ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Συνθετικοί μας λένε ποιος ήταν ο Σταύρος Κοσμά Πέτρης

Λίγο πριν το live τους στο six d.o.g.s., οι Συνθετικοί μοιράζονται μαζί μας τη συγκινητική ιστορία πίσω από ένα αγαπημένο τραγούδι της δισκογραφίας τους.

Οι Συνθετικοί δημιουργήθηκαν το 1985 από τους Αποστόλη ‘Λοβέρδο’ Αυγερινό, τον Διονύση Αυγερινό και τον Δημοσθένη Τσανέτογλου. Το 1990 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο LP τους, το 1993 όμως διαλύθηκαν και το άλμπουμ που είχαν στα σκαριά έμεινε παγωμένο μέχρι το 2010. Τότε ήταν που αποφάσισαν να επανασυνδεθούν και να ολοκληρώσουν το ‘Προσωπεία-Εφιάλτες’, ενώ το 2013 κυκλοφόρησαν το ‘Ανθρώπινες Ιστορίες’.

Το Σάββατο 28 Απριλίου στο six d.o.g.s σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις τους θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τον ολοκαίνουριο δίσκο τους ‘Την τρέλα θ’ αγγίξω’, ενώ φυσικά δεν θα λείψουν και κομμάτια σταθμοί από το παρελθόν τους. Για ένα από αυτά τους ρωτήσαμε και εμείς. Ποιος ήταν ο Σταύρος. Κοσμά. Πέτρης;

“Σταύρος  Κοσμά  Πέτρης. Ένας άνθρωπος που έζησε στις αρχές του περασμένου αιώνα σε ένα νησί. Μια μορφή ελεύθερη που δεν μπορούσε να ενταχθεί στα θέλω και στα μη της κοινωνίας που ζούσε. Προοδευτικός, αντιδραστικός, τον ενοχλούσε η συμπεριφορά των ανδρών προς της γυναίκες. Σιχαινόταν την οποιαδήποτε εξουσία υπήρχε, τους έβριζε, δημιουργούσε θέματα. Τον έλεγαν τρελό, γραφικό, τον απομόνωσαν. Έφυγε μακριά, ζούσε μονός σαν το αγρίμι, ώσπου στο τέλος δεν άντεξε και αυτοκτόνησε ένα χειμωνιάτικο πρωινό.

Από τότε έμεινε ο θρύλος. Πολλές φορές  αφού πέθανε νόμιζαν ότι τον έβλεπαν να γυρνάει τα βράδια σαν καταραμένος. Την ιστορία μας την είπε ένας καφετζής σε ένα καφενείο στην Δραπετσώνα το 1991. Συγκινηθήκαμε πολύ και αμέσως πήγαμε στο στούντιο μας που ήταν εκεί κοντά. Πρώτα γράψαμε τον στίχο και έπειτα την μουσική. Όλα έγιναν σε μια μόνο μέρα”.

(σχέδιο Tasos Kyriakidis)

INFO

Σάββατο 28 Απριλίου στις 21:00

Συνθετικοί Live στο six d.o.g.s

Αβραμιώτου  6-8

Μοναστηράκι

Εισιτήρια: 5 ευρώ προπώληση στο viva.gr, 7 ευρώ ταμείο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Η ιστορία πίσω από την πιο θλιμμένη ιστορία που είπε ποτέ η Μποφίλιου
Η Λένα Πλάτωνος μας γράφει την ιστορία του ‘Μάρκου’

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.