NETFLIX

“Μούφα” και “Τρελή Πρώην”: Από σήμερα το Netflix μιλάει ελληνικά

Βρεθήκαμε στο επίσημο ελληνικό activation της πλατφόρμας (και ήμασταν στο τσακ να κλέψουμε ένα μαξιλάρι Stranger Things).

Τον Ιανουάριο του 2016, η Ελλάδα καλωσόρισε έναν κολοσσό. Το Netflix έβαλε την on demand ψυχαγωγία στη χώρα μας, πρακτικά δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέγεις την ταινία ή τη σειρά που θέλεις να δεις, την ώρα που θες να τη δεις, για όσο θέλεις να τη δεις, χωρίς διακοπή για διαφημίσεις. Στην δοκιμαστική, ας την πούμε, περίοδο των δύο ετών που μεσολάβησαν, η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού έχει υπάρξει σημαντική και, κυρίως, πολλά υποσχόμενη για το μέλλον της πλατφόρμας.

Το ίδιο το Netflix δεν δημοσιεύει νούμερα και νιώθουμε πως δεν θα βγάλει και ποτέ – η επίσημη εξήγηση είναι ότι δεν θέλουν να επηρεαστεί οποιοσδήποτε δημιουργός από την πίεση της δημοτικότητας, αλλά και ότι απ’ τη στιγμή που το Netflix δεν υποστηρίζεται από διαφημίσεις δεν χρειάζεται να ενημερώνει κανέναν διαφημιστή για τις τηλεθεάσεις του – αλλά βάσει στατιστικών που έχουν προσπαθήσει να προσεγγίσουν το μέγεθος της ανταπόκρισης, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2019 οι Έλληνες συνδρομητές θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 105.800. Στα νούμερα αυτά, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να έχει υπολογιστεί η συμπεριφορά του κοινού σε σχέση με το ανανεωμένο, ελληνικότερο Netflix που θα έχει στις οθόνες του από σήμερα.

Πριν σου πούμε σε τι ακριβώς αναφερόμαστε, ένα μικρό διάλειμμα για να δεις κι εσύ το popup διαμέρισμα που μας φιλοξένησε όσο τα στελέχη της πλατφόρμας μάς εξηγούσαν τις αλλαγές που ετοίμασαν *σαλάκι*

Το 2016 είχαμε το launch του Netflix. Φέτος έχουμε το activation του. Δεν τα λες έτσι στο χωριό σου, οπότε κράτα αυτό: Η πλατφόρμα μάζευε δεδομένα για τη συμπεριφορά των Ελλήνων χρηστών εδώ και 2 χρόνια και τώρα είναι έτοιμη να σου δώσει την ολοκληρωμένη εμπειρία. Δηλαδή:

Όλες οι διαθέσιμες σειρές και ταινίες είναι πια διαθέσιμες στα ελληνικά. Ούτε το 30%, ούτε το 70% που έγινε αργότερα, όλες. Επίσης, δεν μας δόθηκε ακριβές ποσοστό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου είναι και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

Η περιήγηση είναι πλέον στα ελληνικά. Και οι τίτλοι. (Το τελευταίο σημαίνει ωραίες στιγμές #ΜαστερΣτοΤιποτα).

Έχουν πρόσβαση πλέον όλα τα παρακάτω:

Blu-ray players

LG, Panasonic, Samsung, Sony, Toshiba

Computers

Mac, Windows, Chrome OS

Game consoles

PlayStation (PS3, PS4), Wii U, Xbox 360, Xbox One

Home theater systems

LG, Panasonic, Samsung, Sony

Smart TVs

LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony, Toshiba

Internet media players

Apple TV

Κινητά και tablets

iOS κινητά και tablets, Android κινητά και tablets, Windows Phone

Η εταιρεία είναι ήδη σε συζητήσεις με Έλληνες παραγωγούς για τυχόν εγχώριες παραγωγές. Όπως τονίστηκε, αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα ελληνικές σειρές, σημαίνει όμως πως μια καλή ιδέα με τη δυνατότητα προσέλκυσης κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσε να βρει σπίτι στο Netflix στην ίδια λογική που βρήκαν το βραζιλιάνικο ‘3%’, το ισπανικό ‘Cable Girls’, ή το γερμανικό ‘Dark’. Αρκεί η ιστορία της να μπορούν να αγγίξει την καρδιά ενός Νορβηγού με τον ίδιο τρόπο που αγγίζει ενός Ιάπωνα.

Ο κατάλογός του μεγαλώνει κυριολεκτικά κάθε μέρα. Δεν θα γίνει ποτέ το μέσο που διαθέτει τα πάντα, θέλει όμως να γίνει αυτό που θα διαθέτει τα περισσότερα.

Γιατί όμως ερωτευτήκε τόσο σφόδρα ο πλανήτης το Netflix ;

Ναι, μας δίνει πρόσβαση σε δημοφιλείς σειρές που είτε μας έλειψαν απ’ όταν ολοκληρώθηκαν, είτε μας δίνεται η ευκαιρία να τις δούμε για πρώτη φορά. Ναι, φιλοξενεί τηλεοπτικά σόου που παίζονται αυτή τη στιγμή χωρίς να περιορίζεται μονάχα σε αμερικανικές ή βρετανικές παραγωγές. Ναι, όταν δεν ξέρεις τι να επιλέξεις σου κάνει προτάσεις βάσει του γούστου σου, από ανεξάρτητα φιλμ μέχρι οσκαρικές ταινίες. Ναι, έχει δεσμευθεί σε πρωτογενές δικό του περιεχόμενο και έχει βγει ασπροπρόσωπο με παραγωγές όπως το ‘House of Cards’ και το ‘White Helmets’, που συνολικά του έχουν φέρει πίσω 24 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και 128 υποψηφιότητες στα τηλεοπτικά βραβεία Emmy. Όλα αυτά μαζί ή και μεμονωμένα είναι λόγοι για να μπει κανείς στον πειρασμό της πλατφόρμας. Για τους πιο ρομαντικούς από εμάς όμως, το καταφύγιο που έχει δημιουργήσει για την έμπνευση είναι o βασικότερος.

Μπορεί η πανάκριβη μουσική εξτραβαγκάντσα ‘The Get Down’ του Μπαζ Λούρμαν (Moulin Rouge) ή το γυρισμένο σε τέσσερις ηπείρους, πολυφυλετικό ‘Sense8’ των αδελφών Γουατσόφσκι (The Matrix) να έκαναν το Netflix να δει με πιο ρεαλιστικούς οικονομικά όρους τις δημιουργίες του και να το ανάγκασαν να τα κόψει γιατί δεν βρήκαν το κοινό που δικαιολογούσε το τεράστιο κόστος τους, παραμένει όμως μια μηχανή παραγωγής που δίνει τον πρώτο λόγο στον δημιουργό. Και για καλή τύχη των θεατών, έσπρωξε τη βιομηχανία να βρει κι άλλες παρόμοιες διόδους όπως το Amazon Prime ώστε να μπορεί να επιλέξει αυτήν που του ταιριάζει καλύτερα.

Με τα κινηματογραφικά στούντιο να πασχίζουν να ισορροπήσουν τα πρησμένα μπάτζετ των πρότζεκτ τους σε σχέση με την κατιούσα του αριθμού εισιτηρίων και του παράνομου downloading, το μεγαλύτερο θύμα στο ελαττωματικό τους σύστημα είναι το ρίσκο. Και χωρίς το ρίσκο, οι φρέσκες ιδέες δίνουν τη θέση τους σε μπαγιάτικες ή ξαναζεσταμένες λύσεις. Το Netflix αντιθέτως είναι ο αντίποδας, χρηματοδοτώντας ριψοκίνδυνες δουλειές και δεν φοβάται να ποντάρει στους δημιουργούς, να δίνει ευκαιρίες σε κόνσεπτ που δύσκολα θα στήριζε άλλο στούντιο και να διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που ωθεί τα παραδοσιακά στούντιο του Χόλιγουντ να στοχεύσουν υψηλότερα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στην πόλη του Batman, το Netflix μιλάει ελληνικά
Netflix & chill: Όσα πρέπει να ξέρεις για την νέα υπηρεσία