ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v12: Τα βραβεία Hugo και η κοινωνική δικαιοσύνη

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού κι από δω και πέρα τα πράγματα στους εκδοτικούς και βιβλιοφιλικούς κύκλους θα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα, ανυπομονώ για τις πρώτες κυκλοφορίες της σεζόν.

Μέχρι όμως να αρχίσουμε να βλέπουμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων τα βιβλία της ελληνικής αγοράς που θα κλείσουν το αναγνωστικό μας 2016, ας δούμε τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στον κόσμο του βιβλίου.

 

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1)

Μόνο 2 βιβλία μου γυάλισαν αυτή την εβδομάδα από τις νέες Αμερικανικές κυκλοφορίες. Από την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε μπει στον Σεπτέμβριο και θα αρχίσει να γίνεται χαμούλης.

Behold the Dreamers‘ της Imbolo Mbue, για μια οικογένεια από το Καμερούν που μεταναστεύει στην Αμερική και προσπαθεί να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Ένα στέλεχος της Lehman Brothers, λίγο πριν αυτή καταρρεύσει, δίνει δουλειά στον Jende και τη Neni και όταν η μοιραία στιγμή φτάσει, οι επιπτώσεις δε θα είναι μόνο η εργασία τους αλλά ίσως και ο ίδιος τους ο γάμος.

Falter Kingdom‘ του Michael J. Seidlinger, για την απόφαση του Hunter να κάνει μια βόλτα στο Falter Kingdom, εκεί που μπορεί να συμβούν 2 πράγματα: Τίποτα ή να πιάσεις κάποιον δαίμονα. Ο Hunter καταλαβαίνει αμέσως τι από τα 2 έχει συμβεί, άλλωστε όλοι ξέρουν κάποιον που έχει αναγκαστεί να κάνει εξορκισμό. Ξέρει πως πρέπει να τον ξεφορτωθεί, αλλά παρόλα αυτά απολαμβάνει την παρέα του “H”, παρά τις κακές προθέσεις του δαίμονα.

ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΒΙΒΛΙΑ

Με έμπνευση το Pokémon Go, οι Βέλγοι αποφάσισαν να κυνηγήσουν βιβλία, φτιάχνοντας ένα βιβλιοφιλικό παιχνίδι εξωτερικού χώρου που συντονίζεται από το ίντερνετ.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Μπαίνεις στο ειδικό facebook group με τον τίτλο ‘Chasseurs de livres’ (Κυνηγοί των βιβλίων) και βλέπεις που έχουν αφεθεί τα βιβλία. Αν υπάρχει κάποιο κοντά σου, τρέχεις και το βρίσκεις, βοηθούμενος από τις οδηγίες και τις φωτογραφίες που ανέβασε στο group αυτός που το άφησε. Αφού το διαβάσεις, το ξαναφήνεις οπουδήποτε θέλεις (γράφοντας ίσως και κάποιο μήνυμα για τον επόμενο και βάζοντας το σε σακουλάκι για να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες) και ανεβάζεις τις δικές σου οδηγίες στο group για να το βρει κάποιος άλλος.

 

Το ‘Chasseurs de livres’ αριθμεί πάνω από 50,000 μέλη και παρότι είναι μια κόπια του εδώ και χρόνια δημοφιλούς σε όλο τον κόσμο BookCrossing, ο δημιουργός του έχει σκοπό να το κάνει όσο πιο γνωστό γίνεται και θέλει να φτιάξει κι ένα app για την ιδέα του, που έχει κάνει τους Βέλγους να τρέχουν στα λιβάδια κυνηγώντας βιβλία, αντί για τον Snorlax.

AND NOW, THIS

Ο Tom Hiddleston θα μας διαβάσει τώρα ένα απόσπασμα από το ‘The Night Manager‘ του John le Carré, στην τηλεοπτική μεταφορά του οποίου πρωταγωνίστησε φέτος.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Η απονομή των Hugo Awards, λογοτεχνικών βραβείων του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας, έγινε πριν μερικές μέρες. Τα βραβεία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πεδίο μάχης μεταξύ μια ομάδας μισογυνιστών, ρατσιστών και ομοφοβικών που προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των βραβείων και ανθρώπων που παλεύουν για το diversity των Hugo Awards, της λογοτεχνίας και της τέχνης γενικότερα.

 

Τα φετινά βραβεία ήταν μια καθαρή νίκη των δεύτερων, με το βραβείο Μυθιστορήματος να πηγαίνει το ‘The Fifth Season‘ της N.K. Jemisin και τα περισσότερα από τα βραβεία να πηγαίνουν συνολικά σε γυναίκες, αλλά είναι σίγουρο πως η μάχη θα έχει και συνέχεια. Περισσότερα για την απονομή διαβάζετε εδώ, αλλά ρίξτε μια ματιά και στο κείμενο του Literary Hub με τίτλο How a Self-Published Writer of Gay Erotica Beat Sci-Fi’s Sad Puppies at their Own Game, ίσως το σημαντικότερο κείμενο από όσα σας λινκάρω στο σημερινό Βιβλιοφιλικό mashup.

Απονομή είχαμε και στο Arthur C. Clarke Award που βραβεύει έργα επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία μέσα στην περασμένη χρονιά. Εκεί, μεγάλος νικητής ήταν ο Adrian Tchaikovsky με το ‘Children of Time‘ του, βιβλίο που εννοείται πως, όπως και το παραπάνω της Jemisin, έχει μπει ήδη στη wishlist μου.

BOOKSTAGRAMΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ξέρατε πως το Instagram έχει τη δική του βιβλιοφιλική κοινότητα; Και πως αυτή είναι πολύ ενεργή; Και πως οργανώνει διάφορα ωραία πράγματα; Βεβαίως.

Οι bookstagrammers ολοένα αυξάνονται και εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν και πολλές (κυρίως) και πολλοί από την Ελλάδα που φωτογραφίζουν μανιωδώς τα βιβλία τους. Τώρα, 16 ελληνίδες bookstagrammers συνεργάστηκαν για να διοργανώσουν το πρώτο ελληνικό challenge, το #booktemberGR.

Τα μηνιαία challenges του Instagram είναι μια συνήθεια της bookstagram κοινότητας που φέρνει κοντά τους βιβλιόφιλους του μέσου. Κάθε μέρα του Σεπτεμβρίου το challenge θέτει ένα μικρό φωτογραφικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να φωτογραφηθεί και ποσταριστεί μέσα στην ίδια μέρα από όσους συμμετέχουν. Για παράδειγμα την 1η του μήνα καταπιανόμαστε με το 1, τη 2η το 2, είναι πραγματικά πολύ απλό. Αν χρησιμοποιείτε το Instagram μπορείτε να πάρετε μέρος κι εσείς ή απλά να χαζεύετε τις φωτογραφίες που θα ανεβαίνουν στο hashtag #booktemberGR.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2)

Στο Λονδίνο δίνουν δωρέαν βιβλία σε αυτούς που συλλαμβάνονται. Η κίνηση Books in the Nick φέρνει μέσα στα κρατητήρια του Λονδίνου γρήγορα αναγνώσματα, διηγήματα, ποίηση, βιβλία που καθηλώνουν τον αναγνώστη από την πρώτη τους σελίδα και οι αποδέκτες τους μπορούν να τα κρατήσουν για πάντα.

Στην Ιταλία δίνουν €500 σε όσους γίνονται 18 χρονών για να αγοράσουν βιβλία (και άλλα προϊόντα πολιτισμού). Η Ιταλική κυβέρνηση ξεκινά από τις 15/9 να δίνει τα voucher μέσω ενός app (που λέγεται 18app, χααα) σε 575,000 18χρονους, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρωθούν σε online και φυσικά καταστήματα για την αγορά βιβλίων, εισιτηρίων για συναυλίες, θέατρα και κινηματογράφους, επισκέψεις σε μουσεία και ταξίδια στα εθνικά πάρκα της χώρας.

ADAPTATIONS ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Στα σημερινά νέα σχετικά με μεταφορές βιβλίων σε τηλεόραση και κινηματογράφο έχουμε:

– Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια το BBC One θα προβάλλει 7 νέες σειρές που θα προέρχονται από έργα της Agatha Christie. Αν είναι όλες στο επίπεδο του ‘And Then There Were None’ του περασμένου Δεκεμβρίου τότε θα περάσουμε καλά. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν έχει σκεφτεί μέχρι στιγμής το Agatha Christie Cinematic Universe.

– Θα υπάρξει από τη Disney μια live-action εκδοχή του ‘James and the Giant Peach‘, βιβλίου του Roald Dahl, και οι Sam Mendes και Nick Hornby συζητούν το να αναλάβουν σκηνοθεσία και σενάριο αντίστοιχα. Προς το παρόν μπορείτε να ξαναδείτε το animation που έκλεισε φέτος 20 χρόνια από την έξοδο του στους κινηματογράφους.

– Το ‘A Little Life’ της Hanya Yanagihara έρχεται στην τηλεόραση. Θα πάρει λίγο καιρό, γιατί το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως τα δικαιώματα του αγοράστηκαν για μια σειρά λίγων επεισοδίων. Να θυμήσω πως το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά και θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα τα πούμε γι’ αυτό και τότε εδώ μαζί.

RANDOM LINKS

Η ιστορία του “συγγραφέα” JT Leroy που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές φάρσες του 20ου αιώνα, ένα κείμενο για τις εκδόσεις Λυχνάρι και την Αγκάθα Κρίστι τους, νέο εξώφυλλο του Χρήστου Κούρτογλου για το ‘Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο’ του Anthony Marra, 7 παλιότερες μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο που αξίζει να ξαναδείτε, η ματωμένη ιστορία του λογοτεχνικού είδους του True Crime, 10 celebrities που γράψανε βιβλία με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία, φωτογραφικά πορτρέτα συγγραφέων από το Edinburgh International Book Festival, ο Neil Gaiman διαβάζει το δικό του ‘The Man Who Forgot Ray Bradbury’, αίτηση για να μπει το άθλημα της Συγχρονισμένης Τακτοποίησης Βιβλιοθήκης στους επόμενους Ολυμπιακούς, ένας μικρός ισπανικός εκδοτικός οίκος απέκτησε το δικαίωμα να εκδώσει το περίφημο Voynich Manuscript, πιείτε μια μπύρα φτιαγμένη από μαγιά από την καρέκλα του Roald Dahl, 1 στους 3 γονείς αποφεύγει (κακώς) να διαβάζει τρομακτικές ιστορίες στα παιδιά του, το γράμμα που έστειλε ο Aldus Haxley στον μαθητή του George Orwell για το ‘1984’, ένα κείμενο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας με τις οπτικές τέχνες, 2000 χρόνια πριν υπήρχε το debate πάπυρος/βιβλίο, 10 Ρεκόρ Γκίνες που σχετίζονται με βιβλία, ο Jeff VanderMeer εξηγεί με εικονογραφημένους οδηγούς το πως γράφονται οι σκηνές της λογοτεχνίας, τι συνέβη όταν συναντήθηκαν ο Marcel Proust και ο James Joyce;

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS