AP Photo
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v73: Γιατί μαθαίνουμε τα ονόματα των υποψήφιων για Νόμπελ 50 χρόνια μετά

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μπορεί η 2η εβδομάδα του ‘18 να μη μας έδωσε κάτι σημαντικό στα βιβλία εντός των τειχών, αλλά προσδεθείτε γιατί έχουμε να μιλήσουμε για ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα, όπως για τους υποψηφίους των Νόμπελ του 1967, ένα βιβλιοφιλικό στριπάκι, ένα βιβλίο στις φλόγες και 2 εντελώς διαφορετικά όνειρα που αφορούν τα βιβλία.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΤΟΥ 1967

Θα μου πείτε τώρα, τι μας νοιάζει εμάς ποιοι ΔΕΝ πήρανε ένα βραβείο πριν 50 χρόνια; Και θα σας πω πως δίκιο έχετε μεν, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως όλοι γνωρίζουν τη διαδικασία που ακολουθούν τα βραβεία Νόμπελ, οπότε ας το συζητήσουμε λιγάκι με αυτή την ευκαιρία.

Κάθε χρόνο η Σουηδική Ακαδημία ζητά από τα μέλη της, από μέλη λογοτεχνικών κοινοτήτων και ακαδημιών, από καθηγητής γλωσσολογίας και λογοτεχνίας, από πρώην νικητές του Νόμπελ και από τους προέδρους οργανώσεων συγγραφέων να προτείνουν υποψηφίους. Οι υποψηφιότητες αυτές συγκεντρώνονται και τα ονόματα δίνονται στην Επιτροπή των Νόμπελ όπου εξετάζονται και ο αριθμός τους μειώνεται γρήγορα σε χαμηλό διψήφιο αριθμό και, στη συνέχεια, σε μια shortlist με 5 συγγραφείς που κρίνονται για τους επόμενους μήνες από ολόκληρη τη Σουηδική Ακαδημία μέχρι να εκλεγεί ο τελικός νικητής.

Σε εμάς φτάνει μόνο το όνομα του συγγραφέα στον οποίο απονέμεται το βραβείο, αφού τα ονόματα των υποψηφίων μένουν κρυφά για 50 χρόνια. Έτσι εξασφαλίζεται το ότι η Σουηδική Ακαδημία λειτουργεί ανεπηρέαστα (η θητεία στη Σουηδική Ακαδημία είναι ισόβια) και πως όσοι δίνουν τις προτάσεις τους λειτουργούν χωρίς πίεση, αλλά και εφαρμόζονται χωρίς πρόβλημα μερικοί από τους κανόνες, όπως για παράδειγμα πως κανένας συγγραφέας δεν παίρνει το βραβείο χωρίς να έχει προταθεί τουλάχιστον 2 διαφορετικές χρονιές.

Τη φετινή Πρωτοχρονιά μάθαμε λοιπόν τους υποψηφίους του 1967, μια χρονιά που το βραβείο πήγε στον Miguel Ángel Asturias από τη Γουατεμάλα. Ανάμεσα στα 70 ονόματα βρίσκουμε 53 που είχαν επαναπροταθεί και τις προηγούμενες χρονιές και 17 φρέσκα, ανάμεσα στα οποία και 2 μελλοντικούς Νομπελίστες, τον Saul Bellow (9 χρόνια αργότερα) και τον Claude Simon (18 χρόνια αργότερα). 65 από αυτούς ήταν άντρες και 5 μόνο γυναίκες, οι Marie Luise Kaschnitz, Katherine Anne Porter, Anna Seghers, Judith Wright και Lina Kostenko. Μερικά από τα υπόλοιπα ονόματα ήταν οι Samuel Beckett, Eugène Ionesco, E. M. Forster, Georges Simenon, Witold Gombrowicz, Pablo Neruda, Ezra Pound, J. R. R. Tolkien, Alberto Moravia.

Εκτός από τον Asturias θέση στη shortlist είχαν οι Graham Greene, Jorge Luis Borges, W. H. Auden και ο Yasunari Kawabata, που βρέθηκε στη λίστα και το 1966 και θα γίνει την επόμενη χρονιά ο πρώτος Ιάπωνας που θα κερδίσει το βραβείο. Η επιτροπή διαφώνησε, με τον πρόεδρό της να επιλέγει τον Greene για νικητή και οι υπόλοιποι να προτείνουν την κοινή βράβευση του Asturias με τον Borges. Τελικά όμως το βραβείο πήγε στον συγγραφέα από τη Γουατεμάλα και κανείς από τους υπόλοιπους 3 δεν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας μέχρι το θάνατό του.

