ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v13: Hogwarts και ο εικονικός κόσμος του Τριβιζά

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Ο Αύγουστος μας τελείωσε, κυρίες μου και κύριοι, και μαζί του έφυγε και η υποτονικότητα στα εκδοτικά μας νέα. Ο Σεπτέμβριος, και ακόμη περισσότερο ο Οκτώβριος, θα ρίξουν την εκδοτική παραγωγή σε φουλ ρυθμούς, αφού βαδίζουμε ολοταχώς στη μεγαλύτερη βιβλιοαγοραστική εποχή του χρόνου, τις γιορτές.

Για να δούμε όμως εμείς τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα, έχουμε και πάλι διάφορα να συζητήσουμε.

Εμπρός.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πριν ξεκινήσουμε το πρώτο μεγάλο bump της εκδοτικής παραγωγής στην Αμερική που θα συμβεί τις επόμενες 2 εβδομάδες (brace youselves, θα αναστενάξει η wishlist, σας το λέω από τώρα) πάμε να δούμε 2 βιβλιαράκια που κυκλοφόρησαν τις πρώτες μέρες του μήνα και ξεχώρισαν.

‘Nutshell’ του Ian McEwan, το νέο μυθιστόρημα ενός από τους πιο πολυδιαβασμένους ξένους συγγραφείς στην Ελλάδα, για την προδοσία της Trudy στον άντρα της John με τον αδερφό του, τον Claude, που έχουν μαζί ένα σχέδιο αλλά και έναν μάρτυρα στη δολοπλοκία τους: το αγέννητο παιδί της Trudy που μιλά μέσα από την κοιλιά της, ένας αναπάντεχος αφηγητής στο βιβλίο.

‘After Disasters’ του Viet Dinh, για τις ιστορίες 4 ανθρώπων στο απόηχο ενός καταστροφικού σεισμού στην Ινδία, του Ted, μέλους της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, του Piotr, που κοβαλά τα σημάδια του πολέμου της Βοσνίας, του Andy, νεαρό πυροσβέστη που είναι αποφασισμένος να αποδείξει την αξία του και του Dev, γιατρού που παλεύει ενάντια στο χρόνο και τους πόρους που λιγοστεύουν συνεχώς.

#BACKTOHOGWARTS

Την Πέμπτη, 1η του μήνα, γιορτάζεται η Back to Hogwarts μέρα. Η στιγμή δηλαδή που οι μαθητές του Hogwarts, της μαγικής σχολής του Harry Potter, ταξιδεύουν από την Πλατφόρμα 9 3/4 του σταθμού King’s Cross St. Pancras με το Hogwarts Express για να ξεκινήσουν τη νέα τους χρονιά. Η μέρα γιορτάστηκε σε ολόκερα τα ίντερνετς, άλλωστε ποιος δε θα ήθελε να σπουδάσει εκεί, σωστά; Εγώ ακόμη περιμένω το γράμμα μου πάντως και είμαι λυπημένος και έξαλλος ταυτόχρονα.

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΒΙΖΑ

Να κάτι που δεν περίμενα να δω: Ένα θεματικό πάρκο για τον Ευγένιο Τριβιζά και τα έργα του στη Θεσσαλονίκη.

Το interactive πάρκο που θα λειτουργήσει στο Περίπτερο 1 της Helexpo ονομάζεται ‘Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά’ και αντλεί την έμπνευση του από τους ήρωες και τα παραμύθια του συγγραφέα. Περιλαμβάνει ένα μουσείο με αντικείμενα του συγγραφέα, μια αίθουσα αφήγησης όπου θα ζωντανέψουν οι ιστορίες του Τριβιζά, τη Γειτονιά των μυστικών κόσμων, τα Δωμάτια του παραμυθένιου Μυστηρίου, ακούγεται γεμάτο και ονειρικό για παιδιά. Ίσως και για όχι τόσο παιδιά.

Το πάρκο θα λειτουργήσει από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς. Οι επισκέπτες όμως της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα*, θα έχουν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της (9 με 18 Σεπτεμβρίου) μέρος του και την προετοιμασία που γίνεται για να στηθεί. Αν σας φέρει ο δρόμος προς τη ΔΕΘ, κάντε μια βόλτα κι εκεί.

*Φίλοι Θεσσαλονικείς, τη συμπάθεια μου για το βάσανο της ΔΕΘ, μ’ έναν πόνο που λένε.

ΕΝΑ DOODLE ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Στη 1 Σεπτεμβρίου γιόρταζε και ένα ακόμη συναρπαστικό βιβλίο. 37 χρόνια πριν, η ‘Ιστορία Χωρίς Τέλος’ (‘The Neverending Story’, 1979) του Michael Ende εκδόθηκε στη Γερμανία και η Google αποφάσισε να τιμήσει τη μέρα με ένα interactive doodle που εμείς στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είδαμε. Μου άρεσε, μπράβο, στηρίζω και θέλω κι άλλα ωραία βιβλιοσχετικά doodles.

ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Μιας και μπήκαμε στον Σεπτέμβριο και η νέα τηλεοπτική χειμερινή σεζόν είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ας δούμε και τις μεταφορές βιβλίων που θα κάνουν πρεμιέρα στη μικρή οθόνη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όχι πως είναι τίποτα major, αλλά εμείς εδώ δεν κάνουμε διακρίσεις.

Το ‘Quarry’ είναι μια σειρά βιβλίων μυστηρίου του Max Allan Collins, που ξεκίνησε το 1976 και αριθμεί 13 συνέχειες μαζί με το φετινό ‘Quarry In The Black’, και αφορά την ιστορία του Mac Conway, ενός πρώην Πεζοναύτη που γυρνά από το Βιετνάμ το 1972 και, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό του από όσους αγαπά και τη δαιμονοποίηση του από τον κόσμο, έλκεται από το δίκτυο βίας και διαφθοράς που συναντά στο Μέμφις.

Η τηλεοπτική σειρά 8 επεισοδίων ‘Quarry’ που βασίζεται στα βιβλία ξεκινά στο Cinemax στις 9 Σεπτεμβρίου και τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Logan Marshall-Green.

Η Ava DuVernay και η Oprah Winfrey ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέρνουν στο OWN, το τηλεοπτικό δίκτυο της δεύτερης, το ‘Queen Sugar’.

Βασισμένο στο προπέρσινο βιβλίο της Natalie Baszile, το ‘Queen Sugar’ αφορά 2 αδερφές, τη Nova Bordelon (που παίζει η Rutina Wesley του True Blood), δημοσιογράφο και ακτιβίστρια της Νέας Ορλεάνης και την Charley Bordelon (που υποδύεται η Dawn-Lyen Gardner), μια μοντέρνα γυναίκα που με το γιο της αφήνει το διαμέρισμα της στο Λος Άντζελες και μετακομίζει στη Λουιζιάνα για να διεκδικήσει την κληρονομιά του πατέρα της, μια φυτεία ζαχαροκάλαμων.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο μέσα στην εβδομάδα, στις 6 και 7 του μήνα, και η πρώτη της σεζόν θα έχει συνολικά 13 επεισόδια, ενώ έχει ήδη ανανεωθεί και για 2η χρονιά.

ΕΝΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο του Quartz, το διήγημα ‘The Upright Revolution: Or Why Humans Walk Upright’, ένα παραμύθι του Κενυάτη Ngũgĩ wa Thiong’o, είναι το Αφρικανικό διήγημα με τις περισσότερες μεταφράσεις ποτέ, με τον αριθμό των γλωσσών στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία να φτάνει στις 54.

Το έργο αφηγείται το πως οι άνθρωποι ξεκίνησαν να περπατούν όρθιοι, αντί στα 4 και το Jalada Africa που εξέδωσε το διήγημα έχει μια γεμάτη σελίδα με όλες τις μέχρι τώρα μεταφράσεις. Παρότι τα ελληνικά δε βρίσκονται μέσα στη λίστα (θα ήταν ωραίο όμως, ποιος θα αναλάβει;), μπορείτε να διαβάσετε το διήγημα στα αγγλικά.

ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΟ INSTAGRAM

Ένα νέο instagram account εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και μας υπόσχεται 1 σκιτσοπορτρέτο συγγραφέα κάθε μέρα. Ήδη έχουν εμφανιστεί οι Τσέχον, Κινγκ, Πόε, Άτγουντ, Τόλκιν, Γκόρκι και άλλοι και φαίνεται πως όποιος είναι πίσω από το @portraitofthewriter είναι αποφασισμένος να κάνει την υπόσχεση του πραγματικότητα. Εγώ πατάω follow και περιμένω.

Ο JAMES FRANCO ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ STEINBECK

Ορίστε και μια πρώτη ματιά στο ‘In Dubious Battle’, ταινία που έκανε πρεμιέρα το Σάββατο στο Φεστιβάλ της Βενετίας (για το οποίο Φεστιβάλ φροντίζει να μας ενημερώνει πλήρως ο Θοδωρής με τα Venice Vidi Vici κείμενα του).

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ο James Franco και πρωτότυπο υλικό το ‘In Dubious Battle’ του John Steinbeck, μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του ’30 και στη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στη συγκομιδή φρούτων.

Μαζί με τον Franco βρίσκεται ένα δυνατό καστ που αποτελείται από τους Nat Wolff, Josh Hutcherson, Selena Gomez, Vincent D’Onofrio, Analeigh Tipton, Zach Braff, Bryan Cranston, Ed Harris και Robert Duvall.

RANDOM LINKS

It's a music and freedom sort of day      @penguinrandomhouse #booksontherail #zoemorrison #musicandfreedom

A photo posted by Books on the Rail (@booksontherail) on

Λόγια για το ‘The Long Way to a Small, Angry Planet’, τον sci-fi ύμνο στη διαφορετικότητα που πρέπει να διαβάσετε, σκέψεις για τη ζωή και το έργο του Charles Bukowski, αδέσποτα βιβλία στα ΜΜΜ της Μελβούρνης και δωρέαν ebooks στο μετρό της Νέας Υόρκης, 150 celebrities χωρίστηκαν στους κοιτώνες του Hogwarts, προς υπεράσπιση όσων κακομεταχειρίζονται με αγάπη τα βιβλία τους, μάθετε από που προέρχεται η κλασική γραμματοσειρά των κόμικς, 11 βιβλία που πρέπει να γίνουν ταινίες και ποιοι πρέπει να τα σκηνοθετήσουν, ποινή φυλάκισης από βιβλιοθήκη της Αλαμπάμα σε όσους καθυστερούν τα βιβλία, το προφίλ της Ursula K. Le Guin στους New York Times, 7 τρόποι για να ταξινομήσετε τα βιβλία σας, η χαμένη τέχνη της εικονογράφησης αγαπημένων βιβλίων κατά παραγγελία, όλα τα βιβλία του Philip Roth στη σειρά από το καλύτερο στο χειρότερο, η αλήθεια για το περίφημο Hemingway Heist, ένα κείμενο για το A Wrinkle in Time και την Madeleine L’Engle, οι 11 χειρότερες εργασίες της λογοτεχνίας, η Emily Brontë είχε πιθανότατα σύνδρομο Aspergers, 6000 ψηφιοποιημένα παιδικά βιβλία του τότε που μπορείτε να διαβάσετε στον υπολογιστή σας.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS