ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v5: Νέα ιστορία από την J.K. Rowling και παγωτά δίπλα σε βιβλία

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Πως πέρασε ο Ιούνιος ούτε που το κατάλαβα. Δεύτερος μήνας λοιπόν για το βιβλιοφαγικό σας mashup κι όσο χωνόμαστε πιο βαθιά στο καλοκαιράκι, τόσο τα βιβλία γίνονται όλο και πιο απαραίτητα. Σας το λέω, δε βγαίνει τόση ζέστη χωρίς μερικές ιστορίες.

Εμείς όπως πάντα έχουμε όλες τις σημαντικές κυκλοφορίες, θα μιλήσουμε για σινεμά, για J.K. Rowling, για βιβλία και παγωτά, θα συγκεντρώσουμε τα ωραιότερα εξώφυλλα και τους συναρπαστικότερους τίτλους του μήνα που τελείωσε και θα έχουμε κι έναν σκασμό links να σας δώσουμε.

Ξεκινάμε.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Με τον ερχομό του Ιουλίου ο εκδοτικός κόσμος θα βρεθεί σε θερινή ραστώνη μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, αλλά σήμερα θα δούμε την τελευταία φουρνιά βιβλίων που θα μας βοηθήσει να περάσουμε το καλοκαίρι μας. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έρχονται και τα 2 μυθιστορήματα που αποτελούν τα πιο βαριά ονόματα της εβδομάδας που πέρασε. ‘Το Νησί της Εφηβείας‘ (‘Boyhood Island‘, 2008) είναι το 3ο μέρος της αυτοβιογραφικής 6λογίας του Karl Ove Knausgård, ‘Ο Αγώνας Μου’, που αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο (και το ‘Ένας Θάνατος στην Οικογένεια‘, το 1ο μέρος του, ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο για το 2015). Εδώ ο συγγραφέας κάνει μια βουτιά στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, στη ζωή του με την οικογένεια του, στο πως ανακαλύπτει βήμα βήμα τον εαυτό του, στη νότια Νορβηγία των αρχών της δεκαετίας του ’70. Όσοι έχουν διαβάσει τα 2 πρώτα βιβλία ξέρουν τι να περιμένουν: Ένα βιβλίο αργό, με πολλές λεπτομέρειες, λιγάκι αυτάρεσκο, που όμως μοιάζει να κόβει κομματάκια την ψυχή του ίδιου του δημιουργού του και να πλάθει κάτι μαγικό.

Μέρος σειράς και το επόμενο βιβλίο: Η ‘Επιβολή‘ (‘Authority‘, 2014) του Jeff VanderMeer είναι το 2ο μέρος της ‘Τριλογίας της Νότιας Ζώνης’, που ακολουθεί τον ‘Αφανισμό‘ (‘Annihilation‘, 2014) που βγήκε στα βιβλιοπωλεία τα περασμένα Χριστούγεννα. Τούτη δω είναι μια από τις πιο αξιόλογες science fiction σειρές που έχουν μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, μια μυστηριώδης, τρομακτική ιστορία που μας μεταφέρει στην αποκλεισμένη Περιοχή Χ και στα αναπάντητα εδώ και χρόνια ερωτήματα που την κυκλώνουν. Στην ‘Επιβολή’ το focus και ο τόνος του πρώτου βιβλίου αλλάζει, ο VanderMeer καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον και ανυπομονώ να διαβάσω τη σειρά και να δω την ταινία που ετοιμάζει ο Alex Garland του ‘Ex Machina’ με πρωταγωνιστές τους Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson και Oscar Isaac.

Να αναφέρουμε πάντως σύντομα και τη νέα κυκλοφορία των Εκδόσεων Αντίποδες, του μεγαλύτερου εκδοτικού success story στη χώρα μας την τελευταία διετία, που επανέρχεται με το ‘Ανατολικά της Δύσης‘ (‘East of the West‘, 2011) του Miroslav Penkov, μια συλλογή διηγημάτων που μας δίνουν μια νέα εικόνα της Βουλγαρίας, βιβλίο που έχει κάνει πολλούς να κοιτάξουν με έντονο ενδιαφέρον προς την πλευρά της σύγχρονης Βουλγαρικής λογοτεχνίας. Οι Αντίποδες έχουν, χωρίς καμία αμφιβολία, την προσοχή μου με τις προσεκτικές, όμορφες επιλογές τους.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Δεν ξέρω αν θυμάστε αλλά για το ‘Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά‘ (‘A Hologram for the King‘, 2012) είχαμε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα, στις νέες κυκλοφορίες. Την προσεχή Πέμπτη βγαίνει, σε σκηνοθεσία Tom Tykwer, η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, όπου θα μας μεταφέρει στη Σαουδική Αραβία με τον πρωταγωνιστή Tom Hanks να προσπαθεί να κάνει μπίζνες, σώζοντας έτσι τη ζωή και την οικογένεια του.

 

Μαζί του θα δούμε και το ‘Το Μυστικό που Εμεινε Κρυμμένο’, που μας έρχεται από τις σελίδες του βιβλίου ‘A Secret Kept‘ (2006) της Tatiana de Rosnay, ένα Γαλλικό δράμα για το μυστικό που αποκαλύπτεται και αλλάζει τις ισορροπίες μιας οικογένειας που κάνει τις διακοπές της στο νησί του Νουαρμουτιέ και πρωταγωνιστεί η Mélanie Laurent. Λογικά θα το δούμε σε περιορισμένη διανομή σε θερινούς κινηματογράφους.

ΜΙΑ, ΔΥΟ, ΠΟΛΛΕΣ AGATHA CHRISTIE

Δυο μεγάλα στούντιο του Hollywood ετοιμάζουν τις δικές τους Agatha Christie. Οι Sony και Paramount θέλουν να απεικονίσουν διαφορετικά επεισόδια από τη ζωή της Θείας Άγκαθα και οι πληροφορίες λένε πως Alicia Vikander και Emma Stone είναι φαβορί για να παίξουν το ρόλο. Η Vikander θα αφηγηθεί τα πρώιμα χρόνια της συγγραφέως και τη φεμινιστική της αφύπνιση, ενώ η Stone θα έχει επίκεντρο τις 11 μέρες του Δεκεμβρίου 1962 που η Christie εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, με την υπόθεση να γίνεται πρωτοσέλιδο μέχρι και στους New York Times.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μπήκαμε στον Ιούλιο κι όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα θα λέμε και λίγα λόγια για τα εξώφυλλα βιβλίων που βρέθηκαν στα ελληνικά βιβλιοπωλεία στη διάρκεια του προηγούμενου. Αυτή τη φορά ξεχωρίσαμε την αρκετά dark εικόνα (που πολύ θα ήθελα να μάθω την προέλευση της) της νέας έκδοσης του ‘Ο Μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας‘ από τις Εκδόσεις Κίχλη και τη λιτή γκραβούρα της νουβέλας του Έσσε ‘Στο Περίπτερο του Κήπου του Πρέσσελ‘ από τις Εκδόσεις Κουκούτσι.

Μαζί με τα παραπάνω και 2 για τα οποία έχουμε μιλήσει σε παλαιότερα Βιβλιοφαγικά mashup: τη ζωγραφιά του κοριτσιού από ‘Το Κορίτσι από τη Δανία‘ από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια (τις οποίες ευχαριστούμε που δεν έβγαλαν το βιβλίο με εξώφυλλο από την κινηματογραφική του μεταφορά) και το προς-το-μωβ illustration του ‘Αριθμός 11‘ από τις Εκδόσεις Πόλις. Μην ξεχάσουμε όμως και τις μπλε αποχρώσεις του ‘Όλο το Φως που Δεν Μπορούμε Να Δούμε‘ από τις Εκδόσεις Πατάκη. Τούτο το τελευταίο είναι σημαντικότατη κυκλοφορία και ντροπή μου ξέχασα να την αναφέρω σε προηγούμενη στήλη, μιας και θεωρήθηκε από τα καλύτερα βιβλία του 2015 και μου άρεσε όταν το διάβασα πριν λίγους μήνες.

ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ J.K. ROWLING

Η Rowling και το μαγικό της σύμπαν ξαναχτύπησαν μέσα στις προηγούμενες ημέρες στο Pottermore, με ένα νέο διήγημα που αφορά το Ilvermorny, τη Σχολή Μαγείας της Βόρειας Αμερικής. Σε κάτι περισσότερο από 5,300 λέξεις μας παρουσιάζεται η ιστορία της Σχολής από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, σε μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα για ένα από τα μέρη σαν το αγαπημένο Hogwarts που υπάρχουν στον κόσμο του Harry Potter και βρίσκονται μακριά από τη Σκωτία. Διαβάζετε το διήγημα εδώ.

Ο UBER-ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Για τον Ιούνιο ο τίτλος που ξεχώρισε ήταν ο ‘Η Γοητεία των Ηττημένων που Ποντάρουν στο Σωστό Άγριο Άλογο τη Λάθος Στιγμή Πριν από τα Μεσάνυχτα‘, το οποίο μη γελιόμαστε, είναι τιτλάρα, αλλά αξίζει να πούμε πως έπαιξε δυνατά και το ‘Γιατί Φοβάμαι Εσένα κι Όχι Μια Αρκούδα‘, που ειλικρινά μου κινεί την περιέργεια, γιατί άραγε;

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΑ

Αγαπημένο μου βιβλιοφιλικό instagram account για το φετινό καλοκαίρι είναι σίγουρα το Ice Cream Books. Δηλαδή κοιτάξτε, έχουν πάρει παγωτά και τα ταιριάζουν με βιβλία, σε ένα φωτεινό, χρωματιστό υπερθέαμα. Βέβαια όταν λέω “ταιριάζουν” εννοώ “πετάνε το παγωτό πάνω τους” αλλά όλα τα βιβλία έχουν καλύμματα οπότε μη φοβάστε, δεν παθαίνουν τίποτα. Περισσότερο για τα παγωτάκια λυπάμαι, αλλά τι να γίνει, όλα στο βωμό της #τέχνης.

RANDOM LINKS

Το επόμενο βιβλίο του Neil Gaiman έχει να κάνει με τη Σκανδιναβική μυθολογία, ξεκίνησε τα γυρίσματα η νέα κινηματογραφική μεταφορά του ‘It’ του Stephen King, έξυπνη διαφημιστική καμπάνια της Penguin για τα εξώφυλλα βιβλίων με αφίσες των ταινιών τους, λίγα λόγια για τον ‘Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα‘ του Spielberg, 100 χρόνια Holmes και Watson σε κινηματογράφο και τηλεόραση, οι νικητές των (sci-fi και fantasy) 2016 Locus Awards, όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις πωλήσεις βιβλίων στην Αμερική, φωτογραφίες από την αρχαιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου που ξανάνοιξε πρόσφατα τις πόρτες της, ένα Ουκρανικό δυστοπικό μυθιστόρημα που γράφτηκε στο Facebook μεταφράζεται στα αγγλικά, τι εννοούμε όταν λέμε “καφκικός“, οι πρώτες εικόνες του Matthew McConaughey στα γυρίσματα του ‘Μαύρου Πύργου’, πως ξεκίνησε η ιστορία των audiobooks, όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το 6ο βιβλίο του ‘Game of Thrones’, τατουάζ εμπνευσμένα από τον ‘Μικρό Πρίγκιπα’, η ερωτική ιστορία των Virginia Woolf και Vita Sackville-West μεταφέρεται στο σινεμά, ο Pharrell Williams τραγουδά στο Sesame Street για τα βιβλία, λίστα με όλα τα βιβλία που αναφέρονται στην 4η σεζόν του ‘Orange Is the New Black’, φρέσκο διήγημα της Chimamanda Ngozi Adichie για τις φετινές Αμερικανικές εκλογές.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS