ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v70: Το τελευταίο μυθιστόρημα της Jane Austen για πρώτη φορά στα ελληνικά

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μπορεί να είμαστε μια ανάσα από την εκδοτική ανάπαυλα των Χριστουγέννων αλλά οι εκδοτικοί έχουν βάλει φωτιά στα εκτυπωτικά τους και σήμερα έχουμε να μιλήσουμε για 10 ντόπια βιβλία και άλλα 8 από την Αμερική. Θα μιλήσουμε όμως σε γιορτινό κλίμα και για ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλιοδέντρο, ένα ιταλικό Χριστουγεννιάτικο φιλμάκι για τα βιβλία, μια έκθεση για τον Γουίνι το Αρκουδάκι, μια online συλλογή χαρτών από κόμικς, μαζί με όλα τα links που αξίζει να πατήσετε και τις φωτογραφίες του #instavivlio που αξίζει να θαυμάσετε.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Με μια από τις πιο μεγάλες και γεμάτες φουρνιές φρέσκων βιβλίων μας βρίσκει η δεύτερη Δευτέρα του Δεκεμβρίου. Παρακάτω θα μιλήσουμε για 10 βιβλία που, για εντελώς διαφορετικούς λόγους το καθένα, αξίζουν μια θέση στις wishlists σας.

Οι Εκδόσεις Κοβάλτιο μετέφρασαν το τελευταίο μυθιστόρημα που έγραψε η Jane Austen, ένα βιβλίο που έρχεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Η Austen δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το ‘Σάντιτον’ (‘Sanditon’, 1817) πριν το θάνατό της το 1815, γράφοντας περίπου 22,000 λέξεις σε 12 κεφάλαια πριν βάλει την τελευταία τελεία της ζωής της. Το βιβλίο σατιρίζει την επιτήδευση και την υποκριτικότητα των σχέσεων και επικεντρώνεται γύρω από το ζευγάρι των Σάρλοτ Χέιγουντ και Σίντνεϊ Πάρκερ.

Οι Εκδόσεις Εξάντας επανεξέδωσαν το αστυνομικό μυθιστόρημα του Reginald Hill, ‘Ο ξυλοκόπος’ (‘The Woodcutter’, 2010). Ο Γουλφ Χάντα φυλακίζεται για εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει και η ζωή του καταστρέφεται, με τον ίδιο να φυλακίζεται και να μένει για χρόνια στη σιωπή.

Ένα από τα μυθιστορήματα που δημιούργησαν τον περισσότερο θόρυβο μέσα στην περασμένη χρονιά μας φέρνουν οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. ‘Το Νιξ’ (‘The Nix’, 2016) είναι το ντεμπούτο του Nathan Hill και πρωταγωνιστής του είναι ο Σάμιουελ, ένας καθηγητής που παλεύει να φέρει τη ζωή του σε βόλτα. Η μητέρα του, η Φαίη, εμφανίζεται ξανά στη ζωή του μετά από 20 χρόνια αφού έχει παρατήσει την οικογένεια της. Αλλά τώρα τα ΜΜΕ λένε πως έχει διαπράξει ένα φριχτό έγκλημα και την παρουσιάζουν σαν μια ακραία εξτρεμίστρια με σκοτεινό παρελθόν κι ο Σάμιουελ θα πρέπει να τη βοηθήσει και να ανακαλύψει ποια είναι στην πραγματικότητα η μητέρα του.

Κάτι περισσότερο από 3 χρόνια μετά την έκδοση του ‘Έθιμα ταφής’, του βιβλίου που εκτίναξε τη δημοφιλία της πρωτοεμφανιζόμενης Hannah Kent και έδωσε ώθηση στις Εκδόσεις Ίκαρος, έχουμε στα χέρια μας το επόμενο μυθιστόρημα της συγγραφέα, με τίτλο ‘Οι καλοί’.

