ΛΙΣΤΕΣ

21 τοπ αγαπημένα ψεύτικα συγκροτήματα σε ταινίες και σειρές

Θα είναι σαν να είναι αληθινά, αλλά δεν θα είναι.

Πολλές φορές σε ταινίες και σειρές, το δράμα εξυπηρετείται από την ύπαρξη ενός συγκροτήματος. Άλλες φορές μπορεί η υπόθεση να είναι γραμμένη πάνω σε αυτό και άλλες να υπάρχει απλά σε κάποιο cameo ή επεισόδιο.

Συγκεντρώσαμε όλες αυτές τις φορές και τις κατηγοριοποιήσαμε ανάλογα με το πόσο ήθελαν εσκεμμένα οι δημιουργοί τους να γελοιοποιήσουν το δημιούργημά τους.

Τα σοβαρά

*Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι ταινίες και οι σειρές που αντιμετωπίζουν το είδος και το lifestyle της μουσικής που εκπροσωπεί το συγκρότημα σαν να ήταν πραγματικό.

Steel Dragon – ‘Rockstar’

Στο ‘Rockstar’ του 2001 βλέπουμε την πορεία ενός νεαρού φαν του συγκροτήματος Steel Dragon, που κατέληξε  πραγματοποιώντας το πιο τρελό του όνειρο, να γίνει frontman τους. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Mark Wahlberg, και η Jennifer Aniston, με τέλειο Pamela Courson λουκ. Η ταινία βασίστηκε στην πραγματικότητα των Judas Priest, και ας οι ίδιοι την αποκύρηξαν, επειδή δεν τους άφησαν να συμμετέχουν στη δημιουργία της. Ο Tim Owens ήταν frontman της tribute στους Judas Priest μπάντας, British Steel και κατέληξε frontman των Priest.

Stillwater – ‘Almost Famous’

Ο William, ένας awkward μουσικόφιλος έφηβος, ζει το όνειρό του γράφοντας για το Rolling Stone. Σαν να μην έφτανε αυτό, η γνωριμία του με τους Stillwater, ένα από τα πιο πραγματικά ψεύτικα συγκροτήματα της ποπ κουλτούρας,  και την Penny Lane θα του αλλάξει τη ζωή.

School of Rock

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές μουσικές ταινίες. Αν ένα συγκρότημα νιώθεις ότι όντως υπήρξε από τη λίστα μας, είναι σίγουρα αυτό.

Hep Alien – ‘Gilmore Girls’

Τώρα που ξεμπερδέψαμε με αυτά που έπρεπε οπωσδήποτε να αναφέρουμε, περνάμε στους Hep Alien, το συγκρότημα της Lane, της καλύτερης φίλης της Rory. Δεν θυμόμαστε τι ακριβώς παίζανε (κάτι σε ροκ I guess) και δεν χρειάζεται να θυμόμαστε. Το point ήταν ότι η Lane με την αυστηρή θρησκευόμενη Κορεάτισσα μητέρα ήταν σε ροκ μπάντα με μαλλιάδες και παντρεύτηκε τον έναν.

Josie and the Pussycats – ‘Riverdale’

Ξεκίνησαν τα κόμικ του Archie, μετά απέκτησαν το δικό τους κόμικ, το δικό τους άλμπουμ στα 70s, τηλεοπτικό καρτούν στα 90s, live-action ταινία του 2001 και στην πιο ωραία ως τώρα εκδοχή τους τις βλέπουμε στο ‘Riverdale’. Οι Josie and the Pussycats έχουν ακόμα πολύ μέλλον.

Jem and the Holograms

Η Jem και οι Holograms ήταν ένα καρτούν των 80s, που φυσικά στην Ελλάδα προβλήθηκε στα 90s. Η ιστορία ακολουθούσε την Jem και την μπάντα της, που προσπαθούσαν να πετύχουν στον κόσμο της μουσικής. Το τραγούδι των τίτλων τα λέει όλα για τη σειρά. “Glamour and Glitter, Fashion and Fame”.

Las Divinas – Patito Feo

Το καλοκαίρι του 2010 στο Mega (RIP) προβλήθηκε η αργεντίνικη εφηβική σειρά ‘Patito Feo’ και έκανε πάταγο στο κοινο 5-25. Η υπόθεσή της βασιζόταν στον κλασικό μύθο του ασχημόπαπου, αφού η πρωταγωνίστρια Πάτι φορούσε γυαλιά, σιδεράκια και ήταν ντροπαλή φτωχειά, ενώ η ανταγωνίστρια Αντονέλα ήταν η ωραία, πελούσια ντίβα. Και οι δύο είχαν όμως καλή φωνή και συγκροτήματα, η μία τις Las Divinas και η άλλη της Las Populares. Το κακό -για το μήνυμα που θα ήθελε ιδανικά να περάσει η σειρά- ήταν ότι το τραγούδι ‘Gasolina’ των Las Divinas της Αντονέλας ήταν τόσο καλό και catchy που ποτέ δεν το φτασε το συγκρότημα της Πάτι.

Πάρτε μετάφραση των στίχων. “Όλοι ξέρουν ποιος διατάζει σε αυτό το school, επειδή είμαστε άνθρωποι cool”, “Έτσι κι αλλιώς εδώ δεν μπαίνουν άσχημες, για να το δεις θα στο αποδείξω, κοίτα εκείνη την άσχημη και εκείνη την άλλη άσχημη”, “εδώ διατάζουν οι θεϊκές, γιατί είμαστε βόμβες, στ’αλήθεια βόμβες”, τραγουδάγαν ανίδεα στα ισπανικά τα 10χρονα ελληνόπουλα. Υποθέτουμε κάτι ανάλογο έγινε και στην Αργεντινή με περισσότερο eyeroll από γονείς και δασκάλους.

Μεταξύ σοβαρών και αστείων

* Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν συγκροτήματα ούτε ακριβώς σοβαρά, ούτε ακριβώς σατιρικά.

Sex Bob-Omb – ‘Scott Pilgrim vs. the World’

Ο Scott Pilgrim λέει ξεκάθαρα το μότο της μπάντας του.

We are Sex Bob-Omb and we are here to make you think about death and get sad and stuff

Pop! – ‘Music and Lyrics’ 

Στο ‘Music and Lyrics’ ο Hugh Grant είναι ένας ξεπεσμένος τραγουδιστής μιας χαζομπάντας από τα 80s που προσπαθεί να κάνει το μεγάλο καμ μπακ. Η Cora Corman (η Harley Bennett στην αλήθεια) είναι το it girl της εποχής και συμφωνεί να συνεργαστεί με τον απελπισμένο για ξανά-δόξα Hugh. Εκτός από το πετυχημένο 80s χιτάκι των Pop!, πολύ επιτυχημένο και το 00s χιτάκι της Cora ‘Buddha’s Delight‘.

Figrin D’an and the Modal Nodes – ‘Star Wars’ (1977)

Ξεπεσμένοι στο σύμπαν του Star Wars και οι Figrin D’an and the Modal Nodes, η εξαμελής μπάντα του Figrin D’an, που μας χάρισε ένα μοναδικό OST.

The Weird Sisters – ‘Harry Potter & the Goblet of Fire’

Με διαφορά το πιο κουλ συγκρότημα της λίστας, αφού μουσική έγραψε και lead singer τους ήταν ο Jarvis Cocker των Pulp.

Scotty Doesn’t Know – ‘EuroTrip’

Μία ταινία που όλοι διασκεδάσαμε όταν είδαμε. Μια ταινία που απορούμε αν θα διασκεδάζαμε όταν πετυχαίνουμε βιντεάκια από, τώρα. Το ‘EuroTrip’ είναι αυτό που έχει στο μυαλό του για την Ευρώπη ο μετέφηβος Αμερικάνος, που στα τεστ “δείξε μας το Ιράκ στο χάρτη”, το τοποθετεί κάπου στη Βραζιλία.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να πει κάτι για το ‘Scotty doesn’t know’ που τραγουδά ο Matt Damon, με λουκ Prodigy στην αρχή της ταινίας. Από τη λίστα μας είναι σίγουρα το πιο γνωστό οριτζινάλ κομμάτι.

Τα αστεία

* Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τα συγκροτήματα που σατιρίζουν το είδος και το lifestyle της μουσικής που αναδεικνύουν.

Boyz 12 – ‘American Dad’

Oι Boyz 12 είναι το πιο κοντά που έφτασε στο όνειρο ο Steve, που κρύβει μέσα του έναν αδικημένο ποπ-σταρ. Όλα φαίνονταν να ήταν στρωμένα για την καριέρα του boyband, αλλά λίγο πριν την έξοδο στις αγορές δημιουργήθηκαν οι Boyz 13 και τους πήραν το όνειρο μέσα από τα χέρια.

Kraftwerk Orange – ‘The Mighty Boosh’

Τα επεισόδια της 1ης σεζόν του ‘Mighty Boosh’ είναι ένα κι ένα (μην τολμήσετε ποτέ την 2η και 3η). Στο 9ο επεισόδιο της 1ης λοιπόν, o Vince γνωρίζει τις Kraftwerk Orange, ένα electro ντούο, οι οποίες τον προσκαλούν στην μπάντα τους.

Η πραγματικότητα βέβαια λίγο απήχε από την αστεία απεικόνιση στη σειρά. Οι Kraftwerk Orange ήταν όντως ελέκτρο μπάντα, μόνο με το όνομα Robots in Disguise -δηλαδή χειρότερο! Την εποχή που έκαναν γκεστ στη σειρά η Dee Plume, το ένα από τα δύο μέλη της μπάντας, είχε σχέση με τον πρωταγωνιστή Noel Fielding (ο Vince στο ‘Mighty Boosh’).

2gether

Οι 2gether ήταν ένα δημιούργημα του MTV που ήθελε να σατιρίσει τα boybands της εποχής. Εκτός από δική τους σειρά, στην οποία υπήρχε και εκπλητκικό γκεστ από την τότε πόπσταρ Mandy Moore, φοβερά σαν πραγματικά τραγούδια, το συγκρότημα έκανε και κανονικά τουρ.

Dewey Cox – ‘Walk Hard: The Dewey Cox Story’

Το scary movie των βιογραφικών μουσικών ταινιών και μία από τις καλύτερες κωμικές ταινίες που έχουν βγει, το ‘Dewey Cox’ συνομιλεί με το ‘Walk the line’, το οποίο είναι μια καλή ταινία, όντας εν τέλει πολύ ανώτερό του.

Spinal Tap – ‘This is Spinal Tap’

Το scary movie των μουσικών ντοκιμαντέρ και Νο1 στα περισσότερα ranking ψεύτικων συγκροτημάτων, οι Spinal Tap είναι η κωμική αποθέωση της αποθέωσης των μπαντών, που μόνιμα κάνουν οι μουσικοί κινηματογραφιστές.

Rick and Morty

Λίγο σατιρίζει τα ριάλιτι, λίγο τρέλα, το μπαντάκι που φτιάχνει ο Rick και ο Morty στο ‘Get Schwifty’ είναι αξέχαστο.

Τα Ασυναγώνιστα

*Αυτή η κατηγορία δεν μπαίνει σε κατηγορία.

Blues Brothers

Το φατσικά πιο διάσημο συγκρότημα (ντούο, εντάξει) της λίστας μας. Ξεκίνησαν από το Saturday Night Live αλλά σύντομα ξέφυγαν από τα όρια της τηλεόρασης για να ηχογραφήσουν κανονικά άλμπουμ και να πάρουν μέρος σε περιοδείες. Μετά τον θάνατο του John Belushi το ’82, η μπάντα συνέχισε με άλλα μέλη αλλά και guest τραγουδιστές.

Flight of the Conchords

Δεν ξέρουμε τι να γράψουμε. Δείτε το.

Έρχεται και reboot λένε.

Foregone Conclusion – ‘David Brent: Life on the Road’ 

Αν και γεννημένος για σόλο, το συγκρότημα του David Brent επανενώθηκε δεκαετίες μετά στο ‘Life on the Road‘.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.