NETFLIX

Ξέρουμε πώς θα είναι τα επεισόδια της πέμπτης σεζόν του Black Mirror

Γιατί δηλαδή να είναι μόνο η σειρά μπροστά από την εποχή της;

Όπως σχεδόν όλοι παραδέχτηκαν, η τέταρτη σεζόν του Black Mirror δεν κινήθηκε στα υψηλά επίπεδα των τριών προηγούμενων. Ακόμα κι έτσι όμως, ήταν fun to watch και φυσικά δεν παρέλειψε να μας προβληματίσει όχι μόνο για το μέλλον που έρχεται, αλλά και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή.

Αρκετές από τις ιδέες του Charlie Brooker ήταν ως συνήθως ιδιοφυείς και ιδιαίτερα τρομακτικές, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα καυστικό σχόλιο ως προς την κατεύθυνση στην οποία δείχνει να πηγαίνει η κοινωνία μας. Αυτή είναι κι η μαγεία του Black Mirror άλλωστε. Το γεγονός ότι σε κάθε επεισόδιο αισθάνεσαι αυτή τη βαθιά ανατριχίλα στο σώμα σου καθώς σκέφτεσαι ότι αρκετά από τα αρρωστημένα σενάρια που παρακολουθείς, δεν είναι και τόσο απίθανο κάποια -κοντινή- μέρα να τα ζήσεις.

Αυτό συνέβη και φέτος λοιπόν, έστω κι αν οι ιδέες των δημιουργών είχαν χάσει αρκετή από τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία τους. Δεν πειράζει, δεν είναι εύκολο κάθε χρόνο να το καις τόσο πολύ, κάποια στιγμή στερεύεις. Γι’ αυτό είμαστε όμως εδώ. Για να προτείνουμε στον Charlie Brooker και το Netflix μερικές ιδέες για τα επεισόδια της πέμπτης σεζόν. Αν είναι τόσο μπροστά όσο νομίζουν, θα τις διαβάσουν πριν καν δημοσιευτούν και θα τις εκμεταλλευτούν όπως νομίζουν. Από εμάς, έχουν το ελεύθερο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1: TWITTER YOUR DREAMS

Το Twitter διαρκώς εξαπλώνεται, φτάνοντας στο σημείο να εξαγοράσει την δυνατότητα της ανθρώπινης ομιλίας. Στην πρώτη του κίνηση στη νέα εποχή, αποφασίζει να εφαρμόσει το όριο των 280 χαρακτήρων και στις ανθρώπινες, προφορικές προτάσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να το ξεπερνάει, χάνοντας όμως και ένα μέρος των αναμνήσεών του αλλά και μία ώρα από τη ζωή του για κάθε χαρακτήρα πάνω από το επιτρεπτό όριο. Πολύ σύντομα, οργανώνεται κίνημα αντίστασης κατά του Twitter, από ανθρώπους που βάφουν τη γλώσσα τους μπλε και ράβουν το στόμα τους με συρραπτικά. Ο πρωταγωνιστής, Jack, σύντομα ανακαλύπτει πως μπορεί να εισβάλλει στα κεντρικά της εταιρείας και να αντιστρέψει τη λειτουργία του Twitter, προσφέροντας από μια ώρα ζωής σε όποιον ξεπερνάει τους 280 χαρακτήρες. Εισβάλλει με το μυαλό του στον κεντρικό υπολογιστή και το πετυχαίνει, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Όλος ο πλανήτης αρχίζει να μιλάει ακατάπαυστα και σύντομα γεμίζει με αθάνατους ανθρώπους που δεν σωπαίνουν ποτέ. Οι αντιστασιακοί με τα ραμμένα στόματα αυτοκτονούν και η μετοχή του Twitter ανεβάζει την αξία της κατά 300%.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2: TRIGGERED

Μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας παρουσιάζει ένα νέο gadget, με την ονομασία Trigger. Κάθε φορά που ο χρήστης του Trigger  διαβάζει σε ένα social medium κάτι με το οποίο διαφωνεί, μπορεί να πατήσει το κουμπί ‘trigger’ και να καλέσει τον αντίπαλο σε ψηφιακή μονομαχία. Κάθε χρήστης έχει 10 ζωές στο παιχνίδι. Όταν χάσει 10 μονομαχίες, έχει δύο δρόμους. Μπορεί είτε να δεχθεί όλες τις απόψεις των αντιπάλων του και να περάσει την υπόλοιπη ζωή του υπερασπιζόμενός τις, είτε να αυτοκτονήσει. Ένας καλά εκπαιδευμένος Ρώσος πράκτορας όμως, ξεκινάει διαδικτυακές διαμάχες με στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης, με στόχο να τους εξαφανίσει σταδιακά όλους. Σύντομα, ξεσπά τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, ο οποίος είναι ψηφιακός. Μοναδικοί επιζώντες, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της θεωρίας της επίπεδης Γης και μέλη του κινήματος κατά των εμβολίων αλλά και ένας φυσιολογικός άνθρωπος, ο οποίος θα πρέπει να συμμαχήσει μαζί τους για να στήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό από την αρχή. 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3: PET CITY

