ΒΙΒΛΙΟ

Eleni is bored again: The end. Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Τωμαδάκη

Μετά τα viral σκίτσα της, έρχεται και η έκθεση.

Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Hoxton εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Τωμαδάκη, που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε τους πάντες να μιλούν για τα ατμοσφαιρικά της σκίτσα.

“Το Eleni is bored again είναι ένα αυτοβιογραφικό project, που κυρίως μέσα από σκίτσα αλλά και από κάποια γραπτά προσπαθεί να μιλήσει στην καρδιά των ανθρώπων. Πιστεύω πως όσο πιο βαθιά κοιτάξουμε μέσα μας, τόσο πιο ίδιοι είμαστε. Μέσα από την δικιά μου αποδόμηση προσπαθώ να επικοινωνήσω και να συνδεθώ με τον κόσμο”.

H Ελένη Τωμαδάκη γεννήθηκε το 1990 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών τον Σεπτέμβρη του 2015, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τo ‘Why can’t you just see me?’ και το ‘I will’, δύο ταινίες animation που συμμετείχαν σε πολλά εγχώρια και παγκόσμια φεστιβάλ. Παρόλα αυτά δεν ένιωθε ικανοποιημένη. Είχε αρχίσει να βαριέται.

Όπως έχει πει πολλές φορές σε συνεντεύξεις, θεωρεί την έκφραση μέσα από την τέχνη κάτι ενιαίο. Δεν ξεχωρίζει κάποια μορφή της τέχνης ως ανώτερη από την άλλη. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να έχει κάτι να πει. Αποφάσισε λοιπόν να δείξει αυτά που έχει να πει με τον πιο εύκολο τρόπο που είχε στη διάθεσή της, τα σκίτσα της.

Έτσι ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο να ανεβάζει στο Instagram και στο Facebook μία σειρά από σκίτσα που τα ονόμασε ‘Eleni is bored again’. Στην περιγραφή του είναι ξεκάθαρη “Δύο πράγματα ξέρω. Ότι βαριέμαι και ότι θα πεθάνω. Και αυτό είναι όλο”. Στα σκίτσα πρωταγωνιστεί η ίδια η Ελένη, οι φόβοι της, ο χρόνος, ο θάνατος, όλοι οι άλλοι, και η μικρή Ελένη που κάθε τόσο την επισκέπτεται για να βεβαιωθεί ότι θα εκπληρωθούν τα όνειρα της. Τα θέματα που πραγματεύεται μιλούν για τη πραγματικότητα, την οποία αντιμετωπίζει άλλες φορές με χιούμορ και άλλες χάνεται μέσα στη ζοφερότητά της. Και είναι αλήθεια ότι αυτό είναι κάτι που κάνουμε όλοι, γι αυτό και ταυτιζόμαστε πάντα με τα σχέδιά της.

“Όσον αφορά την τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιώ για να πετύχω αυτή τη σύνδεση, προσπαθώ να τα μειώνω στο ελάχιστο. Αυτό επειδή πιστεύω πως είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να μπερδεύονται και να επικεντρώνονται σε άλλα πράγματα και όχι στα συναισθήματα τους. Δεν θέλω οι άνθρωποι να χρειάζεται να έχουν ακαδημαϊκές, ιστορικές ή άλλου τύπου γνώσεις για να συνδεθούν με την τέχνη μου. Θέλω απλά να τη νιώθουν”.

Το ‘Eleni is bored again’ κέρδισε πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα το κοινό του. Μέσα σε ένα χρόνο η Ελένη Τωμαδάκη έδωσε πολλές συνεντεύξεις και ανέβαζε καθημερινά σχέδια που γίνονταν viral. Το Σεπτέμβριο του 2016 μάλιστα συμμετείχε στο περίπτερο της CHEAPART στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Τον τελευταίο καιρό σταμάτησε να ανεβάζει με την ίδια συχνότητα τα σκίτσα της γιατί προετοίμαζε την  πρώτη ατομική της έκθεση, μια εικαστική προσέγγιση αυτού του project, με τίτλο ‘Eleni is bored again: The end’. Τα έργα είναι έντονα και μυστηριακά, εμπνευσμένα από τα σκίτσα, ζωγραφισμένα με ακρυλικά χρώματα πάνω σε καμβάδες διαφόρων μεγεθών.  Θα εκτίθενται από την 1η Δεκεμβρίου στο HOXTON και θα διατίθενται και προς πώληση.

***

Eleni is bored again: The end

1 Δεκεμβρίου 2016 – 31 Ιανουαρίου 2017

Εγκαίνια Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, 8 μ.μ.

Hoxton, Βουτάδων 42 Γκάζι, τηλ. 210 3413 395

Info:

www.cargocollective.com/elenitomadaki

FB event: www.facebook.com/events/696700507164323/

Eleni is bored again: www.facebook.com/eleniisboredagain