ΒΙΒΛΙΟ

Ο Μίκαελ Κατς Κρέφελ μας λέει να προσέχουμε τους γείτονες μας

Και μας απαντά στο αν Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία είναι απλά μυθοπλασία ή καθρέφτης των κοινωνιών των Βορείων Χωρών.

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα ο Δανός Μίκαελ Κατς Κρέφελ, καλεσμένος από τις πρεσβείες και τα ινστιτούτα των Βορείων Χωρών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός και το Δανέζικο Ινστιτούτο. Ο  συγγραφέας, βραβευμένος πριν μερικά χρόνια ως ο κορυφαίος Δανός Συγγραφέας Αστυνομικού Μυθιστορήματος, απάντησε στο ερώτημα του αν η Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία είναι απλά μυθοπλασία ή καθρέφτης των κοινωνιών των Βορείων Χωρών και υπέγραψε τα βιβλία του στην Αθήνα.

Ο Μίκαελ Κατς Κρέφελ είναι ο δημιουργός του ντετέκτιβ Τόμας «Ράουν» Ράουνσχολτ, με τα 3 πρώτα βιβλία της σειράς των υποθέσεων του Ράουν να κυκλοφορούν και στα ελληνικά: Τα μυθιστορήματα ‘Θλιμμένα αγάλματα’, ‘Ο αγνοούμενος’ και ‘Η σέχτα’, με το τελευταίο να βγαίνει στα βιβλιοπωλεία στην αρχή του ‘18. Μέσα σε αυτά ο ήρωας αντιμετωπίζει κατά συρροή δολοφόνους, αναζητά στοιχεία για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πράκτορες της Στάζι, ασχολείται με αιρέσεις και προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας της συντρόφου του, που αλλάζει τη ζωή του για πάντα και τον φέρνει αντιμέτωπο με την απόγνωση.

Το PopCode συνομίλησε με τον συγγραφέα για τη συγγραφή, τον πρωταγωνιστή του, τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στα βιβλία του και τα εγκλήματα.

Ο Τόμας Ράουνσχολτ είναι ο κεντρικός χαρακτήρας της πιο γνωστής σας σειράς βιβλίων, ένας άνθρωπος βασανισμένος από τον τραγικό θάνατο της φίλης του. Ποια είναι η έμπνευσή σας για να ασχοληθείτε με τον Ράουν;

Θέλησα να δημιουργήσω έναν Δανό ιδιωτικό ντετέκτιβ. Κάποιον που δε θα ήταν ο κλασικός, γερασμένος, συνταξιούχος αστυνομικός. Αντίθετα ήθελα να έχω έναν νεαρότερο αστυνόμο που εξαιτίας μιας προσωπικής τραγωδίας (του άλυτου φόνου της αρραβωνιαστικιάς του), εγκαταλείπει μέσα σε οδύνη και πόνο το αστυνομικό σώμα. Ήξερα πως ήθελα να γράψω 10 βιβλία με τον Ράουν όποτε έπρεπε να είναι ένας ιδιαίτερα πολυσύνθετος χαρακτήρας. Κάποιος που θα μου άρεσε η παρέα του για τα επόμενα 10 χρόνια. Η έμπνευση ήταν το ενδιαφέρον μου για τον Ράουν και το ότι ήθελα να ανακαλύψω νέες πλευρές σε αυτόν τον άντρα. Νομίζω πως ένα κομμάτι του χαρακτήρα του προέρχεται από φίλους μου. Τουλάχιστον εγώ τον βλέπω σαν ένα παλιό, αγαπημένο φίλο μου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερές σας επιρροές στη συγγραφή; Ποιους συγγραφείς διαβάζετε, μελετάτε και θαυμάζετε;

Με ενδιαφέρει πολύ η Αμερικανική αστυνομική λογοτεχνία παρά η Σκανδιναβική. Οι αγαπημένοι μου, ανάμεσα σε πολλούς συγγραφείς, είναι οι James Elroy, Cormack McCarthy, Michael Connelly. Εκτός από αυτό, πραγματικά εμπνέομαι από τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφικά έργα, όσο εμπνέομαι και από βιβλία. Μου αρέσει ο τρόπος που διαφορετικά μέσα επηρεάζονται μεταξύ τους.

Έχετε μια εκτεταμένη εμπειρία δουλεύοντας στο σινεμά και την τηλεόραση. Πώς πιστεύετε πως η δουλειά σας εκεί σας βοηθά να δημιουργήσετε τις ιστορίες για τις οποίες γράφετε;

Όντως δούλεψα ως σεναριογράφος για σχεδόν 10 χρόνια πριν να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο. Νομίζω πως με βοήθησε ως προς τη δομή αλλά και ως προς την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Και με το να κρατάω ένα deadline! Βασικά, πραγματικά μαθαίνεις να γράφεις γρήγορα και να ολοκληρώνεις πράγματα όταν έχεις μια ολόκληρη ομάδα παραγωγής να περιμένει το σενάριό σου.

Νομίζω πως το στυλ γραφής μου είναι επηρεασμένο από το παρελθόν μου ως σεναριογράφου στην τηλεόραση και στις ταινίες. Είναι πολύ κινηματογραφικό με αρκετούς ζωηρούς διαλόγους και σκηνές που κινούνται με γρήγορο ρυθμό, όπου οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι Σκανδιναβοί συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Τι κάνει, κατά την άποψή σας, τη Σκανδιναβική αστυνομική συγγραφή μοναδική στη λογοτεχνία;

Νομίζω πως οι πρωταγωνιστές μας είναι μοναδικοί με την έννοια πως, εκτός από το να λύσουν εγκλήματα, πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Μικρά αλλά σημαντικά πράγματα που και οι αναγνώστες συναντούν στη δική τους ζωή. Όλοι έχουμε θέματα με τα παιδιά, τους γονείς, τους συζύγους ή τα αφεντικά μας. Και το ίδιο συμβαίνει με τους Σκανδιναβούς πρωταγωνιστές.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της Σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται κάποιο κοινωνικοπολιτικό θέμα. Ένα σχόλιο για τον κόσμο γύρω μας και ειδικότερα προβληματισμοί για το Σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Ράουν έρχεται αντιμέτωπος με εμπόριο λευκής σαρκός, εξαφανίσεις ανθρώπων και μυστικές οργανώσεις. Είναι λοιπόν η Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία απλή μυθοπλασία ή ένας μυθιστοριοποιημένος καθρέφτης της σύγχρονης κοινωνίας; Υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλες αυτές τις παράξενες, μυστήριες υποθέσεις;

Ναι, όπως είπα τα διαφορετικά θέματα στα βιβλία του Ράουν περιέχουν την ανησυχία και την κοινωνική ευαισθητοποίησή μου, που παίζουν το ρόλο τους. Για παράδειγμα, ήμουν έκπληκτος με το μέγεθος του εμπορίου λευκής σαρκός που ακόμα συνεχίζεται στη Σκανδιναβία. Και ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω αυτού του είδος το κακό στο πρώτο μου βιβλίο με ήρωα τον Ράουν.

Υπάρχει το τέλειο έγκλημα; Ένα έγκλημα που θα αφήσει όλους τους σπουδαίους ντετέκτιβ της λογοτεχνίας σαστισμένους και ανίκανους να το λύσουν;

Ω ναι. Νομίζω πως υπάρχουν πολλά άλυτα εγκλήματα εκεί έξω. Για την ακρίβεια πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί φόνοι που διαπράττονται και είτε παραμένουν αδιαλεύκαντα είτε έχουν συγκαλυφθεί ως ατυχήματα ή ως θάνατοι από ασθένειες. Οπότε έχετε το νου σας στους γείτονες και τους συναδέλφους σας, ποτέ δεν ξέρετε για τι είναι ικανοί ή ποια σκοτεινά μυστικά κρύβουν.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Ράουν και τι περιμένουμε άλλο από τον Μίκαελ Κατς Κρέφελ;

Λοιπόν μόλις ολοκλήρωσα το 5ο βιβλίο στη σειρά του Ράουν που ονομάζει The Pact (Η συμφωνία). Εκδόθηκε πρόσφατα στη Δανία με μεγάλη επιτυχία και πολύ καλές κριτικές, οπότε είμαι αρκετά χαρούμενος. Ελπίζω πως και αυτό θα εκδοθεί εδώ στην Ελλάδα. Ειδικά επειδή σε αυτό το επεισόδιο θα πάρουμε την απάντηση του ποιος σκότωσε την Εύα, την αρραβωνιαστικιά του Ράουν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νο1 ιντερνετικός προορισμός για τους φανς της αστυνομικής λογοτεχνίας
Το βιβλίο που βοήθησε στη σύλληψη ενός serial killer
Τo νέο περιτύλιγμα του τρόμου
Ένας Ψυχρός Γρανίτης θα σε κάνει να αγωνιάς στα ψυχρά
QUIZ: Πόσο Nesbomaniac είσαι;