ΛΙΣΤΕΣ

9 φορές που το τουρκικό Power of Love ισοπέδωσε το δικό μας

Κανένας Δώρος και Αθηνά. Μόνο Ilkay και Melis.

Υπάρχει μία φφφφφφανταστική έρευνα που φτιάχτηκε για να ανακουφίζει ανθρώπους που βασανίζονται από το guilt για τα pleasures τους. Παρέπεμψα σ’ αυτήν τον ξάδερφό μου, όταν μου αποκάλυψε με ντροπή ότι δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από το ‘Game of Love’.

Σύμφωνα με το Max Planck Institute for Empirical Aesthetics στη Γερμανία, οι φαν της αγνής, κινηματογραφικής τρασιάς που περιλαμβάνει ταινίες όπως τα ‘Sharknado’ ή το επικό ‘The Room’, είναι ως επί το πλείστον απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης που την ίδια στιγμή λατρεύουν κουλτουριάρικα arthouse φιλμ. Φαντάζομαι ότι αν γινόταν κάποια αντίστοιχη έρευνα για τηλεοπτικά trash προγράμματα θα υπήρχαν κάποιες λεπτές διαφορές στα κριτήρια σχετικές με το μέσο, αλλά πόσο μεγάλη απόκλιση θα είχαν πια τα αποτελέσματα;

Όχι, όχι. Απανταχού trash lovers, απελευθερωθείτε.

Σε μια τέτοια λαγουδότρυπα έπεσα κι εγώ όταν έγινε viral στο ελληνικό Facebook ένα βίντεο από το τουρκικό ‘Power of Love’, με μια έξαλλη κυρία να πετάει τακούνια και να γρυλίζει σαν να σπρώχνει για να βγει το κεφάλι. Από το ελληνικό ‘Power of Love’ βλέπω μόνο ό,τι viral θα περάσει από το feed μου, αλλά με το τουρκικό ‘Kismetse Olur’, όπως λέγεται η τουρκική εκπομπή, βρέθηκα να ψάχνω μανιωδώς βιντεάκια στο YouTube. Για να μην στα πολυλογώ ξημερώθηκα να βλέπω κόσμο να φλιπάρει τραπέζια σε έκρυθμη κατάσταση. Αφού διαπίστωσα ότι δεν θα έβρισκα υποτιτλισμένα βίντεο όσο βαθιά κι αν έμπαινα στα άδυτα του Ίντερνετ, απευθύνθηκα σε φίλη Τουρκάλα. Ναι μεν δεν γνώριζε καν το σόου (και γι’ αυτό δεν είχε και το context για σχέσεις μεταξύ των παικτών), αλλά η αυθεντική της απορία για τα ποτήρια που εκσφενδονίζονταν την κόλλησε στην οθόνη. “Γιατί φωνάζουν έτσι;”, μου έγραφε. “Εμένα ρωτάς; Μετάφρασε”. Και το έκανε.

Παρακάτω βρίσκεις τη σούμα:

1.

Σκηνικό: Δύο παίκτες πλακώνονται στις αεροκλωτσιές γιατί του ενός η κοπέλα μίλησε απότομα στον άλλον όσο επικρατούσε γενικότερος καυγάς στο σπίτι. Αλλά μη μείνεις στον λόγο πίσω από το πλάκωμα. Μείνε στο γεγονός ότι οι δυο τους όντως θέλουν να παίξουν μπουνιές. Και το σημειώνω γιατί πόσες φορές έχεις δει ανθρώπους να χωρίζουν άντρες που ετοιμάζονται να παίζουν ξύλο, με τους δεύτερους να φωνάζουν απειλές γιατί «έλα δω να σου δείξω ρε μ@λ@κ@» χωρίς καμία πραγματική διάθεση για φασαρία; Τούτους δω δεν τους κάνεις καλά.

Δώσε βάση στον άκυρο παίκτη που τρώει ξώφαλτση και προσγειώνεται στον καναπέ,

Στο απόλυτο fail ενός κουτιού που δεν απογειώνεται ποτέ,

Στην υπάλληλο της παραγωγής που επιβλέπει τα αποκαΐδια όσο οι υπόλοιποι συνεχίζουν να κάθονται κάτω από τη μπάρα,

Αγαπημένη ατάκα: “Στρώσε πρώτα τη συμπεριφορά της γκόμενάς σου και μετά έλα να μου μιλήσεις”.