Στο μυθιστόρημα της Kent μεταφερόμαστε στο Κέρι της Ιρλανδίας του 1825, εκεί που 3 γυναίκες προσπαθούν να φροντίσουν τον μικρό Μίχολ που δεν μπορεί να μιλήσει ή να περπατήσει: Η γιαγιά του Νόρα, που έχει πρόσφατα χάσει το σύζυγό και την κόρη της. Η Μαίρη, μια υπηρέτρια από την Ιρλανδική ύπαιθρο που έρχεται για να βοηθήσει τη Νόρα. Η Νανς, μια περιπλανώμενη ηλικιωμένη που κάποτε λατρευόταν για τις θεραπευτικές της ικανότητες αλλά πλέον θεωρείται επικίνδυνη και απατεώνισσα από τον νέο ιερέα της πόλης.

Τις ‘Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες’ (‘Good Night Stories for Rebel Girls’, 2016) των Elena Favilli και Francesca Cavallo μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός, ένα από τα (εικονογραφημένα) βιβλία που ακούστηκαν περισσότερο μέσα στο 2017.

Το βιβλίο αφηγείται τις ιστορίες 100 γυναικών, από τη Frida Kahlo μέχρι την Astrid Lindgren κι από τη Virginia Woolf μέχρι τη Serena Williams. Γυναίκες του παρελθόντος και του παρόντος που πέτυχαν σπουδαία επιτεύγματα παρά τις αντιξοότητες. Η εικονογράφηση έχει γίνει από 60 διαφορετικές γυναίκες εικονογράφους από ολόκληρο τον κόσμο. (Ταιριάζει πολύ ωραία και με το ‘Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια’ για το οποίο μιλήσαμε εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup πριν μερικές εβδομάδες).

Μαζί με το παραπάνω, οι Εκδόσεις Ψυχογιός μας ξαναδίνουν στα ελληνικά το μυθιστόρημα του  John Boyne, ‘Το αγόρι με τη ριγέ μπιτζάμα’ (‘The Boy in the Striped Pyjamas, 2006) που είχε κυκλοφορήσει αρχικά στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος. Ετούτη η έκδοση όμως έχει κάτι το διαφορετικό: Περιέχει την εικονογράφηση του σπουδαίου Oliver Jeffers, από την Deluxe Illustrated έκδοση που κυκλοφόρησε πέρυσι στην Αμερική. Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμη το βιβλίο, αυτή είναι η έκδοση που θέλετε.

Μια σπουδαία Φινλανδή συγγραφέα μας συστήνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη που εκδίδουν το ‘Ταίναρον’, ένα βιβλίο που αποτελείται από 2 νουβέλες της Leena Krohn. Πρώτη, το ομώνυμο ‘Ταίναρον’ (‘Tainaron’, 1985), μια ιστορία που αποτελείται από μια σειρά γραμμάτων που έχουν σταλεί πέρα από την θάλασσα, από μια πόλη εντόμων την οποία παρατηρεί η άγνωστη επισκέπτριά της που γράφει τα γράμματα. Γράμματα στα οποία δεν παίρνει ποτέ απάντηση αλλά και στα οποία περιγράφει τη ζωή στην πόλη και τους κατοίκους της.

Δεύτερη νουβέλα του βιβλίου είναι το ‘Hotel Sapiens’ (2013), όπου φορείς μιας σπάνιας ασθένειας που ονομάζεται ανθρωπιά βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα χώρο που φυλάσσεται από μηχανές με εξελιγμένη, πέρα πια από την ανθρώπινη, νοημοσύνη, ενώ ο κόσμος μοιάζει να φτάνει στο τέλος του.

Κλείνουμε το σημερινό μαραθώνιο καινούριων βιβλίων με το ‘Μια ολόκληρη ζωή’ (‘A Whole Life’, 2014) του Robert Seethaler που βρέθηκε στη shortlist του Man Booker International Prize για το 2016 και τώρα μας έρχεται από τις Εκδόσεις Utopia. Το σύντομο μυθιστόρημα μας μιλά για την ιστορία της ζωής του Αντρέας Έγκερ, τη σχέση του με το αρχαίο τοπίο των αυστριακών Άλπαιων όπου ζει στα μέσα του 20ου αιώνα, την αξία της απομόνωσης, τον ερχομό του μοντέρνου κόσμου και, κυρίως, τις μεγάλες και μικρές στιγμές που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Andreas Egger knows every path and peak of his mountain valley, the source of his sustenance, his livelihood – his home.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με 8 νέους τίτλους θα ασχοληθούμε σήμερα, μερικά από τα τελευταία βιβλία της χρονιάς από την Αμερική. Για να δούμε τι καλό έχουμε.

The World Goes On’ του László Krasznahorkai, μια συλλογή διηγημάτων του Ούγγρου συγγραφέα, όπου συναντάμε ανάμεσα τους ένα διερμηνέας πωρωμένο με καταρράκτες που τριγυρνά στους χαοτικούς δρόμους της Σανγκάη και έναν ταξιδιώτης που συναντά στις όχθες του Γάγγη έναν γιγαντιαίο άντρα ο οποίος παραληρεί για τη φύση μιας σταγόνας νερού.

Elmet’ της Fiona Mozley, ένα σκοτεινό παραμύθι για μια οικογένεια που ζει μια ειδυλλιακή, μοναχική ζωή στα δάση, μέχρι που ένας ντόπιος ιδιοκτήτης γης φτάνει στο κατώφλι τους και βάζει σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων που απειλούν την ευτυχισμένη ύπαρξή τους και καταλήγει στην καταστροφή.

No Time to Spare’ της Ursula K. Le Guin, όπου η συγγραφέας συγκεντρώνει κάποια από τα online κείμενά της, μερικούς περιεκτικούς συλλογισμούς για πολλά διαφορετικά θέματα: από το φεμινισμό μέχρι τις βρισιές και από το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα μέχρι το πρωινό.

The Last Black Unicorn’ της Tiffany Haddish,  το memoir ενός από τα breakthrough ταλέντα του 2017, με τη Haddish να μιλά για τα παιδικά της χρόνια, τα προβλήματα της μητέρας της, το πως μεγάλωσε η ίδια τα αδέρφια της, το διάστημα που πέρασε σε ανάδοχη οικογένεια, το ρόλο της κωμωδίας στην εφηβεία της.

The Girl in the Tower’ της Katherine Arden, το sequel του πολύ επιτυχημένου μυθιστορήματος φανταστικού ‘The Bear and the Nightingale’, όπου η Vasilisa κατηγορείται για μαγεία και διώχνεται από το χωριό όπου ζει, μεταμφιέζεται σε αγόρι και φεύγει για τη Μόσχα, εκεί που οι περιπέτειές της θα τη φέρουν μπροστά στη βασιλική οικογένεια της Ρωσίας.

Enchantress of Numbers’ της Jennifer Chiaverini, βιβλίο που ακολουθεί την ιστορία της Ada Lovelace, η οποία θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια κομπιούτερ της ιστορίας και ζει μακριά από τον πατέρα της, τον ποιητή Lord Byron, λόγω της μητέρας της που δε θέλει η κόρη της να διαφθαρεί από εκείνον και καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να μην ακολουθήσει τα βήματά του, με την εκπαίδευσή της Ada να βασίζεται στην επιστήμη, εκεί που θα μεγαλουργήσει αργότερα, μπαίνοντας στους κύκλους της διανόησης του Λονδίνου που ονειρεύεται από παιδί.

Three Daughters of Eve’ της Elif Shafak, ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται μέσα  σε ένα βράδυ στην Κωνσταντινούπολη του σήμερα, εκεί που κάποιος θα αρπάξει την τσάντα της Peri, στο δρόμο της προς μια συγκέντρωση για φαγητό, και από μέσα της θα πέσει μια φωτογραφία με 3 γυναίκες και τον καθηγητή τους, μια ιστορία που η Peri προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεχάσει.

The Vanishing Princess’ της Jenny Diski, η πρώτη συλλογή διηγημάτων της συγγραφέα, που πέθανε τον Απρίλιο του ‘16, φτάνει στην Αμερική και περιέχει μεταξύ άλλων ένα retelling του παραμυθιού του Ρουμπελστίλτσκιν, την ιστορία της ζωής μιας γυναίκας μέσα από τις προσπάθειές της να χτίσει την τέλεια μπανιέρα και κομμάτια που αντλούν έμπνευση από τις περιόδους που έχει περάσει η ίδια η συγγραφέας σε ψυχιατρικές κλινικές έξω από το Λονδίνο.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΔΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Xmas spirit all around #lib #uoi #xmas #book #tree

A post shared by Thomas Ferentinos (@thomasferentinos) on

Χριστούγεννα έχουμε, οι περισσότεροι λίγο ή πολύ στολίζουμε στο σπίτι ή στη δουλειά για αυτές τις ημέρες, αλλά στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων το κάνουν, έχω να σας πω, καλύτερα από όλους μας.

