GAME OF THRONES

‘Game of Thrones’: Πόσα ξέρεις για τη νέα οικογένεια του Jon Snow;

Τώρα που έμαθες για την καταγωγή του Λευκού Λύκου, ώρα να μάθεις από πού πραγματικά κρατάει η σκούφια του.

Πολλά μας έφερε το φετινό φινάλε ‘Game of Thrones’. Όπως τον χειμώνα. Και την καταστροφή. Και την πραγματική ταυτότητα του Jon Snow που τόσα χρόνια λέγαμε πως ξέραμε, αλλά δεν είχαμε χειροπιαστό τρόπο να την αποδείξουμε.

Αν δε σε κάλυψε η συνέχεια του οράματος του Bran κι έχεις ακόμα αμφιβολίες για το οικογενειακό δέντρο του Jon, να σου πούμε ότι το HBO δημοσίευσε ένα οικογενειακό chart με γραμμούλες και παραγραμμούλες λίγο μετά το φινάλε, για να τελειώσουν μια και καλή οι εικασίες.

Και επισήμως Targaryen ο Jon λοιπόν, οπότε λέμε να σου πούμε κι εμείς δύο λόγια για τους προγόνους του Λευκού Λύκου, για να ξέρεις από πού κρατάει ο νέος Βασιλιάς στον Βορρά. Καλό και το αντίστοιχο άρθρο του Hollywood Reporter, αλλά πολύ λιτό βρε παιδί μου, δεν είχε το αλατοπίπερο. Από χωριό θα κρατάς κι εσύ, ξέρεις πώς πάει το “ποιανού είσαι;”, οπότε εμείς ας το ρίξουμε λίγο παραπάνω έξω.

Ολόκληρο το γενεαλογικό δέντρο με τριτοξάδερφα και μπατζανάκηδες θα παρανοήσουμε άμα το κάνουμε, αλλά αφού οι βασιλιάδες είναι ούτως ή άλλως που υπάρχει περίπτωση να διαδεχθεί ο Jon, θα δούμε αυτούς.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, υπήρχε ένας αιμομίκτης πρίγκιπας.

AEGON I, THE CONQUEROR

Αινιγματικός στην εποχή του όσο και στη σύγχρονη εποχή του Westeros, ο Aegon γεννήθηκε στο Dragonstone (βλ. νησάκι Stannis) και είχε κι αυτός ένα όνειρο σαν όλα τα παιδάκια. Να ενώσει τα Επτά Βασίλεια σε μία ενιαία χώρα, χωρίς σύνορα και διαχωρισμούς.

Τον λες και αποικιοκράτη η αλήθεια είναι, αλλά σε αντίθεση με όσους ανήκουν συνήθως στην κατηγορία αυτή, παρότι φιλόδοξος και έτοιμος να διεκδικήσει όποια περιοχή του αντιστεκόταν, ο Aegon δε θεωρούσε τη βία απαραίτητη, δε χρησιμοποιούσε τους δράκους του ντε και σώνει και είχε μεγάλη ενωτική δύναμη, χωρίς να είναι αλαζόνας. Η ενωτική του ισχύς φάνηκε και μετά τον θάνατό του, που ενώ περίμεναν όλοι το βασίλειο να σπάσει ξανά, ο θεσμός που είχε θεσπίσει με τον Iron Throne στο King’s Landing, έμεινε σταθερός.

Κλειστός, με μοναδικό φίλο το Χέρι του, Orys Baratheon, παντρεύτηκε και τις δύο του αδερφές, Visenya και Rhaenys. Μη ρωτήσεις γιατί, γιατί Targaryen. Την πρώτη από υποχρέωση επειδή ήταν η μεγαλύτερη, τη δεύτερη από έρωτα. Δυναμικές πολύ και οι δύο, τους είχε γενικώς τυφλή εμπιστοσύνη και τις άφηνε συνέχεια να χειρίζονται τα βασιλικά ζητήματα, αλλά όταν πέθανε η Rhaenys σε μια εκστρατεία για το Dorne, όχι μόνο έγινε κι αυτός και η αδερφή του τόσο φούρκα με τους Ντορναίους που δε θα τους αναγνώριζες, αλλά έστειλε τελικά και τη Visenya να αφεντεύει στο Dragonstone, γιατί χωρίς τη μικρή δεν την πολυπάλευε και ήθελε τη μοναξιά του.

Οι Σπουργιτότατοι της εποχής δε μπορούσαν να χωνέψουν την κουλτούρα της αιμομιξίας του οίκου του – και γενικώς έχε υπόψη ότι αυτή η εξαίρεση γινόταν και από τον κόσμο μόνο για τους Targaryen, γιατί τους θεωρούσαν εξωτικούς και περίεργα φρούτα – αλλά επειδή ο Aegon είχε το εκτόπισμα που είχε, την έκαναν γαργάρα.

Η φήμη του είναι αυτή του δίκαιου βασιλιά, που ήξερε να εμπνέει όχι μόνο τον φόβο, αλλά και τον σεβασμό.

AENYS I

Παιδί του Aegon με την Rhaenys, ο Aenys γεννήθηκε αδύναμος και όταν έχασε τη μαμά του σε ηλικία 3 ετών, παραλίγο να τον χάσουμε κι αυτόν. Εκεί κάπου είπε ο Aegon να έχει κι έναν διάδοχο από τη Visenya, σε περίπτωση που ο μικρός πέθαινε, κι έτσι απέκτησε αδερφό, αλλά ούτως ή άλλως τελικά όταν δέθηκε με τον δράκο του δυνάμωσε.

Ήταν το λεγόμενο και καλό παιδί, αυτός που αγόρια και κορίτσια τον θέλουν για κολλητό – οι δεύτερες συχνά και για γκόμενο – με μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και για τον απλό κόσμο, όπως ήταν και η Rhaenys. Επειδή όμως ήταν και ο τύπος που δε θέλει να δυσαρεστεί κανέναν και ήξερε ότι το χαρακτηριστικό αυτό για βασιλιά δεν κάνει, άφηνε τον αδερφό του Maegor να κάνει κουμάντο ως Χέρι – θα δεις αμέσως μετά γιατί αυτό παίρνει βραβείο χειρότερης απόφασης – και δε μπορούσε να επιβληθεί στους λόρδους που ήθελαν να τον ρίξουν. Ούτε και στα Σπουργίτια που βρήκαν ευκαιρία να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στο “προϊόν αιμομιξίας”, με αφορμή τον γάμο μεταξύ δύο παιδιών του. Δεν είχε και καμιά ψυχολογία αλά Cersei να τους κάνει κονφετί με το δρακουλίνι του, οπότε δραπέτευσε στο Dragonstone, αρρώστησε και πέθανε.

Είχε παντρευτεί με συνοικέσιο την Alyssa Velaryon – που αποδείχτηκε ξηγημένη και σκυλί μαύρο γενικώς για λόγους που θα δεις παρακάτω – ήταν πατέρας του καλύτερου βασιλιά που έχει δει το Westeros, θεωρείται υποτιμημένος και μάθανε να τον εκτιμάνε όταν πήρε ο αδερφός του τον θρόνο. Θα σας δείξει αυτός, Γουεστεραίοι, θα δείτε τι θα πάθετε #RememberAenys 

MAEGOR I, THE CRUEL

Ψυχάκι από τα λίγα, ο ετεροθαλής αδερφός και πρώην Χέρι του Aenys, γιος της Visenya που είχε βάλει στόχο να τον κάνει χαλίφη στη θέση του χαλίφη, προσπέρασε τους γιους του αδερφού του που κανονικά έπρεπε να πάρουν σειρά και πήρε τον θρόνο για πάρτη του. Και καλά να τους είχε προσπεράσει απλά, αυτός τους πήρε για αιχμαλώτους μαζί με την Alyssa, τους βασάνισε, και τους δύο μεγαλύτερους τους σκότωσε κι από πάνω.

Πήρε πολλές νύφες με το ζόρι γιατί ήθελε απογόνους και δεν του έκανε καμία – ανάμεσά τους και την ανιψιά του Rhaena που ονομάστηκε Black Bride μαζί με άλλες δύο που είτε είχαν χηρέψει, είτε τους είχε σκοτώσει τον άντρα – καβάλαγε μόνο τον δράκο του πατέρα του και φόραγε το στέμμα του γιατί ήθελε να νιώθει ντούκι, σκότωνε όποιον υποψιαζόταν ότι ήταν πιστός του Faith ακόμα κι αν επρόκειτο για άσχετο τελικά κόσμο και γενικά οι πολίτες του Westeros ακόμα ευχαριστούνε τους Θεούς που η βασιλεία του ήταν σύντομη, γιατί άνετα θα τους καθάριζε όλους μέχρι να ψοφήσει.

Η Alyssa όμως, η ξηγημένη που λέγαμε, δραπέτευσε με τον Jaehaerys και την Alysanne, δύο από τα τρία παιδιά που της είχε αφήσει ζωντανά ο ψυχασθενής, και δε γύρισε ούτε όταν της σκότωσε επίτηδες το τρίτο και το πέταξε στην αυλή του Red Keep στο Dragonstone για να δει αν θα πάει να τον πάρει. Το σκυλί δε μάσησε και άρχισε να μαζεύει κόσμο από διάφορους οίκους για να οργανωθούν γύρω από τον Jaehaerys και να τον ρίξουν.

Τελικά, με ελάχιστο κόσμο να τον στηρίζει και το μισό Kingsguard να τον έχει εγκαταλείψει, ο Maegor αυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες του με τα σπαθιά που είχε φτιάξει ο μπαμπάς του τον Iron Throne. Με τον θάνατό του και τη στέψη του Jaehaerys, επανερχόμαστε στο line της Rhaenys, με όλους τους υπόλοιπους βασιλιάδες να κρατάνε από κείνη.

JAEHAERYS I, THE OLD KING

Όχι μόνο ο καλύτερος αλλά και ο μακροβιότερος βασιλιάς του Westeros, ο Jaehaerys είχε την εξουσία για 55 ολόκληρα χρόνια και κατάφερε να μην καταστρέψει τίποτα.

Όταν ήταν ακόμα έφηβος παντρεύτηκε από έρωτα την αδερφή του Alysanne, αλλιώς και Good Queen, και μαζί κυβέρνησαν κάνοντας αγαθοεργίες, βελτιώνοντας τις υποδομές του Westeros και ενισχύοντας το Night’s Watch, ένα σώμα που ειδικά η Alysanne πίστευε πολύ στον σκοπό του. Κατήργησαν και αναχρονιστικές παραδόσεις όπως το δικαίωμα της πρώτης νύχτας και ολοκλήρωσαν όσα είχαν αφήσει μισά Aegon και Aenys. Υπήρξε καλός και ως στρατηγός, γι’ αυτό κι έγινε το θαύμα και δεν τον κακολογούσαν ούτε οι αιμοδιψείς των βασιλείων.

Μετά τον θάνατο της Alysanne και ενός από τους γιους τους, ο Jaehaerys κατέπεσε και πέθανε τελικά στα 69 του χρόνια, με τους πολίτες ακόμα και του απροσπέλαστου τότε Dorne να πέφτουν σε βαθύ πένθος.

Εάν το πραγματικό όνομα του Jon είναι πράγματι Jaehaerys όπως πιστεύει φαν που διάβασε τα χείλη της Lyanna στο φινάλε, θα έχει να δικαιώσει ένα πολύ μεγάλο όνομα στην ιστορία του Westeros, εάν ποτέ γίνει κι ο ίδιος βασιλιάς.

VISERYS I, THE YOUNG KING

Καμία επαφή με τον Viserys που γνωρίσαμε, ο Viserys I ήταν κάτι σαν τον Άη Βασίλη του Westeros.

Πολύ γενναιόδωρος, του άρεσε να το ρίχνει έξω, αγαπούσε τους φτωχούς το ίδιο με τους πλούσιους και συνέχισε τις καλές πρακτικές που είχε αφήσει ο παππούς του, Jaehaerys. Κατάφερνε πάντα να επιλύει τις διαφορές των οίκων χωρίς διαξιφισμούς και δε δέθηκε ποτέ με άλλον δράκο μετά τον θάνατο του δικού του. Προς το τέλος της ζωής του είχε γίνει τόσο παχύς, που καλά-καλά δεν μπορούσε ν’ ανέβει τα σκαλιά για να κάτσει στον Iron Throne.

Παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέρφη, Aemma, και μαζί έκαναν τη κόρη τους, Rhaenyra. Η Rhaenyra λατρευόταν και από τους δύο της γονείς και όταν η Aemma πέθανε στη γέννα ενός γιου που δεν έζησε πάνω από μία μέρα, ο Viserys ανακοίνωσε πως η κόρη του θα ήταν η επίσημη διάδοχός του.

Όταν αργότερα ξαναπαντρεύτηκε και έκανε δύο γιους δεν άλλαξε γνώμη, αλλά ένα από τα άλλα του παιδιά δεν είχε την ίδια άποψη.

AEGON II, THE USURPER

Γιος του Viserys I από τον δεύτερο γάμο του, ο Aegon δεν είχε ούτε κανένα ιδιαίτερο ταλέντο για βασιλιάς, ούτε κανέναν καημό να κάτσει στον θρόνο, αλλά όπως συμβαίνει συχνά όταν περιτριγυρίζεσαι από καλοθελητές, τα μυαλά του φούσκωσαν.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, πήρε το στέμμα και ανακηρύχτηκε βασιλιάς, ξεκινώντας πόλεμο με τη Rhaenyra που δε θα το άφηνε αυτό να περάσει έτσι. Ο εμφύλιος μεταξύ τους ονομάστηκε Dance of Dragons και κόστισε τη ζωή 17 τουλάχιστον δράκων από τους ελάχιστους που είχαν μείνει μέχρι τότε. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν ήξερε πως να κυβερνήσει και άφηνε τους συμβούλους του να κανονίζουν τα τρέχοντα, ενώ εκείνος κοίταζε να κάνει τον κάγκουρα πάνω στον δράκο του και να φοβερίζει τους συγγενείς που στήριζαν Rhaenyra.

Στη δρακομάχη εναντίον της θείας του Rhaenys, τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που ήταν τάβλα για έναν χρόνο, οπότε κυβερνούσε ο ακόμα πιο άχρηστος αδερφός του, Aemond, στη θέση του. Βρήκε ευκαιρία τότε η Rhaenyra για ντου στο King’s Landing και ο Aegon μεταμφιέστηκε για να ξεφύγει.

RHAENYRA, THE HALF-YEAR QUEEN

Την προδίδει η προσφώνησή της, οπότε δε θα σου κάνει εντύπωση όταν σου πω ότι η βασιλεία της δε φτούρησε και πολύ.

Η Rhaenyra ήταν χαρισματική, νευρική, θαρραλέα και γενικώς αγαπητή πριν τον πολεμικό ορυμαγδό, οπότε ο κόσμος ήταν δεκτικός όταν έκατσε στον θρόνο – άσε που την προτιμούσαν χίλιες φορές από τους ετεροθαλείς αδερφούς της – οι σπασμωδικές της όμως κινήσεις, η τάση της να βλέπει παντού προδότες και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ του Westeros που διέταξε, έριξαν πολύ γρήγορα τη δημοτικότητά της και κατέστρεψαν για πάντα τη φήμη της.

Όταν πήγε στο Dragonstone, μη γνωρίζοντας ότι ο αδερφός της είχε καταφύγει εκεί για να της ετοιμάσει πραξικόπημα, συνελήφθη από δικούς της υποτίθεται πιστούς και φαγώθηκε από τον δράκο του Aegon μπροστά στα μάτια του γιου της. Αν αναρωτιέσαι γιατί η Yara είπε στη Daenerys ότι και το Westeros, εκτός από τα Iron Islands, δεν είχε ποτέ γυναίκα βασίλισσα, είναι γιατί ο Aegon διέταξε να τη γράφουν πριγκίπισσα σε όλα τα αρχεία. Αυτό πριν αρχίσει να ετοιμάζεται για γενοκτονίες στο King’s Landing.

Κι αυτός, βέβαια, δεν έζησε για πολύ. Ν’ αγιάσει το χέρι όποιου τον δηλητηρίασε. Κλασικά βέβαια, ένας Stark είχε αποδοκιμάσει τότε τη δολοφονία του, όπως καλή ώρα ο Ned κακοχαρακτήριζε τον Jaime για το μαχαίρωμα του τρελού βασιλιά. Αυτοί οι βόρειοι έχουν μπερδέψει την τιμή με τη βλακεία #TeamStark4Lyf Παντως

AEGON III, THE DRAGONBANE

Άλλος ένας Aegon. Τώρα δε λέγαμε για τον γιο που είδε τη μάνα του να τρώγεται από δράκο; Ε, αυτός.

Μετά από το αποτρόπαιο θέαμα και μετά τον θάνατο του δικού του δράκου, ο μικρός όχι μόνο δε δέθηκε ξανά με δράκο, αλλά έγινε και γνωστός για το μίσος και τον τρόμο του για τους φτερωτούς κολλητούς του οίκου του. Εξ ου και το Dragonbane, που του βγήκε γιατί και ο θάνατος του τελευταίου δράκου έγινε την εποχή του, χωρίς προσωπική του ωστόσο ανάμιξη. Για την ακρίβεια, προσπάθησε να κάνει τα αυγά της νεκρής δράκαινας να πάρουν μπρος με φωτιά για να μην εξαφανιστεί το είδος, αλλά απέτυχε.

Ο Aegon ο Τρίτος δεν κυβερνούσε για αρκετά χρόνια λόγω της μικρής του ηλικίας, με τους συμβούλους του να τα κάνουν σμπαράλια στο μεταξύ, αλλά όταν ανέλαβε τα ηνία αποδείχτηκε ικανός βασιλιάς. Η περίοδός του ήταν ειρηνική και ο βασικός του στόχος ήταν να μη μένει κανένα στόμα άδειο στο Westeros.

Η μελαγχολική του φύση και η άρνησή του να ασχοληθεί με τους ευγενείς τον άφησαν εκτός των αγαπητών βασιλιάδων, αλλά εκείνος ήταν καλός για τη δουλειά ανεξαρτήτως.

DAERON I, THE YOUNG DRAGON

Γιος του μελαγχολικού βασιλιά, ο Daeron παρουσίαζε εξυπνάδα και ωριμότητα ασυνήθιστες για 14χρονο.

Πήρε το προσωνύμιό του γιατί όταν ανακοίνωσε ότι θέλει να καταλάβει μια για πάντα το Dorne και το συμβούλιο του είπε που πας ρε Καραμήτρο χωρίς δράκους, εκείνος είπε ότι τον δράκο τον έχουνε μπροστά τους. Κρίμα που δεν το ξανασκέφτηκε.

Μπορεί πράγματι να κατέλαβε το Dorne με έξυπνα στρατηγικά σχέδια που δεν είχαν καταφέρει να φέρουν σε πέρας οι πρόγονοί του, αλλά η κατοχή κράτησε μόνο 15 μέρες, με τον ίδιο τελικά να πεθαίνει όταν αποπειράθηκε να καταλάβει ξανά την περιοχή.

BAELOR I, THE BLESSED

Αδερφός του Daeron, ο Baelor έγινε βασιλιάς όταν πέθανε στο Dorne ο προηγούμενος.

Παρότι παντρεύτηκε την αδερφή του Daena, αρνήθηκε να ολοκληρώσει τον γάμο τους, με αποτέλεσμα αυτή να ντύνεται στα λευκά για να τον κάνει ρεζίλι στην αυλή τους και, μπας και κάνει τα συζυγικά του καθήκοντα. Το κόλπο όχι μόνο δεν έπιασε, αλλά του άρεσε και περισσότερο στα λευκά γιατί έδειχνε, έλεγε, πιο αθώα.

Με τον σταυρό στο χέρι ήθελε να το πάει γενικά το παλικάρι, σχεδόν στην κυριολεξία. Λέω σχεδόν γιατί δεν έχουνε σταυρούς στο Westeros. Κατά τ’ άλλα, επειδή πίστευε ότι θα τον προστατεύσουν οι Θεοί, όταν πήγε να πάρει τον άλλον αδερφό του, Aemon, από το Dorne όπου βρισκόταν φυλακισμένος, περπάτησε μέσα από οχιές για να ξεκλειδώσει το κελί του. Εννοείται ότι μόνο με φορείο δεν έφυγε από κει μέσα.

Κρατούσε τις αδερφές του σε περιορισμό για να μείνουν μακριά από τους πειρασμούς, αλλά και για να μη μπει ο ίδιος σε πειρασμό να κοιμηθεί μαζί τους και έκανε παράνομη την πορνεία, εξορίζοντας και τις ίδιες τις πόρνες και τα παιδιά τους. Όταν η Daena που αναφέραμε πιο πάνω, γέννησε νόθο παιδί και μία ξαδέρφη τους το ίδιο, έκανε τόσο αυστηρή νηστεία για να κρατήσει μακριά την αμαρτία, που πέθανε τελικά από ασιτία.

VISERYS II

Αυτός ο Viserys, μικρός γιος της Rhaenyra, μπορεί να βασίλευσε για το μικρό διάστημα του ενός έτους, αλλά έφερε συμφωνίες εμπορίου με το Essos, κάνοντας έτσι το Westeros πλουσιότερο. Απελευθέρωσε επίσης τις ανιψιές του από το Maidenvault όπου τις είχε βάλει ο Baelor για τις αμαρτίες που λέγαμε και έκανε ακόμα προοδευτικότερους νόμους από τους προηγούμενους βασιλιάδες.  

Σύζυγός του ήταν η Larra του οίκου Rogare που είχε κάποτε μία τράπεζα μεγαλύτερη κι από την Iron Bank και μαζί έκαναν άλλον ένα Aegon, γιατί μέχρι στιγμής δεν είχαμε αρκετούς.

Δεν τον θυμούνται με ιδιαίτερη αγάπη γιατί πιστεύουν ότι δηλητηρίασε τον ανιψιό του για να του πάρει τον θρόνο, αλλά μάλλον γίνονται άδικοι. Πέρα από τα χρήματα που μπήκανε στην τσέπη, η θητεία του επί 15 χρόνια ως πολύ καλό Hand of the King στους Aegon III, Daeron I και Baelor I παίζει να έσωσε την κατάσταση, μιας και στις προηγούμενες τρεις βασιλείες, τα πράγματα είχαν μια τάση να γίνονται  σκούρα κατά διαστήματα. Αν κρίνουμε από την αντιμετώπιση που είχε ο Jaime αφού ξεφορτώθηκε τον πυρομανή βέβαια, δεν είναι ότι πρέπει να βασιζόμαστε και στην κρίση των πολιτών του Westeros.

Οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι το ‘χε μέσα του να γίνει άλλος ένας Jaehaerys Ι, αλλά μία ξαφνική ασθένεια έδωσε τέλος στη ζωή του.

AEGON IV, THE UNWORTHY

Πώς είναι worthy ο Thor για το Σφυρί, το ανάποδο.

Αυτός ο Aegon είχε σπείρει πολλά νόθα παιδιά, τουλάχιστον δεκατρία. Έλεγε ότι είχε αγαπήσει εννέα γυναίκες στη ζωή του, εκ των οποίων καμία δεν ήταν η Naerys, αδερφή και βασίλισσά του, που κόντεψε να πεθάνει σε όλες της τις γέννες, αλλά ο αχάριστος δε συγκινούταν από τίποτα. Δεν ξέρουμε αν έκατσε να σκάσει τελικά κι αυτή βέβαια, γιατί φήμες λένε ότι ήταν ζευγάρι με τον αδερφό τους, Aemon, που παίζει να ήταν ο πραγματικός πατέρας του Daeron που ακολουθεί.

Δεν ξέρουμε πώς στο καλό ο Aegon κατάφερε να μην ξεκινήσει κανέναν πόλεμο έτσι άστατος που ήταν σε όλα του κι έτοιμος να δώσει θέσεις ευθύνης σε όποιον τυχάρπαστο κόλακα τον έγλειφε, αλλά εκεί που θα τον παραδεχτούμε πιο πολύ είναι που νομιμοποίησε όλα του τα νόθα του πριν πεθάνει.

Εντάξει, προκλήθηκε έτσι ο εμφύλιος που θα δεις πιο κάτω, αλλά είπε κι αυτός ως μελλοθάνατος να αποκαταστήσει τα αδικημένα του παιδιά. Άχου τον.

DAERON II, THE GOOD

Πανέξυπνος και εξαιρετικός διπλωμάτης, ο Daeron έφερε την πολυπόθητη και ανέφικτη όπως φαινόταν έως τότε ειρήνη με το Dorne, χωρίς πόλεμο και χωρίς κατοχή.

Παντρεύτηκε τη Mariah Martell, πάντρεψε και την αδερφή του Daenerys με τον Prince Maron – επίσης από το Dorne – και τελείωσε η υπόθεση. Δε λογάριασε βέβαια ότι η Daenerys ήταν ερωτευμένη με τον ετεροθαλή αδερφό τους, Daemon, όταν την πάντρευε, με ανταπόκριση κιόλας, οπότε λίγο την προκάλεσε την τύχη του, όπως θα διαπίστωνε αρκετά χρόνια αργότερα.

Ήταν αγαπητός στον λαό του και γνωστός ως ευγενής και ζεστός. Αντί για στρατηγούς, γέμισε την αυλή του με επιστήμονες της εποχής και τραγουδιστές, γεγονός που δυσαρέστησε τη πολεμοχαρή ελίτ που δεν ήθελε να στερηθεί τις εχθροπραξίες της. Εκείνοι ήταν που, μαζί με τον επίσης νόθο Aegor, ξεσήκωσαν τον Daemon που αναφέραμε μόλις, για να κάνει εμφύλιο. Είχε μπλέξει κιόλας με το τελευταίο διάταγμα του πατέρα του, που ήθελε πριν τον θάνατό του να νομιμοποιηθούν όλα τα νόθα του παιδιά, οπότε βγάλε άκρη.

Τελικά κέρδισε τον γνωστό ως Blackfyre Rebellion πόλεμο – όπου Blackfyre βλέπε το επίθετο όλων των νομιμοποιημένων πια παιδιών του μπαμπά – με τη βοήθεια των παιδιών του και ενός άλλου ετεροθαλούς αδερφού του, του Brynden Rivers. Ποιος ήταν ο Brynden;

Το Κοράκι που εκπαίδευσε τον Bran Stark.

AERYS I

Αυτός διάβαζε και δεν του άρεσε να κάνει και πολλά άλλα πράγματα – στο Westeros λέγανε πως προτιμάει να παίρνει βιβλίο στο κρεβάτι παρά τη γυναίκα του – αλλά και να ήθελε να γίνει ποτέ εξέχων βασιλιάς δε θα μπορούσε, γιατί δεν τον είχαν αφήσει ν’ αγιάσει.

Εκτός από τις αρρώστιες και την ανυδρία που μάστιζαν την περίοδό του, έγιναν όχι μία, αλλά δύο ακόμα Blackfyre Rebellions. To Bloodraven ξηγήθηκε πάλι και μάζεψε τους αποστάτες σκοπεύοντας να τους εκτελέσει, αλλά ο Aerys απλά διέταξε να πάνε στο Night’s Watch.

Όταν πέθανε, τον διαδέχτηκε ο αδερφός του, Maekar.

MAEKAR I, THE ANVIL

Ο Maekar μπαίνει στους απλά μη κακούς βασιλιάδες του Westeros.

Στυφός γενικά, χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα, αλλά παρά το αυστηρό παρουσιαστικό και τη σκληρή φύση του, δεν ξεκίνησε κανέναν πόλεμο από μόνος του, παρά μόνο απαντούσε με αμυντικούς.

Σ’ έναν τέτοιον πέθανε κιόλας, στο Peak Uprising συγκεκριμένα, έχοντας δει πρώτα δύο από τους γιους του να πεθαίνουν πριν από αυτόν. Είχε έξι παιδιά σύνολο, όχι με κάποια αδερφή του μιας που είχε και καμία, αλλά με τη Dyanna Dayne.

AEGON V, THE UNLIKELY

O Aegon αγαπούσε τη διπλωματία περισσότερο από τα όπλα, οπότε σκοπός του ήταν να καταργήσει την keep-it-in-the-family παράδοση των Targaryen και να γίνονται συμμαχίες μέσω γάμων, αλλά έλα που τα παιδιά του ερωτεύτηκαν μεταξύ τους. Τι να κάνουμε, συμβαίνουν και στις χειρότερες οικογένειες αυτά.

Είχε περάσει τα νιάτα του τριγυρνώντας στα Επτά Βασίλεια και βλέποντας από πρώτο χέρι τα βάσανα των αδυνάμων, οι μεταρρυθμίσεις του ήταν όλες προς όφελός τους. Πολλές από αυτές δυστυχώς καθυστέρησαν λόγω της γνωστής, αχαρακτήριστης συμπεριφοράς των λόρδων των μεγάλων οικογενειών, αλλά σε γενικές γραμμές η βασιλεία του ήταν ευεργετική.

Μαύρη σελίδα ήταν ο θάνατός του στο παλάτι Summerhall, όπου και αποπειράθηκε να επαναφέρει στη ζωή τους δράκους μέσω του γνωστού πειράματος με αυγά-φωτιά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να καεί και ο ίδιος και κάποιοι συγγενείς του. Μέσα στους καλεσμένους που είχε φέρει στο παλάτι για να δουν τη γέννα των δράκων ήταν και η Rhaella, μητέρα της Daenerys, που τελικά βρέθηκε να γεννάει τον πατέρα του Jon, Rhaegar, ανάμεσα σε φλόγες.

JAEHAERYS II, THE WEAK

Θα αποκαλούσαμε και τον Jaehaerys μη κακό βασιλιά, από αυτούς που έκατσαν ούτως ή άλλως πολύ λίγο στον θρόνο για να φέρουν τα πάνω-κάτω, αλλά κι από αυτούς που ξεπέρασαν τις προσδοκίες του περιβάλλοντός τους όσον αφορά την ασφάλεια του Westeros από εξωτερικούς κινδύνους.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν από τους μυημένους στην τέχνη του πολέμου βασιλιάδες και δεν ήθελε να μάθει κιόλας και πολλά επί του θέματος, κατάφερε να αποκρούσει τις δυνάμεις των Band of Nine, μίας ομάδας φιλόδοξων μισθοφόρων και πειρατών από τις Free Cities που ήθελαν να φτιάξουν δικά τους βασίλεια, σ’ έναν πόλεμο που έγινε γνωστός ως War of Ninepenny Kings.

Δική του επιλογή ήταν και ο σύμβουλος της Daenerys και πρώην μέλος του Kingsguard, Barristan Selmy, ο οποίος δεν πίστεψε ποτέ ότι ο βασιλιάς του ήταν αδύναμος, παρά τη φήμη του.

Μοναδική ίσως μεγάλη χαζομάρα του Jaehaerys, ήταν ο εξαναγκασμός των δύο παιδιών του, Aerys (Mad King) και Rhaella (μαμά Daenerys) σε γάμο, παρότι δεν το ήθελε κανείς από τους δύο. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε λίγο πιο κάτω. Ο λόγος που είχε την απαίτηση αυτή, ενώ ο ίδιος είχε παντρευτεί την αδερφή του Shaera από έρωτα και όχι από εξαναγκασμό, αθετώντας μάλιστα το συνοικέσιο που της είχε κανονίσει η οικογένειά τους με έναν Tyrell, ήταν επειδή πίστευε ότι απόγονος των παιδιών του θα ήταν ο Prince That Was Promised που έλεγε μία προφητεία.

Ποιος είναι ο πραγματικός πρίγκιπας που υποσχέθηκε η μοίρα; Μένει να το δούμε.

AERYS II, THE MAD KING

Όνομα και πράγμα ο Aerys, παππούς του Jon, δεν ήθελε και πολύ για να σε ξεπαστρέψει. Για την ακρίβεια προς το τέλος της ζωής του δεν ήθελε καθόλου, αφού και πριν κοιτάξει να καλύψει τα έγκατα της πόλης με wildfire για να τους κάνει όλους στάχτη, περνούσε την ώρα του διατάζοντας τον θάνατο ατόμων της αυλής του.

Παντρεμένος με την αδερφή του Rhaella, ο Aerys την έκανε συχνά ρεζίλι με τις περιπέτειές του στην αυλή τους. Η βασιλεία του ωστόσο, δεν είχε ξεκινήσει με κακούς οιωνούς και μάλιστα είχε αρχικά καταφέρει να μην τα κάνει όλα σαν τα μούτρα του, αλλά η εμμονή του με μεγαλειώδεις ιδέες που έκανε πέρα όταν βαριόταν, δεν ήταν βιώσιμη λύση για το βασίλειό του. Διάλεγε τους συμβούλους του όχι σύμφωνα με τη σοφία τους, αλλά σύμφωνα με την επιβλητικότητά τους, οπότε ο Tywin Lannister ως Hand of the King ήταν μία αυτονόητη επιλογή κατά την εποχή του, αλλά ούτε η συνεργασία τους αποδείχτηκε βιώσιμη.

Οι κόντρες τους ήταν μεγάλες και η υπεροψία του Aerys επίσης μεγάλη, οπότε τα νευράκια που είχε μαζέψει επειδή ήθελε τη γυναίκα του Tywin, είπε να τα βγάλει κάνοντας τον 15χρονο Jaime Lannister μέλος του Kingsguard, παίρνοντας έτσι από τον Tywin τον ιδανικό του διάδοχο. Τραγική ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς ότι θα ήταν ο Jaime που θα τον μαχαίρωνε. Ας πρόσεχε.

DAENERYS TARGARYEN

Αδερφή του Rhaegar και άρα θεία του Jon, η Daenerys γεννήθηκε τη μέρα της μπόρας που βύθισε τα τελευταία από τα πλοία του στόλου των Targaryen, εξ ου και Stormborn. Το ένα παιδί στις φλόγες, το άλλο στις μπόρες, γενικώς δεν ήταν να την πιάνουν οι πόνοι τη Rhaella.

Φυγαδεύτηκε με τον αδερφό της Viserys στο Braavos που έβλεπες την Arya να τριγυρνάει τόσον καιρό, επειδή η φρουρά στο Dragonstone που είχαν στείλει τη μητέρα της, ήθελε να πουλήσει κι εκείνη και τον αδερφό της στον Robert Baratheon.

Από εκεί και πέρα ξέρεις και την ιστορία της και τα χίλια ονόματά της, οπότε δε θα σε κουράσουμε μ’ αυτά. Αυτά που μένουν να μάθουμε είναι αν θα καταφέρει να κερδίσει τον Σιδερένιο Θρόνο, αν θα ασχοληθεί κι εκείνη με τους White Walkers και αν υπάρχει κάπου στο μέλλον της αντιδικία – ή και κάτι παραπάνω – με τον ανιψιό της.

***

Αν έφτασες μέχρι εδώ, αφ’ ενός συγχαρητήρια, αφ’ ετέρου θέλουμε τη γνώμη σου. Πιστεύεις αξίζει τον κόπο να επανέλθει η δυναστεία των Targaryen ή έκαναν περισσότερο κακό τελικά;