Paul R. Giunta/Invision/AP
ROCKWAVE FESTIVAL

Ντραμς, χορός και εφιάλτες: Τα αγαπημένα μας κομμάτια των Arctic Monkeys

Λίγο πριν την πρώτη εμφάνισή τους στην Ελλάδα, απλώνουμε τη δισκογραφία των Arctic Monkeys στο τραπέζι και διαλέγουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια τους.

Ο Alex Turner είναι ο original Φίλος του Σάιτ: Η συνέντευξη που μας έδωσε πριν 2 καλοκαίρια πριν έρθει στην Ελλάδα με την Άλλη Μπάντα Του, τους Last Shadow Puppets, ήταν το πρώτο θέμα που ανέβηκε στην πρώτη μέρα του PopCode, οπότε επιτρέψτε μας μια μικρή στιγμή συγκίνησης. «Κάποια τραγούδια μου είναι πιο λεπτομερή από άλλα, είναι πολύ προσωπικά, είναι τα πάντα», μας έλεγε τότε ο διάσημος frontman. «Επειδή τα γράφω ενώ προσπαθώ ακόμα κι εγώ να καταλάβω τι ακριβώς αφορούν.»

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι φανς των Arctic Monkeys κάθονται και αναλύουν τόσο πολύ τις στιχουργικές στροφές των κομματιών της μπάντας όσο παθιασμένα χοροπηδούν παρέα με τις κιθάρες και τα ντραμς. «Πάντα προσπαθώ να σκέφτομαι τι θέλω να είμαι, ένας καλός στιχουργός δηλαδή, και δίνω προτεραιότητα στις λέξεις έναντι των άλλων στοιχείων όπως η μελωδία και η μουσική», μας είχε πει τότε. Για να συμπληρώσει πως «όταν βρίσκεις την αρμονία ανάμεσα σε αυτά τα στοιχεία, τότε είναι που αρχίζεις να αγγίζεις τους νευρώνες του ακροατή, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται. Και τόσο πιο αγνό».

Αυτό το καλοκαιρι, στις 6 Ιουλιου, ο Alex και οι Arctic Monkeys έρχονται στην Ελλάδα και το Rockwave Festival παρέα με τα απολαυστικά κομμάτια τους και για να προετοιμαστούμε κατάλληλα, βάλαμε το πλήρωμα του PopCode να διαλέξει τα αγαπημένα του κομμάτια της δισκογραφίας.

KI ΑΛΛΟΙ ARCTIC MONKEYS

Σταμάτα ό,τι κάνεις και άκου τα νέα τραγούδια των Arctic Monkeys
Συνέντευξη: Alex Turner, ένιωσες ποτέ σωτήρας της ροκ;

To ‘When the sun goes down’ για τον Κωνσταντίνο Αμπατζή

Δεν θα αρχίσω τις χιψτεριές για τα παλιά που ήταν καλύτερα και τώρα που μεγάλωσαν χάλασαν, φλώρεψαν κλπ κλπ. Το ξανάγραψα άλλωστε, το ‘Tranquillity base Hotel & Casino’ μου άρεσε πάρα πολύ. Όμως ο πρώτος τους δίσκος, το ασύλληπτο ντεμπούτο τους πριν από 12(!) χρόνια με το ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’, τότε που ο Alex κι η παρέα του είχαν ακόμα ακμή, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Απ’ αυτό το διαμάντι λοιπόν, ξεχωρίζω το ‘When the sun goes down’, το κομμάτι που από τις πρώτες του νότες σε κάνει να θέλεις να χορέψεις και να τα σπάσεις. Κάτι μου λέει ότι με αυτό το τραγούδι θα γίνει χαμός στο λάιβ τους, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

Μεταξύ ‘R U Mine’ και ‘Do I Wanna Know?’ η Ιωσηφίνα Γριβέα

Ναι, είμαι από αυτούς. Προτιμώ τον νέο τους ήχο, σταυρώστε με. Μουσικούλα είναι όπως λέει κι ο Δημητρόπουλος, αφήστε με ήσυχη. Τα δύο αυτά κομμάτια είναι αντιπροσωπευτικά των καθαρών γραμμών που αγαπώ περισσότερο, και αναδεικνύουν την αισθησιακή πλευρά της φωνής του Turner. Για τις παλιές καλύτερες (για σας τους άλλους) μέρες, ένα πολύ δίκαιο nod στο ‘Fluorescent Adolescent’.

