RELEASE ATHENS

Thievery Corporation: οι τελευταίοι επιζώντες μιας ολόκληρης μουσικής γενιάς

Λίγο πριν το live τους στο Release Athens, ακούμε ξανά 15 κομμάτια τους που δεν βαρεθήκαμε ποτέ.

Λέμε γενιάς και όχι μουσικού είδους, γιατί τα 20 χρόνια ζωής που συμπληρώνουν από το ’97 που κυκλοφόρησε το Sounds From The Thievery Hi-Fi, ε πώς να το κάνουμε, είναι μια γενιά. Το είδος τους μεταλλάχτηκε, πήρε άλλη μορφή και εξελίχθηκε, ίσως σε κάποιο βαθμό και να εξαφανίστηκε από τις νέες κυκλοφορίες. Προσπάθησε όμως να θυμηθείς έστω και ένα καλοκαίρι που να μην πέρασε έστω και ένα κομμάτι Thievery από τ’ αυτιά σου, όπου κι αν βρισκόσουν για διακοπές.

Το δίδυμο των Rob Garza και Eric Hilton έχει καταφέρει να παραμείνει μία σταθερή αξία όλα αυτά τα χρόνια και να διατηρήσει τόσο τον ήχο του όσο και το μεγάλο κοινό του. Ανακατεύονται με διαφορετικά είδη μουσικής, αντλούν έμπνευση από τα 60’s, τα 70’s, τη jazz, τη reggae, τη soul, τη bossa nova και την ethnic, κρατώντας πάντα περήφανα τη σημαία της dub και του trip-hop. Και σε ένα μουσικό είδος σαν αυτό, που «δανείζεται» για να υπάρχει (εδώ το duo μας το έχει ήδη ξεκαθαρίσει από το όνομα τους και μόνο), τον πρώτο ρόλο τον έχει το προσωπικό γούστο. Στα κομμάτια τους θα βρεις από Pink Floyd, Soft Machine και Beach Boys, μέχρι Ella Fitzgerald, Sly & The Family Stone και Bill Withers. Βέβαια είναι προς τιμήν τους, πως δουλεύουν περισσότερο με original υλικό και πολύ λιγότερο με samples. 

 Πιστοί στον ήχο τους αλλά όχι κολλημένοι. Πάντα έχουν ένα τρόπο να εμπλουτίζουν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν καλύτερα από τον καθένα στο σινάφι τους, παραμένοντας ονειρικοί και ατμοσφαιρικοί αλλά ποτέ νωχελικοί. Από την αρχή της καριέρας τους κυκλοφορούν καθένα από τα 8 (9 αν μετρήσουμε και το Abductions & Reconstructions) άλμπουμ τους στο δικό τους label, Eighteenth Street Lounge Music, που έχει αναδείξει μερικά από τα καλύτερα ονόματα του χώρου (Federico Aubele, Ursula 1000, Karminski Experience, Shawn Lee, Nicola Conte, Blue States).

 

Από το πρώτο τους άλμπουμ ήξεραν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και πως. Έχουν εξαρχής τον ήχο τους και όσο κι αν μετακινούνται γεωγραφικά μέσα στη μουσική τους, δεν χάνουν ποτέ τα χαρακτηριστικά που τους έχουν φτιάξει ένα πιστό fan base. Εμφανίστηκαν στη φουρνιά των Massive Attack και τον Portishead, αλλά το δικό τους trip-hop αποτέλεσε απλά μια παλέτα για να χρωματιστεί με χρώματα της Βραζιλίας, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Γαλλίας και προσφάτως με το The Temple Of I & I, Τζαμάικα.

Όλοι όσοι βρέθηκαν μαζί τους πάνω στο ίδιο κύμα, έχουν ήδη χαθεί από το χάρτη. Zero 7, Rockers Hi-Fi, Kruder & Dorfmeister (αν και υπάρχουν ακόμα οι Tosca), Boozoo Bajou, Aim, Kid Loco, Fila Brazilia. Κανείς δεν κατάφερε να μείνει τόσο καιρό όσο οι Thievery. Αυτό όμως το κέρδισε το ντουέτο από την Ουάσινγκτον, μέσα από τα αμέτρητα και εντυπωσιακά live που κάνει τόσα χρόνια.

Πλέον όταν ανεβαίνουν στη σκηνή, δεν είναι ποτέ λιγότεροι από 20 μουσικοί, αποφασισμένοι να σου κάνουν το γύρω του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες. Τα περισσότερα σετ τους σέβονται το κοινό με ένα δίκαια μοιρασμένο setlist που περνάει από όλα τα σπουδαία κομμάτια που έχουν γράψει μέχρι σήμερα.

Διαλέξαμε 15 από αυτά που όσος φορές και να τα έχουμε ακούσει, δεν έχασαν τίποτα από την μαγεία τους. 

*Οι Thievery Corporation εμφανίζονται ζωντανά στη 2η μέρα του Release Athens, Παρασκευή 16 Ιουνίου, μαζί με Archive και Kadebostany.

KI ΑΛΛO RELEASE ATHENS

Γιατί περάσαμε τέλεια στους Royksopp και Moderat
Photo report, 1η μέρα: Royksopp, Moderat, Larry Gus
To line-up του Release Athens 2017 τους έχει όλους