2.

Σκηνικό: Η προϊστορία του τσακωμού δεν είναι σαφής, ωστόσο η ξανθιά παίκτρια νιώθει ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί μέσα στο σπίτι. Η μελαχρινή που για κάποιον αναίτιο λόγο μου είναι η πιο συμπαθής, τη ρωτάει τι την οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Τι πιο λογικό από το να πάει κανείς κατευθείαν για τον λαιμό. Να σημειωθεί ότι την ξανθιά την βοήθησε μονάχα μία άλλη παίκτρια, ενώ τη μελαχρινή όλες οι υπόλοιπες. Και προφανώς εκείνη έκανε την επίθεση, εκείνη βάζει και τα κλάματα. Από τη μία πας για ξύλο, από την άλλη κλαις που τις έφαγες.

Αγαπημένη ατάκα: «Νιώθω να πνίγομαι μες σ’ αυτό το σπίτι».

3.

Σκηνικό: Η μελαχρινή υποστηρίζει ότι η ξανθιά είναι εγωίστρια, ψώνιο και στην εκπομπή με μοναδικό σκοπό να γίνει διάσημη (duh;). Όταν η ξανθιά της λέει ότι δεν της μιλάει γιατί δεν είναι στο επίπεδό της, ακολουθεί νοητή Cobra Kai καρατιά σε διπλανό τραπέζι.

Αγαπημένη ατάκα: «Καμιά σας δεν μπορεί να δώσει αυτό που δίνω εγώ στο σπίτι και στο σόου. Εγώ θα υπήρχα και έξω από εδώ, εσείς όχι».

4.

Σκηνικό: Απ’ ότι έχω καταλάβει ο Ilkay και η Melis είναι όλες οι τελενοβέλες μαζί. Ο αρχικός λόγος τσακωμού δεν είναι τελείως ξεκάθαρος στο βίντεο, αλλά αφού εκείνος έκανε το λάθος να σβήσει ~την αγάπη τους~ από τον πίνακα του σπιτιού, η φάση έγινε Σοράγια και ‘φιλάς την ανάπηρη’. Η κοσμοϊστορική, σημειολογική κίνηση του σβησίματος από τον πίνακα είναι προφανώς το “τι σου ‘πε για τη μάνα σου” της Τουρκίας και μπορεί να ξεπληρωθεί μόνο με αίμα.

Όταν σου ζητάει να τα βρείτε.

Στο μεταξύ η παρουσιάστρια της εκπομπής σχολιάζει ότι είναι αληθινά ξεχωριστό ζευγάρι και η Melis του ζητάει να χορέψουν (;).

Α, και κάτι ακόμα.

Η φίλη που σας κοιτάει να ξεφτιλίζεστε συγκινημένη, είναι η φίλη που δεν ακούς.

Η φίλη που σε κοιτάει ετεροντροπιασμένη από μακριά είναι τρου και «θα τα πείτε αργότερα».

Αγαπημένη ατάκα: «Είναι έτοιμος να πληρώσω κάθε τίμημα. Ήδη το έχω πληρώσει, σου είπα ότι σε αγαπάω».

5.

Σκηνικό: Το απόλυτο ζευγάρι τελενοβέλας το κάνει ξανά Κούγκι, γιατί δεν τη θέλει ο πατέρας του. Οι γονείς της, πάλι, δεν ήθελαν να μπει στο Power of Love, ούτε καν να παντρευτεί γενικότερα, αλλά υποχώρησαν γιατί τους είπε ότι τον ερωτεύτηκε παράφορα. Και έτσι της το ξεπληρώνουν οι δικοί του τελικά;

Με τον ρυθμό.

Η παραδομένη φάτσα σου όταν η άλλη (όντως) σπάει ποτήρια.

“I’ve made a huge mistake”.

Αγαπημένη ατάκα: «Όσο δεν με ακούς, είμαστε καταδικασμένοι να χάνουμε».

6.

Σκηνικό: Το βίντεο που τα ξεκίνησε όλα. Η στιγμή που με έστειλε στη λαγουδότρυπα.

Αν υπέθεσες πως όλο αυτό γίνεται γι’ άντρα, γελιέσαι (και είσαι και κομμάτι σεξιστής). Οι γυναίκες που τσακώνονται έχουν για μήλον της έριδος την κυριούλα με τον νάρθηκα στη μύτη. Η κοκκινομάλλα με τα σκουλαρίκια υποστηρίζει πως η έξαλλη παίκτρια κάνει συνεχώς bullying στην τραυματισμένη, προκαλώντας τελικά όπως όλοι ακούμε τη γέννα ενός εξωγήινου. Ο διάλογος κινείται κυρίως μεταξύ «Έρχεται-έρχεται!;!» (το τακούνι;) και «μπορώ να μιλήσω χωρίς να τρελαίνεσαι;».

Δώσε βάση στη αριστοτεχνική λαβή που αφαιρεί το παπούτσι από τα χέρια της,

Στην αγαπημένη μου ‘πάει, τη χάσαμε’ χειρονομία της παίκτριας στ’ αριστερά,

Και τη μάταιη εκσφενδόνιση του παπουτσιού που έγινε τελικά χωρίς στόχο, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς ελπίδα.

Αγαπημένη ατάκα: «Στ’ ορκίζομαι θα σε σκοτώσω, σκυλομούρα!».

7.

Σκηνικό: Επιστρέφουμε στην τίμια μελαχρινή που αμύνθηκε σε αναίτια επίθεση παραπάνω.

Εκείνη λέει πως έκανε τα πάντα για να κερδίσει την αγάπη του, αλλά εκείνος δεν ανταπέδωσε αυτά που της άξιζαν. Εκείνος λέει πως δεν τον αγάπησε ποτέ και ότι δεν θέλει τίποτα να κάνει μαζί της. Εκείνη βγάζει το δαχτυλίδι του αρραβώνα τους και το ακουμπάει δραματικά στο τραπέζι. Εκείνος την πλησιάζει, της φοράει ξανά το δαχτυλίδι και προειδοποιεί τους υπόλοιπους ότι δεν έχουν χωρίσει ό,τι κι αν νομίζουν. Και στην τελική, γιατί να υποθέσουν κάτι τέτοιο. Για τα ποιοτικά ζευγάρια, τέτοια σκηνικά είναι άλλη μια Δευτέρα.

Η κατάσταση καταλήγει σε λιποθυμία, γιατί Kismetse Olur.

Αγαπημένη ατάκα: «Δεν χωρίσαμε, αν αυτό περιμένατε όλοι σας».

8.

Σκηνικό: Επειδή οι αμαρτίες εδώ πληρώνονται, σε επόμενη (ή προηγούμενη;) φάση, είναι εκείνος που λιποθυμά.

Μετά από έναν τσακωμό σχετικό με ένα γράμμα που δεν του έγραψε (ενώ ήθελε να του είχε γράψει) και μία συνάντηση όπου εκείνη υποστηρίζει τη ρεζίλεψε μπροστά στις φίλες της, η τίμια μελαχρινή του λέει πως τον είχε προειδοποιήσει ότι εάν βγάλει ποτέ το δαχτυλίδι της έχουν τελειώσει. «Σήμερα βρήκες να το ξεχάσεις;». Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα, τίμια μελαχρινή μου.

‘Αντρες.

Αγαπημένη ατάκα: «Άει στον διάολο και εσύ και η αγάπη σου!».

9.

Σκηνικό: Όχι. Δεν πέθανε κανείς, παρά τα φαινόμενα.

Απλά ο τύπος παίζει να αποχωρήσει και γίνεται η κηδεία μιας σχέσης. «Αν φεύγεις, φεύγω μαζί σου. Αλλά αν πιστεύεις πως θα είσαι ευτυχισμένος χωρίς εμένα, εντάξει». «Έφυγες και κοίτα τι έγινε, τρελάθηκα». «Είπα ότι θα βρω την ευτυχία, αλλά όταν σε βλέπω στο σπίτι ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω όσα είπα χωρίς εσένα».

Ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος φαν του ζευγαριού.

Αγαπημένη ατάκα: «Αν το σώμα σου μείνει εδώ, η καρδιά σου θα είναι μαζί μου».

***

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Προσπάθησα να δω ένα ολόκληρο επεισόδιο ‘Power of Love’
Quiz: Ποιο ζευγάρι του ‘Power of Love’ είναι η σχέση σου;