Και ένα τελευταίο στατιστικό: Από τους 70 συγγραφείς της λίστα που μπορείτε να διαβάσετε στα σουηδικά, μόνο οι 3 ζουν ακόμα. Οι Ουκρανοί Ivan Drach (που το 1967 ήταν μόλις 30 ετών) και Lina Kostenko και ο Γερμανός Hans Magnus Enzensberger.

(Φωτογραφία εξωφύλλου: Οι νικητές όλων των κατηγοριών στα βραβεία Nobel του 1967)

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ενδιαφέροντα αναγνώσματα έχω για όλους σας σήμερα από την Αμερικανική βιβλιοπαραγωγή, πάμε να τα δούμε ένα ένα και να αποφασίσουμε αν αξίζουν μια θέση στο tbr μας.

‘The Immortalists’ της Chloe Benjamin, που ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη του 1969, εξερευνά τις ζωές 4 αδερφών, του Simon, της Klara, της Varya και του Daniel, που σαν έφηβοι επισκέπτονται ένα μέντιουμ και μαθαίνουν τις επόμενες 5 δεκαετίες της ζωής τους και την ημέρα του θανάτου τους, με τη γνώση αυτή να έρχεται με βαρύ αντίτιμο.

The Afterlives’ του Thomas Pierce, όπου ο Jim Byrd πεθαίνει από μια ανακοπή καρδιάς στην ηλικία των 30 ετών αλλά μόνο για λίγο, αφού μετά από λίγα λεπτά οι γιατροί τον επαναφέρουν στη ζωή κι ενώ ο Jim δε θυμάται τίποτα για το που πήγε μετά το θάνατο, ένα φάντασμα εμφανίζεται και ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την παράξενη παρουσία του και να απαντήσουν στα ερωτήματά τους για τη ζωή μετά το θάνατο.

Gnomon’ του Nick Harkaway, που διαδραματίζεται στην “πιο ασφαλή κοινωνία στην ιστορία”, εκεί που οι σκέψεις, οι μνήμες και κάθε λέξη των πολιτών της παρακολουθείται από το Σύστημα στο όνομα της ασφάλειάς τους, αλλά όταν η αντιφρονούντας Diana Hunter πεθαίνει στη φυλακή και η επιθεωρήτρια Mielikki Neith αναλαμβάνει να ανακαλύψει τι έχει συμβεί, τα κομμάτια του κόσμου του Gnomon ξεκινούν να καταρρέουν.

The Boat People’ της Sharon Bala, το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέα του που ακολουθεί, μέσα από τα μάτια ενός πρόσφυγα και του δικηγόρου του, μια ομάδα προσφύγων που φτάνουν, με ένα καράβι, από τη Sri Lanka στο Vancouver, όπου βρίσκονται σε ένα κέντρο κράτησης και φήμες κυκλοφορούν πως μερικοί από τους 500 πρόσφυγες συνδέονται με γνωστούς τρομοκράτες.

The Chalk Man’ της C.J. Tudor, που συνδέει το 1986, όταν ο Eddie και οι φίλοι του συνηθίζουν να αφήνουν ο ένας για τον άλλο μικρά ανθρωπάκια από κιμωλία με μηνύματα μέχρι που ένα από αυτά τους οδηγεί σε ένα διαμελισμένο πτώμα, με το το 2016 όταν όλοι λαμβάνουν ένα φάκελο με ένα ίδιο μικρό ανθρωπάκι και ένας από τους φίλους του ανακαλύπτεται νεκρός.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Αυτό το κομμάτι της στήλης είναι βασικά μια διαμαρτυρία. Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί εμένα ποτέ δε μου κάνανε έκπληξη σε ένα βιβλιοπωλείο με κρεβάτι, σνακ και ποτά και την άδεια να γυρίζω για ένα βράδυ και να ψαχουλεύω όλα τα βιβλία και να διαβάζω ό,τι θέλω.

Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη στην Carina Greyling στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Carina είχε εδώ και χρόνια πρώτο πρώτο στη λίστα της με τα δώρα που ήθελε για τα γενέθλιά της το να την κλειδώσουν σε ένα βιβλιοπωλείο μαζί με καφέ, μια κουβέρτα και απεριόριστη πρόσβαση στα βιβλία. Αυτά είναι όνειρα ε; Έτσι, για τα 60α της γενέθλια, η οικογένειά της και η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Exclusive Books της Νότιας Αφρικής, κάνανε πραγματικότητα την επιθυμία της. Βοήθησε βέβαια λίγο και το γεγονός πως τα γενέθλιά της πέφτουν την ίδια μέρα με τα γενέθλια του CEO των Exclusive Books.

 

Η Carina πέρασε ολόκληρο το βράδυ ξεφυλλίζοντας και διαβάζοντας, παρέα με το τσάι της, στο κρεβάτι που στήθηκε ειδικά για κείνη. Και, αν κρίνω από τις φωτογραφίες που δείχνουν μια προτίμηση της Carina προς τα αστυνομικά μυθιστορήματα, είμαι σίγουρος πως πέρασε ένα αγωνιώδες βράδυ γεμάτο περιπέτεια και κίνδυνο.

Άντε και στα δικά μας.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

Όχι πως εγκρίνουμε τη καύση βιβλίων προφανώς, αλλά τι να κάνουμε που αυτό δείχνει το πρώτο teaser του ‘Fahrenheit 451’, της ταινίας που ετοιμάζει το HBO και προέρχεται από το διάσημο, κλασικό και πολύ σημαντικό βιβλίο του Ray Bradbury.

Στο φιλμ που γύρισε ο Ramin Bahrani πρωταγωνιστούν οι Michael B. Jordan, Michael Shannon και Sofia Boutella και η υπόθεσή της θα φέρνει το βιβλίο πιο κοντά στο σήμερα, κάνοντας το έργο του Bradbury ακόμα πιο επίκαιρο από όσο είναι από μόνο του (αν είναι αυτό δυνατό δηλαδή). Δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία για το ‘Fahrenheit 451’ αλλά την περιμένουμε μέσα στην προσεχή άνοιξη, δεν είμαστε μακριά από το να ξανασυναντήσουμε, 52 χρόνια μετά την ταινία του François Truffaut, τον Guy Montag.

Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, προλαβαίνετε άνετα πριν την ταινία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα με τον τίτλο ‘Φαρενάιτ 451’.

ΕΝΑ ΣΤΡΙΠΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Καιρός ήταν να περάσει και το δημιουργικό, πρωτότυπο web content (που δε συνδέεται απαραίτητα με ένα συγκεκριμένο βιβλίο) στους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας και μια από τις πρώτες όμορφες προσπάθειες ανήκει στις Εκδόσεις Πατάκη.

Τα βιβλιοφιλικά στριπάκια του γνωστού κομιξά Τόμεκ Γιοβάνη (αν πετύχετε πουθενά κάποιο από τα ‘Κουλούρια’ του, όποιο από τα 7, τσιμπήστε το) έχουν τίτλο ‘Οι Αναγνώστες’ και έρχονται κάθε Τετάρτη στη facebookική σελίδα των εκδόσεων και πιάνει των παλμό όλων εμάς των αναγνωστών. Το πρώτο “επεισόδιο” των ‘Αναγνωστών’ ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα και σας μιλάω για αυτή τώρα που είναι νωρίς ώστε να παρακολουθείτε τη σελίδα των Εκδόσεων Πατάκη για τα επόμενα, φρέσκα στριπάκια.

Καλή δουλειά Τόμεκ και Πατάκης, εμείς στηρίζουμε.

AND NOW, THIS

Κι αφού μιλήσαμε παραπάνω για ένα βιβλιοφιλικό στριπάκι, ας δούμε έναν ακόμα Tom Gauld, πάντα χρειάζεται.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Με περισσότερες από 18,000 φωτογραφίες, το #instavivlio είναι σίγουρα το χάσταγκ που θα σκρολάρετε για να δείτε τι διαβάζουν οι έλληνες βιβλιόφιλοι του Instagram και εμείς κάθε Δευτέρα σας δίνουμε ένα πολύ μικρό δείγμα από τις φωτογραφίες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

#bookstagram #instavivlio

A post shared by Despoina Foulatziklidou (@despoina_foula) on

ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Φαντάζομαι πως αρκετοί από τους αναγνώστες αυτής εδώ της στήλης θα θέλανε να έχουν το δικό τους βιβλιοπωλείο, ένα όνειρο που μοιράζονται πολλοί βιβλιόφιλοι. Οπότε σκέφτηκα να σας δείξω 2 νεαρούς, την Alexa και τον Emory, που κάνανε αυτό ακριβώς το όνειρό τους πραγματικότητα.

