ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

7th Heaven: Η σειρά-ονείρωξη κάθε πουριτανού γονέα

Θυμόμαστε τις πιο διδακτικές και την ίδια στιγμή ντροπιαστικές στιγμές της οικογένειας Camden.

Τη δεκαετία του ‘90, η πρόσβαση που είχαμε στις ξένες τηλεοπτικές σειρές εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό απ’ τις ορέξεις του MEGA και του STAR. Μπράβο στα δύο κανάλια που μας έφερναν σε επαφή με σειρές του εξωτερικού και τα αγαπάμε γι’ αυτό, όμως μερικές επιλογές τους ήταν κάπως αμφιλεγόμενες.

Περισσότερο απ’ όλες, το 7th Heaven, μια σειρά που έπαιζε τα Σαββατοκύριακα στο STAR και έμοιαζε σαν να έχει γραφτεί και γυριστεί από τους πιο συντηρητικούς γονείς του πλανήτη. Όχι, πραγματικά, ήταν σαν οι πιο νευρωτικοί γονείς να έκαναν μια επιτροπή, να επέλεξαν τις πιο κλισέ καταστάσεις στις οποίες φοβούνται ότι μπορεί να μπλέξουν τα παιδιά τους και να γύρισαν μια σειρά για να τους περάσουν όλα τα κλασικά μηνύματα που ένας γονιός θέλει να περάσει στα παιδιά του, με τον πιο ξύλινο και υπερβολικό τρόπο.

Πριν εξηγηθώ περαιτέρω, θα σου πω απλά ότι μια από τις κορυφαίες διακρίσεις του 7th Heaven, ήταν η ανάδειξή του ως κορυφαία σειρά της σεζόν 1998-99, από το…..wait for it……..Τηλεοπτικό Συμβούλιο Γονέων των Η.Π.Α (πέφτουμε από τα σύννεφα) με επίσημη αιτιολογία πως “προσέφερε ηθικές λύσεις σε δύσκολα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, χωρίς να μοιάζει ότι κάνει κήρυγμα και σε αντίθεση με τα περισσότερα τηλεοπτικά show, έδειξε τις συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς”.

Μια σειρά η οποία άντεξε για 11 ολόκληρες σεζόν, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο γονείς προσέφεραν απλόχερα μαθήματα ηθικής στα 7  δικά τους παιδιά και σε μερικά άσχετα παιδιά ακόμη, αλλά και στιγμές μνημειώδους αμηχανίας στο τηλεοπτικό κοινό. Μας προσέφερε βέβαια και την πρώτη παρουσία της Jessica Biel στα τηλεοπτικά πράγματα, αλλά πραγματικά αυτό ήταν ένα πολύ μικρό ελαφρυντικό μπροστά στον οργασμό πουριτανικής γονεϊκής ηδονής που σκορπούσε ένθεν και ένθεν (εκείθεν και εντεύθεν).

Πριν θυμηθούμε όμως μερικές από τις καλύτερες/χειρότερες στιγμές του 7th Heaven (με παραγωγό τον Aaron Spelling του Beverly Hills), ας μπούμε λίγο πιο βαθιά στο περιβάλλον της σειράς.

Η ΣΥΝΟΨΗ

Η σειρά καταπιανόταν με την οικογένεια του Αιδεσιμότατου Eric Camden (ναι, προφανώς κι ο μπαμπάς θα ήταν παπάς, τι περίμενες να είναι, φοροτεχνικός;), ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Annie, μεγάλωναν τα παιδιά τους (αρχικά 5, μετά προστέθηκαν και τα δίδυμα) στην -ψεύτικη- πόλη Glenoak της California.

Παιδιά τα οποία εκτός της Lucy, είχαν προφανώς όλα βιβλικά ονόματα, όπως Mary, Matt (Ματθαίος), Simon (Συμεών) και Sam. Είχαν κι ένα σκύλο, αλλά ευτυχώς τον λέγαν Happy και όχι Μωυσή ή Ιησού (μη γελάς, όταν τα δίδυμα απέκτησαν δίδυμα χάμστερ (ανοίγω κι άλλη παρένθεση μέσα στην παρένθεση, έχω τρελαθεί, για να υπογραμμίσω το μοτίβο δίδυμα) τα ονόμασαν Ιησού και Μαμά).

Εκτός των 7 παιδιών τους, οι δύο γονείς έδιναν συμβουλές ζωής και σε διάφορα random παιδιά -φίλους και φλερτ των δικών τους- και όλοι μαζί παρέδιδαν μαθήματα διαπαιδαγώγησης στις ΗΠΑ και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που παιζόταν η σειρά.

Αν είχες μεγαλώσει σαν φυσιολογικό παιδί, από φυσιολογικούς γονείς, το ζεύγος Camden, εκτός από τρομερά αντιπαθές, σου φαινόταν σχεδόν εξωγήινο και οι πρακτικές τους θα έπρεπε να διδάσκονται σαν αντι-παραδείγματα σωστής ανατροφής παιδιών.

Επειδή όμως ζούμε σε ένα τρομερά δίκαιο σύμπαν, πριν από μερικά χρόνια, ο Stephen Collins, ο ηθοποιός που υποδυόταν τον προτεστάντη ιερέα που μοίραζε αγάπη και συμβουλές στα παιδιά του, παραδέχτηκε ότι μοίρασε αγάπη και σε μερικά ανήλικα κορίτσια. Ο τύπος μπήκε στο πετσί του ρόλου του παπά, τι να λέμε. 

Στα 11 χρόνια που κράτησε η σειρά λοιπόν (από το 1996 μέχρι και το 2007), αρχικά για 10 χρόνια στο δίκτυο WB και μετά για μία σεζόν στο CW, παρακολουθήσαμε τις περιπέτειες της οικογένειας, με τσακωμούς, χορούς, άβολα φιλιά, εορτασμούς περιόδων(!), παιδιά να φεύγουν και να έρχονται, παιδιά να γεννιούνται και μπόλικα κηρύγματα.

Κυρίως όμως παρακολουθήσαμε τεράστιες στιγμές textbook parenting και βιβλικά ηθικά διλήμματα. Ας θυμηθούμε κάποιες υπέροχες στιγμές.

Ο ΜΑΤΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΧΟΡΤΟ

O παπάς-κεφαλή της οικογένειας, ανακαλύπτει ένα μπαφάκι και καλεί τα μεγαλύτερα παιδιά του σε ανάκριση. Η Jessica Biel κρατάει μια μπάλα μπάσκετ καθ’ όλη τη διάρκεια της σκηνής, οι κόρες νομίζουν ότι η ένοχη ήταν η μητέρα και τελικά ο Matt σπάει και τα ομολογεί όλα, με τραγικές συνέπειες: ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ, SIMON. Μετά τις αποκαλύψεις, ακολουθεί ένα μίνι κήρυγμα ακόμα που μας κάνει όλους σοφότερους.

Οι ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ(!) ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ

Η Mary έχει πάρει την κάτω βόλτα, αφού έχει αργήσει τις δόσεις της πιστωτικής (σκέτη αλητεία), δεν θέλει να πάει στο Πανεπιστήμιο και κάνει παρέα με παιδιά τα οποία οι γονείς της δεν εγκρίνουν. Τι θα έκαναν όλοι οι φυσιολογικοί γονείς μπροστά σε ένα τέτοιο -ακραίο εδώ που τα λέμε- ενδεχόμενο;

Ακριβώς! Θα έστελναν το παιδί στη γιαγιά και τον παππού στο Bufallo, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση. Την πήγαν πάντως μέχρι το αεροδρόμιο, κύριοι. Επίσης, ένα Emmy για την ατάκα “καλύτερα να έχεις ένα τσαντισμένο παιδί από ένα νεκρό παιδί”.

ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ LUCY

Η μικρή Lucy έχει την πρώτη της περίοδο και ο ενθουσιασμός της οικογένειας δεν κρύβεται με τίποτα. Πανηγύρια, αγκαλιές, χειροκροτήματα κι ένας βαθύτατα συγκινημένος Eric, ο οποίος κερνάει φαγητό τις γυναίκες της οικογένειας, όπως φαντάζομαι γίνεται σε κάθε σπιτικό.

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ

 

Η μικρή Ruthie τσακώνεται με την μαμά και της πετάει ένα “σε μισώ”, από αυτά που όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν πει σε κάποια στιγμή νεύρων στους γονείς τους. Μόνο που η Annie το παίρνει λιγάκι πιο σοβαρά, περίπου όσο σοβαρά θα το έπαιρνε ένας γονιός αν άκουγε ότι το παιδί του έβρασε στο φούρνο τον σκύλο του.

ΤΟ ΠΙΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΩΛΟΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Συμεών υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στους συμμαθητές του και εκτυλίσσονται σκηνές δράματος, οι οποίες θυμίζουν έντονα Φώσκολο. Αφού βλέπουμε το δάχτυλο σε αργή κίνηση, ακολουθεί ακόμη ένας αποτροπιασμός της μάνας σε κοντινό πλάνο, η οποία δεν έχει τι να απαντήσει στη μικρή Ruthie όταν την ρωτάει τι σημαίνει αυτό. Ηρέμησε Annie, δεν σου είπε ότι σε μισεί κιόλας.

ΜΗΝ ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ

H Mary τσακώνεται με τη μητέρα της, νιώθει τύψεις αλλά πριν προλάβει να ζητήσει συγγνώμη, την πατάει αυτοκίνητο. Φαντάζομαι κάπου στη Βίβλο θα το γράφει αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση.

ΤΟ ΧΙΠ ΧΟΠ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΑΛΗΤΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΓΥΝΗ!!!1

O Eric τα βάζει με το χιπ χοπ και την κουλτούρα του με αφορμή ένα φαρδύ παντελόνι του Συμεών. Σε άλλο επεισόδιο, ξεσκεπάζει την αδερφή του κολλητού του Συμεών, η οποία είναι μέλος συμμορίας(!). Αλίμονο.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΡΙΚΕΣ RANDOM ΑΚΥΡΟΤΗΤΕΣ

Η Μary ζητάει από τον αδερφό της (από την ίδια μητέρα και τον ίδιο πατέρα) να της μάθει να φιλάει. ΟΚ, ναι, γιατί όχι, ξέρω γω, τουλάχιστον χόρτο να μην κάνουν τα παιδιά και να μην ακούν χιπ χοπ.

Η μικρή Ruthie μεγάλωσε, χορεύει μόνη της και ο πατέρας παπάς την χαζεύει για περισσότερη ώρα απ’ όσο δικαιολογείται σε έναν πατέρα να χαζεύει την κόρη του να επιδίδεται σε αισθησιακούς χωρούς. Τότε η σκηνή αυτή δεν έβγαζε νόημα, με τα νέα δεδομένα για το ποιόν του ηθοποιού, όλα εξηγούνται:

Ένα ολόκληρο επεισόδιο-μιούζικαλ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα χειρότερα επεισόδια στην τηλεοπτική ιστορία:

Μετά την Annie, τόσο η Mary και η Lucy, όσο και η γυναίκα του Matt, έμειναν ταυτόχρονα έγκυες. Σε δίδυμα (το μοτίβο που έλεγα). Και οι τρεις. Θαύμα κατευθείαν από τη Βίβλο.

Το 7th Heaven ζει. Πού υπογράφουμε για revival;