Ο χαμός ενός κατοικίδιου είναι πάντα επώδυνος και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να τον ζήσουν. Χάρη στη συσκευή ‘7 lives’ όμως, ένα κατοικίδιο μπορεί μετά το θάνατό του να ταρριχεύεται και στη συνέχεια να του γίνεται μεταφόρτωση ενός ειδικού προγράμματος με τα στοιχεία της προσωπικότητας που είχε όσο ζούσε. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν και μεταφορτώνουν στα ταρριχευμένα ζώα τις προσωπικότητες νεκρών ανθρώπων. Οι άνθρωποι-ζώα προσπαθούν να ζήσουν σαν κανονικοί άνθρωποι, όμως σύντομα όλοι τους μπερδεύουν με τα κανονικά ζώα και επικρατεί χάος, το οποίο εκμεταλλεύονται τα ζώα για να κυριαρχήσουν τον πλανήτη. Τελικά, πρόεδρος των Η.Π.Α εκλέγεται μια γάτα και ζητάει την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4: LOVE, ACTUALLY

Το συναίσθημα του έρωτα έχει ανακηρυχθεί παράνομο εξαιτίας των παρενεργειών και των συνεπειών που έχει για τις ανθρώπινες ζωές. Προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να αφιερώνονται αποκλειστικά στις δουλειές τους, έχουν εφοδιαστεί με ένα τσιπάκι στον εγκέφαλο, το οποίο κάθε φορά που αντιλαμβάνεται το συναίσθημα του έρωτα, προκαλεί αφόρητους πόνους. Μία φορά το χρόνο, έπειτα από κλήρωση, οι άνδρες και οι γυναίκες κάθε περιοχής έρχονται σε σεξουαλική επαφή με αποκλειστικό σκοπό την τεκνοποίηση και στη συνέχεια παντρεύονται αναγκαστικά. Όλα αλλάζουν όταν ένα νεαρό ζευγάρι αποφασίζει να αψηφήσει τους πόνους και να ζήσει μαζί αισθανόμενο τον έρωτα στο έπακρο. Μετά από ένα μήνα αφόρητων πόνων, οι ερωτευμένοι απευθύνονται σε έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος προσπαθεί να τους βγάλει το τσιπάκι από τον εγκέφαλο. Τελικά, αποδεικνύεται ότι το τσιπάκι δεν υπήρχε ποτέ και πως τους πόνους τους προκαλούσε ο έρωτας από μόνος του.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5: SANDS OF TIME

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ταξιδέψει 5 φορές πίσω στο χρόνο και μία μπροστά, σε μέρα που θα επιλέξει ο ίδιος, προκειμένου να αλλάξει κάποιο παλιό περιστατικό ή να δει πώς θα είναι η ζωή του σε μερικά χρόνια. Κάθε φορά που επιλέγει να ταξιδέψει στο χρόνο όμως, ένας άνθρωπος τον οποίο έχει συναντήσει έστω και μια φορά στη ζωή του, πεθαίνει. Μπορεί να είναι οι γονείς ή ο κολλητός του, αλλά και ένας υπάλληλος που τον εξυπηρέτησε ένα πρωινό στο ταχυδρομείο. Όσοι έχουν αρκετά λεφτά για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία το κάνουν κι έτσι ο πρωταγωνιστής μας, ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, αποφασίζει να ταξιδέψει στο μέλλον για να μάθει τις ανάγκες του κοινού και να κατασκευάσει τα κατάλληλα προϊόντα. Αποφασίζει να πάει μόλις τρία χρόνια μετά, όμως μόλις φτάσει, συναντάει την απόλυτη μαυρίλα, συνειδητοποιώντας ότι θα έχει πεθάνει. Τότε, αρχίζει να εκμεταλλεύεται τα ταξίδια στο παρελθόν για να προλάβει να διορθώσει τα λάθη του, όμως όταν στο πρώτο του ταξίδι επιστρέφει στα σχολικά του χρόνια για να αντιστρέψει έναν βιασμό που δεν μπορεί να ξεχάσει, πέφτει θύμα τροχαίου και σκοτώνεται. Από τότε, είναι καταδικασμένος να ζει ξανά εκείνη την ημέρα, έχοντας ως μοναδική επιλογή για να αποφύγει το θάνατο να επαναλάβει το βιασμό.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6: GAME OVER

Ένας κολοσσός των video games ανακοινώνει το φιλόδοξο νέο του πρότζεκτ: τη δυνατότητα να χειρίζεσαι την αληθινή ζωή των χρηστών. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να προσφέρει σε έναν παίκτη τη δυνατότητα να ελέγχει κάθε του κίνηση μέσα από τον υπολογιστή του, έναντι αμοιβής. Ο εθελοντής διατηρεί τις σκέψεις του, όμως όλες του οι κινήσεις και αυτά που λέει, αποφασίζονται από τον παίκτη ο οποίος έχει μια συγκεκριμένη αποστολή, για την οποία το υποκείμενο δεν έχει ιδέα. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο παίκτης έχει αυτοκτονικές τάσεις και χειρίζεται τον παίκτη εκτός σεναρίου, βάζοντάς τον να τον δολοφονήσει. Έτσι, ο άνθρωπος που  είχε παραχωρήσει τον έλεγχο της ζωής του παραμένει για πάντα κλειδωμένος στο κενό, χωρίς τη δυνατότητα να μιλήσει και να κουνηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στο ‘Black Mirror’ το σήμερα γίνεται εφιάλτης
Black Mirror: Η ερμηνεία πίσω απ’ τον τίτλο της σειράς θα σε στοιχειώσει