GAME OF THRONES

Οι 12 μεγάλες στρατηγικές κινήσεις του ‘Game of Thrones’

Tι θα ήταν το 'Game of Thrones' χωρίς σχέδια, συνωμοσίες και μάχες;

Είχαμε χτες στο μεσημεριανό μία κουβέντα στη δουλειά με αφορμή την εξής ερώτηση του Καίσαρη. Ποιά είναι η ερώτηση του ‘Game of Thrones‘; (Η κουβέντα κατέληξε στις ερωτήσεις του LOST, αλλά αυτό το αφήνουμε για άλλη μέρα).

Ο καθένας είχε τη δική του απάντηση – ή και καμία σε ορισμένες περιπτώσεις – αλλά η επικρατέστερη ήταν η “Ποιος θα επιβιώσει;”.

Υποπτεύομαι πως ο καθένας από εσάς θα έχει τη δική του απάντηση να δώσει στον Καίσαρη (ό,τι προαιρείσθε στα σχόλια εννοείται), αλλά νομίζω πως εάν η ερώτηση ήταν τι είναι το ‘Game of Thrones’, οι περισσότεροι θα απαντούσαν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιοι αποπειράθηκαν να κάνουν στρατηγικές κινήσεις στη σειρά, με αποτελέσματα που στέφθηκαν άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με τη μούρη στο χώμα.

RED WEDDING

Η συνομωσία των συνομωσιών κι ακόμα κλαίμε. Ο Βασιλιάς του Βορρά έπρεπε να βγει από τη μέση και μαζί του έφυγαν η Catelyn, ο Greywind, η Talisa και ένα αγέννητο μωρό.

Σε μία σκηνή που δεν ήξερες από πού θα έρθει η επόμενη μαχαιριά, οι Lannister, οι Bolton και οι Frey έβαλαν τέλος στη ζωή του Robb και μαζί του πέθανε και η ελπίδα μας για το καλό που νικάει στο τέλος.

Hθικό δίδαγμα: Όταν ακούς το Rains of Castamere, τρέχα.

Έκβαση: Win

BLACKWATER

Ό,τι χρήμα είχε μαζέψει το HBO για τη δεύτερη σεζόν το έριξε στη μάχη του Blackwater. Ο Tyrion αποφάσισε να προστατεύσει το King’s Landing από τον στόλο του Stannis, όχι με δικό του στόλο, αλλά με ένα και μοναδικό πλοίο γεμάτο Wildfire που εξερράγη εν μέσω θαλάσσης. Ο Stannis δεν το έβαλε κάτω, στέλνοντας στρατεύματα στα τείχη, αλλά ο Tywin Lannister έφτασε πάνω στην ώρα για να σώσει την κατάσταση.

Ηθικό δίδαγμα: “Fuck the Kingsguard. Fuck the city. Fuck the king.” – Sandor Clegane

Έκβαση: Win

JON SNOW + WILDLINGS = L.F.E.

Η απόφαση του Jon να συνεργαστεί με τα wildlings ήταν μία κίνηση που είχε πολύ σκληρό αντίλογο όπως όλοι καταλάβαμε τόσο από το φινάλε της περασμένης σεζόν όσο κι από το πρόσφατο γράμμα του Ramsay που λίγο-πολύ τον έλεγε ντροπή του Night’s Watch και του Westeros γενικότερα.

Παρ’ όλα αυτά, η σύμπραξη του Jon με τους άγριους είναι χρήσιμη και για τον πόλεμο με τους White Walkers, αλλά και για την ανάκτηση του Winterfell.

Ηθικό δίδαγμα: Και τα wildlings έχουν ψυχή.

Έκβαση: Win

ΝΤΟΥ ΣΤΟ WINTERFELL (ΜΕΡΟΣ 1ο)

Πετάχτηκε ο Theon μέχρι το πατρικό του και ξαφνικά την είδε βασιλιάς. Έχοντας ορκιστεί πίστη στον Robb, γυρίζει στο Winterfell και επειδή δεν του αρκεί να το καταλάβει, θέλει και να σκοτώσει τον Bran και τον Rickon. Τελικά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά, γιατί ούτε τα δυο αδέρφια κατάφερε να σκοτώσει, ούτε το Winterfell να κρατήσει.

Ηθικό δίδαγμα: Όταν σου λέει κάτι η Yara, να την ακούς.

Έκβαση: Fail

ΝΤΟΥ ΣΤΟ WINTERFELL (ΜΕΡΟΣ 2ο)

Μετά την αποτυχία του Theon να γίνει ο επόμενος Βασιλιάς του Βορρά, σειρά είχαν οι Bolton. Το Winterfell βρίσκεται στα χέρια τους και μέχρι τώρα που μιλάμε, αλλά με την ευχή του R’ hllor δε θα είναι για πολύ. Αποδείξεις δεν έχουμε, αλλά η στρατηγική κίνηση που ακολουθεί πιστεύουμε θα μας δικαιώσει.

Ηθικό δίδαγμα: Bolton καλός, μόνο νεκρός.

Έκβαση: Win (προς το παρόν, αλλά ερχόμαστε).

ΝΤΟΥ ΣΤΟ WINTERFELL (ΜΕΡΟΣ 3ο)

Με τάσεις φυγής ξύπνησε ο Jon από τον τάφο, αλλά η Sansa τον έφερε στα συγκαλά του. Πρέπει να διεκδικήσουν ξανά το σπίτι τους γιατί πρώτον, όσο ζει ο Ramsay δε θα είναι ποτέ ασφαλείς ούτως ή άλλως, και δεύτερον, ο Rickon βρίσκεται στο έλεος του μανιακού.

Πρώτη τους κίνηση θα είναι να πάρουν όσες δυνάμεις του Βορρά μπορούν με το μέρος τους, αλλά και τη στηρίξη του Blackfish των Tully.

Ηθικό δίδαγμα: Μη γυρνάς την πλάτη στην οικογένεια.

Έκβαση: Σε αναμονή

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ STANNIS

Ο επίδοξος βασιλιάς μας έχει αφήσει χρόνους, αλλά κάποτε κατάφερε να πάρει ένα δάνειο από την Τράπεζα του Braavos γιατί είχε υπάρξει καλοπληρωτής στο παρελθόν. Το δάνειο του επέτρεψε να πάει με ισχυρές δυνάμεις στο Castle Black και, για καλή τύχη του Jon, να συνεργαστεί μαζί του.

Οι δυνάμεις του Mance Rayder υποχώρησαν μπροστά σε αυτές του Stannis κι έτσι έληξε η κατάληψή του στο Castle Black.

Ηθικό δίδαγμα: Money makes the world go round.

Έκβαση: Win, άσχετα με την κατάληξη του Stannis.

Η KHALEESI ΕΧΕΙ ΝΕΟ KHALASAR

Οι τελευταίες εξελίξεις στο στρατόπεδο Daenerys είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημη έκβαση. Αν αποκτήσουν μέχρι το τέλος της σεζόν, θα φάνε τη γλώσσα τους όλοι οι άπιστοι, αλλά οι περισσότεροι εδώ το κόβουμε για την επόμενη χρονιά.

Μετά από μία καυτή επίδειξη δύναμης, η Daenerys πήρε τελικά με το μέρος της το khalasar που τη μάζεψε στα βουνά και τα όρη, με σκοπό να κατακτήσει με τη βοήθειά του τα Επτά Βασίλεια.

Ηθικό δίδαγμα: Τσέκαρε τις πόρτες σου, μην είναι κλειδωμένες.

Έκβαση: Σε αναμονή

Ο TYRION ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ

Εκτός από το γεγονός ότι μάλλον θα χρειαστεί να πάρει πρώτα την έγκριση της Daenerys, το σχέδιο του Tyrion για το μέλλον του Meereen και γενικώς του Slaver’s Bay, μπορεί να αποτύχει και επειδή έδωσε τα χέρια με καθάρματα. Κάπως έπρεπε όμως να αντιμετωπίσει τους Sons of the Harpy.

Η λύση που έδωσε στους δουλέμπορους είναι εφτά χρόνια περιθώριο μέχρι να δώσουν τέλος στην πρακτική της σκλαβιάς και, προς το παρόν, φαίνεται να δουλεύει, αφού οι Sons of the Harpy έχουν σταματήσει τις επιθέσεις.

Ηθικό δίδαγμα: Μνημόνιο.

Έκβαση: Άβολο win;

H CERSEI ΔΙΝΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΑ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ

Σε μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια της Cersei Lannister να έχει τον έλεγχο, κάνει μία προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων μεταξύ Στέμματος και Εκκλησίας και δίνει το δικαίωμα στο κίνημα των Sparrows να επαναφέρει το ένοπλο σώμα της εκκλησίας, τους Faith Militant.

Οι φανατικοί τελικά την κλείνουν στη φυλακή μαζί με άλλους αμαρτωλούς και, στη συνέχεια, την περιφέρουν γυμνή στην πόλη ως τιμωρία για τα κρίματά της.

Ηθικό δίδαγμα: Μην πηγαίνεις εκκλησία μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα

Έκβαση: Fail

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ JOFFREY

Πριν μας κάνει ο Ramsay Bolton να τον νοσταλγούμε, ο Joffrey ήταν με διαφορά ο πιο μισητός χαρακτήρας της σειράς. Ευτυχώς έβαλαν το χεράκι τους οι Tyrell και ο Littlefinger κι έτσι πριν προλάβει η Margaery να πάθει τα καλά της Sansa, το ξανθό μίασμα μας αποχαιρέτησε στη δεξίωση του γάμου του.

Ηθικό δίδαγμα: Μην παντρευτείς μικρός.

Έκβαση: Win και αναστεναγμοί ανακούφισης

Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ LITTLEFINGER

Εκτός από τον θάνατο του Joffrey, ο Littlefinger έχει βάλει το χέρι του στην προδοσία του Ned Stark, είπε στη Lysa Arryn να δηλητηριάσει τον Jon Arryn και τη σκότωσε λίγο αργότερα και έπεισε την Sansa να γυρίσει στο Winterfell παρά τις αντιρρήσεις της, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παντρευτεί τον παρανοϊκό Ramsay. Τώρα πάει να εξιλεωθεί με την επιστράτευση του Vale και την πληροφορία που έδωσε στη Sansa για τις δυνάμεις του Blackfish, αλλά μένει να δούμε τον ρόλο που θα παίξει.

Κάτι μας λέει πάντως, ότι μετά το τέλος της σειράς, θα πρέπει να κάνουμε ένα τέτοιο άρθρο μόνο γι’ αυτόν.

Ηθικό δίδαγμα: Αν ξέρεις κάποιον που του μοιάζει, ή πιάστον κολλητό ή στρίβε τις γωνίες.

Έκβαση: Win και fail μαζί. Win στα σχέδια, fail στην καρδιά της Sansa που τόσο θέλει να κερδίσει.

Συμπληρώστε ελεύθερα αγαπημένες, πετυχημένες και αποτυχημένες δολοπλοκίες στα σχόλια.