ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v44: Μεταφράστηκε το τελευταίο πολύτιμο βιβλίο του Τόλκιν

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Νέα εβδομάδα και νέο Βιβλιοφαγικό mashup, με φρέσκα βιβλία, φρέσκες κινητές βιβλιοθήκες, φρέσκους βιβλιοφιλικούς τρόπους άσκησης, φρέσκους τρόπους καταχώρησης βιβλίων στο Goodreads, φρέσκες τηλεοπτικές σειρές, φρέσκα charts βιβλίων και, όπως πάντα, #instavivlio και πολλά, πολλά links από τον κόσμο των βιβλίων.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Μάιος συνεχίζει να μας φέρνει βιβλία για τα οποία αξίζει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και σήμερα θα μιλήσουμε εδώ για άλλους 5 τίτλους της εγχώριας αγοράς, με πρώτο από όλους τον νέο Τόλκιν.

Εμπνευσμένο εν μέρει από τη φινλανδική Καλεβάλα, το επικό ποίημα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της Φινλανδικής λογοτεχνίας, το ημιτελές μυθιστόρημα ‘Η ιστορία του Κούλερβο’ (‘The Story of Kullervo’, 2015) που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Κέδρος, είναι ένα από τα πρώτα έργα πεζογραφίας του μεγάλου συγγραφέα.

Ο J.R.R. Tolkien ξεκινά την ιστορία του όσο βρίσκεται ακόμη στο πανεπιστήμιο και ακολουθεί τον Κούλερβο, ένα ορφανό αγόρι που μεγάλωσε στο αρχοντικό του κακού Ούνταμο, που έχει σκοτώσει τον πατέρα του και αιχμαλωτίσει τη μητέρα του. Ο Κούλερβο έχει μόνο την αγάπη της δίδυμης αδερφής του Γουάνονα και του μαγικού σκύλου Μούστι και αποφασίζει να εκδικηθεί τον Ούνταμο όταν αυτός τον πουλά σα σκλάβο.

 

Αυτή η ιστορία εκδίδεται για πρώτη φορά αυτόνομη, μαζί με τις σημειώσεις και τα προσχέδια του Τόλκιν που δίνουν μεγαλύτερο βάθος σε μια αφήγηση που είναι, σε μεγάλο της μέρος, λιγότερο δουλεμένη από όσο θα έπρεπε. Εδώ όμως βρίσκονται τα πατήματα του συγγραφέα προς την πορεία του να στήσει το δικό του κόσμο.

Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος μας έρχεται το ‘Στη σκιά του Έντγκαρ Άλαν Πόε’ (‘In the Shadow of Edgar Allan Poe’, 2015), μια ανθολογία από κλασικές ιστορίες τρόμου ενός ολόκληρου αιώνα, από το 1816 μέχρι το 1914. Ο Leslie S. Klinger, μελετητής μεταξύ άλλων του Σέρλοκ Χολμς και του Δράκουλα και επιμελητής πολλών σημαντικών εκδόσεων, μαζεύει μερικά από τα σημαντικότερα διηγήματα τρόμου συγγραφέων του 19ου αιώνα, με γνωστά ονόματα όπως οι Bram Stoker, Ambrose Bierce και Arthur Conan Doyle, αλλά και αξιόλογους δημιουργούς που ελάχιστα γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα, όπως οι L.T. Meade, Charlotte Perkins Gilman και Francis Marion Crawford. Μια από τις δυνατότερες ανθολογίες που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Μια εμβληματική καλλιτέχνης βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στο ‘Φρίντα Κάλο, Viva la vida!’ (‘¡Viva la vida!’, 2010) του Pino Cacucci από τις Εκδόσεις Άγρα. Μέσα από το μονόλογο της, η Κάλο αφηγείται τη ζωή της, λίγες στιγμές πριν το θάνατο της. Μιλά για το Μεξικό της, τον άντρα της ζωής της, τις σχέσεις και τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά της, τα ιδανικά της, τη δουλειά της. Ο Cacucci βάζει την ίδια τη ζωγράφο να μιλήσει για τα όσα έζησε, σε μια μίξη βιογραφίας και μυθοπλασίας.

