ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ακούσαμε κάθε τραγούδι που βρέθηκε στο δρόμο για τη φετινή Eurovision

Ένας ηρωικός ρεπόρτερ παρακολούθησε όλες τις προκριματικές διαδικασίες όλων των χωρών που συμμετέχουν στη φετινή Eurovision κι αυτή είναι η ανταπόκρισή του. Εντυπώσεις, εικόνες, τραγούδια, και τα δικά μας βραβεία.

Σελίδα 1

***

Πάμε τώρα στους εθνικούς τελικούς των 2 μηνών, στα σημαντικά δηλαδή. Πρώτη η Αρμενία, που διοργάνωσε το Depi Evratesil​ 2018 με 20 τραγούδια, 2 ημιτελικούς των 10 από όπου οι μισοί περνάνε στον τελικό. Ωραία, σένια διαδικασία, εκεί όπου ξεχώρισα το ‘Shogha’, κυρίως επειδή μου θύμισε έντονα το δικό μας ‘Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί’ και στηρίζω πάντα ελληνικό πανηγύρι όπου κι αν βρίσκομαι. Βέβαια δεν πέρασε στον τελικό, οπότε έπρεπε να βρω κάτι άλλο να υποστηρίξω και έμεινα μεταξύ του πιασάρικου I’m a Liar, της τυφλής που βρήκε το φως της στο Waiting For The Sun και του πολύχρωμου Puerto Rico, που έμειναν στη 2η, 3η και 4η θέση του τελικού. Μεγάλη ήττα στην Αρμενία παιδιά, αφήστε.

Η Γαλλία μπορεί να έδωσε ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια της φετινής Eurovision, αλλά ξεκάθαρα κέρδισε ο καλύτερος στο Destination Eurovision (2 ημιτελικοί με 9 τραγούδια και τελικός με 8), αφού κάτω από το ‘Mercy’ των Madame Monsieur, ένα συγκινητικό electro-pop τραγούδι που μιλά για το προσφυγικό ζήτημα και θα συγκινήσει αρκετούς στη Λισαβόνα, λίγα πράγματα είχαν ενδιαφέρον. Εκτός δηλαδή από το L’un près de l’autre, που όμως δεν κατάφερε καν να προκριθεί στον τελικό.

Λίγα πράγματα και στη Γερμανία, όπου ανάμεσα στα 6 τραγούδια του Unser Lied für Lissabon βρίσκουμε τον Xavier Darcy με την κιθαρίτσα του να μας τραγουδάει παθιασμένα για έναν Jonah αλλά και τους VoXXclub, ένα βαυαρικό boy band. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εγώ εδώ είμαι για προτάσεις όπως “ένα βαυαρικό boy band”. Δεν κέρδισε κανείς από αυτούς πάντως, αίσχος, νικητής ήταν ο Michael Schulte με το χλιαρό You Let Me Walk Alone.

Η Δανία που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια επιλέγει τραγούδια που στηρίζω στη Eurovision, φέτος στο Melodi Grand Prix 2018 διάλεξε τον Δανό Tormund Giantsbane, σε ένα τελικό με 10 τραγούδια και guest εμφάνιση της Conchita Wurst που μας θύμισε το τραγούδι που κέρδισε το 2014. Ωραίος ο Tormund-Rasmussen με το Higher Ground του και μη μου πείτε πως δεν τραγουδάει για το Game of Thrones, για τόξα και πλοία και σπαθιά και ήττες λέει. Ωραίοι και οι επίσης super-finalists (οι 3 πρώτοι σα να λέμε) Albin Fredy με το Music for the Road και Anna Ritsmar με τις πιτζάμες της που τραγούδησε το παιδικό νανούρισμα Starlight.

Πάμε να δώσουμε κι ένα βραβειάκι ακόμα, εδώ στη Δανία:

Πιο Επαναλαμβανόμενο Ρεφραίν

Boys on Girls / Sannie

All I see is boys on girls and girls on boys

Girls on girls and boys on boys

Boys on girls and girls on boys

Girls on girls and boys on

Μικρή, σύντομη διαδικασία επέλεξε και η Ελβετία με 6 τραγούδια στο Entscheidungsshow 2018. Η χώρα έχει να προκριθεί στον τελικό της Eurovision από το 2014 και δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα το καταφέρει και φέτος με το Stones των Zibbz. 3 από τα 6 τραγούδια τα ευχαριστήθηκα σίγουρα περισσότερο από εκείνο και 2 από αυτά, το Redlights της Vanessa Iraci και το ‘Compass’ του Alejandro Reyes, θα πηγαίνανε και καλύτερα στο διαγωνισμό. Δε βαριέσαι, υπάρχει πάντα η επόμενη χρονιά.

Η Εσθονία έχει, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, το δυνατότερο εθνικό διαγωνισμό επιλογής τραγουδιού που συναγωνίζεται στην κορυφή μαζί με το Melodifestivalen της Σουηδίας, αν και τα αποτελέσματα δεν τη δικαιώνουν πάντα (στα τελευταία 10 χρόνια έχει 3 εμφανίσεις στην πρώτη 7άδα αλλά και 4 αποκλεισμούς από τον ημιτελικό). Φέτος όμως έχει και ένα από τα μεγαφαβορί ολόκληρης της Eurovision, αφού στο Eesti Laul 2018 το ‘La Forza’ της καταπληκτικής Elina Nechayeva απλά δεν είχε αντίπαλο. Ακούστε το εδώ για να καταλάβετε για τι μιλάμε. Ακούστε το, περιμένω.

Το ‘La Forza’ λοιπόν συγκέντρωσε περισσότερο από το 70% των ψήφων του κοινού στον super-final (όπου κι εδώ πηγαίνουν τα 3 πρώτα) και καθάρισε εύκολα τη διαδικασία μετά από 2 ημιτελικούς και 1 τελικό όπου διαγωνίστηκαν συνολικά 20 τραγούδια. Εδώ όμως είχαμε και μια μπανιέρα που, μισό λεπτάκι, βραβείο:

Καλύτερη Μπανιέρα

Everybody’s Dressed / Aden Ray

Αυτό μοιάζει άνετο. Είχαμε όμως και κάτι εξωγήινους, ωπ εδώ είμαστε, κι άλλο:

Καλύτεροι Εξωγήινοι

Welcome To My World / Evestus

Γενικά στηρίζουμε με πάθος Εσθονία και Eesti Laul, όπως καταλάβατε.

Αυτή εδώ η μικρή παράγραφος αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και μπορείτε να την προσπεράσετε, σας επιτρέπω. Τελικός με 6 τραγούδια που ονομάστηκε Eurovision: You Decide 2018, στον οποίο νίκησε η SuRie με το Storm. Γενικά πολύ βαρετά όλα, αφήστε, πάμε παρακάτω.

Η Ισλανδία πάλι διοργάνωσε το Söngvakeppnin 2018 [12 τραγούδια χωρισμένα σε 2 ημιτελικούς και τα μισά πάνε στον τελικό κι εμείς δεν μπορούμε να βρούμε 3 για να κάνουν ένα μίνι-τελικό, έξαλλος είμαι), εκεί που νικητής βγήκε ο Ari Ólafsson με το Our Choice, τραγουδάκι βγαλμένο από straight-to-DVD animation της Disney.

Κι αν δεν το καταλάβατε μέχρι τώρα, τα κομμάτια που εγώ προτιμώ συνήθως χάνουν ως super-finalists, οπότε λογικά κι εδώ το αγαπημένο μου ’Í stormi’ του Dagur Sigurðsson έμεινε 2ο. Εκτός από αυτό εγώ κρατάω κυρίως 2 κομμάτια που δεν πέρασαν στον τελικό, τις Ισλανδές Abba, Stefanía, Agnes και Regína με το γκλίτερι Svaka stuð τους αλλά και τη Þórunn Antonía που κερδίζει το επόμενο βραβείο:

Εντυπωσιακότερες Γυμναστικές Επιδείξεις Διαγωνιζόμενου

Ég mun skína / Þórunn Antonía

Γουάο.

Στην Ισπανία κάνανε κάτι διαφορετικό: Χρησιμοποίησαν το Operación Triunfo, το talent show που εμείς ξέρουμε ως Star Academy και αφιέρωσαν ένα από τα τελευταία show της φετινής σεζόν στην εύρεση των καλλιτεχνών και του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα. Στο Gala Eurovisión οι 5 εναπομείναντες διαγωνιζόμενοι τραγούδησαν 9 κομμάτια (5 σόλο, 3 ντουέτα με τη βοήθεια της 6ης του διαγωνισμού και 1 όλοι μαζί) που επιλέχθηκαν από την Ισπανική τηλεόραση. Νικητής βγήκε το ντουέτο των Amaia (που, spoilers, κέρδισε κιόλας το Operación Triunfo) και Alfred με τίτλο ‘Tu Canción’. Ήταν το καλύτερο, κέρδισε, τι άλλο να πω, bravo España. Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις μια ζωή η Ισπανία, Rodolfo Chikilicuatre λείπεις.

Το Ισραήλ ήταν από τις τελευταίες χώρες που ανακοίνωσε το τραγούδι του και αυτή τη στιγμή είναι το νο1 φαβορί, σας προειδοποιώ να έχετε ανοιχτά τα αυτιά σας για αυτό. Η χώρα χρησιμοποίησε για 5η φορά τα τελευταία 6 χρόνια το HaKokhav HaBa L’ Eurovizion, talent show βασισμένο στο Rising Star που είδαμε και στην Ελλάδα, για να επιλέξει τον καλλιτέχνη που θα την εκπροσωπήσει. Η νικήτρια Netta Barzilai θα τραγουδήσει στην Πορτογαλία το ‘Toy’ που διάλεξε για αυτήν η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ. Το τραγούδι είναι φανταστικό, κάνω πάλι παύση για να το ακούσετε, περιμένω.

Ω ναι. I’m not your toy, you stupid boy, Netta σκίστους όλους, Eurovision 2019 στο Ισραήλ. #παίρνωθέση

 

Σελίδα 3: Το ιταλικό Sanremo και το φανταστικό σύστημα διεξαγωγής της Λευκορωσίας