ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v30: Πώς αντέδρασε ο κόσμος του βιβλίου στην ορκωμοσία του Trump;

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Με μόλις μια φρέσκια κυκλοφορία στην Ελλάδα, αλλά με πολλά και ενδιαφέροντα νέα και λινκς, η 30η έκδοση του Βιβλιοφαγικού mashup έφτασε και αυτή τη Δευτέρα. Ασχολούμαστε με τον νέο πρόεδρο της Αμερικής, με ένα καινούριο περιοδικό για τη λογοτεχνία, με μερικά εναλλακτικά, διαφωτιστικά εξώφυλλα βιβλίων, με πολλά τέλος πάντων, αλλά ας ξεκινήσουμε από αυτό που μας ενθουσίασε περισσότερο την περασμένη εβδομάδα.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα από τη μέρα που ψηφίστηκε νέος πρόεδρος της Αμερικής ο Donald Trump, οπότε ας δούμε μερικά βιβλιοσχετικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την ορκωμοσία του.

Αντιδράσεις συγγραφέων:

Εντάξει, όχι πως δεν το περιμέναμε, αλλά ορίστε μερικά από τα tweets διάσημων δημιουργών στην ορκωμοσία της περασμένης Παρασκευής.

Η Amy Tan προέβλεψε λιγάκι τραχύ καιρό για τη μέρα της ορκωμοσίας

Η Roxane Gay δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποχωριστεί την απογοήτευση της

Ο Stephen King ανακηρύσσει τη νέα πραγματικότητα σαν “Εποχή της Ηλιθιότητας”

 

Και η Joyce Carol Oates δοκίμασε το “Νέος Μεσαίωνας” σχολιάζοντας τον King

Η Maureen Johnson (για την οποία θα μιλήσουμε και λίγο παρακάτω) είναι πανέτοιμη

Ο Gary Shteyngart καλά θα κάνει να αφήσει ήσυχη τη Eurovision

Η Atwood και το #WomensMarch:

Το Σάββατο διοργανώθηκαν παντού στην Αμερική αλλά και σε πόλεις ολόκληρου του κόσμου συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά των ακραίων πολιτικών του νέου προέδρου. Σε πολλές από τις συγκεντρώσεις, που συγκέντρωσαν τεράστια πλήθη, έκαναν την εμφάνιση τους πλακάτ που αφορούν το βιβλίο ‘The Handmaid’s Tale’ της Margaret Atwood, για ένα απολυταρχικό κράτος που έχει πάρει τη θέση της Αμερικής.

“Το ‘Handmaid’s Tale’ δεν είναι ένα βιβλίο οδηγιών”

Ας το διαβάζουμε κι ας γελάμε με το πόσο απίθανο μας φαίνεται

“Μην αφήσετε τους μπάσταρδους να σας αποκαρδιώσουν”, μια πρόταση από το βιβλίο

Φυσικά και η ίδια η Atwood ήταν εκεί, δε θα μπορούσε να λείπει άλλωστε.

Βιβλία του Trump:

Αυτός ο τυπάκος που θα δείτε στο βίντεο φτιάχνει ψεύτικα εξώφυλλα βιβλίων και προσποιείται πως τα διαβάζει στο μετρό. Αυτή τη φορά όλα τα βιβλία έχουν να κάνουν με το Trump και να ποιες είναι οι αντιδράσεις των συνεπιβατών του.

ΤΟ GOOD OMENS ΕΡΧΕΤΑΙ

Με ένα δυνατό standing ovation υποδέχτηκα τα νέα πως η τηλεοπτική μεταφορά του ‘Good Omens’ των Terry Pratchett και Neil Gaiman που μας υποσχέθηκαν πέρυσι, ετοιμάζεται όντως και θα μας έρθει μέσα στο 2018.

Η Amazon και το BBC έχουν αναλάβει να ζωντανέψουν τους Crowley και Aziraphale, με τη σειρά να κάνει πρεμιέρα στο πρώτο, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα το BBC με την προβολή της στη Βρετανία. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για 6 επεισόδια, αν και εμένα δε μου φτάνουν οπότε θα το συζητήσουμε με τα παιδιά της παραγωγής και θα δούμε.

Ο Gaiman θα είναι ο showrunner και γράψει ο ίδιος τη σειρά, ανυπομονώ να αρχίσει το casting. Να θυμίσω πως το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει πριν λίγο καιρό και στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Καλοί οιωνοί’ από τις Εκδόσεις SEΛINI. Βάλτε το στο πρόγραμμα, αξίζει.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μια μόνο νέα κυκλοφορία για αυτή την εβδομάδα, με το ‘Χάραξε το σημάδι’ της Veronica Roth να ξεχωρίζει, μιας και η κυκλοφορία του στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Ψυχογιός έφτασε με μόλις 2 ημέρες διαφορά από την έκδοση του παγκοσμίως.

Η συγγραφέας επιστρέφει με το 4ο μυθιστόρημα της, αφού αυτή είναι η πρώτη μη-‘Divergent’ δουλειά της, με την τριλογία να είναι αυτή που την έκανε διάσημη. Το νέο της βιβλίο, πρώτο κομμάτι μιας διλογίας επιστημονικής φαντασίας, ακολουθεί τον Άκος, που μαζί με τον αδερφό του απαγάγονται από τον ειρηνικό πλανήτη τους και μεταφέρονται εκεί που θα συναντήσουν τη Σάιρα, την αδερφή του δικτάτορα των Shotet, και μαζί της τη δύναμη που κρύβει μέσα της και είναι ικανή να αλλάξει το μέλλον.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

5 από τα σημαντικότερα νέα βιβλία που κυκλοφόρησαν στην Αμερική την προηγούμενη εβδομάδα σας έχω σήμερα, κι ανάμεσα τους βρίσκονται μερικές από τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες ολόκληρου του χειμώνα.

‘Human Acts’ της Han Kang, με την Κορεάτισσα συγγραφέα του ‘The Vegetarian’ να επιστρέφει στα αγγλικά με μια ιστορία που επικεντρώνεται στην 10ήμερη Εξέγερση του Gwangju στο 1980, όταν οι κάτοικοι της πόλης λεηλάτησαν οπλοστάσια και αστυνομικά τμήματα και πήραν όπλα, μετά την επίθεση κυβερνητικών στρατευμάτων σε φοιτητές του ντόπιου πανεπιστημίου που διαμαρτύρονταν, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών από αυτούς. ‘Homesick for Another World’ της Ottessa Moshfegh, μια συλλογή διηγημάτων γεμάτη με γεμάτους ελαττώματα και αντιπαθείς χαρακτήρες σε ατυχείς καταστάσεις, που προχωρούν σε αναπάντεχες πράξεις γεμάτες ασχήμια αλλά και οικειότητα. Από τα βιβλία που θα αφήσουν το σημάδι τους μέσα στο 2017.

‘History Is All You Left Me’ του Adam Silvera, μια ιστορία για τον Griffin, ένα 17χρονο αγόρι που θρηνεί το θάνατο του καλύτερου του φίλου και της πρώτης αγάπης του, του Theo, καθώς απευθύνεται προς τον ίδιο, προσπαθώντας να ξετυλίξει τον μίτο των σχέσεων του με τον Theo, τον κοινό τους φίλο Wade και τον Jackson με τον οποίο συνδέθηκε ερωτικά ο Theo πριν πεθάνει. ‘The Massacre of Mankind’ του Stephen Baxter, στο οποίο ο συγγραφέας επιχειρεί να γράψει ένα sequel στο ‘The War of the Worlds’ του HG Wells, μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1920, μερικά χρόνια αργότερα από τα γεγονότα του κλασικού έργου της επιστημονικής φαντασίας, με τον κόσμο να έχει αλλάξει και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μην έχει συμβεί ποτέ. ‘A Word for Love’ της Emily Robbins, το ντεμπούτο μιας συγγραφέα που υπόσχεται πολλά, για μια φοιτήτρια που ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή για να μελετήσει το διάσημο κείμενο για έναν καταδικασμένο έρωτα, με το ενδιαφέρον της για τη γλώσσα να είναι αυτό που την τραβά αρχικά στη χώρα, αλλά οι πολιτικές αναταραχές και οι άνθρωποι που γνωρίζει εκεί είναι αυτά που θα την εκπαιδεύσουν τελικά.

AND NOW, THIS

Να διαβάζετε και αστεία βιβλία, κάνουν καλό.

ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΑΛΛΙΩΣ

Αυτό δεν ανήκει στις ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας, αλλά μιας και το ανακάλυψα τώρα εγώ, ας κάνουμε πως συνέβη μόλις τώρα. Η συγγραφέας Maureen Johnson, θέλοντας να ρίξει φως στο πως συζητά και ανταποκρίνεται ο κόσμος στα βιβλία που ανήκουν σε γυναίκες συγγραφείς και τον σεξισμό τον οποίο επιβάλλει ο ίδιος ο εκδοτικός κόσμος, ζήτησε το Twitter να τη βοηθήσει στο εξής πείραμα: Πώς θα ήταν τα εξώφυλλα βιβλίων αν αλλάζαμε το φύλο στο οποίο απευθύνονται;

Τα αποτελέσματα θα τα δείτε στις φωτογραφίες (εδώ όλες μαζεμένες), αλλά διαβάστε και το κείμενο της στη Huffington Post για το θέμα, είναι το ίδιο αληθινό σήμερα όπως ήταν και πριν 3,5 χρόνια που γράφτηκε.

ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχους ενός νέου, θεματικού περιοδικού για τη λογοτεχνία. Το CLM: The Crimes and Letters Magazine αφορά την αστυνομική λογοτεχνία, ένα είδος που έχει (ξανά) ανθίσει τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Το περιοδικό, που σκοπός των συντελεστών του είναι να έχει 3 τεύχη το χρόνο, ξεκινά με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρή και συνεντεύξεις των συγγραφέων Αθηνά Κακούρη και Τιτίνα Δανέλλη, που έχουν μακρά παράδοση στο είδος. Το CLM δεν αφορά όμως μόνο την ελληνική λογοτεχνία αλλά και την ξένη, με το περιεχόμενο του να συμπεριλαμβάνει αρκετές τακτικές στήλες και κριτικές βιβλίων.

Οι περιοδικές εκδόσεις που ασχολούνται με το βιβλίο είναι μετρημένες στα δάχτυλα στη χώρα μας και είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα περιοδικό που καταπιάνεται με ένα συγκεκριμένο είδος. Το πρώτο τεύχος του CLM, που ο σχεδιασμός και η αισθητική του ξεχωρίζουν, θα το βρείτε σε αρκετά κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε και online. Εμείς ευχόμαστε καλή αρχή.

ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΟΥΛΕΣ

Σε αυτό το βίντεο του Buzzfeed ένας τυπάκος μας κάνει μια σύντομη βόλτα από ήχους, μυρωδιές, αισθήσεις και στιγμές που μάλλον μόνο οι βιβλιόφιλοι συμμερίζονται. Αυτό με τα αυτοκόλλητα των τιμών ρε παιδιά, πόσο οικουμενική αλήθεια ε;

RANDOM LINKS

Ο Barack Obama μιλά για το τι σημαίνουν για τον ίδιο τα βιβλία, η σχέση του Martin Scorsese με τη ‘Σιωπή’ που σκηνοθέτησε επιτέλους φέτος, η Image Comics έφτιαξε ένα πακέτο με δεκάδες τεύχη των κόμικς της σε μορφή ebook και πολύ χαμηλή τιμή, 23 απολύτως βιβλιοφιλικές στιγμές του ‘A Series of Unfortunate Events’, η επιχείρηση «καθαρά βιβλία» ολοκληρώθηκε, μια εξαιρετική λίστα με 100 κόμικς που πρέπει να διαβάσετε, trailer για την κινηματογραφική μεταφορά του κόμικς ‘Wilson’ του Daniel Clowes, ο συγγραφέας φανταστικού που ενέπνευσε τον George R.R. Martin, πόσες άσχετες με το ‘The Winds of Winter’ λέξεις έχει γράψει ο George R.R. Martin από το τέλος του 5ου βιβλίου μέχρι σήμερα, 8 πρόσφατα μεταφρασμένα βιβλία από τα κορεάτικα στα αγγλικά, ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που ασχολείται με τις προκαταλήψεις σχετικά με τις γάτες, 10 βιβλία για τους φανς του ‘Gravity Falls’, οι 50 συγγραφείς που έχουν πουλήσει τουλάχιστον 1,000,000 αντίτυπα με κάποιο βιβλίο τους στη Βρετανία, ένα αφιέρωμα στο ‘84, Charing Cross Road’ που βγήκε στους κινηματογράφους 30 χρόνια πριν, 9 ζωντανά δέντρα της λογοτεχνίας από τον Groot μέχρι την Ιτιά που Δέρνει, ένα κείμενο για το πώς να βαθμολογείτε βιβλία, ετοιμάζεται μια animated ταινία για τον H.P. Lovecraft στην οποία θα δανείσουν τις φωνές τους οι Mark Hamill και Christopher Plummer, απολύτως νορμάλ τρόποι να ανακοινώσεις πως το διήγημα σου θα εκδοθεί, πώς κατάφερε ο Isaac Asimov να γράψει 500 βιβλία στη ζωή του, η Ολλανδική λογοτεχνία χάνεται στη μετράφραση, βιβλία με περίπλοκες (και τρελές) μητέρες.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ MASHUPS