ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v64: Πιστοί προσεύχονται να γίνει ο Tolkien Άγιος

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Η αγιοποίηση ενός συγγραφέα, η έκθεση για τη ζωή ενός άλλου, το μυστήριο του θανάτου εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια ενός τρίτου και τα φετινά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας θα μας απασχολήσουν σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup, μαζί με όλα τα φρέσκα βιβλία, τα links και τις φωτογραφίες από ολόκληρο τον βιβλιόκοσμο.

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΟΛΚΙΝ ΑΝΗΜΕΡΑ

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, στην επέτειο του θανάτου του J.R.R. Tolkien, στην παλιά ενορία του συγγραφέα και παρουσία της εγγονής του, έλαβε μέρος μια λειτουργία για τον μεγάλο δημιουργό του φανταστικού. Δεν ήταν όμως αυτή μια λειτουργία για την ανάπαυση της ψυχής του, ας πούμε, αλλά μια προσευχή για την ανύψωση του σε Άγιο της Καθολικής Εκκλησίας.

Το θέμα της αγιοποίησης του Tolkien δεν είναι βέβαια τόσο φρέσκο. Υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια φωνές που ζητούν κάτι τέτοιο, αλλά τον τελευταίο καιρό μια νέα καμπάνια έχει ξεκινήσει στα social media και εννοείται πως η στήλη δε θα το άφηνε έτσι αυτό.

Οι διάφορες ξεχωριστές ομάδες (ναι, υπήρχαν περισσότερες από μία) που ασχολούνταν με το θέμα έχουν πλέον ενωθεί κάτω από τον κοινό σκοπό και έχουν pagegroup και Twitter. Έχουν επίσης και site, το Cause for Tolkien. Μέσα σε αυτά θα βρείτε αποσπάσματα από τα γράμματα του συγγραφέα που αποδεικνύουν την πίστη και τις αξίες του, ισχυρίζονται οι άνθρωποι πίσω από την κίνηση.

Για να προλάβω τα χαχαχούχα που ακούω να κάνετε ήδη: Είναι απολύτως σοβαροί. Ισχυρίζονται πως άγιος είναι ο άνθρωπος που εκπληρώσει την καθολική κλίση για αγιοσύνη και ο συγγραφέας το έχει επιτύχει αυτό μέσα από τη ζωή και τα γραπτά του. Ζητούν λοιπόν τη διακήρυξη του σε Άγιο από την εκκλησία, ώστε οι πιστοί να τον βλέπουν σαν παράδειγμα και να προσεύχονται στη χάρη του.

Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις, η επικοινωνία με τους επισκόπους που θα πρέπει να υποστηρίξουν επίσημα το αίτημα των πιστών/Tolkienheads. Η δημόσια προβολή και συζήτηση του θέματος είναι κομμάτι της διαδικασίας αφού, όπως λένε τα μέλη του Cause for Tolkien, ένα από τα πρώτα βήματα είναι η εξάπλωση, ανάμεσα στον κόσμο, της πίστης στην καθαρότητα και ακεραιότητα της ζωής του προς αγιοποίηση ατόμου.

Και γιατί όχι, άλλωστε. Ο Tolkien είναι σίγουρα ο Άγιος του Φανταστικού, οπότε είναι απλά ένα βήμα παραδίπλα η, και με τον εκκλησιαστικό νόμο, αγιοποίηση του. Εμείς στηρίζουμε.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Παρότι η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου κινήθηκε σχετικά ήρεμα για τους εκδότες εντός των τειχών, είχαμε 2 φρέσκους τίτλους που, αν μου επιτρέπετε, απαιτούν άμεση αγορά.

Πρώτο, οι ‘Άσωτοι’ (‘Prodigals, 2016) του Greg Jackson, μια συλλογή διηγημάτων που βρέθηκε ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία του είδους για την περασμένη χρονιά και μας έρχεται από τις Εκδόσεις Αντίποδες.

Ένας σκηνοθέτης αποδρά από τη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από μια γυναίκα που μπορεί να είναι η ψυχαναλύτριά του, καθώς ξεσπά μια βίαιη καταιγίδα. Μια δικηγόρος που βρίσκεται στη δίνη του διαζυγίου ζητά καταφύγιο στο παραλιακό της σπίτι όπου βρίσκει να μένει ένα περιπλανώμενο κορίτσι. Ένας φιλότεχνος τραπεζίτης βλέπει τις φιλοδοξίες του να ξεγυμνώνονται όταν βρίσκεται κάτω από την επιρροή 2 παράξενων αδερφών. Μια παρέα φίλων συγκεντρώνεται στην έρημο της Καλιφόρνια για ένα τελευταίο γλέντι. Ένας δημοσιογράφος βρίσκει την επίσκεψη του στο εξοχικό σπίτι ενός πρώην αστέρα του τένις στη Γαλλία να παίρνει μια βαθιά ανησυχητική τροπή.

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος μας έρχεται το δεύτερο βιβλίο, το μοναδικό μυθιστόρημα μέχρι σήμερα της Αμερικανίδας διηγηματογράφου Lydia Davis.

Το μυθιστόρημα έχει τίτλο ‘Το τέλος της ιστορίας’ (‘The End of the Story’, 1994). Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του εξερευνά την καταδικασμένη σχέση της ανώνυμης πρωταγωνίστριας με έναν άντρα 12 χρόνια μικρότερό της. Αυτή είναι μια καθηγήτρια λογοτεχνίας και μεταφράστρια. Αυτός είναι ένας άνεργος, απένταρος νεαρός που ασχολείται με την ποίηση. Και οι 2 προσπαθούν να γράψουν το πρώτο τους βιβλίο. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ένα μυθιστόρημα που δείχνει τη δύναμη της γλώσσας της Davis, που κερδίζει τον αναγνώστη ολοκληρωτικά.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άλλα 2 βιβλία από την πλευρά της Αμερικής, έτσι για να έχουμε μια ισορροπία σήμερα και να μην ταλαιπωρήσουμε ιδιαίτερα τις λίστες σας με τα προς αγορά βιβλία.

Strange Weather’ του Joe Hill, τέσσερις τρομακτικές ιστορίες που εξερευνούν πράγματα όπως μια Polaroid κάμερα με υπερφυσικές δυνάμεις, έναν αλεξιπτωτιστή που παγιδεύεται σε ένα εχθρικό σύννεφο, μια καταιγίδα που αντί για βροχή ρίχνει φονικά γυάλινα καρφιά και ένα παρ’ ολίγο mass shooting σε ένα εμπορικό κέντρο.

Dunbar’ του Edward St. Aubyn, ένα ακόμα μυθιστόρημα της σειράς ‘Hogarth Shakespeare’ που επαναφηγείται τον ‘Βασιλιά Ληρ’, με τον St. Aubyn’s Lear, έναν Σκωτσέζο μεγιστάνα των μίντια που χάνει το μυαλό του, κλείνεται από τις δολοπλόκες κόρες του σε μια ακριβή κατοικία και αποδρά για να περιπλανηθεί μόνος στους χερσότοπους.

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ TERRY PRATCHETT

Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η μεγάλη έκθεση Terry Pratchett: HisWorld που φιλοξενεί το Salisbury Museum της Βρετανίας. Μια έκθεση βασισμένη στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, που ακολουθεί την πορεία του προς την καταξίωση στη χώρα και στο λογοτεχνικό είδος του φανταστικού. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται και έργα τέχνης που ανήκουν στον δημιουργό, μαζί με προσωπικά του αντικείμενα αλλά και περισσότερες από 40 αυθεντικές εικονογραφήσεις του Paul Kidby, του καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργάστηκε ο Pratchett μέχρι το θάνατο του πρώτου το 2001.

 

Πέτυχα λοιπόν μερικές φωτογραφίες από την έκθεση και, αφού τώρα τελευταία έχουμε ξεκινήσει να ασχολούμαστε διεξοδικά με τον Sir Terry Pratchett (να πέσει το link παρακαλώ), είπα να σας τις δείξω μιας και δύσκολα θα βρεθούμε όλοι εμείς στο Salisbury μέχρι τις 13 Ιανουαρίου που το HisWorld θα βρίσκεται στο μουσείο. Αν θέλετε περισσότερες φωτογραφίες της έκθεσης,  περάστε μια βόλτα από το imgur.

AND NOW, THIS

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την booktuber Jean Bookishthoughts να μας κάνει μια βόλτα σε εξώφυλλα βιβλίων των τελευταίων 100 χρόνων, περνώντας από δεκαετία σε δεκαετία και ρίχνοντας μια ματιά στο πως εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μια, πραγματικά γεμάτη, εβδομάδα σε όμορφες βιβλιοφωτογραφίες η προηγούμενη και δύσκολη η επιλογή για τη σημερινή τριάδα. Μιας και αύριο όμως έχουμε Halloween και στο Instagram έτρεχε η #bookishgreekhalloween 10ήμερη πρόκληση, ας δούμε σήμερα 3 σχετικές, τρομακτικές φωτογραφίες. Μπου!

#instavivlio #bookstagram #halloween #stephenking #weallfloatdownhere

A post shared by sudsnsoda (@sudsnsodaofficial) on

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Δε θα αντέξω πάλι να γράφω κατεβατό για το πόσο πρόχειρα, ανοργάνωτα και βαρετά είναι τα ελληνικά λογοτεχνικά βραβεία, οπότε πάρτε το περσινό rant όπου τα είπαμε όλα.

Άλλωστε δεν έχει αλλάξει και τίποτα. Για μια ακόμη χρονιά τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας βραβεύουν βιβλία 2 χρόνων πίσω, με ένα ξερό δελτίου τύπου στα ΜΜΕ. Το δελτίο τύπου μάλιστα λέει πως “οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από Αιτιολογημένη έκθεση της Επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίσης περιόδου”.

Στις 23 σελίδες της έκθεσης (που μπορείτε να κατεβάσετε σε .doc από το site του Υπουργείου Πολιτισμού) περιλαμβάνονται σύντομα κείμενα και των 9 μελών της κριτικής επιτροπής για τη συνολική βιβλιοπαραγωγή και για τη βιβλιοπαραγωγή ξεχωριστά ανά κατηγορία βραβείου. Πράγμα που δίνει στο αναγνωστικό κοινό και στους ανθρώπους του βιβλίου πολύ χρήσιμες προτάσεις όπως “Η παραγωγή στη συγκεκριμένη κατηγορία χαρακτηρίζεται από ανισότητα, με ορισμένα αξιοσημείωτα έργα”. Τι μου λες βρε παιδί μου.

Αν περιλαμβάνεται στο δελτίο τύπου ή στην έκθεση οποιαδήποτε αναφορά για το γιατί επιλέχτηκαν τα βιβλία που επιλέχτηκαν; Έλα, ας σοβαρευτούμε τώρα, φυσικά και όχι.

Ορίστε οι υποψηφιότητες στην κατηγορία του Μυθιστορήματος (δείτε όλες τις κατηγορίες):

  • ‘Η άκρα ταπείνωση’ της Ρέας Γαλανάκη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη
  • ‘Ζωή μεθόρια’ του Θεόδωρου Γρηγοριάδη από τις Εκδόσεις Πατάκη
  • ‘Βερονάλ’ του Τάκη Θεοδωρόπουλου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • ‘Δενδρίτες’ της Κάλλιας Παπαδάκη από τις Εκδόσεις Πόλις
  • ‘Η Αϊσέ πάει διακοπές’ της Κωνσταντίας Σωτηρίου από τις Εκδόσεις Πατάκη

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ PABLO NERUDA

Ο Νομπελίστας ποιητής Pablo Neruda πέθανε πριν 44 χρόνια αλλά ο θάνατος του στοιχειώνει ακόμα μια ολόκληρη χώρα.

Το πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή βρίσκει τον Neruda να έχει μόλις διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη και, σύμφωνα με φίλους και ερευνητές, έτοιμος να μεταβεί στο Μεξικό όπου σκοπεύει να ηγηθεί μιας εξόριστης κυβέρνησης που θα αποδοκίμαζε τον Augusto Pinochet. Πεθαίνει όμως μόλις 12 μέρες μετά την άνοδο της χούντας. Περνά τις 5 τελευταίες του ημέρες στο νοσοκομείο με την υγεία του να χειροτερεύει κάθε μια από αυτές. Την ημέρα του θανάτου του τηλεφωνεί στη γυναίκα του και την καλεί να έρθει άμεσα στο νοσοκομείο, πιστεύοντας πως με εντολή του Στρατηγού Pinochet τον δηλητηριάζουν και γι’ αυτό αισθάνεται χάλια.

6,5 ώρες μετά ο Neruda είναι νεκρός. Η πρώτη αναφορά στο γεγονός μιλά για καρδιακή ανεπάρκεια, όμως αργότερα αυτό διορθώνεται σε επιπλοκές από τον καρκίνο. Γίνεται διάρρηξη στο σπίτι του, όπου τα χαρτιά και τα βιβλία του καταστρέφονται.

Τώρα, για πρώτη φορά από επίσημα χείλη μετά από διαταγή δικαστηρίου της Χιλής, 16 ερευνητές αποφάνθηκαν πως η αιτία θανάτου είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, λανθασμένη. Η πορεία όμως για την εύρεση του τι συνέβη πραγματικά θα είναι ακόμη μακριά, αφού η ομάδα των επιστημόνων θα ερευνήσει τα βακτήρια που βρέθηκαν στην οδοντοστοιχία του Neruda. 44 χρόνια μετά το θάνατο, μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Χιλής και ολόκληρης της λογοτεχνίας ψάχνει ακόμα δικαίωση για όσα συνέβησαν τις πρώτες ημέρες μιας στρατιωτικής χούντας που θα κρατούσε 15 χρόνια, μέχρι το δημοψήφισμα του 1988 που απέρριψε τον Pinochet και οδήγησε τη χώρα σε δημοκρατικές εκλογές 1 χρόνο αργότερα.

RANDOM LINKS

Ο Χρήστος Οικονόμου έγραψε τα πιο σπαρακτικά διηγήματα της τελευταίας δεκαετίας, η ψηφιακή πλευρά της φετινής Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, οι πωλητές σπάνιων βιβλίων που έχουν κατακλύσει το Instagram, πως οι αναγνώστες αλλάξαν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Instagramγια τα βιβλιοπωλεία της Λιβύης που παραμένουν ανοιχτά παρόλο τον πόλεμο, έχει μήπως σημασία αν δεν ολοκληρώσουμε μια αναγνωστική πρόκληση, τα καλύτερα βιβλία για τη δολοφονία του JFK, πού είναι τα νέα βιβλία του J.D. Salinger που μας είχαν υποσχεθεί, τα εξώφυλλα Αμερικής και Βρετανίας για τα 6 βιβλία της βραχείας λίστας του Man Booker Prize κοντράρονται, ο Guardian ρωτά τους αναγνώστες για το ποια βιβλία από μη-λευκούς συγγραφείς πιστεύουν πως θα έπρεπε να διδάσκονται το 2017, εκείνη η φορά που η Virginia Woolf έβαλε blackface, γιατί επανερχόμαστε συνεχώς στις ίδιες μυθολογικές ιστορίες, λίγα λόγια για τα οικονομικά του Mark Twain, ετοιμάζεται μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στη ζωή του Hunter S. Thompson, χειρόγραφα γεμάτα πολύτιμα πετράδιαγια την αξία της μόδας στη λογοτεχνία, 33 από τα εξώφυλλα της Joan Didion στη σειρά, όταν οι Βρετανοί συγγραφείς προσπαθούν να γράψουν διάλογο Αμερικανών χαρακτήρων, οι βιβλιοθηκονόμοι είναι κρυφά οι πιο αστείοι άνθρωποι, πως είναι να συναντάς από κοντά το ‘Book of Kells’, η λεπτή γραμμή μεταξύ παραμυθιών και τρομακτικών ιστοριών, τα 20 πιο διαβολικά παιδιά της λογοτεχνίας, βιβλία του 17ου αιώνα δεμένα πλάτη με πλάτη, η κρυφή λογοτεχνική ιστορία μερικών από τα αγαπημένα σας χρώματα, γιατί οι δικτάτορες αγαπούν να γράφουν ποίηση, 11 βιβλία τρόμου εμπνευσμένα απόπραγματικά τρομακτικά γεγονότα, οι Αναγνωστικές Ενοχές και πως θα τις ξεπεράσετε, οι κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του Clive Barker από τη χειρότερη στην καλύτερη, 6 πολύ γνωστοί συγγραφείς που τραυματίστηκαν καθώς έγραφαν, ένα κείμενο για τις Brontë της Ρωσίας αδερφές Khvoshchinskaya.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup