ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πριν από όλα ήταν το ‘Comfuzio’

Το ‘Ράδιο Αρβύλα’ επέστρεψε για 11η σεζόν και εμείς θυμόμαστε την πρώτη εμφάνιση τους στην ΕΡΤ3.

Η δεκαετία του ‘90 στην τηλεόραση άνοιξε την πόρτα στις νεανικές κουλτούρες απενοχοποιώντας τα γούστα τους. Ό,τι ήταν το  ‘Disney Club’ για τα παιδιά ήταν το ‘Comfuzio’ για τους εφήβους και τους φοιτητές.

Ήταν Απρίλιος του 1994 όταν ο Αντώνης Κανάκης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης και ο Αντώνης Παραράς παρουσίασαν για πρώτη φορά την εκπομπή ‘Comfuzio’ από τη συχνότητα της ΕΡΤ3. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη, που τα ιδιωτικά κανάλια δεν άργησαν να τους διεκδικήσουν. Τελικά υπέγραψαν με το STAR και για στα επόμενα δύο χρόνια κάθε Σαββατοκύριακο στην τηλεόραση και στα σπίτια επικρατούσε πραγματική αναταραχή.

Η εκπομπή ήταν live από το στούντιο και το κοινό ήταν σχολεία, κυρίως Λύκεια, που τσακώνονταν για μια θέση στο ‘Comfuzio’. Περιλαμβάνονταν ακόμη, ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα σκετσάκια στα οποία φυσικά πρωταγωνιστούσε η παρέα. Τα σκετσάκια αυτά ήταν ο πρόδρομος του Α.Μ.Α.Ν. Η ομάδα σατίριζε την καθημερινότητα και τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, παίζοντας διάφορους ρόλους λιγότερο ή όχι καθημερινούς.

Σε κάθε εκπομπή εμφανίζονταν επίσης live αγαπημένα συγκροτήματα όπως οι Στέρεο Νόβα και οι Active Member, κάτι που γίνεται και στο τέλος κάθε εκπομπής του ‘Ράδιο Αρβύλα’, μόνο που στο ‘Comfuzio’ είχε περισσότερο τη μορφή συναυλίας.

Επιπλέον έκαναν γκεστ ονόματα όπως ο Μάρκος Σεφερλής, ο οποίος τότε οδηγούσε και έκανε φάρσες στο επίσης αλησμόνητο ‘Ταξί’. Τα πιο σημαντικά βέβαια γκεστ ήταν τα γκεστ με τον Γιάννη Σερβετά. Ο Γιάννης Σερβετάς δεν ήταν στη βασική ομάδα των παρουσιαστών, εμφανιζόταν όμως συχνά στην εκπομπή και ήταν αγαπητός για τα ανέκδοτά του. Στο ‘Ράδιο Αρβύλα’ συνέχισε την αγαπημένη του συνήθεια αποκτώντας μια νέα γενιά θαυμαστών των ανεκδότων του.

Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι το ‘Comfuzio’ ήταν το Α.Μ.Α.Ν’ και το ‘Ράδιο Αρβύλα’ μαζί.

Όλα πήγαιναν υπέροχα για την σπιρτόζα παρέα μέχρι που ο Αντώνης Παραράς έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία το 1997 σε ηλικία μόλις 29 ετών. Ο θάνατος του Παραρά συγκλόνισε τους φίλους και συναδέλφους του, αλλά και τους φαν της εκπομπής. Ο Σωτήρης Καλυβάτσης έχει χαρακτηρίσει εκείνη την εποχή ‘το τέλος της αθωότητας’.

Η παρέα ξαναβρέθηκε στις οθόνες μας μέσα από την εκπομπή ‘Α.Μ.Α.Ν’, για την οποία ο αστικός μύθος θέλει να προέρχεται από τα αρχικά ‘Αντώνη Μας Άφησες Νωρίς’, κάτι που οι δημιουργοί δεν έχουν επιβεβαιώσει. Το ‘Α.Μ.Α.Ν’ εξέπεμψε για ένα χρόνο από το MEGA και μετά πήγε στον Αντ1 κάνοντας μια συνεργασία με τον σταθμό που κρατά μέχρι και σήμερα για δύο από τους πρωταγωνιστές. Ο Αντώνης Κανάκης, ο Σωτήρης Καλύβατσης και ο Γιάννης Σερβετας, που πια είχε μονιμοποίηθει στην παρέα έγραψαν τηλεοπτική ιστορία κυριολεκτικά κάνοντας ό,τι ήθελαν.

Το ‘Α.Μ.Α.Ν’ δοκιμάστηκε να γίνει και ζωντανό στα πρότυπα του ‘Comfuzio’, αλλά δεν κράτησε πάνω από τρεις εκπομπές, για να επιστρέψει στην γνωστή του φόρμα. Τα σκετσάκια βγαίναν κατώτερα σε ποιότητα, αν ποτέ ολοκληρώνονταν από τα γέλια του Κανάκη. Λίγα χρόνια μετά έγινε ‘Α.Μ.Α.Ν Τα Καθάρματα’ και από εβδομαδιαίο έγινε εποχιακό, κάνοντας δηλαδή σπέσιαλ επεισόδια είτε για σημαντικά γεγονότα είτε λόγω εορταστικής περιόδου. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το σκετς ‘Οι 3 φίλες’ αποκτά τη δική του εκπομπή με αυτό το όνομα, όμως η τηλεθέαση δεν είναι η αναμενόμενη και κόβεται.

Το 2006 η παρέα ξεκινά ένα νέο εγχείρημα όπου ντυμένοι αστυνομικοί σατίριζαν καταστάσεις στο πνεύμα πάντα του ‘Α.Μ.Α.Ν’. Η εκπομπή λεγόταν ‘Haiwania 3-0’, δεν έβγαλε όμως ούτε ολόκληρη τη σεζόν. Είχε γίνει πια φανερό ότι αυτός ο τρόπος προσέγγισής τους είχε κουράσει το κοινό. Το ‘Α.Μ.Α.Ν’ είχε πια κλείσει τον κύκλο του. Το 2007 Γιάννης Σερβετας έκανε μια δική του εκπομπή με τίτλο ‘Γιάννης ο Όμορφος’ στον Αντ1 και Το 2008 ο Σωτήρης Καλύβατσης  έκανε το ‘Bellas TV’ με τον Σάκη Μπουλα στο MEGA. Καμιά από τις δύο εκπομπές δεν πήγε καλά στα νούμερα.

Ήταν Απρίλιος του 2008, όταν ο Κανάκης με τον Σερβετα  αποφάσισαν να μεταφέρουν τη ραδιοφωνική τους εκπομπή στην τηλεόραση με το όνομα ‘Ράδιο Αρβύλα’. Ο Καλύβατσης έλειπε από την παρέα εξ αιτίας της προσωπικής και δημιουργικής τους απομάκρυνσης, για την οποία κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει μιλήσει ξεκάθαρα. Στην παρέα είχαν προστεθεί δύο όχι και τόσο καινούρια μέλη. Αν και δεν ήταν γνωστοί στο γυαλί ο Χρήστος Κιούσης ήταν βοηθός σκηνοθέτη στους ‘ΑΜΑΝ’ και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος ήταν επίσης παλιός τους φίλος. Η εκπομπή είχε αναπάντεχη επιτυχία τα πρώτα χρόνια και φέτος παρά τις φήμες για κόψιμο, επέστρεψε για 11η σεζόν.

Update: Μετά το πρώτο όμως επεισόδιο του Νοεμβρίου το ‘Ράδιο Αρβύλα’ δεν ξαναπροβλήθηκε μέχρι πρόσφατα. Από το πουθενά μας ήρθε το ‘Βινύλιο’ και άγνωστο για πόσο. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η παρέα ξέρει να αναγγενάται.

Το ‘Comfuzio’ και οι επίγονοι

Comfuzio (1994-1996) Από εκεί άρχισαν όλα.

Α.Μ.Α.Ν (1997-2005) Μία από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.

Haiwania 3-0 (2006) Οι περισσότεροι δεν το ξεχωρίζουν από το ‘Α.Μ.Α.Ν’.

Γιάννης ο Όμορφος (2007) Πρωταγωνιστεί ο Σερβετάς, το κοινό όμως δεν μπορεί να τον συνηθίσει μόνο του.

Bellas TV (2008) Το σατιρικό εγχείρημα του Καλυβάτση με τον Μπουλά μετά τους ‘Α.Μ.Α.Ν’.

Ράδιο Αρβύλα (2008-σήμερα) Η ραδιοφωνική εκπομπή που έγινε τηλεοπτική και είχε απρόσμενη επιτυχία.

Bινύλιο (2018-) Η εκπομπή που μας ήρθε από το πουθενά, άγνωστο για πόσο.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται εμπλουτισμένο από το Έθνος της Κυριακής.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.