GAME OF THRONES

Game of Thrones, ‘The House of Black and White’: Η εκδίκηση του αληθινού

Όσα είδαμε στο 2ο επεισόδιο της 5ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 2o επεισόδιο της 5ης σεζόν, η Άρυα φτάνει στον Ασπρόμαυρο Οίκο για να βρει τον Τζάκεν και τρώει πόρτα, η Καλίσι αναγκάζεται να πάρει μια καθόλου δημοφιλή απόφαση, ο Τζέιμι αναλαμβάνει μια σημαντική αποστολή, και η Μπριέν έχει μια απρόσμενη συνάντηση σε ένα οινομαγειρίο. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “The House of Black and White”.

Κάθε Δευτέρα βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema προβάλλονται τα καινούρια επεισόδια της σειράς σε prime time, καθώς και στις 4 τα χαράματα ταυτόχρονα με την πρεμιέρα στην Αμερική και το ΗΒΟ. Και κάθε Δευτέρα αργά το βράδυ, θα είμαστε εδώ για να συζητάμε, περιμένοντας τα δικά σας σχόλια.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΠΟΪΛΕΡΣ. Όποιος κάνει σπόιλερ να ξέρει πως τον κρίνουν ακόμα κι οι Λάνιστερς.

***

Θα πω απλά ένα πράγμα, στο δεκάλεπτο επάνω ήμουν έτοιμος να το κλείσω, όχι από βαρεμάρα αλλά επειδή πόσες τάπες να αντέξει κανείς πριν αποστρέψει το βλέμμα; Φαντάσου να βάζεις να δεις ματς και στις δύο πρώτες επιθέσεις της ομάδας σου να φας τάπα. Ε, θα σηκωθείς να πας να πιεις ένα ποτήρι νερό ρε παιδί μου.

Το επεισόδιο λοιπόν ξεκινά με απανωτά #DENIED για 2 αγαπημένους μου χαρακτήρες- η Άρυα κι η Μπριέν ξεκάθαρα δεν περνάν καλά αυτή τη στιγμή. Και αυτές οι πρώτες σκηνές θέτουν τον τόνο του επεισοδίου: Είναι μια ώρα γεμάτη με χαρακτήρες που αρνούνται να ακολουθήσουν την πορεία που τους πάει το ρεύμα του ποταμού (τους). Είτε μιλάμε για το πείσμα της Άρυα και της Μπριέν, για τη δίψα του Μπρον για δράση, την προσπάθεια της Σέρσεϊ και του Τζέιμι να διασώσουν την κόρη τους (της οποίας η μοίρα μοιάζει προδικασμένη), την ψυχραιμία ενός βασιλιά που θέλει να αποσοβήσει έναν πόλεμο, την θέληση του Σαμ να προτείνει τον Τζον για Lord Commander απέναντι σε κάθε άγραφο κανόνα, ακόμα και την ανάγκη του Τύριον να βγει έξω και να δει ξανά ήλιο.

Πολύ πυκνό από ιστορίες λοιπόν το επεισόδιο- σχεδόν καταλαβαίνω γιατί ο Μάρτιν αναγκάστηκε να το χωρίσει στα δύο βάσει περιοχών και χαρακτήρων αντί χρονολογικά. Ίσως να μην ήταν κακή ιδέα κάποιος παρεμφερής πειραματισμός και στη σειρά το δούμε στο μέλλον, για την ώρα πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα πολλαπλά storylines του επεισοδίου.

Σα βρεις την πόρτα μου κλειστή

Πρώτο πλάνο Άρυα! Έτσι μπράβο, μετά την πρεμιέρα δίχως ούτε μια ματιά, ξεκινάμε δυνατά. Φτάνει στο Μπράαβος και καθώς περνάει το πλοίο κάτω από τα πόδια του Κολοσσού του Μπράαβος ο καπετάνιος της λέει για τότε που ο γίγαντας ξυπνούσε για να προστατεύσει το λιμάνι. Η Άρυα μόνο που δεν κάνει eye roll. “Αυτά είναι παραμύθια για παιδιά,” σα να του λέει, σαφέστατα παραδομένη στην κυνική της πλευρά. Είναι μια νέα γενιά που μεγαλώνει σε ένα Γουέστερος δίχως πια μαγεία, όλα αυτά που κάποτε υπήρχαν έχουν τώρα εκλείψει, κι ως εκ τούτου δεν πιστεύει αν δεν δει.

Αυτό που βλέπει είναι μια κλειστή πόρτα βέβαια, γιατί εκεί που την αφήνει ο βαρκάρης για να βρει τον Γιάκεν, κανείς δε την αφήνει μέσα. Αφού θα περάσει μια μέρα και μια βροχερή νύχτα στο κατώφλι του ασπρόμαυρου οίκου μονολογώντας ξανά και ξανά τα ονόματα των ανθρώπων από τους οποίους πρέπει να πάρει εκδίκηση, αποφασίζει να κατευθυνθεί προς την πόλη. Προς έκπληξη κανενός βέβαια, όλο αυτό είναι μια δοκιμασία. Ο Γιάκεν την ακολουθεί και λίγο παίδεμα αργότερα την αφήνει να εισέλθει. Σαν μπάντα που περιμένει το χειροκρότημα για να βγει για encore κάνει ο τύπος: Αφού το ξέρουμε όλοι ότι θα βγείτε, τελειώνετε και βγεί να προλάβουμε το μετρό διάολε.

DENIED

Αμέσως μετά το κλείσιμο της πόρτας στα μούτρα της Άρυα ήταν η σειρά της Μπριέν να φάει μεγαλοπρεπές άδειασμα. Σε συνέχεια της ύποπτης σκηνής του προηγούμενου επεισοδίου, η Μπριέν κι ο Πόντρικ πράγματι διασταυρώνουν διαδρομές με τη Σάνσα και τον Λιτλφίνγκερ. Η τίμια Μπριέν, πλησιάζει με αγνότητα και θάρρος (ή απλά ανοησία) το καλά φρουρούμενο τραπέζι για να ανακοινώσει πως Έχει Δώσει Όρκο Στη Μητέρα Των Παιδιών Και Τα Λοιπά.

Σε αντίθεση με την Άρυα που απλά ξέφυγε επειδή πραγματικά δεν είχε όρεξη, ο Λιτλφίνγκερ αρχίζει και αντεπιτίθεται. Ποια είσαι εσύ, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο από την μητέρα τους, α ναι εσύ δεν είχες κατηγορηθεί για το φόνο του Ρένλι;, α ναι ναι και για πες ποιος τον σκότωσε, μχμ μχμμμ ένας καπνός με το πρόσωπο τους Στάνις λες μμμάααλιστα μμμάαλιστα, και τελοσπάντων φύλαγες την Κέιτλιν και πέθανε, φύλαγες τον Ρένλι και πέθανε, μήπως θα ήταν ώρα να βρεις μια άλλη day job.

Με ύφος που σχεδόν δεν αλλάζει τόνο στη διάρκεια όλου αυτού του σφυροκοπήματος, ο Λιτλφίνγκερ διασύρει τη Μπριέν, φυσικά αφήνοντας την ασίστ σε άδειο τέρμα στη Σάνσα για να σκοράρει- μετά από όλα αυτά κανείς δε άφηνε το στρατό για να πάει με την περίεργη κυρία που κανείς δε ξέρει ποια είναι. Ο Πόντρικ, σε μια στιγμή σκληρής αλήθειας, αναρωτιέται φωναχτά: Μετά την Άρυα σε απέρριψε κι η Σάνσα Σταρκ. Μήπως απλά να πηγαίναμε το δρόμο μας αντί να κυνηγάμε σκόρπιους Σταρκ;

Η Μπριέν φυσικά ούτε να τα ακούει τέτοια πράματα. Έχει μια αποστολή και θα τη φέρει εις πέρας ό,τι κι αν πιστεύει επί του θέματος η ίδια η αποστολή. Έτσι μαζί με τον Πόντρικ παίρνουν από πίσω τη Σάνσα και τον Λιτλφίνγκερ, κι όπου τους βγάλει. Τέτοια επιμονή απέναντι σε διαδοχικές αρνήσεις έχω να δω από τότε που η Ρεάλ προσπαθούσε επί 2 χρόνια να ξεφορτωθεί το Στιβ Μακμάναμαν κι εκείνος δεν ξεκουνούσε. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοράρει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε ξέρεις. YOU GOTTA FIGHT και τα λοιπά.

