ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε τα νέα ebooks του Χάρι Πότερ και σου γράφουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Μόλις κυκλοφόρησαν τρία νέα e-books που συμπληρώνουν το σύμπαν του Χάρι Πότερ και απαντούν στις ερωτήσεις που μάλλον είχες όσο διάβαζες τα βιβλία.

Θεατρικό με παλιούς και νέους αγαπημένους χαρακτήρες. Τυπωμένο σενάριο του θεατρικού διαθέσιμο για όλους όσους δε θα καταφέρουν να δουν από κοντά την παράσταση. Τώρα και τρία καινούρια ebooks σε τιμή έκπληξη, με πολλές ιστορίες από τον κόσμο του Hogwarts και των μάγων γενικότερα. Κυρία Rowling μας, μας κακομαθαίνετε.

Τα ‘Hogwarts: An Incomplete & Unreliable Guide’, ‘Short Stories from Hogwarts: Of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies’ και ‘Short Stories of Hogwarts: Of Power, Politics and Pesky Poltergeists’ είναι ουσιαστικά η απάντηση της J.K Rowling και της ομάδας της στο Pottermore, το διαδραστικό σάιτ που άνοιξε μετά το τέλος των βιβλίων, στη ζήτηση για την κυκλοφορία των μικρών ιστοριών και σημειώσεων που δημοσίευε η συγγραφέας κατά καιρούς στην ιστοσελίδα. Τι περιλαμβάνεται σ’ αυτές;

Έχουμε και λέμε.

‘Hogwarts: An Incomplete & Unreliable Guide’

Νομίζεις ότι ξέρεις πολλά για το Hogwarts, αλλά ξέρεις ακόμα καλύτερα ότι όλα τα μυστικά του δεν τα γνώρισε ποτέ κανείς. Τώρα όμως μπορείς να μάθεις λίγα παραπάνω, όπως:

– Τα στάδια που πέρασαν ο σταθμός του Κινγκς Κρος και η Πλατφόρμα 9 & ¾ μέχρι να φτάσουν να φιλοξενούν το Χόγκουαρτς Εξπρές, μία από τις ελάχιστες φορές που οι μάγοι εμπνεύστηκαν από την τεχνολογία των Μαγκλ.

-Την προϊστορία του Καπέλου της Επιλογής, το σπάνιο φαινόμενο καθυστέρησης της κατάταξης των μαθητών στους κοιτώνες τους και το κατά πόσο είναι πιθανό να κάνει λάθος.

– Την περιγραφή του μυστηριώδους κοιτώνα των Χάφλπαφ που ο Χάρι όλο άκουγε κι όλο δεν έβλεπε.

– Περισσότερα για τον χάρτη του Χόγκουαρτς που έφτιαξαν οι νεαροί Τζέιμς Πότερ, Σείριος Μπλακ, Ρέμους Λούπιν και Πίτερ Πέτιγκριου, όπως και για τη Μεγάλη Λίμνη του σχολείου και όσα είδη φιλοξενεί. Ήταν αλήθεια κάποτε στο πρόγραμμα να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο οι γοργονάνθρωποι;

– Τον λεπτομερή τρόπο που λειτουργούν οι χρονομηχανές και οι τραγικές επιπτώσεις που είχε η χρήση τους στο παρελθόν.

– Ιστορίες από το παρελθόν των φαντασμάτων του Χόγκουαρτς, ένα ποίημα για τις τελευταίες στιγμές του Σχεδόν Ακέφαλου Νικ και την πραγματική φύση των φαντασμάτων στον κόσμο της Rowling.

– Τις ιδιότητες που έχουν τα μαγικά πορτραίτα όπως του Σερ Κάντογκαν και τη διαφορά τους με τα πορτραίτα των Διευθυντών του σχολείου.

– Τα περιεχόμενα της Κιβωτού των Στοχασμών του Χόγκουαρτς, οι ιδιότητες που έχει κι αυτή και άλλες κιβωτοί μάγων και τι συμβαίνει με τα σκεύη όταν πεθαίνουν οι ιδιοκτήτες τους.

– Τη σχέση του Γκόντρικ Γκρίφιντορ με τον βασιλιά των goblin, την προϊστορία της διένεξής τους για το Σπαθί του Γκρίφιντορ και τον λόγο που ένας μάγος θα μπορούσε ποτέ να χρειάζεται σπαθί.

– Την κατασκευή της Κάμαρας των Μυστικών και τους ανθρώπους που ήξεραν την ύπαρξή της.

‘SHORT STORIES FROM HOGWARTS: OF HEROISM, HARDSHIP AND DANGEROUS HOBBIES’

Μη μου πεις ότι δεν είχες ποτέ ερωτήσεις για την προσωπική ζωή κάποιων καθηγητών στο Χόγκουαρτς, γιατί δε θα σε πιστέψω. Εδώ έχεις την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα, όπως:

– Τα παιδικά χρόνια της Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ, την ιδιαιτερότητα της σχέσης των γονιών της, την πρώτη ερωτική απογοήτευση που έφερε η ανάγκη της να κρατήσει μυστική τη μαγεία της, όλο το φάσμα της καριέρας της και οι περιπέτειές της στους Δύο Πολέμους.

– Τα παιδικά χρόνια του Ρέμους Λούπιν, τις απόψεις του πατέρα του για τους λυκανθρώπους που οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα, τις λεπτομέρειες που πάντα ήθελες να μάθεις για τη νύχτα που άλλαξε για πάντα τη ζωή του, όσα δεν έχεις διαβάσεις για τη σχέση του με τη Νυμφαδόρα Τονκς, τον γάμο και τον θάνατό τους, και τις σκέψεις της Rowling για τον παραλληλισμό των λυκανθρώπων με όσους είναι φορείς του HIV ή πάσχουν από AIDS.

– Τις πραγματικές δυνατότητες της Σίβυλλα Τρελόνι, από πού προέρχονται αυτές και την ιδιαίτερη σχέση της με τη ΜακΓκόναγκαλ.

– Με αφορμή τους παραπάνω τρεις καθηγητές, θα μάθεις περισσότερα για τη Ζωομαγεία και τον τρόπο που κανείς μπορεί να γίνει ζωομάγος (προσοχή: μην το δοκιμάσεις μόνος σπίτι), λεπτομέρειες για τη φύση των λυκανθρώπων και τη σχέση της με τους μύθους των Μαγκλ γι’ αυτούς και τους μάντεις που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μάγοι για να ονομάζουν τα παιδιά τους και να τους λένε το πεπρωμένο που θα έχουν.

– Τη γλυκύτατη ιστορία του Σίλβανους Κέτλμπερν, του καθηγητή Φροντίδας Μαγικών Πλασμάτων πριν αναλάβει τη θέση ο Χάγκριντ, και την άγνωστη, τελευταία πράξη ηρωισμού που έκανε για το αγαπημένο του σχολείο στη Μάχη του Χόγκουαρτς.

‘SHORT STORIES FROM HOGWARTS: OF POWER, POLITICS AND PESKY POLTERGEISTS’

Ο κόσμος των μάγων δεν είναι μόνο ρόμπες, ραβδιά και ιπτάμενα αυτοκίνητα. Καθρεφτίζοντας τον κόσμο των Μαγκλ, έχει κυβερνητική πολιτική και εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη μυστική τους κοινωνία. Α, και πόλτεργκαιστ. Και πολλά σκοτεινά, αλλά και φωτεινά σημεία όπως:

– Εντάξει, τυπικά υπάρχουν και σκοτεινότεροι χαρακτήρες από την Dolores Umbridge, αλλά απάντησέ μου ειλικρινά. Υπάρχουν εκνευριστικότεροι; Τώρα μπορείς να μάθεις πώς η Umbridge κατέληξε να είναι αυτό που είναι, την ανατροφή της, τα εγκλήματά της και κάτι λίγο από το άτομο που αποτέλεσε την έμπνευση για τον χαρακτήρα (και τις τύψεις της Rowling γι’ αυτό το τελευταίο).

–  Τη δημιουργία του Αζκαμπάν, τις αντιδράσεις (και τα στραβά μάτια) για τον ρόλο των Παραφρόνων στη φυλακή, τον πρόγονο του Σέντρικ Ντίγκορι που θέλησε να αλλάξει τις συνθήκες και το πώς τελικά η διαβόητη φυλακή γύρισε σελίδα. Α, και επ’ ευκαιρίας, όλους, μα όλους τους Υπουργούς Μαγείας (και τους περίεργους στις περισσότερες περιπτώσεις θανάτους τους).

–  Πολλά και καλά για την παρεξηγημένη φιγούρα του Οράτιου Σλάγκχορν, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε στην απομάκρυνση μεγάλου μέρους του στίγματος για τον κοιτώνα Σλίθεριν. Αν δεν είχες και ιδιαίτερη γνώμη για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, τώρα θα την αποκτήσεις.

– Την σχέση του καθηγητή Κουίρελ με τον Βόλντεμορτ και πώς αυτή ξεκίνησε και εξελίχθηκε.

– Πολλά περισσότερα για την διαβολική ψυχάρα που λέγεται Πιβς, αλλά και τη φύση των πόλτεργκαϊστ και τις μεγάλες τους διαφορές από τα φαντάσματα.

***

Ως φανατική αναγνώστρια των βιβλίων ‘Χάρι Πότερ’ που οι πολλές υποχρεώσεις της στέρησαν τον χρόνο να χαζοβιολίζει στο Pottermore (και ok, έχω ξεχάσει, θυμηθεί και ξαναξεχάσει το password μου τουλάχιστον 4 φορές), ναι μεν τα τρία αυτά ebooks μου έλυσαν πραγματικές απορίες και με έκαναν να χαμογελάσω ουκ ολίγες φορές, αλλά εκτός αυτού ήταν ακριβώς αυτή η pick-me-up ενεσούλα που χρειαζόμουν για να μπω ξανά στον φανταστικό κόσμο που έχω αγαπήσει όσο κανέναν άλλον και κυρίως να νιώσω ότι θα μπορώ να είμαι για πάντα μέρος του.

Εννοείται βέβαια ότι μου άνοιξε η όρεξη για περισσότερα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το σύμπαν αυτό είναι τόσο τεράστιο που δε μπορώ να φανταστώ να μη συνεχίσουν για πολύ ακόμα τέτοιου είδους κινήσεις.

Μπορείς να τα αγοράσεις για €2,99 το καθένα στο Pottermore, στο Amazon και στα iTunes.