ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v49: 20 χρόνια Χάρι Πότερ

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Σίγουρα τα 20χρονα του Χάρι Πότερ είναι το πιο εορταστικό γεγονός των ημερών, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε και με τις (λίγες) νέες κυκλοφορίες, τα μεγάλα νέα για το ‘Watchmen’ και τον ‘Δράκουλα’, ένα τεράστιο, βιβλιοφιλικό έργο τέχνης και μια ομιλία συγγραφέα στην Αθήνα, εκτός φυσικά από τα σταθερά μας links και #instavivlio.

20 ΧΡΟΝΙΑ HARRY POTTER

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου του 1997, βγήκε στα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας από τον εκδοτικό Bloomsbury το μυθιστόρημα μιας άγνωστης, πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα. Ο τίτλος του μυθιστορήματος φαντασίας για παιδιά ήταν ‘Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος’ και η συγγραφέας ήταν η J.K. Rowling. Τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία, με τον Χάρι Πότερ να είναι το εκδοτικό γεγονός του 21ου αιώνα και, μαζί, το ορόσημο της ποπ κουλτούρας για μια ολόκληρη γενιά.

Σήμερα γιορτάζεται η 20η επέτειος του βιβλίου και της γέννησης του μαγικού ήρωα. 450 εκατομμύρια βιβλία, 8 ταινίες, 1 θεατρική παράσταση και ένα τεράστιο, παγκόσμιο franchise γεννήθηκαν σε ένα μικρό καφέ του Εδιμβούργου, εκεί που η Rowling έγραψε τη ‘Φιλοσοφική Λίθο’.

Για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια οι εκδόσεις Bloomsbury ετοίμασαν ένα χρονολόγιο με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του Χάρι Πότερ, δώσανε ένα party pack με ιδέες για δραστηριότητες σχετικά με τη μαγεία και τους κοιτώνες του Χόγκουαρτς, φτιάξανε wallpapers με τα χρώματα των 4 κοιτώνων, διοργανώνουν διαγωνισμούς και πάρτι στη Βρετανία. Οι εορτασμοί δε μένουν μόνο στο νησί βέβαια, αφού σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνονται απόψε εκδηλώσεις για τα 20χρονα.

Σε μια από τις εκδηλώσεις, 676 παιδιά από 11 δημοτικά σχολεία του Bolton σπάσανε το ρεκόρ Γκίνες για τη συγκέντρωση περισσότερων ανθρώπων που έχουν ντυθεί Χάρι Πότερ. Το προηγούμενο ρεκόρ, γιατί προφανώς και αυτό είναι ένα πράγμα που έχει συμβεί περισσότερες από 1 φορά, ήταν 521 άτομα από τον Μάρτιο του 2015.

Μην ξεχάσω να σας πω επίσης για τις νέες, επετειακές εκδόσεις της ‘Φιλοσοφικής Λίθου’ που βγήκαν στα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο έρχεται με 4 διαφορετικά εξώφυλλα, ξεχωριστά για τις paperback και hardback εκδόσεις του, για κάθε έναν από τους 4 κοιτώνες της μαγικής σχολής του Hogwarts. Σε μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και με το θυρεό κάθε κοιτώνα στο εξώφυλλο, οι νέες εκδόσεις μοιάζουν πολύ δελεαστικές. Εγώ σίγουρα θα ήθελα αυτό με το Ravenclaw (Ravenclaw FOR LIFE!) ας πούμε.

Δείτε κι αυτό: Στον Guardian μιλούν διάφοροι άνθρωποι για τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή τους ο Χάρι Πότερ, σε ένα από τα πιο όμορφα κείμενα που γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για την επέτειο. Σας το δίνω εδώ για να μη χαθεί στον πανικό των random links.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Λίγα πράγματα για την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς θα μιλήσουμε σήμερα για 3 νέα βιβλία που μας έρχονται από 2 διαφορετικούς εκδοτικούς. Μπαίνοντας πια στον Ιούλιο από την επόμενη στήλη, η εκδοτική παραγωγή θα αρχίσει να μειώνεται αισθητά (και σίγουρα για κάμποσες εβδομάδες δε θα έχουμε καθόλου φρέσκα αναγνώσματα εδώ) μέχρι να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα κάπου εκεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουμε 2 ενδιαφέροντα, διαφορετικά βιβλία. Το ‘Όταν η ανάσα γίνεται αέρας’ (‘When Breath Becomes Air’, 2016) του Paul Kalanithi είναι ένα bestseller και ένα από τα σημαντικότερα nonfiction βιβλία της περασμένης χρονιάς. Ο Kalanithi, ένας νευροχειρούργος που διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα στην ηλικία των 36 ετών, πέθανε τον Μάρτιο του 2015 καθώς δούλευε το βιβλίο.

Η πορεία του από φοιτητή ιατρικής σε γιατρού κι από εκεί σε ασθενή και πατέρα, η προσπάθεια του να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κάνει μια ζωή να έχει νόημα, τι σημαίνει να δίνεις ζωή σε έναν νέο άνθρωπο ενώ η δική σου τελειώνει, πως είναι να βλέπεις το μέλλον σου να σβήνει. Όλα αυτά είναι τα θέματα που αγγίζει μέσα από την ιστορία του ο Kalanithi.

Το βιβλίο μεταφράστηκε ήδη, μέσα σε 18 μήνες από την έκδοση του, σε περισσότερες από 35 γλώσσες και ήταν υποψήφιο για αρκετά σημαντικά βραβεία. Τώρα ήρθε κι η δική μας σειρά να το διαβάσουμε.

Το ‘Οι υπόλοιποι απλώς ζούμε εδώ’ (‘The Rest of Us Just Live Here’, 2015) είναι το 2ο μυθιστόρημα του Patrick Ness, μετά το περσινό, κινηματογραφικό ‘Το τέρας έρχεται’, που βλέπουμε στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων. Ο συγγραφέας μιλά και εδώ για τη διαφορετικότητα, μέσα από τον κεντρικό χαρακτήρα του, τον Μάικυ. Ο οποίος θέλει απλά να αποφοιτήσει και να πάει στο χορό του σχολείου. Και να ζητήσει σε ραντεβού τη Χέννα, πριν κάποιος ανατινάξει και πάλι το σχολείο του στον αέρα. Γιατί πέρα από τα παιδιά που έχουν διαλεχτεί για να σώζουν τον πλανήτη κάθε φορά που αυτός κινδυνεύει, υπάρχουν και οι ήρωες της καθημερινότητας.

Το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας της Claire North, ‘Οι πρώτες δεκαπέντε ζωές του Χάρι Όγκοστ’ (‘The First Fifteen Lives of Harry August’, 2014) μας φέρνουν οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. O Χάρι Όγκοστ ζει, πεθαίνει και ξαναγεννιέται, έχοντας πλήρη συναίσθηση τη μνήμη από τις προηγούμενες ζωές του. Υπάρχουν κι άλλοι σαν αυτόν, μέλη μια μυστικής ομάδας, της Λέσχης του Κρόνου.

Τα μέλη της Λέσχης προσπαθούν να διαφυλάξουν τον κόσμο από οτιδήποτε μπορεί να τον βλάψει, χωρίς όμως να μπορούν να παρέμβουν στην ιστορία. Ένα μήνυμα από το μέλλον θα φέρει τον Χάρι Όγκοστ μπροστά στο επικείμενο τέλος του κόσμου και απέναντι στον Βίκτορ, έναν αποστάτη από τη Λέσχη του Κρόνου που γίνεται ο μεγαλύτερος αντίπαλος του.

Το βιβλίο είναι από αυτά που δύσκολα βλέπουμε στα ελληνικά, μιας και συνήθως οι αναγνώστες δύσκολα δίνουν ευκαιρίες σε άγνωστα ονόματα της speculative λογοτεχνίας, οπότε tip of the hat από μένα στον εκδοτικό για την επιλογή του και δυνατή πρόταση να το δοκιμάσετε. Γιατί όχι άλλωστε.

AND NOW, THIS

Η Emma Watson συνεχίζει να σκορπάει βιβλία στο διάβα της, αυτή τη φορά αφήνει αντίτυπα του ‘The Handmaid’s Tale’ στο Παρίσι. Γενικά όταν βγαίνετε από το σπίτι να ρίχνετε και καμιά ματιά γύρω σας στο δρόμο, ποτέ δεν ξέρεις που και πότε θα σκοντάψεις πάνω σε βιβλίο της Emma.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Όσοι από εσάς παρακολουθείτε το hashtag #instavivlio ξέρετε πως έχουν αρχίσει ήδη οι φωτογραφίες παραλίας. Φαίνεται το τρίπτυχο θάλασσα/ήλιος/βιβλίο θα μας κρατήσει παρέα και φέτος το καλοκαίρι. Γίνεται εμείς να λείπουμε;

#bookstagram #instavivlio #books

A post shared by Despoina Foulatziklidou (@despoina_foula) on

ΜΕΡΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΚΙ ΕΝΑ ΒΑΜΠΙΡ

Δηλαδή εντάξει, οι Watchmen δεν είναι απλά “μερικοί υπερήρωες” και ο Δράκουλας δεν είναι απλά “ένα βαμπίρ”, αλλά το σημαντικό είναι πως όλοι αυτοί έρχονται στην τηλεόραση.

Τα νέα έχουν ως εξής: Οι ‘Watchmen’ των Alan Moore, Dave Gibbons και John Higgins, ένα από τα σπουδαιότερα κόμικς και, ας μην κρύβουμε τα λόγια μας, ένα από τα πολύ σημαντικά λογοτεχνικά έργα της εποχής μας, θα μεταφερθεί στην τηλεόραση. Μάλλον, δηλαδή. Ο Damon Lindelof, δημιουργός των ‘Lost’ και ‘The Leftovers’, που μόλις ολοκλήρωσε το run του στο HBO, βρίσκεται σε συζητήσεις με το κανάλι για να αναλάβει τη μεταφορά του έργου.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που προσπαθεί το HBO να μεταφέρει τη σειρά. Η προηγούμενη προσπάθεια του μέσα στο 2014 απέτυχε, αλλά μάλλον οι άνθρωποι του θέλουν πολύ να προχωρήσει το πρότζεκτ. Αν τελικά το τηλεοπτικό ‘Watchmen’ προχωρήσει, και εύχομαι να συμβεί γιατί η ταινία του 2009 ας πούμε απλά πως δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αυτή ίσως είναι η σειρά που ψάχνει το HBO για να αντικαταστήσει το ‘Game of Thrones’ που προχωρά προς το τέλος του.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα, οι Steven Moffat και Mark Gatiss ετοιμάζονται να περάσουν από τον ‘Sherlock’ στον ‘Δράκουλα’ του Bram Stoker. Μετά την τεράστια επιτυχία του ‘Sherlock’, οι 2 δημιουργοί θα ξαναζωντανέψουν τον Δράκουλα των χιλίων κινηματογραφικών, τηλεοπτικών, θεατρικών και πάσης φύσεως μεταφορών.

Δεν ξέρω αν θα έχει ενδιαφέρον αυτό, αλλά η παρουσία των Moffat και Gatiss σίγουρα θα μας κάνει να παρακολουθούμε την εξέλιξη του πρότζεκτ. Οι 2 τους βρίσκονται σε συζητήσεις με το BBC, οπότε αναμένουμε τα νεότερα.

Ο RICHARD FORD ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Είχαμε πει πως πριν 2 εβδομάδες ο Richard Ford θα βρισκόταν στην Αθήνα για να παραδώσει μια διάλεξη με θέμα τα απομνημονεύματα. Αν λοιπόν θέλατε να δείτε τον Αμερικανό συγγραφέα αλλά δεν τα καταφέρατε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση του Αμερικανικού Κολλεγίου, μπορείτε εδώ στο βίντεο να ακούσετε τα όσα είπε. Και μάλιστα με την ελληνική μετάφραση του λόγου του, φοβερά πράγματα. Αν τώρα προτιμάτε την ομιλία άφιλτρη στα αγγλικά, κι από αυτό έχουμε.

Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η έκθεση documenta 14, που για πρώτη φορά ήρθε φέτος και στην Αθήνα, ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες και στο Kassel της Γερμανίας. Εκεί η καλλιτέχνης Marta Minujín έχτισε ένα ομοίωμα του Παρθενώνα, φτιαγμένο από 100,000 βιβλία που είχαν απαγορευτεί ή καεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το τεράστιο κτίσμα που ονομάζεται απολύτως ταιριαστά “Παρθενώνας των Βιβλίων” χτίστηκε ακριβώς στο σημείο που οι Ναζί κάψανε βιβλία γραμμένα από Μαρξιστές και Εβραίους, τον Μάιο του 1933. Θα βρίσκεται στημένο για 100 ημέρες, μια διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας, της απαγόρευσης διανομής κειμένων για πολιτικούς λόγους, των διακρίσεων, της βίας και της μισαλλοδοξίας.

Είναι η 2η φορά που η Minujín στήνει τον Παρθενώνα της. Το 1983 στο Μπουένος Άιρες το κατασκεύασμα αποτελούνταν από 20,000 βιβλία που είχαν απαγορευτή από την Αργεντίνικη χούντα.

RANDOM LINKS

Τι έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος που φτιάχνει τα Κουραφέλκυθρα, γιατί ένα μυθιστόρημα του Khaled Hosseini έχει 16 διαφορετικές μεταφράσεις στο Ιράν, 10 διάσημοι μανιακοί συλλέκτες βιβλίων, 8 σειρές βιβλίων του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας που πρέπει να μεταφερθούν στην τηλεόραση, οι Millennials χρησιμοποιούν τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Αμερικής περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, 11 μυθιστορήματα που ασχολούνται με γυναίκες των τεχνών6,000 βιβλία που προωθούσαν τη βία έκαψε η αστυνομία της Λιβύης, ο New Yorker μιλά για το παράξενο bestseller του 1917 ‘South Wind’, 5 βιβλία που η ιστορία συναντά τον τρόμο9 δολοφονικοί τύραννοι που ήταν ταυτόχρονα και αποτυχημένοι συγγραφείς, 32 πράγματα που αγαπώ στα βιβλία και την ανάγνωση, η εκπληκτική εικονογράφηση του Ralph Steadman για τη ‘Φάρμα των ζώων’ του George Orwell,  τι σημαίνει “βιβλίο παραλίας” και γιατί είναι ένας ελιτίστικος και σεξιστικός όρος, 11 μεταφορές βιβλίων σε κόμικς που δεν πρέπει να χάσετε και άλλα 5 στα ελληνικά, 9 βιβλία με τις πιο παράξενες και απροσδόκητες εικόνες του τι θα συμβεί στην Αποκάλυψη, γιατί κανείς δεν ξέρει τον πρώτο ποιητή του κόσμου, 4 βιβλίαspeculative λογοτεχνίας από το Ισραήλ.