Γρήγορες αναφορές και σε 2 βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη, την επανέκδοση του γνωστότερου έργου του Pascal Bruckner, ‘Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα’ (‘Lunes de fiel’, 1981), μια αφήγηση, πάνω σε ένα πλοίο, ενός μεγάλου έρωτα κι ενός μεγάλου πάθους, και το αστυνομικό μυθιστόρημα ‘Η αίσθηση του πόνου’ (‘I Will Have Vengeance’, 2007) του Ιταλού Maurizio de Giovanni, που μας ταξιδεύει στη Νάπολη μέσα από την προσπάθεια του αστυνόμου Λουίτζι Αλφρέντο Ριτσιάρντι να διαλευκάνει το θάνατο του τενόρου Αρνάλντο Βέτσι.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3 φρέσκα βιβλία μικρών εκδοτικών από την Αμερική θα μας απασχολήσουν σήμερα, γιατί πολλές φορές εκεί βρίσκονται τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα.

‘Wicked Wonders’ της Ellen Klages, μια συλλογή ιστοριών που περιέχει ένα παιδί που ταυτίζεται με την κακιά μάγισσα αντί με την Ωραία Κοιμωμένη, δυο μικρές φίλες που περνούν το τελευταίο τους πρωινό μαζί πριν η μια από αυτές μεταναστεύσει σε άλλο πλανήτη, ένα κορίτσι που αναμετράται με μια νεράιδα στα ζάρια, σε μόνο μερικά από τα 14 διηγήματα της.

‘Kintu’ της Jennifer Nansubuga Makumbi, ένα μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία της Ουγκάντα μέσα από την καταραμένη οικογένεια των Kintu, ξεκινώντας από το την κατάρα που απελευθερώνει ο Kintu Kidda το 1750 και θα κατατρέχει τις επόμενες γενιές, μια ιστορία σε 6 μέρη που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα αγγλικά από έναν πολύ φρέσκο εκδοτικό, την Transit Books, του οποίου βιβλία σίγουρα θα ξανασυναντήσουμε εδώ στη στήλη.

‘Broken River’ του J. Robert Lennon, ένα ψυχολογικό θρίλερ όπου 3 άνθρωποι, ένα ζευγάρι και το παιδί τους, βιάζονται να ξεφύγουν από ένα απλό σπίτι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, αλλά είναι αργά για αυτούς και μια παρουσία μοιάζει να παρακολουθεί με ψυχρό και μυστηριώδες ενδιαφέρον, όμως το σπίτι σύντομα θα μείνει παρατημένο και μερικά χρόνια αργότερα μια νέα οικογένεια εγκαθίσταται.

ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης απέκτησε τη δική της Κινητή Βιβλιοθήκη, σαν αυτές που βλέπουμε και ζηλεύουμε στο εξωτερικό αλλά σπάνια εμφανίζονται στην Ελλάδα.

Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικά και εφηβικά βιβλία, βιογραφίες και ιστορικά βιβλία βρίσκονται στα ράφια της και οι κάτοικοι της Ηλιούπολης μπορούν να γραφτούν μέλη της εν κινήσει. Δηλαδή εντάξει, δε θα κάνει βόλτες όσο θα μπορείτε να ξεφυλλίζετε τα βιβλία της και να κάνετε τους δανεισμούς σας, σταματημένη θα είναι, αλλά καταλάβατε τι εννοώ.

Παρότι η πλήρης λειτουργία της θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, η Κινητή Βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης θα κάνει 2 πιλοτικές διαδρομές στην πόλη την Τετάρτη 24 και την Τετάρτη 31 Μαΐου, με πρώτη στάση στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οδό Λεωφ. Παναγούλη 1 (περιοχή Αγίας Μαρίνας) και δεύτερη στάση στην Πλατεία Φλέμινγκ, από τις 16:00 μέχρι τις 19:00.

Εμείς τις στηρίζουμε αυτές τις κινήσεις, γιατί φέρνουν τα βιβλία ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και αξίζει να τις αγκαλιάσουν οι κάτοικοι του δήμου.

ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΓΙΟΓΚΑ

Έχουμε αναφέρει στα πεταχτά τη Harry Potter Yoga πριν καιρό, αλλά νομίζω πως την ξεπετάξαμε στα γρήγορα και πρέπει να της δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή. Δηλαδή απλά χαζέψτε το βίντεο, δε χρειάζεται να πω πολλά, είναι φανταστικό. Εδώ ας πούμε ο “Χαιρετισμός στον Ήλιο” γίνεται “Φόρος Τιμής στο Τάγμα του Φοίνικα” και η “Στάση του Δέντρου” γίνεται “Η ιτιά που δέρνει” και ούτω καθεξής. Όπως θα δείτε στο βίντεο, όλα γίνονται με ένα μαγικό ραβδί στα χέρια, γιατί τι φανς του Χάρι Πότερ είμαστε άλλωστε;

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως περίεργα, να σας θυμίσω πως το Quidditch είναι εδώ και αρκετά χρόνια ένα πραγματικό άθλημα που παίζουν πραγματικοί αθλητές σε όλο τον κόσμο.

AND NOW, THIS

Το φινλανδικό weird ονομάζεται “suomikumma” και η κοινότητα του στη χώρα μεγαλώνει συνεχώς και παράγει ιστορίες που θολώνουν τα όρια των λογοτεχνικών ειδών. Το ‘Finnish Weird’ είναι μια έκδοση της Φινλανδικής κοινότητας που ασχολείται με τη weird λογοτεχνία, με τα τεύχη της να περιέχουν παρουσιάσεις για συγγραφείς του είδους και ιστορίες-δείγματα της δουλειάς τους.

Μια εξαιρετική προσπάθεια, της οποία τα 4 πρώτα τεύχη που έχουν βγει μέχρι τώρα μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν σε ebook.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μια ακόμη εβδομάδα γεμάτη βιβλία στο Instagram, άρα και μια ακόμη εβδομάδα με τις 3 αγαπημένες μας φωτογραφίες του #instavivlio στη στήλη.

ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΣΤΟ GOODREADS

Χρειαζόταν αυτό: Το Goodreads έκανε, εδώ και λίγο καιρό, πιο εύκολο το πέρασμα ενός βιβλίου στα ράφια ή στις λίστες των μελών του, επιτρέποντας το σκανάρισμα ενός εξώφυλλου μέσα από το app που υπάρχει για iOS και Android.

Παρότι δε λειτουργεί κάθε φορά και δυσκολεύεται λίγο παραπάνω με τα ελληνικά βιβλία, αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να συμβεί, κυρίως γιατί βοηθά στο να καταχωρηθεί μια μεγάλη συλλογή βιβλίων, που αλλιώς θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος και υπομονή. Ταυτόχρονα είναι κι ο πιο εύκολος τρόπος για να μπαίνουν βιβλία στη wishlist, τρόπος τον οποίο εγώ θα χρησιμοποιώ σίγουρα στις βόλτες μου στα βιβλιοπωλεία, θα στενάξει η (ήδη τεράστια) λίστα μου.

Οπότε αν δεν είστε ήδη στο Goodreads, κατεβάστε το app, φτιάξτε το λογαριασμό σας και καταχωρήστε τα βιβλία σας, κρατώντας από δω και πέρα ένα ημερολόγιο του τι διαβάζετε. Και ακολουθήστε με κι εμένα, έτσι;

Ο JORDAN PEELE ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μετά την επιτυχία του ‘Get Out’ του, o Jordan Peele συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Παντρεύοντας και πάλι τον τρόμο με τις φυλετικές διακρίσεις, το επόμενο πρότζεκτ του κωμικού και σκηνοθέτη θα αφορά το περσινό μυθιστόρημα ‘Lovecraft Country’ του Matt Ruff.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στον 25χρονο Atticus Black, που μαζί με τη φίλη του Letitia και τον θείο του George ξεκινά ένα road trip στην Αμερική της δεκαετίας του ‘50 για να βρει τον εξαφανισμένο πατέρα του. Έτσι ξεκινά η προσπάθεια του να επιβιώσει και να ξεπεράσει τον τρόμο της λευκής, ρατσιστικής Αμερικής, αλλά και τα κακόβουλα πνεύματα που θα μπορούσαν να έχουν ξεπεταχτεί από τις σελίδες του ίδιου του Lovecraft.

Ο Peele ήταν αυτός που ανακάλυψε το βιβλίο και το έφερε στο HBO για να προτείνει τη μεταφορά του σε σειρά, την παραγωγή της οποίας έχει αναλάβει η εταιρία Bad Robot του J.J. Abrams. Ο Abrams θα βρίσκεται δίπλα στον Peele και στον Misha Green, σεναριογράφο του πρώτου επεισοδίου και showrunner του ‘Lovecraft Country’, σαν executive producers.

Μια από τις σειρές που σίγουρα περιμένω και ένα μυθιστόρημα που, παρότι βρισκόταν ήδη στη μακρά (τα είπαμε και παραπάνω) λίστα με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω, σίγουρα ανέβηκε ψηλότερα σε προτεραιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: O Jordan Peele δάκρυζε γράφοντας το ‘Get Out’

AMAZON CHARTS

Το Amazon έφτιαξε τη δική του εκδοχή των λιστών με bestseller βιβλία, δημιουργώντας μέσα στις προηγούμενες ημέρες τα Amazon Charts.

Γιατί ασχολούμαστε εμείς όμως με τις λίστες ενός βιβλιοπωλείου; Καλή ερώτηση: Πέρα από το γεγονός πως το Amazon δεν είναι ένα απλό βιβλιοπωλείο, αλλά το μεγαλύτερο που υπάρχει, τα Charts του είναι ιδιαίτερα γιατί η μια από τις 2 λίστες του μετρά την αναγνωσιμότητα.

Οι 2 λίστες των Charts τιτλοφορούνται Most Sold και Most Read. Η Most Sold μετρά το πόσα βιβλία πωλήθηκαν και είναι η πρώτη λίστα που περιλαμβάνει αγορές φυσικών αντιτύπων, downloads στο Kindle και αγορές audio books. Η Most Read περιέχει το μέσο όρο των καθημερινών αναγνώσεων βιβλίων σε ebooks στο Kindle και σε audio books στο Audible.com.

Στην κορυφή και των 2 λιστών για την εβδομάδα που έκαναν πρεμιέρα τα Amazon Charts δεν υπήρχε καμία έκπληξη. Το ‘The Handmaid’s Tale’ της Margaret Atwood πρώτευσε και στα αγορασμένα και στα διαβασμένα βιβλία, χωρίς κανένα πρόβλημα. Είπαμε, είναι το Βιβλίο του 2017 Μέχρι Στιγμής. Θα την παρακολουθούμε αυτή τη λίστα πάντως, θα έχει ενδιαφέρον νομίζω.

RANDOM LINKS

Παράξενα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε αν σας αρέσει το ‘Twin Peaks’, 8 εξαιρετικά βιβλία LGBTQ συγγραφέων από μέρη όπου είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος, το Netflix ετοιμάζει σειρά ‘The Witcher’, τα βιβλία γίνονται όλο και μεγαλύτερα, οι καλύτερες σειρές της τηλεόρασης αντλούν την έμπνευση τους από τη λογοτεχνίαεξερευνώντας την Ιαπωνία μέσα από 6 βιβλία, το Happy Meal των McDonald’s στον Καναδά έχει δώρο βιβλία, τα αρχαιότερα βιβλία μαγειρικής του κόσμου μοιάζουν γραμμένα σαν ποίηση, 10 οράματα της επιστημονικής φαντασίας για τη μετά θάνατο ζωή, για τους self-published συγγραφείς της Αμερικής που τσιμπά το Χόλιγουντ, το trailer για τη μεταφορά του best seller ‘The Glass Castle’ της Jeannette Walls12 βιβλιοθήκες που πρέπει να δείτε τώρα, μάθαμε πως προφέρεται σωστά το όνομα του Roald Dahl, ο Neil Gaiman μιλά για το πως ανακούφισε το προσωπικό του Σύνδρομο του Απατεώνα, το Paris Review γράφει για το πως μια ψυχιατρική κλινική του Λονδίνου μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη, άνοιξε στο Σικάγο το Μουσείο Αμερικανών Συγγραφέων, τα καλύτερα 10 μυθιστορήματα για το Πακιστάν, μια σύντομη εισαγωγή στη λογοτεχνία της Σαουδικής Αραβίας, ο σκηνοθέτης William Friedkin περπάτησε στα χνάρια του Marcel Proustτα καλύτερα εφηβικά ρομάντζα πέρα από το ‘Everything, Everything’, μια τύπισσα αφηγείται το πως έχασε όλα της τα βιβλία σε μια πυρκαγιά, το The Millions αναρωτιέται αν υπάρχει μέλλον για τα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, για την all-star ομάδα κρίκετ που δημιούργησε ο J.M. Barrie και αποτελούνταν μόνο από συγγραφείς, η αληθινή υπόθεση που μετέτρεψε ο Edgar Allan Poe σε ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, 12 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο όσοι ξεκινούν πολλά βιβλία χωρίς να τα ολοκληρώνουν, μια πρόταση γάμου κρυμμένη σε βιβλίο, ποια είναι τα βιβλία που χαρίζει περισσότερο ο κόσμος σε Βρετανικά charities;