ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα 20 λεπτά που άλλαξαν την Ιστορία της μουσικής (με αφορμή μία νέα VR εμπειρία)

Πως μια αξέχαστη συναυλιακή ανάμνηση οδηγεί στο VR μέλλον της μουσικής.

Θυμάμαι τον εαυτό μου κρεμασμένο στην τηλεόραση, να παρακολουθώ τα ελάχιστα αποσπάσματα, υποθέτω ως μέρος κάποια αναφοράς στο βραδινό δελτίο ειδήσεων και τους γονείς μου να με τραβολογάνε –ήταν Σάββατο και κάπου θα είχαμε να πάμε οικογενειακώς. Προφανώς, αδυνατούσα να συνειδητοποιήσω, όπως και οι περισσότεροι τότε, ότι όλο αυτό θα περνούσε κάποτε στην Ιστορία.

Ήταν 13 Ιουλίου του 1985. Ολόκληρος ο πλανήτης – ή τέλος πάντων ένα μεγάλο του κομμάτι – αδημονούσε για ένα εξαιρετικά διαφορετικό γεγονός: Τις παράλληλες ολοήμερες συναυλίες σε Λονδίνο και Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ για την ενίσχυση των προσπαθειών να βοηθηθούν τα υποσιτισμένα παιδιά στην Αφρική. Ήταν το Live Aid, μια πρωτοβουλία των Bob Geldof και Midge Ure. Πολλά από τότε μεγάλα ονόματα της ροκ και ποπ σκηνής βρέθηκαν on stage –o Phil Collins εμφανίστηκε και στις δύο σκηνές, πρώτα στο Γουέμπλεϊ και μετά, καβαλώντας ένα υπερηχητικό Concorde, μπροστά στο αμερικανικό κοινό.

Σημείωση: Αν θυμάμαι καλά, η ΕΡΤ είχε μεταδώσει σε κονσέρβα μέρες μετά, σπασμένο σε τρία απογεύματα, το μοναδικό όπως αποδείχτηκε γεγονός -το Live 8 του 2005 ήταν επίσης σημαντικό, μα νομίζω ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με το τι έγινε στα μέσα των 80s.

Στις 6.41 ώρα Λονδίνου οι Queen ανεβαίνουν στη σκηνή που είχε στηθεί στη μία άκρη του παλιού Wembley. Από κάτω το πλήθος τους υποδέχεται με ένα ζεστό χειροκρότημα. Ο μεγάλος Freddie Mercury ανταποδίδει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, δηλαδή με πιρουέτες και χειρονομίες. Στην αρένα δεν υπάρχουν διαχωριστικές ζώνες και η εικόνα της ανθρωποθάλασσας προκαλεί ρίγος. Οι Queen εκείνη την εποχή δεν ήταν στα πάνω τους. Όμως, ο Freddie είναι έτοιμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Κάθεται στο πιάνο, παίζει για ζέσταμα μερικές νότες και ξεκινά να τραγουδά το ‘Bohemian Rhapsody’. Είναι το έργο της ζωής του! Η μουσική του ιδιοφυία εκφρασμένη σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια όλων των εποχών.

Οι Queen μένουν στη σκηνή κάτι λίγο περισσότερο από 20 λεπτά. Ήταν ο προσυμφωνημένος χρόνος για όλους τους συμμετέχοντες (και ήταν πολλοί), υπό την απειλή ότι αν τον υπερβούν απλά θα τους έβγαζαν τα καλώδια από την πρίζα! Είναι τα 20 λεπτά που κατά κοινή ομολογία και μετά από πάμπολλες αναλύσεις ειδικών άλλαξαν την Ιστορία της μουσικής και καθόρισαν τις live εμφανίσεις όλων όσων ονειρεύτηκαν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν έστω και για μία στιγμή στη θέση του ορεξάτου Freddie Mercury.

Γι αυτό το 20λεπτο έχουν γραφτεί και ειπωθεί άπειρα λόγια. Και σίγουρα θα ακολουθήσουν αμέτρητα άλλα. Όμως όλα είναι φτωχά και λίγα μπροστά στην εικόνα.

Στοιχεία από αυτή την ανεπανάληπτη εμφάνιση των Queen – παρά το γεγονός της συναυλίας τους έναν χρόνο μετά και πάλι στο Wembley – ίσως εντοπίσεις σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR). Το ‘The Bohemian Rhapsody Experience‘ είναι μια VR εφαρμογή-φόρος τιμής στους Queen. Είναι δημιούργημα της Google και του στούντιο Enosis, του Βαγγέλη Λυμπουρίδη, ο οποίος πλέον ζει και δημιουργεί στο Λος Άντζελες.

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη για συσκευές με Android. Αναμένεται να κυκλοφορήσει και για το iOS. Η Google την περιγράφει ως «ένα ταξίδι μέσα στο υποσυνείδητο του Freddie Mercury». Μπορείς να βάλει το smartphone σε ένα Cardboard (το «φτιάξ΄ το μόνο σου» VR headset από χαρτόνι) ή απλά να χρησιμοποιήσεις την οθόνη της συσκευής σαν ένα παράθυρο στον κόσμο αυτό του πρωτότυπου οπτικοακουστικού έργου.