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου έφτιαξε ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που αποτελείται αποκλειστικά από πράσινα βιβλία, μαζί με ένα κίτρινο για αστέρι στην κορυφή του και κόκκινα και χρυσαφιά για δώρα στη βάση του.

Πραγματικά το έχουν πάει μακριά το θέμα και μπράβο τους. Εγώ τώρα περιμένω να δω ποιος θα κονταροχτυπηθεί μαζί τους φτιάχνοντας έναν Αγιοβασίλη μόνο με κόκκινα και άσπρα βιβλία.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΩΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Και συνεχίζουμε σε εορταστικό κλίμα με αυτό το μικρό φιλμάκι που έφτιαξε ο Ιταλικός εκδοτικός οίκος la Feltrinelli. Θέλουν να μας θυμίσουν πως τα βιβλία λένε περισσότερες ιστορίες από αυτές που βρίσκονται γραμμένες στις σελίδες τους και να μας προτρέψουν να κάνουμε δώρο ένα βιβλίο (ή περισσότερα, γιατί όχι) αυτά τα Χριστούγεννα.

Πολύ ωραίο και γλυκό, κάτι σαν σκηνή από ιταλικό ‘Love Actually’. Ωχ έχασα τους μισούς από εσάς τώρα που το είπα αυτό ε; Δε βαριέσαι, εμείς να είμαστε καλά. *βάζει να ξαναδεί το ‘Love Actually’ για 84η φορά*

AND NOW, THIS

Αυτό εδώ είναι το ‘This Book is a Planetarium’ της Kelli Anderson, ένα pop-up βιβλίο που μετατρέπεται σε 6 πλήρως λειτουργικά εργαλεία: ένα πλανητάριο που προβάλει τους αστερισμούς, ένα πραγματικό μουσικό όργανο με χορδές και πένα, ένα σύστημα για να ζωγραφίζετε γεωμετρικούς σχηματισμούς, ένα συνεχές ημερολόγιο, ένας αποκωδικοποιητής μηνυμάτων και ένα μεγάφωνο για να ενισχύσετε τον ήχο.

Δεν έχω λόγια.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Ακολουθώντας τη Χριστουγεννιάτικη θεματική του σημερινού Βιβλιοφαγικού mashup, επιλέξαμε 3 από τις πολλές όμορφες φωτογραφίες του #instavivlio της προηγούμενης εβδομάδας και τις παραθέτουμε εδώ σε μια μίνι έκθεση που ονομάζεται “Με φόντο το γιορτινό δέντρο”.

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ WINNIE ΤΗE POOH

Αν ζείτε στο Λονδίνο ή αν επισκεφθείτε τη Βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τις 8 Απριλίου, κάντε μια βόλτα από το Victoria and Albert Museum. Εκεί άνοιξε το περασμένο Σάββατο η έκθεση ‘Winnie the Pooh: Exploring a Classic’, που σας καλεί “να βιώσετε τη διαχρονική και οικουμενική γοητεία αυτού του πολυαγαπημένου αρκούδου και να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από τη δημιουργική συνεργασία του A.A. Milne και του E.H. Shepard”, όπως λέει το site του μουσείου.

Πρωτότυπα σχέδια, αντικείμενα, φωτογραφίες, γράμματα, αλλά και ρούχα, κεραμικά, ηχογραφήσεις, ειδικές παραστάσεις και ένας πρωινός μπουφές για τα μέλη του μουσείου θα αφηγηθούν τον κόσμο του Winnie-the-Pooh, που γιόρτασε πέρυσι τα 90 του χρόνια.

ΕΝΑ TUMBLR ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ

Έχω πραγματικά ενθουσιαστεί με αυτό: Σχεδόν 4 χρόνια χρειάστηκαν για να ανακαλύψω την ύπαρξη του Comic Cartography, ένα Tumblr που περιέχει μια εντυπωσιακή συλλογή με περισσότερους από 1,200 χάρτες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κόμικς.

