ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v71: Αυτό το διήγημα έριξε το Ίντερνετ

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Τι χρονιά κι αυτή ε; Μέσα από 44 εκδόσεις του Βιβλιοφαγικού mashup μιλήσαμε για 176 ελληνικά βιβλία, 204 βιβλία από την Αμερική, είδαμε 132 φωτογραφίες του #instavivlio, πατήσαμε σε 1129 random links και είδαμε ειδήσεις από όλο τον κόσμο του βιβλίου και νέα που ενώνουν την ποπ κουλτούρα με τη λογοτεχνία. Τώρα, πριν το διάλειμμα μας για τις γιορτές, πάμε για ένα τελευταίο mashup για το 2017.

ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤΣ

Όλα τα είδαμε μέσα στο ‘17, δε συμφωνείτε; Από βιβλία που βγήκαν 30 χρόνια πριν να γίνονται τα βιβλία για τα οποία μιλάει περισσότερο ο αναγνωστικός κόσμος σήμερα, μέχρι βιβλία που δεν υπάρχουν να γίνονται νο1 στα bestsellers των New York Times. Έτσι, απολύτως λογικά, λίγες μέρες πριν φύγει η χρονιά, είδαμε κι ένα διήγημα να γίνεται viral.

Το ‘Cat Person’ της Kristen Roupenian τυπώθηκε πριν μερικές ημέρες στον φρέσκο New Yorker και προκάλεσε πάμπολλες συζητήσεις, κόντρες, thinkpieces και tweets μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Το διήγημα αφορά την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Margot, που φλερτάρει μέσω μηνυμάτων και μετά βγαίνει ένα πολύ άσχημο ραντεβού κι έχει μια κακή σεξουαλική εμπειρία με ένα μεγαλύτερο άντρα, τον Robert.

Το έργο της Roupenian ξεκίνησε συζητήσεις επί συζητήσεων για το σεξ και για τις σχέσεις, για την αξία του να συμπάσχεις με όσα περιγράφει ένα κείμενο, τι σημαίνει για ένα έργο τέχνης να μοιάζει οικουμενικό, ξεσήκωσε τα ίντερνετς όπως κανένα άλλο σύντομο λογοτεχνικό έργο δεν έκανε τα τελευταία χρόνια και μας έφερε το @MenCatPerson, ένα Twitter account που συγκέντρωσε κάποιες από τις αρνητικές αντιδράσεις των αντρών στην ιστορία.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε το διήγημα μόνοι σας και μετά να βυθιστείτε σε μερικά από τα κείμενα που γράφτηκαν για αυτό (όπως αυτό  του Guardian, αυτό του The Atlantic ή αυτό του Village Voice, αφού περάσετε και μια βόλτα από τη συνέντευξη της συγγραφέα του.

Α και πάρτε και 6 γάτες που αντιδρούν στο ‘Cat Person’.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Σήμερα το Βιβλιοφαγικό mashup κλείνει τη χρονιά με μπόλικα καινούρια βιβλία, για να σας ωθήσει να κάνετε μια τελευταία (ή αρκετές τελευταίες, γιατί όχι) επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία. Προσδεθείτε, ξεκινάμε.

Μπορεί να αργήσαμε σχεδόν 4 εβδομάδες να καταλάβουμε πως αυτό το βιβλίο υπάρχει εκεί έξω, αλλά είμαστε εδώ για να σας πούμε πως το ‘Snow Crash’ (1992) του Neal Stephenson ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων 30 ετών, βρίσκεται στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων από τις Εκδόσεις Μέδουσα.

Πρωταγωνιστής του cyberpunk βιβλίου είναι ο Χίρο Προτάγκονιστ (ΝΑΙ!) που εργάζεται σαν ντελιβεράς πίτσας στην πραγματική ζωή, σε μια Αμερική του μέλλοντος όπου τίποτα δεν είναι όπως θα έπρεπε. Είναι όμως κι ένας μαχητής-πρίγκιπας στο Metaverse, τον ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου. Ο Χίρο θα προσπαθήσει να λύσει το αίνιγμα ενός νέου ιού των υπολογιστών που απειλεί τους χάκερς και θα έρθει αντιμέτωπος με μια τεράστια συνωμοσία που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο.

Βιβλία όπως το ‘Snow Crash’ δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δούμε μεταφρασμένα στα ελληνικά και αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βυθιστείτε σε ένα από τα καλύτερα δείγματα της cyberpunk λογοτεχνίας. Δοκιμάστε το!

Οι Εκδόσεις Πατάκη μας φέρνουν το ‘Καρυδότσουφλο’ (‘Nutshell’, 2016), το πιο πρόσφατο βιβλίο του Ian McEwan. Στο σύντομο μυθιστόρημα του συγγραφέα που μας έχει δώσει βιβλία όπως τα ‘Εξιλέωση’ και ‘Στην ακτή’, ένα αγέννητο μωρό αφηγείται την ιστορία του πως η μητέρα του Τρούντι και ο εραστής της Κλοντ, ο αδερφός του συζύγου της, σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον πατέρα του και να αρπάξουν την περιουσία του, σε ένα retelling του Σαιξπηρικού Άμλετ.

Μαζί με το βιβλίο του McEwan, έχουμε και το πρώτο έργο του David Levithan που μεταφράζεται στη χώρα μας, με το πολυδιαβασμένο ‘Κάθε μέρα άλλος’ (‘Every Day’, 2012). Όλα κυλούν μια χαρά, μέχρι τη στιγμή που ο Α ξυπνά στο σώμα του Τζάστιν και συναντά τη Ριάννον, την κοπέλα του. Από εκείνη τη στιγμή οι κανόνες με τους οποίους ζούσε ο Α, που κάθε μέρα βρισκόταν και στο σώμα ενός διαφορετικού ανθρώπου, παύουν να ισχύουν, αφού βρίσκει κάποιον με τον οποίο θέλει να είναι μαζί για πάντα.

Μπορεί αυτό το βιβλίο να είναι ανατύπωση, αλλά είναι αρκετά σημαντικό βιβλίο για να το προσπεράσουμε: Το μυθιστόρημα ‘Οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ’ (‘The Haunting οf Hill House’, 1959) της  Shirley Jackson επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή και συνεχίζει να μας τρομάζει.

4 άνθρωποι φτάνουν στο Χιλ Χάουζ για να μείνουν μερικές εβδομάδες: Ο δόκτωρας Μόνταγκιου, καθηγητής μεταφυσικών φαινομένων που αναζητά αποδείξεις για το στοίχειωμα του σπιτιού, η βοηθός του Θίο, ο μελλοντικός κληρονόμος του σπιτιού Λιούκ και η Έλινορ, μια φιλική, εύθραυστη νεαρή γυναίκα που έχει εμπειρία με φαντάσματα. Στην αρχή η διαμονή τους μοιάζει να καταλήγει απλά σε μια τρομακτική συνάντηση με ανεξήγητα φαινόμενα. Όμως το Χιλ Χάουζ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του και σύντομα θα διαλέξει κάποιον από τους 4 επισκέπτες για να κάνει δικό του.

28 χρόνια μετά τους ‘Στυλοβάτες της γης’ και 10 μετά τον ‘Κόσμο χωρίς τέλος’ ο Ken Follett επιστρέφει στα ιστορικά μυθιστορήματα του που διαδραματίζονται στο Κίνγκσμπριτζ με το ‘Ένας στύλος φωτιάς’ (‘A Column of Fire’, 2017), και πάλι από τις Εκδόσεις Bell.

Αυτή τη φορά το βιβλίο ξεκινά από το 1558 και η ιστορία του ακολουθεί τον έρωτα του Νεντ Γουίλαρντ  και της Μάρτζερι Φιτζέραλντ στη διάρκεια μισού αιώνα, σε μια εποχή που η Ευρώπη στρέφεται εναντίον της Ελισαβετιανής Αγγλίας και η βασίλισσα βρίσκεται στο επίκεντρο πάμπολλων συνωμοσιών που σκοπό έχουν να την εκθρονίσουν, εν μέσω μιας ηπείρου όπου κυριαρχεί η βία.

Με γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ασχολείται το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Ίκαρος, το ‘Βουβό κύμα: Το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια’ (‘Dead Wake: The Last Crossing of the Lusitania’, 2015) του  Erik Larson. Ο Larson γράφει για την ιστορία της βύθισης τον Μάιο του 1915 του πολυτελούς υπερωκεάνιου Λουζιτάνια, που έκανε το ταξίδι από τη Νέα Υόρκη προς το Λίβερπουλ, από το Γερμανικό υποβρύχιο U-20, παρουσιάζοντας τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη μεγάλη καταστροφή. Το συναρπαστικό ιστορικό βιβλίο ρίχνει μια διαφορετική ματιά σε ένα κομμάτι του 20ου αιώνα για το οποίο δε γνωρίζουμε παρά μόνο τα βασικά.

Το ‘#GIRLBOSS’ (2014) της Sophia Amoruso μας έρχεται από την Key Books. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο γράφτηκε πριν η συγγραφέας κλείσει τα 30 της χρόνια και οδήγησε στη σειρά του Netflix, ‘Girlboss’. H Amoruso μιλά για το πως δημιούργησε τη Nasty Gal, την ιδιαίτερα επιτυχημένη εταιρία της, ξεκινώντας χωρίς καθόλου λεφτά και έχοντας παρατήσει το σχολείο, με πρώτο της βήμα το να πουλά vintage ρούχα στο eBay.

Τον Ιούλιο του 1923 ο Φραντς Κάφκα αναρρώνει δίπλα στη Βαλτική Θάλασσα. Εκεί θα γνωρίσει την Ντόρα Ντιαμάντ και θα την ερωτευτεί. Το μυθιστόρημα του  Michael Kumpfmüller, ‘Το μεγαλείο της ζωής’ (‘The Glory of Life, 2011) ασχολείται με τον τελευταίο χρόνο της ζωής του Κάφκα και αφηγείται την ιστορία του χρόνου που ζήσανε μαζί ο Φραντς και η Ντόρα στη Γερμανία, καθώς η υγεία του πρώτου επιδεινώνεται και ο αναγνώστης ανακαλύπτει τις κρυφές πτυχές του μεγάλου συγγραφέα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως οι Εκδόσεις Ωκεανός μετέφρασαν το ‘Εκείνη’ (‘Elle’, 2012) του Philippe Djian, το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Paul Verhoeven με πρωταγωνίστρια την Isabelle Huppert που έφτασε μέχρι και τα περσινά βραβεία Όσκαρ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αυτοί εδώ παρακάτω είναι οι 3 τελευταίοι τίτλοι τους οποίους παρουσιάζουμε από την Αμερικανική βιβλιοπαραγωγή, σε μια χρονιά που ασχοληθήκαμε με περισσότερα από 200 αγγλόφωνα βιβλία. Ανυπομονώ για το τι θα μας φέρει το 2018, αλλά ας μη βιάζομαι:

Mad Hatters and March Hares’, μια ανθολογία με 18 κείμενα που αντλούν έμπνευση από τις πιο παράξενες και ψυχεδελικές πλευρές της ‘Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων’ του Lews Carroll, με ιστορίες και ποιήματα από συγγραφείς όπως η Catherynne M. Valente, η Seanan McGuire, η Jane Yolen, η Genevieve Valentine, ο Stephen Graham Jones και άλλοι.

In the Fall They Come Back’ του Robert Bausch, που αφηγείται την ιστορία του Ben Jameson, ενός νέου καθηγητή που θέλει να σώσει τους πιο ανήσυχους μαθητές του σε ένα προπαρασκευαστικό σχολείο, πράγμα που τον μπλέκει όλο και περισσότερο με 3 συγκεκριμένα παιδιά, ένα κακοποιημένο αγόρι, ένα τραυματισμένο κορίτσι που έχει χάσει την ομιλία του και έναν επικίνδυνο 18χρονο που γυρνά στο σχολείο για μια ακόμη ευκαιρία να αποφοιτήσει.

The Only Girl in the World’ της Maude Julien, το memoir της Julien που βρέθηκε στην παιδική της ηλικία θύμα πειραματισμού και κακοποίησης από τον πατέρα της, αφού οι 2 τους μαζί με τη μητέρα της ζούσαν σε μια απομονωμένη έπαυλη της βόρειας Γαλλίας όπου υποβλήθηκε σε εξαντλητικά και τρομακτικά τεστ αντοχής, όπως το να κρατά έναν ηλεκτρικό φράχτη χωρίς να τινάζεται ή να μένει κλειδωμένη σε ένα κελάρι μένοντας όρθια σε ένα σκαμνί στο σκοτάδι ενώ αρουραίοι τριγυρνούν στα πόδια της, όλα στο σκοπό του πατέρα της να μεγαλώσει έναν τέλειο υπεράνθρωπο.

BEST OF 2017

Από τις αρχές του Νοεμβρίου ξεκίνησαν φέτος να κυκλοφορούν οι λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Όμως μέχρι σήμερα διαβάσαμε δεκάδες τέτοιες λίστες. Ποια είναι τελικά τα καλύτερα των καλύτερων; Το Quartz έκανε τη βρώμικη δουλειά για εμάς και συγκέντρωσε τα βιβλία που εμφανίστηκαν περισσότερες φορές σε 21 από τις λίστες με τα best of 2017. Ορίστε τα 6 πρώτα βιβλία που ξεχώρισαν:

  1. ‘Sing, Unburied, Sing’ της Jesmyn Ward με 11 εμφανίσεις
  2. ‘Lincoln in the Bardo’ του George Saunders με 10
  3. ‘Exit West’ του Mohsin Hamid με 9
  4. ‘Killers of the Flower Moon’ του David Grann με 8
  5. ‘Manhattan Beach’ της Jennifer Egan και ‘Little Fires Everywhere’ της Celeste Ng με 6

Αν είστε ακόμη πιο περίεργοι για τα βιβλία που διάλεξαν ως τα καλύτερα για το 2017 τα ίντερνετς, το Largehearted Boy προσφέρει για ακόμη μια χρονιά σημαντικότατο έργο, φιλοξενώντας μια τεράστια λίστα με  ΟΛΕΣ τις best of 2017 λίστες που κυκλοφόρησαν εκεί έξω. Καλή ανάγνωση!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η AGNES MAGNUSDOTTIR

Ένα από τα ξενόγλωσσα βιβλία που αγαπήθηκαν πολύ την τελευταία 3ετία στην Ελλάδα, τα ‘Έθιμα ταφής’ της Hannah Kent, ετοιμάζεται να περάσει στον κινηματογράφο και πλέον ξέρουμε περισσότερα για το πως θα αντιμετωπίσει το Χόλιγουντ το μυθιστόρημα που ξεκίνησε τη συγγραφική καριέρα της Kent το 2013.

Την πρωταγωνίστρια Agnes Magnúsdóttir, την τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ισλανδία, αφού κατηγορήθηκε το 1829 για τη δολοφονία 2 αντρών, θα υποδυθεί η Jennifer Lawrence και την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Luca Guadagnino, ο σκηνοθέτης του φετινού ‘Call Me By Your Name’, μιας επίσης λογοτεχνικής μεταφοράς.

Το ‘Burial Rites’ μπορεί να μην έχει ακόμη ημερομηνία εξόδου στα σινεμά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να ενθουσιαστούμε από τώρα, σωστά; Και είναι ευκαιρία για όσους από εσάς δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο της Kent να το πιάσετε σύντομα. Σίγουρα θα σας ανταμείψει, αφού έρχεται με τη σφραγίδα ποιότητας του Βιβλιοφαγικού mashup.

AND NOW, THIS

Ετούτη εδώ είναι η booktuber Naya του NayaReadsandSmiles. Στο βίντεο που θα δείτε καταγράφει τη συμμετοχή της σε έναν 24ωρο μαραθώνιο ανάγνωσης, όπου προσπαθεί να διαβάσει όσο γίνεται περισσότερο. Βέβαια στη διάρκειά του φτάνει στο σπίτι της ένα κουτί με φρέσκα βιβλία και η προσπάθεια της Naya εκτροχιάζεται λιγάκι. Όλοι όμως καταλαβαίνουμε των πειρασμό των νέων αναγνωσμάτων, σωστά;

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Δε γινόταν να μην έχουμε Χριστουγεννιάτικο θέμα σήμερα, οπότε να μερικά εορταστικά βιβλιοδεντράκια έτσι, γιατί εμείς οι αναγνώστες ξέρουμε πάντα πως να γιορτάζουμε σωστά και βιβλιοφιλικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αν δίναμε βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου εκδοτικού για το 2017, σίγουρα η Μικρή Σελήνη, το 2ο imprint των Εκδόσεων Ψύχαλου (το πρώτο είναι η γνωστή μας SEΛΙΝΙ), θα είχε πολλές πιθανότητες να το κερδίσει. Ο εκδοτικός εμφανίστηκε με την πρώτη του έκδοση μόλις τον Ιούνιο και τα 5 παιδικά βιβλία που έχει βγάλει μέχρι σήμερα είναι ένα κι ένα. Όμορφες ιστορίες με υπέροχη εικονογράφηση.

Αλλά εγώ έχω έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο σας μιλάω για τη Μικρή Σελήνη: Το πιο πρόσφατο παιδικό της βιβλίο είναι ‘Το μολυβένιο στρατιωτάκι’ του Hans Christian Andersen, στην έκδοση με τη μαγευτική εικονογράφηση της Νοτιοκορεάτισσας JooHee Yoon.

Το βιβλίο είναι ένα πραγματικό στολίδι, από αυτά που δεν έχει καμία σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεται ο αναγνώστης. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα βιβλιοπωλείο, ξεφυλλίστε το ‘Μολυβένιο στρατιωτάκι” της JooHee Yoon και της Μικρής Σελήνης και πείτε μου πως αντισταθήκατε και δε φύγατε με αυτό στα χέρια σας.

ΣΤΟ TRAILER TOY READY PLAYER ONE ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ

Με μπόλικο κυνηγητό, πολλά νέον φωτάκια και κάμποσες εκρήξεις έσκασε τις προηγούμενες ημέρες το trailer του ‘Ready Player One’, της νέας ταινίας του Steven Spielberg που προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Ernest Cline.

Τι άλλο έχει επίσης το trailer; Έναν τόνο pop culture αναφορές χωράνε στο σύμπαν που έχει δημιουργήσει ο Spielberg πάνω στον κόσμο του Cline. Θα δείτε τη Harley Quinn και τον Joker, τους Battletoads, τον Blanka, τον King Kong, τη Lara Croft, τον Chucky, διάθεση να έχετε να κοιτάτε κάθε frame των 2 και κάτι λεπτών.

Όλα αυτά βέβαια τα λέω για να σας θυμίσω πως η ταινία βγαίνει στα σινεμά στο τέλος του Μαρτίου, οπότε προλαβαίνετε άνετα να διαβάσετε το πολύ καλό βιβλίο του Ernest Cline, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Αν είσαι έτοιμος, πάτα Enter’ από τις Εκδόσεις Πατάκη.

RANDOM LINKS

Ο Ernest Cline γράφει το sequel του ‘Ready Player One’, οι υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών είναι γεμάτες με λογοτεχνικές μεταφορές, η λογοτεχνία των ινδικών χοιριδίων ήταν το αναπάντεχο χιτ της χρονιάς, όταν το βιβλίο που σε έκανε φεμινιστή είναι γραμμένο από έναν abuser, 24 βιβλία που μπορείτε να κάνετε δώρο στις φεμινίστριες της ζωής σας, συγγραφείς μιλούν για το βιβλίο που τους έκανε φεμινιστές, οι πιο καταστροφικές κριτικές της χρονιάς, ξαναδιαβάζοντας το ‘A Christmas Carol’ υπό φρέσκια οπτική στο 2017, οι βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων παιδικού βιβλίου για το 2015, για το βιβλίο που δεν ολοκλήρωσε ποτέ ο James Baldwin και βασίστηκε το ντοκιμαντέρ ‘I Am Not Your Negro’, μια προσεκτική ανάγνωση της καλύτερης πρώτης παραγράφου της λογοτεχνίας, 27,000 σελίδες και φωτογραφίες από το αρχείο του Gabriel García Márquez βρίσκονται ελεύθερα στο ίντερνετ, αυτά ήταν τα trends στα εξώφυλλα των βιβλίων για το 2017, ο New Yorker μιλά για τον Adonis και το πως ξανάφτιαξε την αραβική ποίηση, μερικοί συγγραφείς και οι celebrity σωσίες τους, για τις μεταφορές του Stephen King και το να ξεφεύγεις από το αρχικό υλικό, αυτά είναι τα τελευταία πλάνα της Clarice Lispector που υπάρχουν, 10 βιβλία που μας θυμίζουν τα καλύτερα και τα χειρότερα κομμάτια του λυκείου, η κόντρα δεκαετιών μεταξύ των Arthur C. Clarke και Isaac Asimov, ένα κείμενο που μιλά (επιτέλους!) για το πόσο ακριβά είναι τα προϊόντα του brand Harry Potter, λίγα λόγια για τους ‘Watchmen’ και τη σχέση τους με το σήμερα, τι διαβάζουν οι έφηβοι σε ολόκληρο τον κόσμο, βιβλιοθηκονόμοι μας προτείνουν τα βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε σε κάθε δεκαετία της ζωής μας, ένα κείμενο εναντίον του Bad Sex Award, μπορούμε να δούμε τον ‘Frankenstein’ σήμερα χωρίς να επηρεαστούμε από τις τόσες μεταφορές του, 5 βιβλία για την Ada Lovelace, ένα longread για τη δημοσιογραφική κληρονομιά του David Foster Wallace, τα σπάνια βιβλία είναι το καλύτερο δώρο για έναν βιβλιόφιλο, 7 περίεργες επαναφηγήσεις της ‘Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων’, για την ψεύτικη οικειότητα των celebrity book clubs, όλα τα μέρη που επισκέφθηκαν η Carol και η Therese στο ‘The Price of Salt’ της Patricia Highsmith, 10 βιβλία στα οποία η τεχνολογία βγαίνει εκτός ελέγχου.