ΜΟΥΣΙΚΗ

Συνέντευξη: Τα metal φαντάσματα των Red Fang

Ενόψει της live εμφάνισής τους στο Desertfest, μιλήσαμε με τους Red Fang για τη μπύρα, το 'Stranger Things' και το 'Showgirls'.

Οι Red Fang κατάγονται από το Portland. Την πόλη που έχει την υπερηφάνεια να διαθέτει ένα από τα πλέον άχρηστα πράγματα ever, ένα παρτέρι που το έχουν ονομάσει το μικρότερο πάρκο του κόσμου.

Στην πόλη τους άρεσε να τρώνε σε ένα κομμουνιστικό σαντουιτσάδικο (!!!) που λεγόταν People’s Sandwich Of Portland. Έχουν μετρήσει περίπου 4 χιλιάδες άδεια κουτιά μπύρας για να κάνουν το video του ‘Prehistoric Dog’ (τα οποία μετά τα έδωσαν σε έναν άστεγο και φημολογείται ότι έκτοτε κυκλοφορεί με Porsche). Το 2013 που είχαν ξανάρθει στην Ελλάδα έφαγαν ένα από τα καλύτερα γεύματα της ζωής τους κάπου στη Θεσσαλονίκη, με γαρίδες και μύδια.

Έγιναν γνωστοί κυρίως για τα χιουμοριστικά clips τους αλλά βασικά είναι μια από τις καλύτερες (και φυσικά πιο cool) sludge metal μπάντες από την Αμερική. Φέτος κυκλοφορούν το τέταρτο άλμπουμ τους και θα τους δούμε στα πλαίσια του Desertfest που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 7 και 8 Οκτωβρίου στην Ιερά Οδό.

Ο Aaron Beam, το μπάσο της μπάντας, βρήκε λίγο χρόνο για να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις.

Πρώτα απ’ όλα. Καταπληκτικό το εξώφυλλο για το καινούργιο σας άλμπουμ (‘The Only Ghosts’). Ποιος το έφτιαξε;

Ευχαριστούμε. Ο Orion Landau κάνει όλα μας τα εξώφυλλα για την Relapse (Records). Είναι ο designer της εταιρίας και ζει στο Portland κι έτσι τον βλέπουμε συχνά. Είχαμε μερικές συναντήσεις για το τι ψάχνουμε αυτή τη φορά, που σε πολύ γενικές γραμμές ήταν κάποιο απλό γεωμετρικό pattern. Πραγματικά βρήκε αυτό που θέλαμε. Είναι καταπληκτικός. Ελπίζω η μουσική του δίσκου να είναι έστω στο μισό καλή όσο το εξώφυλλο.

Θα είναι πιο ψυχεδελικό, όπως μαρτυράει το εξώφυλλο;

Χμ. Όχι, θα έλεγα ότι στην πραγματικότητα είναι πιο απλό από τα δύο προηγούμενα άλμπουμ. Υπάρχει κάποιο μυστήριο όπως υποδεικνύει το υπνωτιστικό σχέδιο στο artwork, αλλά δεν ξέρω αν χρησιμοποιούσα τη λέξη ψυχεδελικό. 

Ο τίτλος του άλμπουμ;

Είναι λίγο περίπλοκο για να το εξηγήσω. Για μένα (και θα έπρεπε να διαφορετικό για τον καθένα) αναφέρεται σε δαίμονες  ή καταστάσεις από το παρελθόν μας που μπορούν να επηρεάσουν το παρόν μας. Αυτά όλα δεν είναι αληθινά και ο μόνος τρόπος να έχουν οποιοδήποτε έλεγχο πάνω μας, είναι αν τα αφήσουμε. Όπως ακριβώς τα φαντάσματα.

Η Relapse Records είναι το δισκογραφικό σας σπίτι όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα τελευταία έχει αρχίσει να επεκτείνει το κατάλογο της σε λιγότερο σκληρό ήχο, με μπάντες όπως οι S U R V I V E, οι The Album Leaf, οι Nothing. Πως σου φαίνεται αυτή η στροφή;

Μ’ αρέσει πολύ που το κάνουν αυτό! Νομίζω ότι είναι θαρραλέο. Σέβομαι απόλυτα την ιδέα ότι μετά από τόσο καιρό η εταιρία αρχίζει και κυκλοφορεί μερικά πολύ διαφορετικά πράγματα. Και ειδικά παρόλο που ο Matt (σ.σ. Jacobson, ιδρυτής) είναι φανατικός μεταλλάς με απίστευτα βαθιά γνώση της σκηνής, το γούστο του δεν είναι περιορισμένο μόνο στο heavy metal. Επομένως μου φαίνεται λογικό που επιτρέπει στην εταιρία του να διευρυνθεί σε άλλα είδη που αγαπάει. Είδα όλη τη σεζόν του ‘Stranger Things’ και μ’ άρεσε πάρα πολύ η μουσική και νομίζω ότι την έφτιαξε ένας τύπος από τους S U R V I V E (σ.σ. για την ακρίβεια και οι δύο τύποι).

O Homer Simpson είχε κάνει την εξής πρόποση κάποτε: «Εις υγεία του αλκοόλ. Την αιτία και τη λύση σε όλα τα προβλήματα της ζωής». Το πιστεύετε κι εσείς αυτό; Τι σχέση έχετε με τη μπύρα;

(γέλια)

Εγώ σίγουρα όχι. Δεν πίνω τόσο πολύ αλκοόλ πια. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι όντως η αιτία για διάφορα προβλήματα, αλλά όχι και η λύση για πολλά από αυτά. Περιστασιακά βοηθάει, αλλά τις περισσότερες φορές που έχω κακή διάθεση, απλά την επιδεινώνει! Η σχέση μου με τη μπύρα είναι ότι τη συμπαθώ αρκετά, αλλά μερικά χρόνια πριν έπρεπε να την κόψω λόγω μιας μυκητίασης που έπαθα. Η μυκητίαση έφυγε, άρα μπορώ να ξαναπιώ ελεύθερα, αλλά δεν είμαι τόσο ερωτευμένος μαζί της όσο ήμουν κάποτε.

Πως σου φαίνεται το line-up του φεστιβάλ; Υπάρχει κάτι αγαπημένο σου σ’ αυτό;

To Desertfest είναι τέλειο κάθε φορά που έχουμε παίξει σ’ αυτό – δύο φορές στο Βερολίνο και μία φορά στο Λονδίνο. Φέτος έχουμε την τύχη να παίζουμε στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Στο πρώτο μας είχαμε παίξει με τους Colourhaze και τους γουστάρω πολύ αυτούς τους τύπους.

 

Οι στίχοι σας είναι συνήθως σκοτεινοί, αλλά τα αστεία video που φτιάχνεται σας καθιστούν τους πιο cool ροκάδες στην πιάτσα. Θα μας το εξηγήσεις αυτό;

Θα έλεγα ότι είμαστε καλοσυνάτοι άνθρωποι στην καθημερινή μας ζωή. Οι σκοτεινοί στίχοι είναι η έκφραση μερικών βαθύτερων προβληματισμών μας. Ελπίζουμε ότι μέσω των στίχων τους βγάζουμε από μέσα μας εντελώς ώστε να μην χρειάζεται να κουβαλάμε αυτές τις σκοτεινές σκέψεις συνέχεια. Το φαινομενικά παράδοξο μεταξύ στίχων και όλων αυτών των αστείων βίντεο, νομίζω ότι τελικά δεν είναι και τόσο παράδοξο. Δεν ξέρω κάποιον που να ζει σε κάποιο από τα δύο άκρα, όλα μαύρα ή όλα φωτεινά και ωραία, οπότε αντιπαραθέτοντας χαζά video clips με βαριά θέματα στους στίχους είναι απλά ένας αντικατοπτρισμός της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Πείτε μας μια αστεία ή περίεργη στιγμή που έχει συμβεί κατά τη διάρκεια ενός live.

Υπάρχουν μερικές, αλλά αυτή που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι μια φορά που παίζαμε σε ένα φεστιβάλ στη Γενεύη. Είχαμε ήδη παίξει παραπάνω από το χρόνο που μας αναλογούσε, αλλά ο κόσμος από κάτω έκανε τόση πολλή φασαρία όταν τελειώσαμε, που ήρθε ένας σεκιουριτάς και μας είπε «λοιπόν, πρέπει να βγείτε να παίξετε άλλον ένα κομμάτι, για να ηρεμήσουν όλοι αυτοί και να πάνε σπίτια τους». Βγήκαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι ένας από τους λόγους (ο βασικότερος μάλλον) που όλοι αυτοί έκαναν τόση φασαρία ήταν γιατί είχαν ανέβει πάνω στη σκηνή ένα γυμνός άντρας και μία γυμνή γυναίκα και έκανα κάτι ακροβατικά. Ήταν πολύ γυμνασμένοι. Νομίζω καταφέραμε να τους βγάλουμε 1-2 θολές φωτογραφίες.

 

Όλη αυτή η φάση Clinton εναντίον Trump σας τρομάζει καθόλου (όπως τρομάζει εμένα);

Εφιαλτικά τρομακτικό!

Εδώ στο PopCode αγαπάμε τις ταινίες. Αν η μπάντα σας ήταν ταινία, ποια θα ήταν και γιατί;

Το ‘Showgirls’. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται και επεξήγηση αυτό! Χρειάζεται;

*Οι Red Fang θα εμφανιστούν την πρώτη μέρα του Desertfest στις 7 Οκτωβρίου στην Ιερά Οδό.