GAME OF THRONES

Θέλουμε την Lyanna Mormont στον Σιδερένιο Θρόνο

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αφήνει για λίγο το ΝΒΑ και τον LeBron James για να μας μιλήσει για μια αληθινή καρδιά πρωταθλητή, της Lyanna Mormont.

Συμπέρασμα πρώτο: αυτό το 10 βδομάδες ‘Game of Thrones‘ και το 10 μήνες Όχι ‘Game of Thrones’ πρέπει να σταματήσει. Ειδικά όταν η 6η σεζόν τελειώνει με ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να ξεκινήσουν τα εναπομείναντα 13 επεισόδια βρήκα την καλύτερη ιδέα: Spin-off μόνο με Lyanna Mormont! Όλα εγώ;

Η Lyanna Mormont, λοιπόν, κέρδισε τον τίτλο της rookie της σεζόν, με διαφορά μιλίων από το δεύτερο, όντας η Πιο Γαμάτη των Εφτά Βασιλείων. Σε τέτοιο βαθμό που θέλουμε να τη βλέπουμε να δίνει τις πρωινές διαταγές, να βρίζει τους συμβούλους της, να μαστιγώνει τον γκόμενο της. Οτιδήποτε.

Το ‘Game of Thrones’, πάντως, μας έχει χαρίσει κατά καιρούς εξαιρετικούς χαρακτήρες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους Starks, που εντάξει ήταν προβοκατόρικα λουσμένοι με συμπάθεια από την πρώτη σεζόν, αλλά και σε άλλους περιφερειακούς τύπους. Όπως ο Hound, ο πρωταθλητής στην καρδιά μου, που πολύ χαίρομαι που επέστρεψε. Προσπαθώ να αποτυπώσω εδώ και χρόνια τον αλγόριθμο μες στο μυαλό μου που σχηματίζει την ανίσωση συμπαθούμε/μισούμε. Νόημα δεν βγαίνει πάντως. Για παράδειγμα συμπαθώ Cristiano Ronaldo και σιχαίνομαι Diego Simeone. Συμπαθώ LeBron James και σιχαίνομαι εθνική Ιταλίας. Δεν ξέρω γιατί. Κανείς δεν ξέρει.

Πίσω στην Lyanna Mormont, όμως, που δεν μπορεί να μην την λατρέψεις. Ειδικά όταν σφίγγει τα χείλη της και παίρνει μια φάτσα που προδίδει τη σκέψη της: θέλω να σας ξεκοιλιάσω όλους και να φορέσω τα έντερα σας για περιδέραιο.

Καλή ώρα.

Είναι μάλιστα τόσο γαμάτη που η ηθοποιός που την υποδύεται δεν είχε παίξει ούτε σκηνή πριν το ‘Game of Thrones’. Παρόλα αυτά στα της 10 της χρόνια καταφέρνει να κλέψει την παράσταση.

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη της έγινε στην 5η σεζόν. Και την γνωρίσαμε στην 6η. Με εντυπωσιακό αν μη τι άλλο τρόπο. Η Sansa την πλησίασε με ύφος  ω τι γλυκό κοριτσάκι λέγοντας της “Λαίδη, θυμάμαι όταν γεννήθηκες. Πήρες το όνομα της θείας μου, της Lyanna, που ήταν πανέμορφη. Είμαι σίγουρη ότι και εσύ θα γίνεις πανέμορφη”. Σαφής προσπάθεια για επίκληση στην συμπάθεια λόγω ονόματος, γαρνιρισμένη με κοπλιμέντα.

Η απάντηση; “Αμφιβάλω. Η μητέρα μου δεν ήταν πανέμορφη. Δεν ήταν ούτε καν όμορφη. Ήταν, όμως, σπουδαία πολεμίστρια. Και πέθανε πολεμώντας για τον αδερφό σου, τον Robb”. Αυτό ονομάζεται φάπα. Ήταν το σημείο που η Sansa κατάλαβε ότι απέναντι της έχει το κοριτσάκι από τον Εξορκιστή. Με τον δαίμονα μέσα, όχι έξω.

 

Τελικά ο Sir Davos, αποδεικνύοντας τις διαπραγματευτικές του ικανότητες – χάρη στις οποίες έδωσε το όνομα του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ- την έπεισε να βοηθήσει τον Jon Snow και να μην τον χιονίσει.

– Πόσους πολεμιστές έχετε;

– 62

– ….

– Ένας πολεμιστής από τα Bear Islands πολεμάει σαν 10 στεριανούς.

Και το είπε τόσο πειστικά, που έβγαλε νόημα.

Γενικά, αν έπρεπε να κάνουμε ranking “σκληρού καριόλη” (δεν εννοούμε εσένα Καριόλη), αλλά με τηλεοπτικά κοριτσάκια η Lyanna θα κέρδιζε με διαφορά. Είναι ο Luther με κοτσίδες. Το 1-2 στη συγκεκριμένη λίστα κάνει η team North με την Arya. Στα μετάλλια βρίσκουμε την Ofelia από το ‘Pan’s Labyrinth’ και εν συνεχεία την Dakota Fanning (όλο και κάπου), την Mathlida (Natalie Portman) στο ‘Leon’ και την Samara από το ‘Ring’ (ΝΕ ΤΙ). Ξαναλέω ότι κάτι δεν πάει καλά με τις λίστες μου.

Η Lyanna, λοιπόν, τις βάζει όλες κάτω. Και όχι μόνο αυτές, αλλά και όλες τις υπόλοιπες κυρίες και δεσποινίδες της φεμινιστικής 6ης σεζόν του ‘Game of Thrones’: την Sansa που τους παίζει όλους στο μικρό της δαχτυλάκι (Littlefinger, see what I did there), την Cersei που το έκαψε στο King’s Landing, την Daenerys που σέρνει καράβια, την Arya που “έφαγε” τον Frey και δεν θυμάμαι ποια άλλη γιατί ευτυχώς άρχισα να κουράζομαι ακόμη κι εγώ από τα λογοπαίγνια. Κι όμως. Μόνο Lyanna Mormont, λέμε.

Εντάξει, παίζει ρόλο και η καταγωγή της. Οι Mormont είναι η πιο συμπαθητική οικογένεια και στα εφτά βασίλεια. Ο θείος Jeor Mormont ήταν ο γερο-διοικητής της Νυχτερινής Φρουράς και ο ξάδερφος της είναι ο γνωστός σε όλους μας Jorah του οίκου Friendzone, που πολύ τον συμπονούμε γιατί αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Πίσω στην 6η σεζόν όμως. Και στη Lyanna. Πρώτα στην άλλη Lyanna, την συνονόματη αδερφή του Ned Stark, που έζησε (χμ…) από πρώτο χέρι τον παραλογισμό του αδερφού της. Κι ενώ ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι πλημμυρισμένο από το δικό της αίμα ο Ned, αυτός ο παμπόνηρος καταφερτζής, την πλησιάζει, της πιάνει το χέρι και της λέει κάτι του στυλ “όλα θα πάνε καλά”. Βρε Ned, βρε Ned, πως θα πάνε όλα καλά; Δεν βλέπεις τι γίνεται; Αλλά ξάφνου αυτός ο σατανάς ο Ned, που προφανώς είχε πάρει το δίπλωμα ιατρικής στο Essos ή σε άλλη χώρα του ανατολικού μπλοκ, φωνάζει: “φέρτε της λίγο νερό”. Αν και στην πραγματικότητα σκεφτόταν “διάολε, αν δεν πιάσει και αυτό με το νερό, δεν ξέρω τι άλλο θα πιάσει”. Τέτοιο τέχνασμα δεν περίμενα ούτε από αυτούς που προτείνουν restart όταν ο υπολογιστής έχει αρχίζει να βγάζει καπνούς σαν να πρόκειται να εκλέξει νέο Πάπα.

Τελικά η Lyanna δεν διψούσε, αλλά πέθαινε και παρότι τελικά της έφεραν λίγο νερό, πέθανε.

Και μείναμε μόνο με τη Lyanna που κάποια χρόνια μετά έκανε μάτια να δακρύζουν με τον λόγο που έβγαλε στο Winterfell.  Οι Βόρειοι έλεγαν τα δικά τους και ξαφνικά σηκώνεται και τους τα λέει έξω από τα δόντια. Τους θυμίζει τις στιγμές που έκαναν τις κότες και τους φέρνει προ των ευθυνών τους. “House Mormonts remembers. The North Remebers. We know no King, but the King of the North whose name is Stark”. Και ένα ένα τα σπαθιά άρχισαν να σηκώνονται.

Από χθες; Κακός χαμός. Παγκόσμια αποθέωση. Και το καλύτερο σχόλιο που γράφτηκε: ότι το μεγάλο τείχος τελικά χτίστηκε για να προστατεύσει τους White Walkers από την Lyanna.

Συμπέρασμα 1: Θέλουμε την Lyanna Mormont στον Σιδερένιο Θρόνο.

Συμπέρασμα 2: Αν η Lyanna Mormont ήταν στη θέση της Daenerys και είχε Δράκους το ‘Game of Thrones’ θα είχε τελειώσει από τα μέσα της 1ης σεζόν. Και τις υπόλοιπες θα έκανε τσιγάρο.