LIVE

10 αγαπημένες καλοκαιρινές συναυλίες των ΜΕΝΤΑ

Οι Μέντα ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους εμφανίσεις και με αφορμή αυτό μας λένε ποιες συναυλίες τους έχουν μείνει αξέχαστες.

Οι Μέντα δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι το Νοέμβριο του 2012 είχαν κυκλοφορήσει 5 δίσκους με ελληνικό στίχο. Το ‘Téléphérique’ του 2015 με τις 9 instrumental συνθέσεις του σήμανε τη νέα εποχή του ήχου τους, στην οποία τα φωνητικά εγκαταλείφθηκαν δίνοντας τη θέση τους σε αναλογικά synthesizers. Η έβδομη και πιο πρόσφατη δουλειά τους ‘Polyend’ κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018 και περιέχει 8 κομμάτια σε μίξεις του Χρήστου Λαϊνά και mastering του John Davis, ηχολήπτη των Metropolis studios του Λονδίνου.

Το Σάββατο οι Μέντα ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους εμφανίσεις με πρώτη στάση το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Στη συνέχεια θα τους δούμε τη Δευτ’ερα στις 9 Ιουλίου στο Λόφο του Στρέφη και δύο μέρες μετά στην Αμοργό στο Up Φέστιβαλ. Με αφορμή λοιπόν τις συναυλίες τους ρωτήσαμε τον Νίκο Παπαδημητρίου (μπάσο, συνθεσάιζερ) να μας πει ποιες καλοκαιρινές συναυλίες έχουν μείνει σε εκείνον αξέχαστες.

Iron Maiden, Νέα Φιλαδέλφεια, 13/9/88

Αφού τρία χρόνια νωρίτερα, έχουμε χάσει λόγω ηλικίας, το ιστορικό διήμερο “Rocking Athens”  στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ζούμε με ανατριχίλα την πρώτη καλοκαιρινή συναυλία ξένου συγκροτήματος στη ζωή μας (αν και γίνεται το Σεπτέμβριο). Η συγκίνηση μεγάλη, ειδικά φέτος που κλείνουν τριάντα χρόνια από τότε.

Metallica, The Cult, Λευκή Συμφωνία, Νέα Σμύρνη, 27/06/93

Και φτάνει το 1993 για να χάσουμε (ναι να χάσουμε) με πόνο ψυχής, την πρώτη επίσκεψη των Metallica στην Ελλάδα. Γιατί; Διότι δεν θέλαμε να καταβάλουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου. Ήταν 7000 δραχμές, αστρονομικό ποσό για την εποχή. Το ίδιο βράδυ, γύρω στα μεσάνυκτα, τρώγαμε σουβλάκια στην πλατεία και θρηνούσαμε που μας έλαχε να μην πάμε σε αυτή τη συναυλία.

David Bowie, Lou Reed, Elvis Costello, 2nd Rocking Athens Festival, 1/7/96

Τι να πεις! Έχεις δει τον Bowie ζωντανά και αυτό φτάνει.

REM, Άγιος Κοσμάς, 23/7/99

Οι περισσότεροι πήγαν για να ακούσουν “Losing my religion” και “The one I love”, εγώ για το “Monster” και το “New adventures in hi-fi”.

Black Sabbath, Velvet Revolver, Black Label Society, Rockwave festival, 25/06/05

Το προσκύνημα στους κολοσσούς της εφηβείας μας! Οι Black Sabbath με την αυθεντική σύνθεση μπροστά μας. Τρεις γενιές μεταλλάδων παρούσες. Συγκίνηση (πάλι).

Nine Inch Nails, Jane’s Addiction, Θέατρο Βράχων, 20/07/09

Τα παιδιά των Sabbath (με την ευρεία έννοια) μεγαλουργούν. Σπουδαίες μπάντες σε ένα σπουδαίο live.

Faith No More, Θέατρο Βράχων, 10/08/09

Ο τρομερός βοκαλίστας (όχι μόνο τραγουδιστής) Mike Patton συγκλονίζει και αποδεικνύει ότι οι καλύτεροι απλώς γίνονται καλύτεροι με την πάροδο των χρόνων. 

Grinderman, The Callas, Terra Vibe Park, 06/07/11

Όπως αυτός! Είμαστε σχεδόν τρεις και ο κούκος από κάτω. Όμως, ο Cave δεν παίρνει ποτέ χαμπάρι. Τέσσερις οι Grinderman επί σκηνής και παίζουν σαν δεκατέσσερις.

METZ, Plissken Festival, 05/06/15

Ένα τρίο από τον Καναδά που κάνει την ψυχούλα του Cobain να αγαλλιάζει εκεί ψηλά. Και τις δικές μας.

Kamasi Washington, Τεχνόπολις, 04/07/17

Απίστευτο πάθος. Γέμισε τον τόπο νότες. Ακόμη παίζει μες στο κεφάλι μου.

(Artwork by DB)

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ EMΦANIΣΕΙΣ

Σάββατο 30 Ιουνίου 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας – Πάρκο Γουδή

Δευτέρα 9 Ιουλίου Μουσικές Δευτέρες στο Λόφο του Στρέφη

Τετάρτη 11 Ιουλίου UP Festival / Αμοργός