντύσουν τις αναμνήσεις των καθημερινών μας στιγμών αλλά και μουσικές που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή μας αποσυμπίεση. Η διαδικασία είναι μαγική γεμάτη αστερόσκονη.

Υπάρχουν κομμάτια που κρατάς για τον εαυτό σου; Κομμάτια που λες «εντάξει αυτά δεν θέλω να τα μάθει κανείς».

Χαχα.. βασικά όχι, μου αρέσει να μοιράζομαι τη μουσική, να εισπράττω τον ενθουσιασμό του ακροατή, να προσφέρω μικρές δόσεις ευτυχίας στη διάρκεια της απαιτητικής  καθημερινότητας. Το να μοιράζομαι τη μουσική είναι και ένας από τους λόγους που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο.

Που βρίσκεις υλικό; Ποιοι είναι οι τρόποι που αποκτάς σπάνια κομμάτια;

Το υλικό βρίσκεται μέσα από την καθημερινή ενασχόληση, στα δισκάδικα της πόλης, στα blogs,στις συζητήσεις με φίλους. Είναι τρόπος ζωής.

Τα σπάνια κομμάτια είναι συνήθως τυπωμένα σε βινύλιο και η αναζήτησή τους είναι μόνιμη, φαντάσου το ως ένα πρόγραμμα που τρέχει πάντα στο background του υπολογιστή σου ενώ περιηγείσαι στο internet.

Μπορείς να τα χρυσοπληρώσεις στο discogs ή να τα ανακαλύψεις σε μια ντάνα με χύμα δίσκους μια Κυριακή στο Μοναστηράκι (recommended).

 

Ποια είναι η γνώμη σου για το ραδιόφωνο σήμερα; Υπάρχει ελπίδα να σωθεί;

Χαχα, εσύ είσαι βέβαιος λοιπόν ότι το ραδιόφωνο είναι στο χείλος του γκρεμού; Είναι αρκετά σύνθετο το θέμα. Για ποιο ραδιόφωνο μιλάμε; Γι’ αυτό που το αντιμετωπίζει ως επιχείρηση και τους δίσκους ως προϊόντα ή για το ραδιόφωνο που έχει μουσικολογικό χαρακτήρα; Και τα δύο έχουν τα θέματά τους. Και τα δύο έχουν ορκισμένους εχθρούς αλλά και υποστηρικτές. Η σύνθεση τους, το πάντρεμα τους είναι ίσως η ελπίδα στην οποία αναφέρεσαι.

Είμαι σχεδόν βέβαιος, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Άλλωστε έχει πλέον περάσει στα χέρια του ίντερνετ η όλη φάση. Αναπολείς τις παλιές του μέρες ή απλά έχεις αποδεχτεί ότι έτσι είναι πια;

Αναπολώ αυτές τις μέρες όπως αναπολώ το να παίζω Atari με τους παιδικούς μου φίλους, αυτο δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνω να παίζω playstation.

Θεωρώ πως το ραδιόφωνο στην Ελλάδα είναι σε ένα καλό επίπεδο. Αλλες ευρωπαικές χώρες που είναι και πιο ανεπτυγμένες από εμάς βιώνουν χειρότερες καταστάσεις. Πιστεύω πάντως πως έρχονται καλύτερες μέρες.

Που αλλού μπορεί να σε ακούσει κανείς εκτός από το 20.00-22.00 στον Εν Λευκώ;

Επιμελούμαι επίσης τη Sleepless Zone του σταθμού Κυριακή με Πέμπτη 02:00-04:00 τα ξημερώματα, με ονειρικές προσεγγίσεις στο μέτρημα αστρικών προβάτων. Πριν δοκιμάσω μουσικές σε μπαράκια και club της χώρας, το ανακοινώνω στις επίσημες σελίδες μου τις οποίες βρίσκεις στο site μου www.ladroga.gr.

Έχεις κάποιο μουσικό guilty pleasure ή δεν πιστεύεις ότι πρέπει να υπάρχει ενοχή σε οτιδήποτε σου αρέσει;

Προς τι οι ενοχές;

Η μουσική είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Όχι ενοχές λοιπόν αλλά γνώση και αποδοχή.

Κάποια βράδια τα περνάω με Δημήτρη Μητροπάνο.

Και για να κλείσουμε. Μια πρόσφατη ανακάλυψη σου;

Spaniol – Rio Japura na Paulicéia με άρωμα Philip Glass.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι μουσικές συνεντεύξεις του PopCode