To ξέφρενο ‘Brianstorm’ για τον Θοδωρή Δημητρόπουλο

Αυτό το κομμάτι είναι ασταμάτητο. Μικρός το έλεγα ιδιοφυές αλλά μεγαλώνοντας προσπαθώ να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη λιγότερο επειδή εντάξει απλά ήχοι ο ένας πάνω στον άλλον είναι, μουσικούλα. Αλλά είναι αυτό όμως, κάτι μεταξύ surf rock και κουρδισμένους QOTSA σε ταχύτητα x2, με ορμητικές κιθάρες και ένα drum line από το διάστημα να έρχεται και να καταπλακώνει το τραγούδι με τον ασφυκτικότερα απολαυστικό τρόπο. Ο θρύλος λέει πως μετά από ένα λάιβ τους στην Ιαπωνία, η μπάντα πήγε στα καμαρίνια και εκεί βρισκόταν ένας φαν που είχε καταφέρει να βρεθεί εκει πέρα απλά χάρη στο πόσο κουλ ήταν κι αυτός ο ΠάραΠολύΚουλΑλέξης τους ενέπνευσε να γράψουν ένα ξέφρενο τραγούδι-ύμνο όπου οι γλωσσικές στροφές του σαρδόνιου wordplay συγκρίνονται μόνο με το πώς τα drums περιτυλίγουν τις κιθάρες. Το τελευταίο λεπτό αυτού του κομματιού ήταν για μένα ό,τι ήταν για όλο τον κόσμο το πρώτο τους άλμπουμ.

Το θλιμμένο ‘505’ για τον Κώστα Μανιάτη

Η άρρωστη προτίμησή μου έχει περάσει από καμιά 15αριά τραγούδια τους τόσα χρόνια, αλλά νομίζω ότι πλέον έχει κατασταλάξει στο 505 απ’ το Favourite Worst Nightmare. Όταν διάβασα και τους στίχους με την ησυχία μου -ναι, σόρυ δεν τα πιάνω όλα με το αυτί-, και είδα ότι μιλάει για έναν τύπο που φοβάται να χωρίσει και γεμίζει το μυαλουδάκι του με σενάρια του τι θα συμβεί κτλ, ΤΑΥΤΙΣΤΙΚΑ. Όχι για τον χωρισμό, αλλά γιατί και το δικό μου μυαλό φτιάχνει τέρατα όταν φοβάται κάτι. Α ναι, έχει και κάτι κιθάρες, εκεί στο 2.30 πετάγεσαι σαν να σε χτύπησε το ρεύμα…. Μ’ αρέσει κιόλας πολύ το πώς χτίζεται αυτό το ξέσπασμα σιγά σιγά, πώς μπαίνουν τα όργανα κάτω απ’ τη φωνή του Turner ένα ένα, όσο αυτός θρηνεί, μέχρι να ‘ξυπνήσει’ στο τέλος όλη η μπάντα και να σε κάνουν να χοροπηδάς. Τρέλα.

To ‘I bet you look good on the dancefloor’, για τη Ναστάζια Καπέλλα

Δεν υπάρχει άλλο τραγούδι για να μεταδώσω αυτό το έχω-όρεξη-για-ζωή feeling που αισθανόμουν, όταν άκουγα Arctic Monkeys από το ‘I bet you look on the dancefloor’. To δεύτερό μου πολυακουσμένο και αγαπημένο είναι η διασκευή τους στο ‘Love machine’ των Girls Aloud που κάνανε λάιβ για το BBC Radio. Η καλύτερη στιγμή του μάλιστα είναι όταν ο Alex αφήνει έναν μικρό γέλωτα στο 2ο λεπτό ακριβώς.

Το ‘Do I Wanna Know?’ για τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη

Ναι, ναι, ξέρω. Πείτε με mainstream, πείτε με άσχετο, αλλά είχα φάει τρελό κόλλημα (και συνεχίζω δηλαδή) με το ‘Do i wanna know’. Το άκουγα ασταμάτητα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ σαν αντιβίωση και αυτή η εθιστική μελωδία ‘έπαιζε’ συνέχεια στο μυαλό μου. Έχει κάτι ιδιαίτερο, κάτι αισθαντικό που σου μένει. Και σίγουρα θα γίνει πανικός με το συγκεκριμένο στο live τους, γιατί ‘παίζει’ να μην υπάρχει Έλληνας (κι όχι μόνο) που να μην το ξέρει.

Το ‘Do I Wanna Know?’ για τον Γιώργο Μυλωνά

Με άγγιξε η ίδια αισθαντικότητα που άγγιξε και τον Γιάννη.

info: Την αισθαντικότητα αυτή θα τη νιώσουμε όλοι και όλες όταν οι Arctic Monkeys εμφανιστούν στο Rockwave Festival στις 6 Ιουλίου.

TerraVibe Park | 37ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας

Τα πρώτα εισιτήρια γενικής εισόδου κοστίζουν 75€ | Τα V.I.P. θα κοστίζουν 100€

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

KI ΑΛΛΟΣ ALEX TURNER

Σταμάτα ό,τι κάνεις και άκου τα νέα τραγούδια των Arctic Monkeys
Συνέντευξη: Alex Turner, ένιωσες ποτέ σωτήρας της ροκ;