ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

15 ελληνικές σειρές τόσο κακές που σχεδόν σου άρεσαν

Ο Τάσος Χαλκιάς ως Αλή Πασάς, η Πέπη Τσεσμελή, η Σοφία Καρβέλα κι άλλες πολύ κακές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης.

Γράφοντας πριν λίγο καιρό το αφιέρωμα στις καμμένες ελληνικές σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης που σίγουρα έχεις αποβάλλει απ΄το μυαλό σου (αν πήρες ποτέ χαμπάρι ότι παιζόντουσαν), στο γραφείο έγινε ένας μικρός πόλεμος.

Ο καθένας πρότεινε τη δικιά του, εγώ απαντούσα “αφού τη θυμάσαι δεν είναι αρκετά καμμένη, είναι απλά κακή” κι αυτό που καταφέραμε τελικά ήταν εκτός από ξεχασμένες σειρές, να δημιουργήσουμε και μια κάβα από σειρές που δεν βλέπονταν. Ή μάλλον, από σειρές που ήταν τόσο άβολα κακές, που στο τέλος κατέληγες να τις απολαμβάνεις.

Η κάβα αυτή περιλαμβάνει κάποιες σειρές που ίσως θυμάσαι πολύ καλά, ίσως τις έχεις ξεχάσει, πάντως το κοινό τους ήταν πως επρόκειτο για εξαιρετικά αποτυχημένες προσπάθειες τηλεόρασης. Κι ήρθε επιτέλους η ώρα, η κάβα αυτή να αξιοποιηθεί ξυπνώντας δυσάρεστες/ευχάριστες αναμνήσεις.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ

Κανάλι: ALTER

Έτος Προβολής: 2005 (1 σεζόν με 84(!!) επεισόδια)

Γιατί δεν βλεπόταν: Σε αυτή την υπερπαραγωγή εποχής του ALTER, κάποιος είχε την έμπνευση να δώσει το ρόλο του Αλή Πασά στον Τάσο Χαλκιά, σε μια διαδικασία διανομής που λογικά κράτησε γύρω στα 2 λεπτά. Με σκηνικά που κουνιόντουσαν κάθε φορά που ένας ηθοποιός έκανε κάποια απότομη κίνηση ή έβηχε, εξωτερικά γυρίσματα λογικά στις αυλές των παραγωγών και ντεκόρ με χαλιά της Μοιραράκη, το τελικό αποτέλεσμα έμοιαζε περισσότερο με εξαιρετική παρωδία παρά με σοβαρό τηλεοπτικό εγχείρημα.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Οι ναργιλέδες.

ΛΙΦΤΙΝΓΚ

Κανάλι: ΑΝΤ1

Έτος προβολής: 2000 (2 σεζόν με συνολικά 50 επεισόδια)

Γιατί δεν βλεπόταν: Θα μπορούσαν να μπουν πολλές σειρές του Χάρη Ρώμα, όμως προκρίθηκε το Λίφτινγκ, γιατί κατάφερε να αναπαραγάγει δεκάδες προσβλητικά κλισέ σε κάθε επεισόδιο χωρίς να είναι ούτε κατά διάνοια αστείο. Ο Χάρης Ρώμας υποδύεται τον πετυχημένο πλαστικό χειρουργό/γυναικά Γεράσιμο Μαντούβαλο με τη Μαρία Γεωργιάδου να ενσαρκώνει τη συνεργάτη του και τον Νίκο Αλεξίου τον κολλητό του. Χειρότερος όλων όμως, ο ρόλος του Σίλα Σεραφείμ ως του αγράμματου σουβλατζή Λευτέρη Ρούκουνα, ο οποίος έλεγε διαρκώς ψαγμένες εκφράσεις λάθος, κάτι που άρεσε στον Ρώμα τόσο πολύ που είπε να το επαναλάβει και με τον Φατσέα στο Καφέ της Χαράς.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Οι τίτλοι αρχής με τη διασκευή του ‘Stayin’ alive’.

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΥΟ ΖΩΕΣ

Κανάλι: MEGA

Έτος προβολής: 2007 (2 σεζόν με συνολικά 308 επεισόδια)

Γιατί δεν βλεπόταν: Είχαμε τη χαρά να απολαμβάνουμε σε περισσότερα από 300 επεισόδια τον Ιωάννη Παπαζήση να υποδύεται 2 ρόλους. Τελείωνε η μία σκηνή με τον Ορέστη, έλεγες “ντάξει αυτό ήταν, τελείωσε το δύσκολο“, τσουυυυυπ, ερχόταν στο πλάνο ο δίδυμος αδερφός του Πέτρος. Όσο για την πλοκή, ήταν καταιγιστική, ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Α, όχι, τα έμπλεξα με άλλη σειρά.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Καλησπέρα σας.

ΛΑΚΗΣ Ο ΓΛΥΚΟΥΛΗΣ

Κανάλι: MEGA

Έτος προβολής: 2008 (2 σεζόν με συνολικά 68 επεισόδια)

Γιατί δεν βλεπόταν: Ο Πέτρος Φιλιππίδης υποδυόταν τον αγαθό Λάκη που προσπαθεί κόντρα σε όλους και σε όλα να κερδίσει με όπλο του την εντιμότητα. Και φυσικά, για να καταλάβει ο απλός τηλεθεατής ότι ο Λάκης είναι χαζούλης, του φοράμε και μεγάλα γυαλιά για να μην γίνει παρεξήγηση. Πάλι καλά που δεν τον έβαλαν να του τρέχουν και τα σάλια σε κάθε σκηνή. Κατά τ’ άλλα, Ζέτα Δούκα στο ρόλο της συζύγου που δεν τον αγαπάει και Ιωσήφ Μαρινάκης στο ρόλο του κακού αδερφού δίνουν μια έξτρα πινελιά στερεοτύπων σε μια σειρά ορισμό του στερεότυπου έτσι κι αλλιώς.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Αντιγράφουμε από την Βικιπαίδεια: “Θεωρείται σειρά φαινόμενο, καθώς αποτελεί την υψηλότερη σε τηλεθέαση ελληνική παραγωγή. Συγκεκριμένα, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά η σειρά, ξεπερνούσε ακόμα και τους 2.363.000 τηλεθεατές ανά επεισόδιο. Λόγω τις μεγάλης επιτυχίας της, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Κύπρο, την ζητούσαν και κανάλια γειτονικών χωρών. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία, προβλήθηκε από τον σταθμό BNT1 ως ‘Η οικογένεια του Λάκη’.” Αφού αυτά θέλει ο κόσμος.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ

Κανάλι: ANT1

Έτος προβολής: 2000 (1 σεζόν)

Γιατί δεν βλεπόταν: Όταν αποφασίζεις να αντιγράψεις την πιο πετυχημένη αμερικάνικη κωμωδία όλων των εποχών και βάζεις ως πρωταγωνιστές την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και τον Μιχαλάκη απ’ τα Εγκλήματα, μην περιμένεις πολλά.  Ελληνικό ριμέικ του Friends, τι άλλο να πούμε δηλαδή;

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Δεν ντράπηκε να αντιγράψει μέχρι κι αυτούσιες σκηνές, αλλά θα μου πεις, αυτό το έκανε κι ο Παπακαλιάτης.

ΤΡΙΧΕΣ

Κανάλι:  ANT1

Έτος προβολής: 2014 (1 σεζόν 22 επεισοδίων)

Γιατί δεν βλεπόταν: Απ΄τις χειρότερες στιγμές του Αλέξανδρου Ρήγα, μια σειρά όπου το μόνο που θυμάμαι είναι πως οι πρωταγωνιστές διαρκώς φώναζαν. Φώναζαν χωρίς λόγο και τρομερά ενοχλητικά. Επίσης, έπαιζε ο Νίκος Μουτσινάς η δημοσιογράφους του STAR Κατερίνα Σουλιώτη κι ο Αντώνης Βλοντάκης στο ρόλο του Τζιοβάνι. Μαγεία.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Το cameo του Γιούρκα Σεϊταρίδη(!).

ΜΗ ΜΕ ΣΚΑΣ

 

Κανάλι: ALPHA

Έτος προβολής: 2015 ( Άντεξε μόλις για 3 επεισόδια).

Γιατί δεν βλεπόταν: Μια σειρά που θα ήταν οπισθοδρομική ακόμη κι αν παιζόταν πριν 20 χρόνια. Πραγματικά κρίμα που δύο τόσο μεγάλοι και πετυχημένοι ηθοποιοί όπως ο Φιλιππίδης κι ο Μπέζος, δέχτηκαν να παίξουν σε αυτό το προσβλητικό και στερεοτυπικό δημιούργημα που παρουσιάζει τόσο πρόχειρα και αναχρονιστικά την ομοφυλοφιλία. Συν τοις άλλοις, η ιδέα προέρχεται απ’ την αγγλική σειρά του BBC ‘Vicious’, κάτι που οι δημιουργοί δεν παραδέχτηκαν ποτέ.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Η παρουσία του Γιώργου Κωνσταντίνου και το γεγονός πως τα ονόματα του ζευγαριού είναι Σωκράτης κι Αιμίλιος, δηλαδή ΟΚ.

ΛΟΛΑ

 

Κανάλι: ANT1

Έτος προβολής: 2008 (1 σεζόν 202 επεισοδίων)

Γιατί δεν βλεπόταν: Η δραματική ιστορία του Λεωνίδα Λάλου, του απόλυτου ανδρικού προτύπου (στις σελίδες του Nitro τουλάχιστον) που δουλεύει σε ανδρικό περιοδικό είναι γυναικάς και ξαφνικά ξυπνάει γυναίκα. Έχει συμβεί σε όλους μας. Ο Λάλος γίνεται Λόλα, δοκιμάζει γόβες, ερωτεύεται τον συνάδελφο Φώτη (Θανάση Ευθυμιάδη) και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Χρήστος Βασιλόπουλος, Γιάννης Αϊβάζης, Θάνος Καληώρας (ως Τεό Παππάς, καθημερινό όνομα) και Αλέξανδρος Παρθένης σ’ ένα all-star cast.

ΙΧΝΗ

 

Κανάλι: MEGA

Έτος προβολής: 2007 (1 σεζόν 25 επεισοδίων)

Γιατί δεν βλεπόταν: Είναι το ελληνικό CSI. Τίμια προσπάθεια, αλλά για κάποιο λόγο δεν γυρίζονται τέτοιες σειρές στη χώρα μας. Hint: Χρειάζονται λεφτά.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Ο Γιάννης Ζουγανέλης στο ρόλο του ιατροδικαστή.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ

 

Κανάλι: ANT1

Έτος προβολής: 2001 (Για 13 επεισόδια)

Γιατί δεν βλεπόταν: Ούτε βίντεο στο YouTube δεν βρήκαμε, τι άλλο να προσθέσω. Μια οικογένεια με πατέρα τον Θέμη Μάνεση και μητέρα την Τιτίκα Στασινοπούλου συμμετέχει σε ριάλιτι σε μια ιδέα που θα μπορούσε να έχει πλάκα. Αλλά να που τελικά δεν είχε.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: “Πώς να την πούμε την οικογένεια;” “Ας την πούμε Καράμπελα μωρέ να τελειώνουμε”.

ΣΤΟΥΣ 31 ΔΡΟΜΟΥΣ

 

Κανάλι: ΜΕGA

Έτος προβολής: 2007 (Για 12 επεισόδια)

Γιατί δεν βλεπόταν: Ειλικρινά, δεν ήθελα τα δύο αφιερώματα να έχουν διπλές παρουσίες, αλλά στην περίπτωση αυτής της σειράς απλά δεν γινόταν να κλείσω τα μάτια μου. Μιλάμε για σειρά με τη Σοφία Καρβέλα, στη μοναδική της παρουσία στην μικρή οθόνη, σε μια ερμηνεία όπου αν προσπαθεί στεναχωριέσαι, αν δεν προσπαθεί απλά εκνευρίζεσαι. Κι έχουμε και τον Ανδρέα Γεωργίου, άλλη μια σπουδαία έμπνευση των συντελεστών.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Ότι όλη αυτή η παρωδία εξελίσσεται με σκηνικό τη Νέα Υόρκη.

ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

Κανάλι: STAR

Έτος προβολής: 2002 (1 σεζόν 14 επεισοδίων)

Γιατί δεν βλεπόταν: Η Βάνα Μπάρμπα στο ρόλο της Φρίντας, της 35χρονης τραγουδίστριας λαϊκών μαγαζιών που ερωτεύεται τον Αντώνη, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τα λεφτά που κέρδισε πιάνοντας τον σταυρό στα Θεοφάνια. Όχι, σωστά διάβασες, να ορίστε, το ξαναγράφω:  ερωτεύεται τον Αντώνη, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τα λεφτά που κέρδισε πιάνοντας τον σταυρό στα Θεοφάνια. Ιστορίες βγαλμένες απ’ τη ζωή.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Όλες οι σκηνές στα νυχτερινά μαγαζιά.

ΜΑΥΡΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Κανάλι: ΑΝΤ1

Έτος προβολής: 2000 (1 σεζόν 20 επεισοδίων)

Γιατί δεν βλεπόταν: “Ωραία τοπία της Αφρικής, η Θεοφανία Παπαθωμά να γδύνεται, έλα μωρέ, θα μαζευτεί κόσμος που θα το βλέπει”. Σαν να ακούω τους υπεύθυνους του καναλιού. Μόνο που με τον Γιώργο Νινιό και τον Νίκο Ψαρρά να συζητάνε κάθε φορά λες και μια σκηνή πριν έγινε η μεγαλύτερη γενοκτονία όλων των εποχών, ήθελε αρκετή υπομονή για να φτάσεις μέχρι τέλους σε κάθε επεισόδιο.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Προφανώς, ο πάντα σοβαρός και αγέλαστος Νινιός.

ΤΖΕΝΗ ΚΑΙ ΕΥΑΝΘΙΑ

Κανάλι: ALPHA

Έτος προβολής: 2004 (13 επεισόδια)

Γιατί δεν βλεπόταν: Παναγιώτης Πετράκης με αμάνικα, δύο αταίριαστες αδερφές, η Έλντα Πανοπούλου κι η Ισαβέλλα Βλασσιάδου (τρομερά ενδιαφέρον και πρωτότυπο κόνσεπτ), ο Τόνυ Άντονυ κι ο Πάνος Σταθακόπουλος σ’ έναν απ’ τους πιο creepy ρόλους όλων των εποχών. Α, τραγουδάει κι ο ΛεΠα.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Τον Παναγιώτη Πετράκη τον έλεγαν ‘Πίτερ’. Επίσης, τα επεισόδια στο Youtube τα έχει ανεβάσει ο ίδιος ο Παναγιώτης Πετράκης, γεγονός που μου φάνηκε τέλειο.

ΑΔΕΛΦΕΣ ΨΥΧΕΣ

 

Κανάλι: ΑΝΤ1

Έτος Προβολής: 1999 (1 σεζόν 34 επεισοδίων)

Γιατί δεν βλεπόταν: Ο Τόνι Δημητρίου υποδύεται τον γκέι κολλητό της Αλιμπέρτη, με τον οποίο παριστάνει ότι τα έχει για να ζηλέψει ο παντρεμένος εραστής της, Χάρης Σώζος. Ναι, ο τίτλος ‘αδελφές ψυχές’  είναι pun, ένα απ’ τα χειρότερα και πιο προσβλητικά στην ιστορία της τηλεόρασης. Όχι ότι η υπόλοιπη σειρά πάντως βλέπεται ευχάριστα και μας τη χαλάει ο τίτλος κι η καρτουνίστικη παρουσίαση των γκέι χαρακτήρων.

Το χειρότερο/καλύτερο στοιχείο: Η συμμετοχή στη σειρά της Πέπης Τσεσμελή και του Στηβ Ντούζου.