ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v20: Ένα βράδυ στο κάστρο του Δράκουλα

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Μια σαφώς ηρεμότερη εβδομάδα αυτή που μας πέρασε, μετά τον χαμό με τους Elena Ferrante και Bob Dylan τις 2 προηγούμενες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως εμείς θα λείπαμε. Όλες οι νέες ειδήσεις, οι νέες κυκλοφορίες και τα νέα links είναι εδώ και σας περιμένουν.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μεταφράσεις βιβλίων που περιμέναμε με ανυπομονησία, αλλά και έργα που καλό είναι να μην περάσουν απαρατήρητα είδαμε την περασμένη εβδομάδα στα βιβλιοπωλεία.

Όχι με 1 αλλά με 2 νέα μυθιστορήματα μπήκαν πολύ δυνατά τις προηγούμενες ημέρες στο παιχνίδι οι Εκδόσεις Ψυχογιός. Το πρώτο είναι η ‘Αγνή’ (2015), το τελευταίο βιβλίο του Jonathan Franzen. Με αυτό φυσικά οι κόντρες των φανς με τους εχθρούς του συγγραφέα συνεχίζουν, μιας και ο Franzen είναι από τους δημιουργούς που δημιουργούν τη μεγαλύτερη πόλωση ανάμεσα στους αναγνώστες.

Η Πιπ δεν ξέρει τον πατέρα της και βρίσκεται μακριά από τη μητέρα της που έχει επιλέξει να ζήσει μια κρυφή ζωή. Ψάχνοντας το ποια είναι και το πως θέλει να ζήσει τη ζωή της, συναντά έναν Γερμανό ακτιβιστή που θα τη φέρει σε επαφή με μια μυστική οργάνωση που γνωρίζει και εμπορεύεται τα μυστικά ολόκληρου του κόσμου. Μια οργάνωση με αρχηγό τον πασίγνωστου Αντρέα Γουλφ, που ελκύεται από την Πιπ. Που θα οδηγήσει την Πιπ αυτό το μονοπάτι.

Το δεύτερο είναι ‘Τα Κορίτσια’ (2016) της Emma Cline, ένα από τα ντεμπούτα της χρονιάς από μια συγγραφέα μόλις 27 ετών. Για το βιβλίο έχουμε ξαναμιλήσει σύντομα σε ένα από τα πρώτα Βιβλιοφαγικά mashups, την εβδομάδα εξόδου του στην Αμερική: η έφηβη Evie βρίσκεται στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του ’60, μαγεύεται από την ελευθερία μιας παρέας κοριτσιών και μπλέκει με ένα cult.

Είναι σίγουρα ένα από τα βιβλία που είμαι excited να διαβάσω, ελπίζω το ότι πρόκειται για άγνωστο όνομα να μην αποθαρρύνει πολλούς από το να πιάσουν το μυθιστόρημα στα χέρια τους.

 

Κάθε βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ είναι πια ένα εκδοτικό γεγονός, μιας και ο πολυγραφότατος συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα αξιοσέβαστο fanbase στα τελευταία χρόνια για τα ελληνικά δεδομένα. Στο νέο του αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ο Κορτώ μιλά για τον εαυτό του και το ψυχωσικό επεισόδιο που είχε τον Δεκέμβριο του 2008 και δίνει μια αστεία και συγκινητική ματιά στο παρελθόν του. Το ‘Μικρό χρονικό τρέλας’ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Δεν τυχαίνει κάθε μέρα να διαβάζουμε λογοτεχνία από τη Βόρειο Κορέα και η συλλογή διηγημάτων ‘Η καταγγελία’ (2014) του Bandi που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι μια μοναδική ευκαιρία. Το βιβλίο αποτελείται από 7 ιστορίες που διαδραματίζονται στη δεκαετία του ‘90, γύρω στην εποχή του θανάτου του Κιμ Ιλ-σονγκ και αφηγούνται τη ζωή κάτω από το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας Ο Bandi, με το όνομα να είναι φυσικά ψευδώνυμο, είναι γεννημένος το 1950 και ζει ακόμη στη Βόρειο Κορέα. Το βιβλίο πέρασε κρυφάτα σύνορα της χώρας και πρωτοεκδόθηκε στη Σεούλ. Ακόμη δεν έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, κάτι που θα γίνει μέσα στο 2017.

Το βιβλίο-ντοκουμέντο του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Elie Wiesel επανεκδίδουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Wiesel και οι οικογένεια του στάλθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το έργο του ‘Η νύχτα’ (1958) αποτελεί μια από τις πιο άμεσες διηγήσεις για το Ολοκαύτωμα.

Τέλος, να πούμε και για το ‘Πίσω από κλειστές πόρτες’ (2016) της B.A. Paris από τις Εκδόσεις Bell, ένα ψυχολογικό θρίλερ για ένα παράξενο ζευγάρι που δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Το μυθιστόρημα έχει κερδίσει αρκετούς αναγνώστες και είναι από τα best-sellers της χρονιάς, ενώ παρομοιάζεται με τα ‘Gone Girl’ και ‘The Girl on the Train’. Φυσικά θα το δούμε και σε ταινία.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έχουμε άλλα 4 μυθιστορήματα από Αμερική σήμερα, στα οποία θα προσθέσουμε 2 non-fiction αλλά πολύ αξιόλογα αναγνώσματα, πάμε να δούμε.

A Gambler’s Anatomy’ του Jonathan Lethem, το παράξενο, φρέσκο βιβλίο του συγγραφέα, για έναν επαγγελματία παίκτη τάβλι με τηλεπαθητικές ικανότητες που μπλέκεται σε διάφορες δολοπλοκίες ενώ παλεύει να αντιμετωπίσει έναν φονικό όγκο στο πρόσωπο, αλλά και το παρελθόν του. ‘Everything Belongs to the Future’ της Laurie Penny, μια δυστοπική ιστορία για ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον όπου οι πλούσιοι μπορούν να αγοράσουν ειδικές θεραπίες που τους επιτρέπουν να ζουν για πάντα.

The Loved Ones’ της Sonya Chung, μια ιστορία διαφορετικών γενεών και κουλτούρας, όπου ο Charles Lee, Αφροαμερικανός πατριάρχης μιας οικογένειας μιγάδων, ψάχνει για νόημα στη ζωή του μετά από μια παιδική ηλικία χωρίς πατέρα και τη Hannah, που θα αποκαλύψει μέσα από τη σύνδεση της με τον Charles τη φυγή της οικογένειας της, Κορεατών μεταναστών, από την παράδοση και τον πόλεμο. ‘Mister Monkey’ της Francine Prose, για την αποτυχία ενός παιδικού μιούζικαλ με πρωταγωνιστή έναν χιμπαντζή, με τα λόγια της ξεβρασμένης ηθοποιού, ενός απογοητευμένου μέλος του κοινού και του ίδιου του πιθήκου.

Thrill Me’ του Benjamin Percy, μια συλλογή non-fiction κειμένων για την τέχνη της γραφής που περιέρχει ερωτικά γράμματα προς την Anne Rice και τον Stephen King και ο συγγραφέας επιχειρηματολογεί πως η επιστημονική φαντασία δεν είναι τόσο ασύμβατη με την υψηλή κουλτούρα. ‘Truevine’ της Beth Macy, η πραγματική ιστορία 2 αλμπίνων Αφροαμερικανών αδερφών που στα τέλη του 19ου αιώνα απήχθησαν από την οικογένεια τους και επιδεικνύονταν σε τσίρκο σαν φρικιά, αλλά και ο 28ετής αγώνας της μητέρας τους για να τους πάρει πίσω.

ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

Το Airbnb και ο απόγονος του Bram Stoker, συγγραφέα του ‘Δράκουλα’, διοργανώνουν μια σπέσιαλ κλήρωση για το φετινό Halloween.

Ο Dacre Stoker λοιπόν είναι ειδήμονας των βαμπίρ και ο τυχερός της κλήρωσης μαζί με ακόμη 1 άτομο που θα διαλέξει, θα φιλοξενηθούν και θα ξεναγηθούν στο κάστρο του Δράκουλα, το περίφημο Κάστρο Μπραν της Τρανσυλβανίας που υποτίθεται πως εμπνεύστηκε ο Bram Stoker το διάσημο βιβλίο του (παρότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό).

Οι 2 νικητές θα πετάξουν στο Μπραν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται, θα δειπνήσουν και θα τριγυρίσουν στο κάστρο, θα κοιμηθούν εκεί τη βραδιά του Halloween μέσα σε ένα φέρετρο, θα πάρουν το πρωινό τους όταν ξυπνήσουν, γενικά θα είναι #εμπειρίαζωής.

Υπάρχουν βέβαια και μερικοί κανόνες στο κάστρο, που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Δεν επιτρέπεται το σκόρδο και τα αντικείμενα με άρωμα σκόρδου

  • Παρακαλείσθε να αφήσετε τα ασημένια κοσμήματα σας στο σπίτι

  • Μη σταυρώνετε τα μαχαιροπίρουνα. Βασικά, παρακαλώ αποφύγετε να τοποθετήσετε οτιδήποτε σε σχηματισμό σταυρού

  • Προσοχή στις νυχτερίδες στον πύργο του κάστρου

  • Παρακαλώ κλείνετε όλες τις κουρτίνες πριν την ανατολή

  • Ο Κόμης δεν είναι φαν των selfies σε καθρέφτες

Και τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, μπορείτε να δηλώσετε και εσείς συμμετοχή.

ΤΑ ΞΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ

Κάποιος παλαβός έκατσε και έφτιαξε ένα infographic με όλα τα ξόρκια των βιβλίων του Χάρι Πότερ. Σε ποιο βιβλία ακούστηκε ποιο ξόρκι, τι λέει ακριβώς το κάθε απόσπασμα, ποια διαφορετικά ξόρκια παίξανε και πόσα από το καθένα, γενικά έκανε σωστή δουλίτσα, μπράβο το παλικάρι, αξίζει χειροκρότημα.

AND NOW, THIS

Ας δούμε τον Adam Savage να φτιάχνει σε μινιατούρα τον λαβύρινθου του ‘The Shining’. Αυτός ο άνθρωπος είναι φανταστικός.

#TRUMPBOOKREPORT

Τις προηγούμενες ημέρες, μετά και το τελευταίο debate των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Αμερικής, ο κόσμος στο twitter άρχισε να εξηγεί λογοτεχνικά έργα μέσα από τα μάτια του Donald Trump και ανακάλυψα αρκετά πετυχημένα, πάρτε μερικά.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Μπορεί αυτή την εβδομάδα να μην έχουμε νέες εξόδους βιβλιοταινιών στα σινεμά, αλλά μιας και θα λείπουμε την επόμενη Δευτέρα, αξίζει να αναφερθούμε στις ταινίες που περιμένουμε να βγουν την Πέμπτη 3/11 στα σινεμά.

Σίγουρα μια από τις πολυαναμενόμενες μεταφορές βιβλίου για τη φετινή σεζόν, το ‘7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα’ φέρνει το ‘A Monster Calls’ (2011) του Patrick Ness στη μεγάλη οθόνη.

Ο μικρός Κόνορ παλεύει απέναντι στο bullying που δέχεται στο σχολείο και με την αρρώστια της μητέρας του. Το μόνο που τον κρατά είναι το μέρος που έχει πλάσει στη φαντασία του και στο οποίο αποδρά, ένας φανταστικός κόσμος γεμάτος τέρατα, που θα του μάθουν να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα.

Ο J.A. Bayona, που γνωρίσαμε σχεδόν 10 χρόνια πριν με το θρίλερ ‘Το Ορφανοτροφείο’, κρατά τη σκηνοθεσία και παίζουν οι Felicity Jones, Sigourney Weaver, Toby Kebbell, Geraldine Chaplin, o μικρός Lews Lewis MacDougall και η φωνή του Liam Neeson. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη, με τον τίτλο ‘Το τέρας έρχεται’ (2012). Πιθανότητα να το έβλεπα: 78%

Επίσης στις 3/11 βγαίνει και το ‘Μόνος στο Βερολίνο’ (1947). Το ‘Alone in Berlin’, το σκληρό βιβλίο του Hans Fallada για το Βερολίνο του 1940 που βασίζεται στη ζωή πραγματικών ανθρώπων, παίρνει σάρκα και ωστά. Από το καστ ξεχωρίζουν οι Emma Thompson, Brendan Gleeson, και Daniel Brühl και η ταινία διαγωνίστηκε στην περσινή Berlinale. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις με το ίδιο τίτλο, ‘Μόνος στο Βερολίνο’ (2012). Πιθανότητα να το έβλεπα: 71%

Γρήγορη αναφορά και στο ‘Blood Father: Βίαιη Δικαιοσύνη’, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Mel Gibson, για έναν πατέρα που προσπαθεί να προστατέψει την κόρη του από τους ανθρώπους ενός καρτέλ που την κυνηγούν. Το βιβλίο στο οποίο στηρίζεται ονομάζεται ‘Blood Father’ και ανήκει στον σεναριογράφο Peter Craig (ο οποίος έχει ακουστεί πως γράφει σενάριο για την Οδύσσεια του Ομήρου που θέλει να γυρίσει η Lionsgate). Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά. Πιθανότητα να το έβλεπα: 19%

WHITE RAVENS

5 ελληνικά βιβλία συμπεριλήφθηκαν και φέτος στη λίστα των ‘White Ravens’. Η τιμητική λίστα, την οποία ετοιμάζει κάθε χρόνο η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεολαίας του Μονάχου, περιέχει 200 παιδικά και νεανικά βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο με κριτήρια που αφορούν τη λογοτεχνική και την καλλιτεχνική τους αξία ή τη σπουδαιότητα του θέματος που αναδεικνύουν. Μπορείτε να δείτε εδώ τις επιλογές του 2014 και τις επιλογές του 2015.

Η φετινή ελληνική 5άδα ήταν:

RANDOM LINKS

Η Σούπερ Πέμπτη της Βρετανίας είδε 219 νέα βιβλία στα βιβλιοπωλεία, έρχεται μέσα στο 2017 ένα νέο βιβλίο του Τόλκιντι θα δώσουν οι συγγραφείς στα παιδάκια φέτος το Halloween, τα καλύτερα graphic novels όλων των εποχών, μια βόλτα στο προσωρινό Snoopy Museum του Τόκυο, το προφίλ της Zadie Smith στους NY Times από τον Jeffrey Eugenides, το επόμενο μυθιστόρημα του Jeff VanderMeer κατευθύνεται ήδη προς τον κινηματογράφο, έναημερολόγιο του 2017 με λογοτεχνικά λογοπαίγνια, οι βρισιές του Τσαρλς Ντίκενς, 13 λογοτεχνικά τραγούδια που ταιριάζουν με την περίοδο του Halloween, ο ‘Δράκουλας’ δεν ήταν η πρώτη ιστορία με βαμπίρ, 11 θρυλικές λογοτεχνικές φάρσες, ένα infographic για τα ωφέλη του να διαβάζετε διηγήματα, ο Χάρι Πότερ και ο εφιάλτης του μεταφραστή, για τη λατρεία της λογοτεχνίας στα πλαστά έργα τέχνης, 8 μαγικά Χάρι Πότερ Halloween φεστιβάλ της Αμερικής, τα 21 καλύτερα βιβλία τρόμου του 21ου αιώνα, το παράξενο μυστικό πίσω από τον τραγικό θάνατο των αδερφών του Oscar Wilde, 11 από τα καλύτεραλογοτεχνικά πάρτιη ερωτική ψυχεδέλεια στα 1960s εξώφυλλα της Essex House, είναι οι βιβλιοσυλλέκτες αληθινοί αναγνώστες;

(Η στήλη θα κάνει τώρα ένα μικρό διάλειμμα και θα επιστρέψει τη Δευτέρα 7/11, με όλα τα νέα του 15ήμερου, στην τελική ευθεία πια για τις γιορτές).

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS