ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v27: Το βιβλίο που έσπασε τα κοντέρ πωλήσεων το 2016

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Λίγες μέρες πριν τις γιορτές και λίγες μέρες πριν η λογοτεχνική και εκδοτική κίνηση αρχίσει να θυμίζει ρυθμούς Αυγούστου, εμείς ρίχνουμε μια ματιά σε όλα τα αξιόλογα νέα και κυκλοφορίες της περασμένης εβδομάδας. Περνάμε από έναν τελευταίο γύρο end-of-the-year λιστών, μαθαίνοντας ποιο είναι το βιβλίο που έσπασε τα κοντέρ πωλήσεων για τη χρονιά, βλέπουμε μερικά ωραία βίντεο και περνάμε από όλα τα ενδιαφέροντα links στα οποία χρειάζεται να κλικάρετε.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΠΟΤΑ

Σχεδόν 3,000,000. Αυτή είναι η διαφορά στον αριθμό αντιτύπων που χωρίζουν το νο1 της λίστας των πωλήσεων βιβλίων στην Αμερική για το 2016 με το νο2.

Το ‘Harry Potter and the Cursed Child’ ήταν το βιβλίο-γεγονός της χρονιάς και αυτό φάνηκε και στα νούμερα. Η αστρονομική διαφορά του με το δεύτερο σε πωλήσεις ‘The Girl on the Train’, όπως θα δείτε και στο πινακάκι παραπάνω, είναι ένδειξη του πόσο εξωπραγματικά νούμερα χτύπησε το νέο βιβλίο της Harry Potter saga. Το νεότερο nonfiction του B̶i̶l̶l̶ ̶O̶’̶R̶e̶i̶l̶l̶y̶ ̶του ghostwriter του Bill O’Reilly, το 11ο μέρος μιας σειράς παιδικών βιβλίων και ένα προσχολικό βιβλίο κλείνουν την 1η πεντάδα, αλλά τα νούμερα του ‘Καταραμένου Παιδιού’ φέρνουν ζάλη: Οι πωλήσεις του ξεπερνούν το σύνολο των πωλήσεων των βιβλίων που βρίσκονται στις θέσεις 3 με 12 της λίστας. Και για να έχετε και μια ιδέα για τις προηγούμενες χρονιές, το 2014 το ‘The Fault in Our Stars’ πούλησε 1,800,000 αντίτυπα, ενώ πέρυσι το ‘Go Set a Watchman’ 1,600,000.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Τελευταία στήλη για το 2016 και τελευταία φρέσκα βιβλία για τη χρονιά, με το ‘Η σύντομη ιστορία επτά φόνων’ (2014) του Marlon James, το μυθιστόρημα που κέρδισε το περσινό Man Booker Prize, να είναι η σημαντικότερη κυκλοφορία της περασμένης εβδομάδας.

 

Το βιβλίο, που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Αίολος, εξερευνά την απόπειρα δολοφονίας του Bob Marley στη Τζαμάικα, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Μια αφήγηση γεμάτη μουσική που απεικονίζει την ιστορία και την κουλτούρα της χώρας σε εκείνη, αλλά και στις επόμενες δεκαετίες, μέσα από μια διαδρομή βίας. Σίγουρα από τα βιβλία που περίμενα εδώ και πολύ καιρό να μεταφραστεί.

Πολύ δυναμικό τέλος χρονιάς κάνουν οι Εκδόσεις Κέδρος, που για 3η συνεχή εβδομάδα βρίσκονται στη στήλη με διπλή παρουσία. Αυτή τη φορά είναι το μυθιστόρημα ‘Ιδού οι ονειροπόλοι’ (2016) της Imbolo Mbue από το Καμερούν αυτό που ξεχωρίζει, μιας και το βιβλίο εμφανίζεται σε πολλές λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ντεμπούτα του 2016. Το μυθιστόρημα αφορά το μια οικογένεια από το Καμερούν που μεταναστεύει στην Αμερική και προσπαθεί να ζήσει μια καλύτερη ζωή και τη δουλειά που πιάνουν ο Jende και η Neni στη Lehman Brothers, λίγο πριν αυτή καταρρεύσει. Έχω ήδη αναφέρει το βιβλίο σε μια από τις καλοκαιρινές στήλες, όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική.

Επίσης από τις Εκδόσεις Κέδρος μας έρχεται και το ‘Σλουμπ’ (1928) του Hans Herbert Grimm, ένα κλασικό αντιπολεμικό έργο της γερμανικής λογοτεχνίας, για την πορεία του ομώνυμου ήρωα που πηγαίνοντας κόντρα στην κόλαση του πολέμου καταφέρνει να παραμείνει άνθρωπος, τραβηγμένο μέσα από τις εμπειρίες του ίδιου του συγγραφέα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δυνατά ολοκληρώνουν τη χρονιά και οι Εκδόσεις Πατάκη. Το πιο φρέσκο βιβλίο του Joël Dicker, με τίτλο ‘Το βιβλίο των Μπάλτιμορ’, είναι το πρώτο των 2 νέων εκδόσεων που θα δούμε σήμερα. Σε αυτό, ο Μάρκους Γκόλντµαν, ένας συγγραφέας που ξεκινά να γράψει το τρίτο του μυθιστόρημα μετά την επιτυχία του προηγούμενου του ‘Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ’, αποφασίζει να γράψει την ιστορία της οικογένειάς του, μερικά χρόνια μετά την τραγωδία που μετέτρεψε την ένδοξη κληρονομιά της σε συντρίμμια. Το επιτυχημένο δεύτερο μυθιστόρημα του Γκόλντμαν είναι στην πραγματικότητα το προηγούμενο βιβλίο του Dicker, το βραβευμένο ‘Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ’, που εκδόθηκε στη χώρα μας σχεδόν 2,5 χρόνια πριν και έτυχε καλών κριτικών από το αναγνωστικό κοινό, με το νέο του έργο να θεωρείται εξίσου αξιόλογο, επισημαίνοντας πως ο συγγραφέας είναι μια πένα που αξίζει να παρακολουθήσουμε και στο μέλλον.

Κρατάμε επίσης από τις Εκδόσεις Πατάκη και το αστυνομικό ‘Ο κολυμβητής’ του Σκανδιναβού Joakim Zander, στο οποίο µια νεαρή Σουηδέζα, η Κλάρα Βαλντέν, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες θα βρεθεί κυνηγημένη ανά την Ευρώπη όταν θα ανακαλύψει κάποια ευαίσθητα δεδομένα για τα οποία πολλοί θα σκότωναν.

Τέλος ας κλείσουμε με κάτι διαφορετικό: Οι Εκδόσεις Άγρα εξέδωσαν το ‘Η Αυτοβιογραφία’ του Τζερόνιμο, στο οποίο η γνωστότερη προσωπικότητα των γηγενών της Αμερικής αφηγείται τη ζωή του, μιλά για τις παραδόσεις των Απάτσι, αλλά και για την ήττα της φυλής του από τους λευκούς.

ANIMATED STEPHEN KING

Στις 22 Οκτωβρίου 1989 ο Βασιλιάς του Τρόμου Stephen King δίνει μια συνέντευξη στο Public Radio Book Show. Εκεί μιλά για την παιδική του ηλικία, τη φαντασία του και την προέλευση του φόβου. Η συνέντευξη για πολλά χρόνια βρίσκεται χαμένη, για να ανακαλυφθεί ξανά πρόσφατα και ένα κομμάτι της να μετατραπεί από το Blank on Blank σε short animation. Στο βίντεο βλέπετε το αποτέλεσμα και μπορείτε να διαβάσετε και την απομαγνητοφώνηση του κομματιού.

AND NOW, THIS

Μπορεί να είναι παλιότερο αλλά σίγουρα ταιριάζει με την εποχή: Ο David Sedaris διαβάζει στο NPR ένα απόσπασμα από το ‘SantaLand Diaries’ του, ένα από τα καλύτερα μοντέρνα έργα της λογοτεχνίας που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Ορίστε και το transcript του διηγήματος, enjoy.

LIST OF LISTS ΜΕΡΟΣ 4
 

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Νομίζω πως από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η στήλη, δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για κάποια κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου από Έλληνα συγγραφέα, αλλά να που ήρθε επιτέλους η στιγμή.

‘Η Ρόζα της Σμύρνης’ είναι μια ερωτική ιστορία που ξεκινά από τη Σμύρνη του ‘22 και καταλήγει στην Αθήνα της δεκαετίας του ‘80 και το μυστικό που κρύβει η αρχόντισσα Ρόζα. Ένα μυστικό που θα αποκαλυφθεί δεκαετίες μετά από τη Μαριάννα, την εγγονή της Ρόζας και τον Δημήτρη, έναν άνθρωπο με πάθος για τις χαμένες πατρίδες στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το βιβλίο από το οποίο προέρχεται η ταινία ονομάζεται ‘Ισμαήλ και Ρόζα’ και είναι έργο του Γιάννη Γιαννέλλη – Θεοδοσιάδη και κυκλοφόρησε το 2004 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου και Γιούλικα Σκαφιδά πρωταγωνιστούν στο φιλμ που θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στους κινηματογράφους της χώρας. Πιθανότητα να το έβλεπα: 16%

ΑΣ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Μπροστά σε ένα αναμμένο, πέτρινο τζάκι, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο γεμάτο κεριά, ο φίλος της στήλης Neil Gaiman μας διαβάζει το ‘Κοράκι’ του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, φορώντας ένα παλτό που κάποτε ανήκε σε έναν νεκρό αδερφό στην ταινία ‘Stardust’. Πάρτε ένα τσαγάκι κι ας κάνουμε hygge με ετούτο εδώ το βίντεο.

RANDOM LINKS

Οι 10 στιγμές που ταρακούνησαν τον λογοτεχνικό κόσμο μέσα στο 2016, λόγια για την Ισλανδική Χριστουγεννιάτικη βιβλιοπαράδοση Jolabokaflod, αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Shirley Jackson, οι πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων για το 2017, ορίστε μερικά Χριστουγεννιάτικαστολίδια για βιβλιόφιλους, γιατί άραγε δεν υπάρχει ένα μυθιστόρημα που να αντιπροσωπεύει τους Millennials, στην Πράγα υπάρχει ένα καταπληκτικό αερόπλοιο-αναγνωστήριο, η Julia Roberts θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά του ‘Today Will Be Different’ της Maria Semple, πως να hyggeτην αναγνωστική σας ζωή, ο Liu Cixin για την επιστημονική φαντασία της Κίνας, 8 βιβλία που είναι εμπνευσμένα από πραγματικά έργα τέχνης, τα 8 book journals που χρειάζεστε για δώρο αυτά τα Χριστούγεννα, το πολύ φρέσκο ‘The Lost Property Office’ πήρε το δρόμο για το σινεμά, φανταστικήεικονογράφηση για τον ‘Πόλεμο των Κόσμων’ από το 1906, 9 πολύ παράξενα βιβλία για τους αναγνώστες που δε φοβούνται να ρισκάρουν.

*Το Βιβλιοφαγικό mashup θα κάνει τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του και θα επιστρέψει τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου με όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε και αφορούν τα βιβλία.​

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS