GAME OF THRONES

Game of Thrones, ‘The Dragon and the Wolf’: Brothers and Sisters

Όσα είδαμε στo φινάλε της 7ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο τελευταίο επεισόδιο της 7ης σεζόν, η αντιπροσωπεία της Daenerys κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τη Cersei προσπαθώντας να διαπραγματευτούν ανακωχή, ενώ στο Winterfell ακούγονται βαριές κατηγορίες. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο ‘The Dragon and the Wolf’.

Τέλος η αναμονή. O 7ος κύκλος ‘Game of Thrones‘ προβάλλεται αποκλειστικά στη Nova, ταυτόχρονα με την Αμερική, ενώ ο νέος κύκλος και τα παλιά επεισόδια θα είναι διαθέσιμα και μέσω των υπηρεσιών Nova On Demand και Nova GO.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάντα για το ‘Game of Thrones’

***

Ετούτη υπήρξε μια πάρα πολύ περίεργη σεζόν, γεμάτη ταξίδια-αστραπή, ακατανόητες στρατηγικές κινήσεις, και αμφιβόλου ουσίας δημιουργικές αποφάσεις. Επίσης ήταν η πιο αγνά διασκεδαστική όλων, οπότε υποθέτω, δεν ξέρω, κερδίζεις κάτι, χάνεις κάτι.

Σε αυτό το φινάλε, όπως φαινόταν εδώ και λίγα επεισόδια πως θα συμβεί, η δράση βασικά λαμβάνει χώρα σε δύο διαφορετικά πεδία, ένα -το κυρίως- συμπεριλαμβάνει όλους τους κεντρικούς ήρωες που συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο προσπαθώντας να φτάσουν σε ανακωχή, κι ένα στο Winterfell, όπου τα επανενωμένα αδέλφια Stark είναι εγκλωβισμένα σε ένα περίεργο ψυχολογικό κλειστοφοβικό θρίλερ που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την παράλογη μπλοκμπάστερ δράση της υπόλοιπης σεζόν – και καταλήγει ένα ταιριαστά αιματηρό φινάλε.

1.

Γέλασα σε μπόλικα σημεία του επεισοδίου, γενικά φέτος εχω περάσει καταπληκτικά, και το πρώτο από αυτά ήταν η ίδια η πρώτη σκηνή. Το επεισόδιο ανοίγει με ένα πλάνο του Grey Worm και των Άσπιλων, οι οποίοι τηλεμεταφέρθηκαν από το κάστρο στο οποίο βρίσκονταν πολιορκημένοι, να πολιορκούν τώρα τον Jaime και τον Bronn. Βεβαίως, ναι. Στο επόμενο επεισόδιο θα δούμε τον Ned Stark να καβαλάει έναν 4 δράκο που υπήρχε πάντα εκεί απλά δεν είχε τύχει ποτέ να τον δούμε. Επίσης ο Ned είναι ζωντανός και δουλεύει ταξιτζής στο Έσος.

Το απόσπασμα Daenerys καταφθάνει στην πρωτεύουσα χωρίς τη Daenerys, η οποία έρχεται αργότερα, μόνη της, fashionably late, απλά για να θυμήσει ποια είναι η ντίβα εδώ μέσα. Καθώς το πλοίο πλησιάζει το King’s Landing, ο Tyrion εξηγεί γιατί τόσοι άνθρωποι μένουν εδώμ στιβαγμένοι, πάνω από ένα εκατομμύριο. “Επειδή είναι ευκολότερο να βρεις δουλειά.” Σε όλα τα παράλληλα σύμπαντα τελικά οι κυβερνήσεις πάντοτε αγνοούν την επαρχία, η πρωτεύουσα αναπτύσσεται, και στο βορρά οι χωρικοί πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους απέναντι στο κρύο. ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.