Το tumblr ξεκίνησε ο Aaron King τον Ιανουάριο του 2014 και η συλλογή του αφορά όλες τις μορφές των κόμικς, από τα τευχάκια της Marvel και της DC μέχρι Ευρωπαϊκές δημιουργίες κι από στριπάκια των εφημερίδων μέχρι webcomics. Είναι μια συλλογή στην οποία μπορεί να χαθεί κανείς με τις ώρες ή να ψάξει ό,τι ακριβώς χρειάζεται, από χάρτες συγκεκριμένων κόμικς όπως των X-Men, συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής όπως η Ανταρκτική, συγκεκριμένου είδους όπως οι ιστορικοί χάρτες ή συγκεκριμένου δημιουργού όπως ο Jack Kirby.

Εδώ σας βάζω μερικά δείγματα από το Comic Cartography αλλά για να έχετε μια καλή ιδέα του όγκου της συλλογής κάντε μια βόλτα στο ίδιο το tumblr.

RANDOM LINKS

Ένα κείμενο για τον πόλεμο της Αιγύπτου στα βιβλία, ένας πλήρης οδηγός για όλα τα μυθιστορήματα του ‘Star Wars’ canon, οι νικητές των φετινών Goodreads Choice Awards, το ‘Slaughterhouse-Five’ του Kurt Vonnegut θα γίνει σειρά από το Netflixη ομιλία του Kazuo Ishiguroστην απονομή του Νόμπελ του και μια ματιά στις Νομπελικές ομιλίες του παρελθόντος, πως επισκιάζουμε το λογοτεχνικό ταλέντο των γυναικών με “σκάνδαλα” και ο φόβος της γυναικείας φωνής, οι κυρίαρχες τάσεις στο σχεδιασμό εξώφυλλων για το 2018, 33 συγγραφείς διαλέγουν τα βιβλία που θα χάριζαν σε μέλη της οικογένειάς τους για αυτά τα Χριστούγεννα, μερικές προτάσεις για το τι να αγοράσετε σε κάποιον που αγαπά τα κόμικς, 8 βιβλία που βάζουν την αναπηρία στο στόχαστρο, οι φυλακές του Τέξας απαγόρευσαν 10,000 βιβλία, ψάχνοντας το μικρό κορίτσι που διαβάζει σε ένα μυστηριώδες ισπανικό άγαλμα, 7 πεντανόστιμες συνταγές της Emily Dickinson που μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα Χριστούγεννα, μερικές συμβουλές για το πως να διαβάζετε όταν είστε άρρωστοι, το teaser για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος ‘The Terror’ του Dan Simmons, η νέα γενιά Ασιατοαμερικανών συγγραφέων στο προσκήνιο, στη Λατινική Αμερική ο Paulo Coelho θεωρείται αυτοβοήθεια, πως να για τα φαντάσματα του λογοτεχνικού μεγαλείου που θα στοιχειώνουν για πάντα το Παρίσι, 15 βιβλία γιαζόρικες γυναίκες της ιστορίας, 5 ιστορίες φανταστικού που έχουν σχέση με τα Χριστούγεννασπάνια συμπράγκαλα της γενιάς των Μπιτ, ένα κείμενο για το lembas της Μέσης Γης, το ‘Old Man’s War’ του John Scalzi πάει στο Netflix50 δωρεάν εκτυπώσιμοι σελιδοδείκτες για μεγάλους και παιδιά, ο Arthur C. Clarke είναι ακόμα ο βασιλιάς της επιστημονικής φαντασίαςη Ursula K. Le Guin αναρωτιέται ποιος νοιάζεται πια για το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα και γράφει για το λογοτεχνικό βραβείο για την άρνηση των λογοτεχνικών βραβείων, σύμφωνα με τους γονείς αυτά είναι τα καλύτερα πράγματα του να διαβάζεις φωναχτά με παιδιά, 10 τρόποι για να κερδίσετε την καρδιά ενός βιβλιόφιλου.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup
Ξαναδιαβάζουμε το ‘Discworld’ από την αρχή
13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το τέλος του κόσμου