ΜΟΥΣΙΚΗ

Dimitri Vegas και Like Mike, πώς είναι να είστε οι κορυφαίοι DJ’s στον κόσμο;

Λίγες ημέρες πριν εμφανιστούν στην Ελλάδα, τα αδέρφια Θηβαίου μιλάνε στο Oneman για το κλάμπινγκ, την Ίμπιζα, την τρομοκρατία και την ποδοσφαιρική αναμέτρηση Ελλάδας-Βελγίου.

Οι περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες θα τελειώσουν την καριέρα τους με το μαράζι της διεθνούς καριέρας. Αρκετοί απ’ αυτούς θα υποστηρίξουν ότι τα κατάφεραν, επειδή έδωσαν μερικές συναυλίες μπροστά στους τίμιους ομογενείς του εξωτερικού.

Ο Δημήτρης κι ο Μιχάλης Θηβαίος πάντως, δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Βλέπεις, τα δύο αδέρφια τα οποία έχουν γεννηθεί στο Βέλγιο, συνθέτουν το δίδυμο DJ “Dimitri Vegas και Like Mike” κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή του top 100 του DJ Magazine, όντας ταυτόχρονα και resident DJ’s του “Amnesia” στην Ίμπιζα, ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο γνωστών κλαμπ στον κόσμο. Όχι κι άσχ(κ)ημα.

 

Οι εμφανίσεις τους μπροστά σε χιλιάδες κόσμου στο φεστιβάλ “Tomorrowland”, το σημαντικότερο event της dance μουσικής, αρκούν για να σε πείσουν πως αποτελούν ένα απ’ τα πιο καυτά δίδυμα της σκηνής.

Ίσως μάλιστα αυτή τη στιγμή, τα δύο αδέρφια να είναι πιο γνωστά εκτός Ελλάδας, παρά στην ίδια τους την πατρίδα, κάτι που σκοπεύουν να διορθώσουν άμεσα, επισκεπτόμενοι τη χώρα μας για μια εμφάνιση στην πρώτη ημέρα του Ejekt Festival, στις 8 του Ιουλίου.

Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της Πλατείας Νερού, αποκαλύφτηκαν στο Oneman και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία τους για την επιστροφή στις ρίζες τους (insert ποίημα παλιννόστησης εδώ).

Η κορυφή και το κλάμπινγκ

 

Αλήθεια, πώς αισθάνονται που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των DJ’s, πάνω από ονόματα όπως o Martin Garrix, ο Armin Van Buuren, o David Guetta κι ο Avicii;

Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα, είμαστε ευγνώμονες στους φαν μας που μας υποστήριξαν και μας ψήφισαν. Σημαίνει πάρα πολλά για εμάς” παραδέχεται ο Δημήτρης. Τους δίνει όμως και κίνητρο να συνεχίσουν, τους διαβεβαιώνει πως κάτι κάνουν σωστά; “Ξέραμε από πριν πάντως ότι κάτι κάναμε σωστά, επειδή μας στήριζαν φανατικά οι φαν μας” εξηγει ο Μιχάλης (ή Mike, όπως προτιμάς). Μεγαλώνοντας όμως στο Βέλγιο, πώς απέκτησαν την επαφή τους με την ηλεκτρονική μουσική;

“Αποκτήσαμε τριβή μ’ αυτή τη μουσική πολλά χρόνια πριν, ως απλοί φαν. Το γεγονός ότι μας άρεσαν πολλοί καλλιτέχνες και παρακολουθούσαμε τη δουλειά τους, μας βοήθησε να καταλάβουμε τι ζητάει το κοινό απ’ τους DJ’s. Τύποι σαν τον Erick Morillo, τον Carl Cox και τον Fatboy Slim υπήρξαν οι επιρροές μας το πρώτο διάστημα που εξασκούσαμε την τέχνη μας”, λέει ο Mike. Η λέξη τέχνη οδηγεί αυτόματα, μηχανικά σχεδόν στην επόμενη ερώτηση. Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το κλάμπινγκ έχει πεθάνει κι ότι η EDM δεν είναι καν αληθινή μουσική;

“Κάνουν λάθος” απαντάει εξίσου μηχανικά ο Mike για να συνεχίσει ο Dimitri: “Βασικά, δεν έχουν έρθει σ’ ένα απ’ τα show μας ή σε κάποιο show αξιόλογου DJ. Η dance μουσική δεν υπήρξε ποτέ υγιέστερη”. Όσο για το καλύτερο κλαμπ στο οποίο έχουν ποτέ εμφανιστεί; “Το residency μας στο Amnesia club στην Ίμπιζα για το “House of Madness” πάρτι είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα σε ό,τι αφορά την τρέλα που επικρατούσε στην ατμόσφαιρα”. Κι η εμπειρία στο Tomorrowland;

“Μαγική, αξεπέραστη”, απαντάει και πάλι λακωνικά ο Mike για να δώσει την σκυτάλη στον Δημήτρη/Dimitri: “Μία ξεχωριστή εμπειρία που σε μεταφέρει σε έναν νέο κόσμο για να βιώσεις και να απολαύσεις τους μεγαλύτερους και καλύτερους  DJ’s που έχει να σου προσφέρει η σκηνή”. Οι ίδιοι ποιον ήχο προτιμάνε; Η μουσική τους άλλωστε συνδυάζει διάφορες σχολές. Ο Dimitri έχει και πάλι την απάντηση:

 

Στοχεύουμε στον μεγάλο, φεστιβαλικό ήχο, επειδή οι περισσότερες εμφανίσεις γίνονται μπροστά σε τεράστια κοινά. Γι’ αυτό και αγαπάμε τις μεγάλες μελωδίες, τις δυνατές μπασογραμμές και τις επικές ‘διαλύσεις’. Τα αναμειγνύουμε όμως με οτιδήποτε απ’ τις ροκ, χιπ χοπ και τραπ επιρροές μας. Γι’ αυτό και μπορείς να ακούσεις στοιχεία house, techno και bass μουσικής σε αυτό που κάνουμε”.

Η πατρίδα, η τρομοκρατία και το Ελλάδα- Βέλγιο

 

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Βέλγιο, αν κι ο Δημήτρης έχει ζήσει τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στην Ζάκυνθο. Θα σκεφτόντουσαν μια μόνιμη μετακόμιση στην Ελλάδα;

Θα το σκεφτόμασταν αν και το στούντιο μας είναι στο Βέλγιο και περνάμε πολύ χρόνο ανάμεσα σε Λος Άντζελες και Ίμπιζα, οπότε είναι ευκολότερο να ερχόμαστε να επισκεφτούμε τους συγγενείς μας όποτε μπορούμε” απαντά με ειλικρίνεια ο Δημήτρης. Στο Βέλγιο όπου ζουν, εκτυλίχθηκε πριν από μερικούς μήνες, ακόμη ένα επεισόδιο στην αλυσίδα της τρομοκρατίας. Οι σκέψεις τους απέναντι στο φαινόμενο; “‘Ήταν τρομακτικό να βλέπεις τέτοιες φρικτές εικόνες. Σαν έθνος το Βέλγιο παραμένει ενωμένο, όμως είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσεις τέτοιες σατανικές πράξεις”.

Λίγο πριν το τέλος, είχα φυλάξει μια απ’ τις δυσκολότερες ερωτήσεις μου. Οι εθνικές ομάδες του Βελγίου και της Ελλάδας θα αναμετρηθούν στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Ποια χώρα θα υποστηρίξουν τα αδέρφια; 

Πολύ δύσκολη ερώτηση, υποστηρίζουμε και τις δύο και θα θέλαμε να κερδίσουν κι οι δύο. Δεν μπορούμε να διαλέξουμε, οπότε απλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει”, βγάζει τα κάστανα απ’ τη φωτιά με διπλωματία ο Δημήτρης. Αλήθεια, πώς είναι να συνεργάζονται δύο αδέρφια τόσο στενά; Δεν υπάρχουν τσακωμοί, δεν βαριέται ο ένας τον άλλον; “Είναι εύκολο, περνάμε πολλές ώρες μαζί ταξιδεύοντας και δουλεύοντας στο στούντιο, αλλά ξέρουμε και πότε να δώσουμε χώρο ο ένας στον άλλο. Έτσι κι αλλιώς, στο στούντιο εργαζόμαστε χωριστά, ώστε να δουλέψει ο καθένας πάνω στις ιδέες του και ενώνουμε τις δυνάμεις μας στα τελικά στάδια” εξηγεί ο Μιχάλης.

 

Κλείνοντας, τι να περιμένει το αθηναϊκό κοινό απ’ την εμφάνισή τους στο Ejekt Festival;  “Ένα σπουδαίο show. Πολλές εκπλήξεις και πραγματικά πολλή φρέσκια μουσική στο set μας. Θα είναι τέλεια κι είμαστε κι οι δύο πολύ ενθουσιασμένοι”.

Οι Dimitri Vegas και Like Mike θα εμφανιστούν στην πρώτη ημέρα του Ejekt Festival, στις 8 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού, μαζί με τους James, τους Editors, τους Crystal Castles και τη Σtella.