Ύστερα από ένα διασκεδαστικό περίπατο όπου ο Tyrion προσπαθεί να τουμπάρει τον Bronn εξαγοράζοντάς τον για τον Σκοπό, το απόσπασμα του Βορρά φτάνει στην αρένα των δράκων, εκεί όπου τα μυθικά πλάσματα εξαρχής φυλακίστηκαν προς τέρψη του κόσμου, μέχρις ότου έγιναν τόσο μικρά που εξαφανίστηκαν. Είναι πολύ δυνατή ιστορία- γενικά όποτε η σειρά κάνει νύξη στην πλούσια ιστορία του κόσμου της, πάντα με καθηλώνει.

Καθώς μαζεύονται λοιπόν άπαντες, στις άβολα τοποθετημένες θέσεις γύρω από μια αρένα γεμάτη με μπόλικο τίποτα (σοβαρά, ένα τραπέζι δεν υπήρχε;), ο Tyrion ετοιμάζεται να κάνει μια πρώτη εισαγωγή στο μίτινγκ που θα κρίνει το μέλλον και την ίδια την ύπαρξη του Westeros, όταν ο Euron τον διακόπτει ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ. “Είμαστε εδώ επειδή το μέλλον όλων–” “ΜΠΑΧΑΧΑ ΕΙΣΑΙ ΦΛΩΩΩΩΡΟΟΟΟΣΣΣΣΣΣ” “…δεν καταλαβαίνεις πόσο μεγάλος είναι ο κ–” “τι μεγάλος ρε ΚΟΝΤΕ ΟΥΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧ” “…παιδιά θα τον πάρετε–” “όχι ΕΣΥ τον παίρνεις ουυυυυχουχουχουχ” το τελευταίο δεν το είπε αλλά θα μπορούσε…;

Έχω υπάρξει σε τέτοιο άβολο οικογενειακό τραπέζι, όλοι μας πιστέυω, έτσι δεν είναι; Κάποιος προσπαθεί να μιλήσει σοβαρά και πάντα κάποιος άλλος διακόπτει με βλακείες, και είναι είτε ένας γέρος ρατσιστής θείος/ξάδερφος είτε κάποιο 7χρονο παιδάκι που πραγματικά έχει βαρεθεί. Αφού λοιπόν η Cersei διατάζει τον Euron να βάλει την πιπίλα του και να κάνει λίγο ησυχία, οι Tyrion και Jon συνεχίζουν την παρουσίασή τους.

(Άλλες σημαντικές επανενώσεις: o Hound με τη Brienne μιλάμε για την Arya κι εγώ συγκινούμαι, τα αδέρφια Clegane απλά κοιτάζονται για λίγο, ακούγονται κάτι απειλές από τον Hound αλλά τίποτα άλλο φοβερό, ενώ η Brienne με τον Jamie κοιτάζονται για μισό δευτερόλεπτο, μιλάνε για άλλα τέσσερα, ξεκάθαρα θα καταλήξουν μαζί, συγγνώμη Tormund.)

Το αρχικό pitch δεν πάει πολύ καλά, γιατί η Cersei είναι σε φάση “ναι τι μου λέτε τώρα, εγώ ξέρω ότι είμαι βασίλισσα άρα κάτι θα κάνω σωστά, και θα συνεχίσω να το κάνω.” Οπότε το τιμ Dany περνάστα σοβαρά οπτικοακουστικά μέσα, με τον Hound να κουβαλάει ένα κουτί με το ζόμπι μέσα, το οποίο κλωτσάει προς το μέρος της Cersei. Προλαβαίνει να το σταματήσει αμέσως πριν εκείνο κατασπαράξει τη βασίλισσα εν μέσω σοκαρισμένων βλεμμάτων από ολο το παρεάκι. Ο Jon κλείνει την επίδειξη βάζοντας φωτιά στο χέρι του ζόμπι και καρφώνοντάς το με dragonglass καθιστώντας το κάτι σαν νεκρό-νεκρό. Δεν ξέρω, μετά από κάτι τέτοιο εγώ προσωπικά θα αγόραζα.

Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα που δε θα έπρεπε να πιστέψουμε ούτε για δευτερόλεπτο.

Πρώτον, ο Euron είναι σε φάση “αντίο μαλακεεεεςςς” αφού βεβαιώνεται πως τα ζόμπι δεν κολυμπάνε. Ναι, καλή προσπάθεια, σειρά, αλλά ο τύπος εμφανίστηκε στη σειρά ως αγριάνθρωπος δεξί χέρι της Cersei, δε θα ξεμπερδεύαμε τόσο απλά. Αργότερα αποκαλύπτεται πως δεν έτρεξε καθόλου να φύγει, παρά πήρε το στόλο του και σάλπαρε για το Έσος ώστε να κουβαλήσει από εκεί χιλιάδες μισθοφόρους για το στρατό της Cersei.

Δεύτερον, η Cersei προτείνει συμμαχία σε δύο στάδια. Καγχάζω στην ευρύτερη κατεύθυνση και των δύο. Αρχικά, αφού είδε το χάρο με τα μάτια της, λέει πως συμφωνεί να παύσουν οι εχθροπραξίες αρκεί να μην διαλέξει πλευρά στον μετέπειτα πόλεμο ο Jon Snow κι ο Βορράς του. Πληζ, λες κι αυτό θα ήταν αρκετό. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ξανά πόσο κακή, κακή, κακή είναι όλη αυτή η ιδέα; Δηλαδή προφανώς κι Cersei δε θα ήθελε να πατήσει pause στις εχθροπραξίες μέχρι ο εχθρός της να γυρίσει εκεί που ήμασταν πριν διακόψουμε, λες και παίζουμε mega drive και κάποιος θέλει να πάει τουαλέτα. Dude, o Sonic είναι έτοιμος να προσγειωθεί χωρίς δαχτυλίδια πάνω σε αγκάθια, άσε μας που θυμήθηκες τώρα το pause.

Τελοσπάντων, ο Jon αρνείται να πει ψέμματα από χρεός προς την ανάμνηση του Ned Stark (ο οποίος, με την αίσθηση της της τιμής που τον χαρακτήριζε, κυριαρχεί ως παρουσία/απουσία στο επεισόδιο) ξεκαθαρίζοντας πως είναι με τη Dany, κάτι που αναγκάζει την Cersei να συνεχίσει αυτό το θέατρο. Το παίζει θιγμένη και έξαλλη και αποχωρεί από το χώρο

Ο Tyrion σε αυτό το σημείο σκέφτεται ένα ακόμα σπουδαίο σχέδιο. Να τι δεν δοκιμάσαμε τόσο καρό, σου λέει: Να της μιλήσω για τα αισθήματά μας! Έγινε. Πάει μόνος του, σαν dead man walking, στο γραφείο της Cersei, βάζει κρασάκι και κάθονται και τα λένε. Εκείνη του θυμίζει εκείνη τη φορά που σκότωσε τον πατέρα τους κι εκείνος παρατηρεί πως είναι έγκυος. Aw. Η Lena Headey είναι εκπληκτική σε αυτή τη σκηνή, σε όλη τη σεζόν είναι, δηλαδή, αλλά εδώ έχοντας την ευκαιρία να προσποιηθεί φόβο και να εκφράσει οργή απέναντι και στα δύο αδέρφια της (και άρα με διαφορετικούς τρόπους απέναντί τους), δίνει ρέστα. ΔΕΝ θα της πήγαινα κόντρα.

Ο Tyrion νομίζει πως την πείθει, το οποίο είναι εκπληκτικό. Η Cersei επιστρέφει στην αρένα και δηλώνει πως δεν θα επιτεθεί όταν η Daenerys πάρει τον στρατό της, αλλά θα στείλει κι ίδια στρατό στο Βορρά να βοηθήσει, και πως επίσης όλα τα μέλη της διπλωματικής ομάδας της Dany έχουν κερδίσει από ένα αυτοκίνητο. ΟΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Ο Jon, η Dany και το λοιπό παρεάκι επιστρέφουν στο Dragonstone πάρα πολύ χαρούμενοι με τον εαυτό τους, και λίγο πριν μπαρκάρουν για Winterfell, ο Theon προσεγγίζει τον Jon. Οι δυο τους έχουν άλλη μια κουβέντα για τον Ned Stark ο οποίος πρέπει να έχει λόξυγγα εκεί στον Παράδεισο που είναι τώρα. (Φυσικά και ο Άη-Ned θα είναι στον Παράδεισο.) Πέρα από την πλάκα, μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο η σειρά έχει συντηρήσει τον Ned, το φάντασμά του, ως έναν ανέγγιχτο ηθικό στόχο που πολλοί κατά καιρούς χλευάζουν (“ο ειλικρινής, αφελής, ανόητος Ned που έφαγε το κεφάλι του”) αλλά που εμφανώς παρουσιάζεται ως ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά.

Η Daenerys διαρκώς μιλά για το σπάσιμο του τροχού, το να μην επαναλάβει τα λάθη των παρανοϊκών προκατόχων της, αλλά όσο αφορά τον Jon, το πατρικό του παράδειγμα είναι ένα που ακολουθεί βήμα προς βήμα. Και, guess what, κι αυτός το έφαγε το κεφάλι, του αλλά τώρα είναι καλύτερα, και είμαι βέβαιος πως δεν μετανιώνει καμία του απόφαση.

Εμπνευσμένος από όλα αυτά λοιπόν, ο Theon αποφασίζει να πάει να φέρει τη Yara πίσω από τον Euron. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να κερδίσει το σεβασμό των αντρών του, κάτι που μοιάζει αδύνατο σε αυτό το σημείο. Σέβομαι τη σειρά που δεν επιχείρησε καν να στήσει την ακόλουθη σκηνή μάχης ως κάποιους είδους θρίαμβο για τον Theon- το ότι επικρατεί γίνεται με τρόπους χαρακτηριστικούς του. Ούτε ανίκητος μοιάζει, ούτε τρομακτικός, ούτε μεταμορφωμένος. Είναι ακόμα ο μέτριος Theon, που τις τρώει, που όμως αυτή τη φορά αρνείται να υποκύψει, κι αυτό κάνει τη διαφορά. Ακόμα και αυτό που ‘τον μειώνει ως άνδρα’ χρησιμοποιεί υπέρ του. Κι έτσι κερδίζει απρόσμενα μια μάχη και μαζί τους άντρες (που από το ένα δευτερόλεπτο στο άλλο φωνάζουν μαζί του “Yara! Yara!” ενώ μισή σκηνή πριν ήταν όλοι σε φάση “λολ τι παριστάνει ο κλόουν ΕΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΝΕ ΜΩΡΕ ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟ”), ξεκινώντας έτσι την εκστρατεία απελευθέρωσης της Yara.

Ήταν μια ακόμα ένδειξη πως κάποια ανατροπή ερχόταν στο θέμα του Euron- προφανώς η σειρά δε θα ξόδευε μέρος της κουτσουρεμένης τελευταίας σεζόν της σε μια εκστρατεία του Theon αν αυτό δεν έδενε με τον πλοκή. Τώρα, η προσωπική αυτή εμμονή του Theon, μπορεί να αποβεί μοιραία για τα σχέδια της Cersei, αν τον πετύχουν ενώ φορτώνει τους μισθοφόρους ή κάτι άλλο παρεμφερές.

Κι ενώ ο Jon κι η Dany ξεκινούν στον πηγαιμό για το Winterfell, πίσω στο King’s Landing έχουμε άλλη μια πραγματικά ξεκαρδιστική σκηνή, με τον Jaime να σχεδιάζει την εκστρατεία στο Βορρά και τη Cersei να μπουκάρει στο σαλόνι σε φάση “να σου πω είσαι τελείως στόκος αγοράκι μου;” και να του εξηγεί αυτό που έχουμε όλοι καταλάβει, πως προφανώς και δεν σκοπεύει να βοηθήσει κανέναν να κάνει τίποτα. Θα το ξαναπώ, η Cersei δεν έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει από μια τέτοια εκεχειρία, και η μόνη της ελπίδα είναι όντως να αλληλοφαγωθούν οι οχτροί της στο Βορρά σε τέτοιο σημείο που απλά να την αφήσουν ήσυχη. Πραγματικά κι εγώ το ίδιο θα έκανα, και ας επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά πως όλο αυτό το στρατηγικό εγχείρημα του β μισού της σεζόν με το “πάμε να φέρουμε ένα ζόμπι από τη μέση των πάγων για να πείσουμε τη Cersei να αφήσει την πρωτεύουσα και να έρθει να βοηθήσει εμάς, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙ” είναι ό,τι πιο πανηγυρικά ανόητο έχει συμβεί σε 7 χρόνια σε αυτή τη σειρά.

O Jaime παρόλαυτά επειδή είναι κατά βάθος ηθικός αν εξαιρέσεις εκείνη τη φορά που πέταξε ένα παιδάκι από το παράθυρο, έχει ακούσει πλέον αρκετά. Βάλε και λίγο πληγωμένο εγωισμό από το γεγονός πως η Cersei τα έχει κάνει πλακάκια με τον Euron και την Τράπεζα αλλά στον ίδιο δεν έχει πει κουβέντα, ε, δε θέλει πολύ ο άνθρωπος να τα βροντήξει. Η Cersei τον απειλεί πως θα βάλει τον Mountain να τον σκοτώσει, λίγες σκηνές αφού έκανε το ίδιο με τον Tyrion. Πρέπει να ζεις πολύ ενδιαφέρουσα ζωή αν μέσα στο ίδιο απόγευμα βρεθείς στη θέση του να απειλείς δύο διαφορετικά αδέρφια σου με θάνατο από τα χέρια του ίδιου σωματοφύλακα, αλλά εδώ βρισκόμαστε. Τον αφήνει να φύγει τελοσπάντων, κι εκείνος έτοιμος να τιμήσει το λόγο του, καλπάζει προς το Βορρά πάνω στην ώρα που το χιόνι φτάνει στο King’s Landing.

Τρεις σημειώσεις εδώ. Πρώτον, δεν ξέρω πόσο σημαντική θα είναι η προσθήκη του σόλο Jaime στις δυνάμεις του Βορρά, αλλά με διασκεδάζει το πόσο X-Men είναι η φάση γύρω από τη Daenerys, οπότε το στηρίζω. Δεύτερον, ξεκάθαρα θα τα φτιάξει με τη Brienne, πραγματικά συγγνώμη Tormund. Τρίτον, στηρίζω ανελέητα flash-forward 15 χρόνων, στο Βορρά όλοι σκοτώθηκαν μεταξύ τους και το Westeros κυβερνά η Cersei με τον Euron, o οποίος μεγαλώνει τον διάδοχο σαν δικό του γιο. Τρολοφινάλε αντάξιο ενός GRRM, ξεκάθαρα δε θα το κάνει η σειρά, αλλά αν μας διαβάζει ο GRRM (που λογικά μας διαβάζει) είναι καλή εναλλακτική για δικό του φινάλε, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να είναι διαφορετικό από της σειράς.

2.

Στο Winterfell o Littlefinger συνεχίζει να κορτάρει τη Sansa βάζοντας στο μυαλό της σκέψεις εναντίον της Arya και παρουσιάζοντας ένα χαριτωμένο κολπάκι για να ξέρει πάντα να διαβάζει τους ανθρώπους: υποθέτει το χειρότερο για αυτούς και μετά αναρωτιέται αν αυτή η υπόθεση εξηγεί τα πάντα. Δικέ μου. Χαλάρωσε. Πραγματικά κάποιος χρειάζεται μια αγκαλιά.

Η σκηνή την οποία περιμένουμε μια σεζόν, μια ζωή θα μπορούσε να πει κανείς, έρχεται λίγο πιο μετά, όταν η Sansa καλεί την Arya μπροστά στο συμβούλιο των αρχηγών για να την κατηγορήσει για προδοσία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως σε αυτό το σημείο, ο μόνος άνθρωπος που πιστεύει ακόμα αυτή τη μπλόφα είναι ο ίδιος ο Littlefinger, όλοι οι υπόλοιποι είχαμε στηθεί από την αρχή της σκηνής όρθιοι με τα χέρια περασμένα στους ώμους των διπλανών μας, σαν ποδοσφαιριστές ομάδας που εκτελεί το τελευταίο πέναλτι που αν μπει τους δίνει το κύπελλο.

Η Sansa ξεκινά λοιπόν “είμαστε εδώ απόψε να μιλήσουμε για την εσχάτη προδοσία σου, τι έχεις να απαντήσεις…. BAELISH;;;;” Γκα-γκαν. Πάρτα, πρώτη σφαλιάρα αυτή κι ήταν καλή. Θα μου λείψει πόσο απολαυστικός είναι ο Aidan Gillen σε αυτό το ρόλο. Το ύφος “χαϊδεύω διακριτικά μουσάκι στις σκιές” μετατρέπεται άμεσα σε “αχμ, συγγνώμη, τι εννοείτε δεν είμαι στη λίστα, κοιτάχτε ξανά παρακαλώ, αφού μου είπαν από το μάνατζμεντ ότι είμαι στη λίστα” ενώ έχεις προσκαλέσει 17 άτομα παρέα σε fancy night out.

Η Sansa του επιβεβαιώνει πως ναι, δεν είναι στη λίστα, τελείως ρόμπα. Πριν συνέλθει από το πρώτο χαστούκι ο Littlefinger, η Lady of Winterfell (μην ξεχνιόμαστε, haterz) αρχίζει να παραδίδει τα επόμενα. Για το φόνο της Lysa, του Jon Arryn, για την προδοσία του Ned, για το πώς ουσιαστικά ξεκίνησε το σχίσμα ανάμεσα στους Starks και τους Lannisters με ψέμματα. Ο Littlefinger όταν μαζεύει το αποκολλημένο σαγόνι του από το ρινγκ ψελλίζει “μα δεν έχετε αποδείξεις”, στο οποίο ο Bran του απαντά με την τελευταία ατάκα που είπε στον Ned. Όλοι τότε είναι ξαφνικά σε φάση “ε ΝΑΙ αφού το λέει ο αφασικός έφηβος που ισχυρίζεται πως βλέπει οράματα από όλη την ανθρώπινη ιστορία, ε τότε ΕΝΤΑΞΕΙ, ατράνταχτη μαρτυρία.” Όπως είναι φυσιολογικό ο Littlefinger λυγίζει και παρακαλά για έλεος, πως πραγματικά τις αγαπούσε τις Starkαινες, πως τα έκανε όλα για αυτές.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε πως έχω σηκωθεί όρθιος όπως τότε που ο Φάμπιο Γκρόσο έπαιρνε φόρα για το τελευταίο πέναλτι, τα πόδια μου κάνουν μικρές διακριτικές σούστες στο έδαφος, τα χέρια είναι στα γόνατα σαν κολυμβητής έτοιμος για τη βουτιά στην έναρξη. Όταν η Arya αποφάσισε “αρκετές αηδίες ακούσαμε” και πετάχτηκε σαν ελατήριο σκίζοντας τον λαιμό του Baelish, φώναξα σα να μπήκε γκολ. Πιστεύω αύριο θα μου παραδώσουν το ειδοποιητήριο έξωσης, αλλά χαλάλι, δεν παίρνεις Μουντιάλ κάθε μέρα.

Λίγο αργότερα, οι δυο τους τα λένε ήρεμα στο μπαλκόνι. Η Arya ομολογεί πως πράγματι δε θα μπορούσε να έχει επιβιώσει όσα έζησε η Sansa, ενώ εκείνη απαντά πως η αδερφή της είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρει. Και τελικά, σε ένα κλίμα γενικής ευφορίας, αδελφικής αγάπης και συμφιλίωσης, συμφωνούν κι εκείνες πως χαλάλι η επικείμενη έξωσή μου.

Αντίο Littlefinger, υπήρξες πραγματικά απολαυστικός, αλλά κάπου αρκετά, έχουμε και δουλειές στη ζωή μας.

2,5.

Ο Sam, που παραμένει ο μοναδικός χαρακτήρας της σειράς που λειτουργεί ακόμα με τις ταχύτητες του παλιού timeline, φτάνει επιτέλους στο Winterfell και συναντά τον Bran στο τζάκι. Ο Bran του λέει πως είναι το three-eyed raven, o Sam δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό, κι ο Bran του εξηγεί πως μπορεί να δει ό,τι έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, εκτός από τη μία πάρα πολύ συγκεκριμένη πληροφορία που ο Sam κουβάλησε στην τσέπη του.

Ο Bran κάνει επίδειξη δυνάμεων αποκαλύπτοντας randomly στον Sam πώς και πού γεννήθηκε όντως ο Jon Snow, μια πληροφορία που προφανώς κρατούσε κρυφή τόσο καιρό επειδή κανείς δεν τον είχε ρωτήσει τι ακριβώς κάνει ένα three-eyed raven. Όταν εξηγεί πως ο Jon είναι ο μπάσταρδος γιος του Rhaegar και της Lyanna, ο Sam (που προφανώς στο ενδιάμεσο το ξανασυζήτησε πιο ψύχραιμα με τη Gilly το θέμα) του λέει “αχμ, παντοδύναμο κοράκι μήπως να ξανακοίταγες λίγο τα αρχεία σου επειδή #actually ο Rhaegar την παντρεύτηκε τη Lyanna”.

Τότε ο Bran είναι σε φάση “μισό να τσεκάρω τα αρχεία μου α ναι πράγματι, βλέπω εδώ πως όντως έτσι έγινε”, επιβεβαιώνοντας σε voice over το αληθινό οικογενειακό δέντρο του Jon και το πώς είναι ο αληθινός διάδοχος του θρόνου, τη στιγμή που βλέπουμε τον ίδιο τον Jon να κάνει #το_σεξ με τη θεία του, χωρίς κανείς από τους δυο τους να γνωρίζει τίποτα. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης θα το ζήλεψε τρελά αυτό το μοντάζ.

Θα ακολουθήσει σίγουρα μια πολύ άβολη συζήτηση ανάμεσά τους, τόσο για τη σχέση τους όσο και για το ποιος θα κάτσει στον ρημάδη το θρόνο. Μαντάρα τα έχουν κάνει όλοι και όλες πια, δεν αντέχω. Επίσης, η Ιωσηφίνα έθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα κρίσεως, όσο αφορά το πώς θα αντιδράσουν οι δυο τους όταν μάθουν την αλήθεια. Συμφωνήσαμε πως ο Jon θα φρικάρει και δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει να το κάνει με τη θεία του, η δε Daenerys θα είναι σε φάση “οκ, άβολο, αλλά τι να κάνουμε τώρα, δύσκολοι καιροί”.

Και το βλέμμα του Tyrion στο σκοτάδι πώς το ερμηνεύουμε; Ζήλια; Ή ξέρει κάτι που δεν ξέρουν οι δυο τους; Ή ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς; Ή μήπως δεν είναι μεγάλος φαν αυτής της ‘συμμαχίας’ πλέον; Χμ.

3.

Έχω πει αρκετές φορές σόρι Tormund στο σημερινό κείμενο;

Ο κολλητός όλων μας βολτάρει στο τείχος μαζί με τον Beric κι εκεί που τα λένε ωραία και καλά, βλέπουν από το δάσος να ξεπροβάλουν επιτέλους οι νεκροί. Το αρχικό δέος δίνει γρήγορα τη θέση του στον αγνό πανικό, καθώς ο νεκρός δράκος έρχεται με πατημένο το γκάζι από πίσω και ξερνάει… θέλω να πω… ηλεκτρισμό; Κακό Χιόνι; μαγεία; στο τείχος, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό να αρχίσει να γκρεμίζεται τοπικά.

Το τείχος πέφτει εντυπωσιακά την ώρα που Tormund (σόρι Tormund) και Beric τρέχουν να σωθούν, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα ορθάνοιχτη ώστε να παρελάσει με άνεση όλος ο στρατός των νεκρών, μπαίνοντας στο Westeros. Καλό φινάλε; Δυναμίτης θα έλεγα.

Να θυμίσω για μια ακόμα φορά σε αυτό το σημείο πως όλο αυτό συνέβη επειδή άνθρωποι βρήκαν έξυπνη ιδέα το να πάνε στην άλλη πλευρά του τείχους για να φέρουν πίσω ένα ζόμπι γιατί αυτό θα έπειθε τη CERSEI LANNISTER να συμμαχήσει μαζί τους.

Ξέρετε τι; Δε με νοιάζει. Ας τους κάνουν όλους παγάκια οι νεκροί να τελειώνουμε. Δεν τους αξίζει τίποτα καλύτερο. (Μόνο στον Tormund ίσως αξίζει κάτι καλύτερο, σόρι Tormund.) Ας παρελάσουν στο Westeros, ας είναι η τελευταία σεζόν ένα σερί επεισόδιων όπου κάθε βδομάδα θα βλέπουμε απλά τους νεκρούς να παγώνουν και να νεκρώνουν ένα διαφορετικό μέρος του χάρτη.

Σοβαρά πάντως, αναρωτιέμαι μέχρι τι σημείου δυσάρεστης εξέλιξης είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι Bennioff και Weiss. Τι θα σήμαινε σκοτεινό φινάλε για μια σειρά σαν το ‘Game of Thrones’; Πόσοι σημαντικοί νεκροί, και επιβίωση με τι τελικό κόστος; Η Cersei είναι πια ο μόνος ανθρώπινος μεγάλος κακός που έχει απομείνει, αλλά η εξωτερική απειλή μοιάζει πολύ πιο γιγάντια από όσο ένα χρόνο πριν. Αν λοιπόν ο στόχος της σεζόν ήταν να ξεκαθαρίσει ιστορίες, τοποθεσίες και χαρακτήρες, χωρίζοντάς τους όλους σε δύο στρατόπεδα, και αποδυναμώνοντας παράλληλα όσο χρειαζόταν τη Daenerys ώστε να γίνει έστω ελάχιστα πιστευτό το άγχος κι η ένταση, τότε υποθέτω η σεζόν έκανε τη δουλειά της.

Όπως την έκανε, τελοσπάντων. Δε νιώθω πως φέτος βλέπαμε την ίδια σειρά που παρακολουθούσαμε τόσα χρόνια, αλλά πάντως πέρασα και πάλι φανταστικά. Όλη τη μέρα αύριο θα έχουμε αναλύσεις, θεωρίες και παραλειπόμενα από το τέλος της 7ης σεζόν, οπότε η κουβέντα δεν τελειώνει εδώ. Και, ως την 8η και τελευταία σεζόν, όποτε αυτή έρθει στις οθόνες μας, ετοιμάζουμε μπόλικα ακόμα πραγματάκια σχετικά με τη σειρά.

Είπε κάποιος, rewatch από την αρχή; Αν το είπε, μπράβο του, κι εμείς αυτό είπαμε. Αλλά όλα στον καιρό τους. Για την ώρα, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι -και συγγνώμη για αυτό αλλά έπρεπε: ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.