Το Twenty Stories είναι ένα βιβλιοπωλείο που λειτουργεί από ένα ανακαινισμένο παλιό Chevy G20 βανάκι που κυκλοφορεί στις γειτονιές του Λος Άντζελες. Το βιβλιοπωλείο κουβαλά κάθε φορά μαζί του 20 τίτλους σε μια ποικιλία από όλα τα είδη της λογοτεχνίας, την ποίηση και τα nonfiction βιβλία, αλλά και αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά, με μια προτίμηση σε φρέσκους και καινοτόμους εκδοτικούς και συγγραφείς. Την 1η κάθε μήνα 20 νέοι τίτλοι βρίσκονται στα ράφια του και το Twenty Stores συνεχίζει τη βόλτα του στους δρόμους της Καλιφόρνια.

Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε τους 2 βιβλιοπώλες να μιλούν για το πως λειτουργεί το pop-up κινητό μαγαζί τους, για μερικά από τα βιβλία τους αλλά και για το ίδιο το βανάκι που έκανε το βιβλιοπωλείο τους πραγματικότητα.

RANDOM LINKS

Γιατί είναι τόσο άσχημο το εξώφυλλο του ‘Fire and Fury’, σεξιστικές αντιδράσεις για την είσοδο της Lily Cole στη Brontë Society και ένα κείμενο των New York Times για το θέμα, μερικά γραφήματα για τον ‘Frankenstein’ και γιατί η Mary Shelley δεν έχει το σεβασμό που αξίζει, τα βιβλία που θέλουν να πιάσουν στα χέρια τους οι κριτικοί λογοτεχνίας της Αμερικής μέσα στο ‘18, 15 εξώφυλλα του ‘The Bell Jar’ από το περισσότερο στο λιγότερο σεξιστικό, δεν πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τις σκοτεινές ιστορίες, η πορεία των ιστοριών που είναι γεμάτα με γλυκά και ζάχαρη, γιατί οι ‘Μικρές Κυρίες’ της Louisa May Alcott αγαπιούνται από κάθε γενιά, τα 9 πιο αγωνιώδη και τρομακτικά road trips της λογοτεχνίας, αναζητώντας τις ρίζες των κόμικς στη Μεσόγειο της αρχαιότητας, πως να στήσετε την ιδανική αναγνωστική σας γωνιά, πότε μην κρίνεις ένα βιβλίο από την προβλέψιμη ιστορία του, 25 γυναίκες συγγραφείς που γράψανε για την άγρια φύση, τι αποκαλύπτει η λογοτεχνία για το πως αντιμετωπίζουμε τις αναπηρίες, άραγε μετράνε τα audiobooks σαν ανάγνωση, η Millie Bobby Brown θα υποδυθεί στον κινηματογράφο τη μικρή αδερφή του Sherlock Holmes, η γέννηση του ‘The Wheel of Time’, 9 ελπιδοφόρα βιβλία για την ψυχική υγεία, ένα μυθιστόρημα της Octavia Butler έγινε όπερα στο Άμπου Ντάμπι, μήπως υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κατηγοριοποιούμε τα αγαπημένα μας βιβλία, 5 βιβλία για τις νεράιδες για ανθρώπους που μισούν τις νεράιδες, ο Beowulf στη μεγάλη οθόνη, ο Zaphod Beeblebrox μας εξηγεί γιατί αγαπάμε τους celebrity αφέντες, για την ερωτική σχέση της τηλεόρασης με τη λογοτεχνία, οι καλοί συγγραφείς δανείζονται και οι καλύτεροι συγγραφείς ρεμιξάρουν, 10 βιβλία που έχουν μια μικρή εμμονή με το θάνατο, οι ιστορίες της επιστημονικής φαντασίας που περιέχουν ένα Μεγάλο Χαζό Αντικείμενο, οι καλύτερες και οι χειρότερες μεταφορές των βιβλίων του Philip K. Dick στον κινηματογράφο, όταν τα βιβλία μοιράζονται τον ίδιο τίτλο, 9 βιβλία επιστημονικής φαντασίας για να διαβάσετε μέχρι να επιστρέψει το ‘Doctor Who’, για την αγάπη μας στα τέρατα, μια λίστα με podcasts για βιβλιόφιλους, 5 από τις μεγαλύτερες συγγραφικές κόντρες σε ένα βίντεο.