ΒΙΒΛΙΟ

To SoComic είναι το online κομιξικό σου στέκι

Για 5 χρόνια, το SoComic δεν έχει σταματήσει να παράγει πρωτότυπο περιεχόμενο κόμικς από Έλληνες δημιουργούς. Μιλήσαμε με μια βασική υπεύθυνη για να μάθουμε περισσότερα.

Το SoComic εμφανίστηκε το 2011 και σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής διαδικτυακός τόπος για comics στην Ελλάδα. Η Ντορίτα Καλούδη είναι μέσα στα άτομα που το τρέχουν και μας μιλάει για το ξεκίνημα και για την επιτυχία του site, για τα σχέδια τους αλλά και για το πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει τη δική του σειρά σε αυτό.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στο SoComic;

Το SoComic.gr είναι ένα μεγάλο project με πολλούς ανθρώπους εμπλεκόμενους. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούμαστε με το digital και ονομαζόμαστε Connexion3, όπου ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και μαζί με την ΙΟΝ, διαχειριζόμαστε καθημερινά το μπλογκ. Εγώ είμαι στο κομμάτι του περιεχομένου.

Και η σχέση σου με τα κόμικς;

Από μικρή διάβαζα τα κόμιξ του αδερφού μου, Spiderman, Λούκυ Λουκ, Αστερίξ και Περιπέτεια (με μανία ‘Ο Λοχαγός Μαρκ και οι Λύκοι του Οντάριο’). Μεγαλώνοντας είδα και άλλες σκηνές και μέχρι σήμερα είναι κομμάτι της ζωής μου.

Αντώνης Βαβαγιάννης

Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα; Ήταν πρωτοβουλία της ΙΟΝ ή προέκυψε στην πορεία ως χορηγός;

Αρχικά, η σελίδα της ΙΟΝ Σοκοφρέτα στο Facebook, είχε τη μορφή ενημερωτικού μπλογκ, φιλοξενούσε, δηλαδή μεταξύ άλλων, διάφορα θέματα πολιτισμού. Ένα από αυτά ήταν κάποια στιγμή και η παρουσίαση ενός σκιτσογράφου. Εκεί είδαμε βάση των στατιστικών ότι υπάρχει ενδιαφέρον καθώς το “reach” ήταν αρκετά υψηλό και μας μπήκε η ιδέα να ασχοληθούμε με τα κόμιξ και την ελληνική σκηνή και να τα ενώσουμε μέσα από ένα μπλογκ.

Η ΙΟΝ ανέκαθεν, ταυτιζόταν με ένα κομμάτι πολιτισμού. Φαντάσου ότι στη δεκαετία του ’60 είχε προσλάβει τον Κουσέντο ένα πολύ γνωστό μεταξύ άλλων εικονογράφο, σχεδιαστή συσκευασιών και διαφημιστή-σεναριογράφο της εποχής, να της αναπτύξει μια σειρά καταχωρήσεων που μέχρι σήμερα δε χορταίνεις να κοιτάζεις.

 

Άρα υπήρχε το έδαφος να δεχτεί και να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα, που πραγματικά λόγω της σύνθεσης του, χωρίς την υποστήριξη μιας εταιρείας που να το αγαπάει και να το στηρίζει οικονομικά, δε θα μπορούσε να έχει επιβιώσει. Επιπλέον, είναι μία εταιρεία, που ευτυχώς, σκέφτεται θετικά και θέλει να ενισχύει την όμορφη πλευρά της Ελλάδας, χωρίς όμως να το διατυμπανίζει.

Με πόσους κομίστες ξεκινήσατε και πόσοι είναι σήμερα;

Ξεκινήσαμε με μεγάλη δυσκολία με 4. Υπήρχε αρχικά δυσπιστία από την πλευρά των σκιτσογράφων, γιατί λόγω της κακής κατάστασης, δεν γνωρίζανε αν υπάρχει σοβαρότητα πίσω από το εγχείρημα ή όχι. Οπότε αρχικά όλοι ήταν μαγκωμένοι, μετά το πρώτο όμως 6μηνο τα πράγματα άλλαξαν.

Παναγιώτης Πανταζής

Η πρώτη και η τελευταία σειρά που κλείσατε;

Η πρώτη σειρά που κλείσαμε ήταν των Νεκτάριου Σταματόπουλου ‘Στιγμές‘ και του Μιχάλη Διαλυνά το ‘Gulliver the Giant Kitty‘. Η τελευταία σειρά, δε ξέρω ακόμα γιατί μέχρι τώρα, ακόμα κλείνω για τον Αύγουστο τις νέες σειρές.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να έχουν τη δική τους σειρά στο site. Πώς μπορεί κάποιος να συνεργαστεί μαζί σας;

Πολύ εύκολα! Το παν είναι η ιδέα. Όταν τη βρει μπορεί να μας στείλει ένα μέιλ στο [email protected] και να το συζητήσουμε. Όλα όμως έχουν να κάνουν με την ιδέα.

Δήμητρα Αδαμοπούλου και Αλέξια Οθωναίου

Σπύρος Δερβενιώτης

Υπάρχει όριο στα άτομα που μπορείτε να συνεργάζεστε πχ λόγω budget; Δίνεται αμοιβή στους κομίστες;

Αν δεν υπήρχε αμοιβή δεν θα υπήρχε και κίνητρο, δε θα υπήρχε συνέπεια, άρα δε θα υπήρχε και το Socomic. Δίνουμε κανονικά αμοιβή ανά στριπ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνει κάποιος καθημερινά 5 φορές την εβδομάδα αμείβεται διαφορετικά από τους κατά περίπτωση συνεργάτες. Λόγω budget έχουμε ένα όριο στον αριθμό των συνεργατών. Ωστόσο έχουν υπάρξει πολλές φορές, που το έχουμε ξεπεράσει και η ΙΟΝ προκειμένου να βάλουμε και άλλες σειρές με νέους συνεργάτες, μας το καλύπτει.

Θανάσης Πετρόπουλος

Πολλές από τις σειρές που φιλοξενούνται στο SoComic έχουν εκδοθεί μεμονωμένα. Σκοπεύετε να κάνετε και κάποιο συλλογικό τόμο;

Από το 2ο χρόνο λειτουργίας μας ξεκινήσαμε να χορηγούμε πολλούς συνεργάτες μας στο να εκδώσουν τις σειρές κόμικ που είχαν δημοσιευτεί στο SoComic και μέχρι σήμερα έχουμε χορηγήσει πάνω από 15 εκδόσεις.. Σε αυτό το στάδιο σκεφτόμαστε μήπως θα μπορούσαμε να εκδώσουμε κάποιες σειρές του SoComic όπως το Socomic Covers, Music & Lyrics, κά. Ακόμα βρίσκεται σε επίπεδο ιδέας, αλλά σιγά σιγά μπορεί και να δρομολογηθεί.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Ήδη έχουμε πιάσει το στόχο μας, να γίνουμε το Νο1 σε επισκεψιμότητα μπλογκ για κόμικ στην Ελλάδα, το επόμενο βήμα μας  θα είναι να έχουμε ακόμα περισσότερους συνεργάτες και να προωθήσουμε τις δουλειές των σκιτσογράφων και το μπλογκ στο εξωτερικό.

Διονύσης Ατζαράκης

Και για το τέλος, εσύ πώς βλέπεις το μπαμ που έχει γίνει τελευταία με τα κόμικς στην Ελλάδα;

Με κάνει χαρούμενη όχι μόνο γιατί είναι κάτι που και εγώ αγαπάω αλλά γιατί ταυτίζω τα κόμιξ με τη θετική πλευρά και εξέλιξη της Ελλάδας. Πιστεύω ότι αν καταφέρουν οι σκιτσογράφοι να ζουν αξιοπρεπώς από τη δουλειά τους, τότε θα ζούμε σε μία χώρα που ο πολιτισμός έχει πραγματικά λόγο.

Pan Pan

Έκτορας

*info: SoComic.gr