ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v1: Νέος Stephen King, ‘American Gods’ και ετοιμασίες ‘Harry Potter’

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Το PopCode ασχολείται με το σύνολο της ποπ κουλτούρας και η λογοτεχνία, τα βιβλία και ό,τι τα αφορά έχουν το δικό τους, σίγουρα σημαντικότατο ρόλο ανάμεσα στους υπόλοιπους τομείς. Άλλωστε οι μισές ταινίες και οι μισές σειρές που βλέπεις από τα βιβλία δεν προέρχονται;

Μαζί, κάθε Δευτέρα, θα κάνουμε ένα γύρο στο τι συνέβη μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Θα έχουμε για εσάς μια σούμα όλων των αξιόλογων ειδήσεων, κυκλοφοριών, άρθρων, λινκς, ό,τι βρίσκουμε ενδιαφέρον και σας χρειάζεται για να μένετε σταθερά ενημερωμένοι στο χώρο του βιβλίου, στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

ΝΕΟΣ STEPHEN KING

Εβδομάδα χωρίς ιδιαίτερα σημαντικές κυκλοφορίες η προηγούμενη, εκτός βέβαια κι αν είστε φαν του Stephen King, μιας και το πιο φρέσκο πόνημα του Άρχοντα του Τρόμου βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του ντετέκτιβ Bill Hodges, με τίτλο ‘Ό,τι Βρεις, Δικό Σου‘ (‘Finders Keepers‘, 2015) μεταφράστηκε και στα ελληνικά, πάντα από τις Εκδόσεις Bell που έχουν τα δικαιώματα του συγγραφέα. Το τρίτο μέρος, με τίτλο ‘End of Watch‘, κυκλοφορεί αύριο στα αγγλικά.

Ο GABRIEL GARCIA MARQUEZ ΣΕ GRAPHIC NOVEL

Ας αναφέρουμε εδώ όμως και το ‘ΓΚΑΜΠΟ‘ (‘Gabo. Memorias de Una Vida Mágica‘, 2013), που μπορεί να βγήκε λίγες μέρες νωρίτερα αλλά, μιας και σήμερα ξεκινά για πρώτη φορά η στήλη μας, αξίζει να του βάλουμε έναν αστερίσκο. Πρόκειται για ένα graphic novel για τη ζωή του Gabriel Garcí­a Márquez που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και φαίνεται ενδιαφέρον και όμορφο. Ρίξτε μια ματιά στις πρώτες του σελίδες.

ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΑΣ NEIL GAIMAN UPDATE

Στα Neil Gaiman-ικά νέα της εβδομάδας έχουμε και λέμε:

– Στο νέο του βιβλίο, ‘The View from the Cheap Seats‘, που μόλις κυκλοφόρησε και είναι γεμάτο με nonfiction κείμενα του, ο Gaiman θυμάται τον φίλο του Douglas Adams, συγγραφέα του αγαπημένου ‘Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ‘, κι εμείς συγκινούμαστε, διαβάστε το απόσπασμα.

– Η τηλεοπτική σειρά ‘American Gods’ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στις οθόνες μας και είμαστε όλο και πιο excited για όσα πρόκειται να δούμε. Τώρα, προστέθηκε στο cast και η Gillian Anderson που θα παίξει το ρόλο της Media. Στο cast ήδη βρίσκονται οι Ricky Whittle, Ian McShane, Emily Browning, Peter Stormare, Crispin Glover, Jonathan Tucker και άλλοι, άρα καταλαβαίνετε. Χαμός.

– Υπάρχει ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον συγγραφέα, με τίτλο ‘Neil Gaiman: Dream Dangerously’, που θα μπορέσετε να αγοράσετε και να streamάρετε στις αρχές του Ιουλίου στο vimeo, δείτε παρακάτω το trailer.

 

JONATHAN FRANZEN ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ SHOWTIME

Είπαμε παραπάνω για τηλεοπτική σειρά εμπνευσμένη από βιβλίο, οπότε ας αναφέρουμε ακόμη μια. Το ‘Purity‘ (2015), το τελευταίο μυθιστόρημα του Jonathan Franzen, μεταφέρεται στη μικρή οθόνη για λογαριασμό του καναλιού Showtime. Θα πρωταγωνιστήσει ο Daniel Craig, σε μια από τις πρώτες του post-Bond δουλειές υποθέτουμε (όχι, δε μετράμε το cameo του σαν Stormtrooper στο τελευταίο ‘Star Wars’), αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα τη δούμε. Το βιβλίο πάντως δεν έκατσε και τόσο καλά στους φανς του Franzen, μάλλον mixed feelings δημιούργησε.

ΔΥΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δε γίνεται να μη σας ενημερώνουμε και για επισκέψεις ξένων συγγραφέων στην Ελλάδα, οπότε αξίζει να αναφέρουμε πως το συγγραφικό δίδυμο Nicci French θα βρίσκεται αύριο Τρίτη 7 Ιουνίου στα Public της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Τους ξέρετε από κάποιο/κάποια από τα 5 αστυνομικά βιβλία τους που έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής οι Εκδόσεις Διόπτρα.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ HARRY POTTER

 

Αύριο ξεκινάνε στο Palace Theatre London τα previews του ‘Harry Potter and the Cursed Child’, το οποίο προφανώς και ξέρετε τι είναι, δε θα κάνω καν τον κόπο να το εξηγήσω. 30 Ιουλίου ξεκινάνε επίσημα οι παραστάσεις και την αμέσως επόμενη ημέρα εκδίδεται σε βιβλίο το σενάριο του έργου. Μέχρι τότε, δείτε εδώ στο PopCode τις φωτογραφίες της οικογένειας Potter, αλλά και στο Vanity Fair τις φωτογραφίες της οικογένειας του Ron και της Hermione. Έχουμε και βίντεο από το behind the scenes της φωτογράφησης, βεβαίως.

Ο NEW YORKER ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σίγουρα ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο περιοδικού (κι αν δεν το δω στα καλύτερα του μήνα όντως, θα κάνω φασαρία), το πιο φρέσκο τεύχος του The New Yorker έχει εντελώς βιβλιοφιλική όψη. Σχεδιασμένο από τη Γαλλίδα δημιουργό Malika Favre, έχει τίτλο Page Turner και είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο καλοκαιρινό διάβασμα.

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Αυτή είναι η πρώτη μας στήλη για τον Ιούνιο και άρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούμε λιγάκι με τα καλύτερα εξώφυλλα που ντεμπουτάρισαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων μέσα στον προηγούμενο μήνα. Μας άρεσε η απλότητα και το χρώμα του ‘Άρχοντα των Μυγών‘ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το πόσο spooky μοιάζει αυτός ο κουκουβαγιάνθρωπος στην ‘Κουκουβάγια‘ από τις εκδόσεις Διόπτρα, το στιγμιότυπο Αμερικανικής υπαίθρου της ‘Λάιλα‘ των Εκδόσεων Μεταίχμιο (που έχει σίγουρα ομορφότερο εξώφυλλο από την ορίτζιναλ αγγλική έκδοση) και το κίτρινο εξώφυλλο του ‘ΓΚΑΜΠΟ’ για το οποίο μιλήσαμε και παραπάνω. Δίνουμε επίσης εξτρά πόντους στο Μεταίχμιο για την επανέκδοση του ‘Θα Σε Ξεχνάω Κάθε Μέρα‘ του Βασίλη Αλεξάκη, γιατί είμαστε suckers για μια λίγο διαφορετική γραμματοσειρά από τις default, βαρετές γραμματοσειρές που βλέπουμε συνέχεια.

Ο UBER-ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Καλύτερος τίτλος του μήνα; Χωρίς καμία αμφιβολία το ‘Μπαμ Τρελελέ de Deus Femmes Barb Tyrolese de Deux Femmes: Το Υπογένειο Δύο Γυναικών Ή… Να Με Πάτε στον Μπαρμπέρη Να Μουξουρίσει το Μούσι!*χειροκροτάει όρθιος* Να δώσουμε όμως και μια εύφημο μνεία στο ‘Ακαριαία Παραμύθια μιας Ετσιθελικής Πραγματικότητας‘.

PREVIEW

Μιας και είπαμε πριν για εξώφυλλα, τούτο εδώ είναι η νέα δημιουργία του Χρήστου Κούρτογλου για τις Εκδόσεις Ίκαρος, που μας έχει συνηθίσει πια σε εξώφυλλα που ποθούμε για τη βιβλιοθήκη μας. Το βιβλίο της Virginia Baily, με πρωτότυπο τίτλο ‘Early One Morning‘ (2015), θα κυκλοφορήσει σε μερικές μέρες αφού ήδη τυπώνεται.

RANDOM LINKS

Mια πρώτη έκδοση της ‘Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων’ θα δημοπρατηθεί για περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια, ο James Franco έχει πάρει παραμάζωμα τα adaptations έργων του Stephen King, πως θα έπρεπε να είναι τα σπίτια κλασικών συγγραφέων, κόμικς βασισμένα σε λογοτεχνικά έργα ή βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων, το The Ringer λέει πως ο Jonathan Franzen είναι ο καλύτερος celebrity παίκτης του ‘Jeopardy!’, η Διόπτρα στέλνει το νέο της βιβλίο για προώθηση μαζί με κρασάκι, ωραίοι οι νέοι αυτόματοι πωλητές βιβλίων της Σιγκαπούρης, αν πάτε τώρα το καλοκαιράκι στην Κίμωλο, περάστε μια βόλτα από την φανταστική ανοιχτή τους βιβλιοθήκη.