Army of two

Στο μεταξύ η Σέρσεϊ συνεχίζει να είναι έξαλλη με την όλη κατάσταση και με τον Τζέιμι συγκεκριμένα, μέχρι που εκείνος αποφασίζει να ηγηθεί μιας αποστολής 2 ανθρώπων στο Ντορν ώστε να πάρουν πίσω τη Μυρσέλα δίχως να προκαληθεί πόλεμος. Μπορείς να νιώσεις την αγωνία και των δύο γονιών, στη μεν Σέρσεϊ από τον τρόμο που ωρύεται χωρίς να τη νοιάζει ποιος ακούει και τι, στο δε Τζέιμι από το πώς επιμένει να πάει εκείνος, ένας μονόχειρας, κρυφά στο Ντορν.

Μαζί του θα πάει τον Μπρον, ο οποίος όταν τον συναντάμε ύστερα από καιρό, σουλατσάρει στην ακρογυαλιά με τη νύφη έχοντας την αντίστοιχη του Γουέστερος συζήτησης για τα χρώματα που θα έχουν οι κουρτίνες. Ωραία δηλαδή, κάποιο χρώμα πρέπει να έχουν κι οι κουρτίνες, αλλά ο Μπρον, η καρδιά του, η αλήθεια του, είναι αλλού. Όταν κοιτάζοντας το κάστρο του ξεφεύγει ένα “δεν περίμενα πως θα ζούσα ποτέ σε ένα τέτοιο μέρος” κάπου βαθιά μέσα του θα ήλπιζε πως την αμέσως επόμενη στιγμή θα εμφανιζόταν ο Τζέιμι για να τον πάρει μαζί του σε αποστολή διάσωσης στο Ντορν.

Δηλαδή ΟΚ, δε θα ήλπιζε αυτό ακριβώς, παραείναι συγκεκριμένο για το ελπίζεις αυτό. Αλλά κάτι τέτοιο. Και δεν το κρύβω πως είμαι πάρα πολύ excited για αυτή την αποστολή. Αρκετά μιλήσαμε, αρκετοί βασιλιάδες και οι είκοσι απόψεις που κουβαλάει ο καθένας. Μπορούμε να δούμε Τζέιμι και Μπρον σε λίγο παραδοσιακό search and rescue; Ναι παρακαλώ.

Δίψα για εκδίκηση

Α ναι, τι γίνεται στο Ντορν δεν είπαμε που είναι τόσο σημαντικό ώστε να σηκωθεί ο Τζέιμι με το ένα χέρι και ο Μπρον να αφήσει τα ψώνια για τις κουρτίνες. Εκεί βρίσκεται η Μυρσέλα, η κόρη του Τζέιμι και της Σέρσεϊ, στο πλαίσιο αυτών των γάμων-εμπορικών συμφωνιών που τόσο πολύ αγαπούσε ο Τάιγουιν, ελαφρά να είναι η λεκάνη που τον στηρίζει.

Η ουσία είναι πως μετά την ατυχή εξέλιξη της μάχης του Βουνού με τον Όμπεριν, οι Μαρτέλ θέλουν εκδίκηση και ποια εκδίκηση πιο προφανής από το, όπως λέει και η γυναίκα του Όμπεριν στον αδερφό του (και βασιλιά!), να στέλνουν την πριγκίπισσα πίσω στο King’s Landing, κομματάκι-κομματάκι. Ωραία άνθρωποι οι Μαρτέλ, με τα ωραία ντυσίματά τους, το ανοιχτό πνεύμα τους, τα σπαστά αγγλικά τους, μερακλήδες, ευχάριστοι. Κάτι μεταξύ χίπηδων της Βαρκελώνης και φοιτητών της Γρανάδας μου κάνουν βέβαια, αλλά μπροστά στις υπόλοιπες βασιλικές οικογένειες επικρατούν άνετα. Θα έπινα κρασιά μαζί τους anytime.

Όχι με τον Ντόραν ωστόσο γιατί φαίνεται πολύ σοβαρός και συγκρατημένος. Καλά κάνει δηλαδή ο άνθρωπος, αλλά θα το φάει το κεφάλι του, όπως υπονοήθηκε από το “ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ” που του πέταξε η χήρα του Όμπεριν φεύγοντας. Να δεις που κάτι προσπαθεί να υπονοήσει αυτή.

(Εντωμεταξύ δεν καταλαβαίνω. Αν ο Τζέιμι όντως διασώσει την κόρη του, το Ντορν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια; Δε θα απαντήσει; Ήδη είναι έτοιμοι και κρατιούνται με το ζόρι. Πόλεμος δε θα γίνει σίγουρα;)

Η Δίκη της Δευτέρας

Η Καλίσι έκανε μεγαλειώδη γκάφα, για τους φίλους μας που έχουν ακόμα όρεξη να ακολουθούν το storyline της Μερίν μετά από τόσα χρόνια. Ο δολοφόνος-τρομοκράτης-πρώην ευγενής από το προηγούμενο θα πρέπει να δικαστεί, αποφασίζει η Καλίσι μετά από συμβουλές των τριγύρω της, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος του λαού να τον σκοτώσει στη ζούλα για να ‘λύσει τα χέρια της βασίλισσας’, όπως το βλέπει αυτός.

Εκείνη όμως δε το βλέπει έτσι, και τώρα στη δίκη που είχε προγραμματιστεί για εκείνο το βράδυ θα σταθεί κατηγορούμενος ο άνθρωπος του λαού. Η Καλίσι επιμένει στην ακριβοδίκαιη απόδοση δικαιοσύνης κι έτσι εκτελεί τον άνθρωπο μπροστά σε όλο τον πληθυσμό της πόλης, καταφέρνοντας από τη μία στιγμή στην άλλη τα κύματα από ‘Μίσα Μίσα’ να μετατραπούν σε απόλυτη σιωπή- και έπειτα, σε εμφύλια σύρραξη στο πιο άβολο πιθανό σημείο της πόλης.

Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά με τον Μόρμοντ η Ντενέρις δεν έκανε ποτέ τέτοιες υπερ-γκάφες ολκής.

Μέσα σε όλα περνάει από το σπίτι κι ο Ντρόγκον σαν αλήτης γιος που έχει να εμφανιστεί μια βδομάδα κι έρχεται απλά για να τσιμπήσει το χαρτζιλίκι, και όπως ήρθε, έτσι ξαναφεύγει. Κωλόπαιδο.

Election day

Μωρή τρέλα Τζον Σνόου! Εκεί που ο Στάνις φαινόταν να καταθέτει όλα τα πιο σωστά points εξηγώντας του γιατί θα πρέπει να συνταχθεί ο Τζον μαζί του και σαν αντάλλαγμα θα έπαιρνε πίσω το Βορρά και το όνομα Σταρκ, ο Σνόου επιμένει στον όρκο του παρότι ξέρει πως τις εκλογές για Lord Commander θα τις κερδίσει ο πιο ορκισμένος του εχθρός στη Night’s Watch.

(Και δίκη και εκλογές στο ίδιο επεισόδιο; Πώς θα αντέξουμε τόσο σασπένς.)

Ο Σαμ τότε κάνει το απολύτως λογικό και προτείνει τον Τζον για Lord Commander επειδή προφανώς είχε δει το περσινό 9ο επεισόδιο κι έμεινε με το στόμα ανοιχτό όπως κι εμείς. Ευτυχώς για τον Τζον και δυστυχώς για τον Στάνις το επεισόδιο είχαν δει κι οι περισσότεροι φρουροί, κι έτσι με μία ψήφο ο Τζον κερδίζει την ηγεσία. (‘Για μία ψήφο και το Night’s Watch θα διοικούσε Έλληνας.’)

Μια λαμπρή μέρα ανατέλλει για τη Φρουρά λολ πλάκα κάνω ποια λαμπρή μέρα κάθε μέρα πνιγμένοι μες στο χιόνι είναι ούτε τι χρονιά έχουμε δε θα ξέρουν.

Οι άνθρωποι που θέλαν να γίνουν βασιλιάδες

“Έχουμε ήδη βασιλιά. Παντού έχουν έναν βασιλιά. Κάθε σωρός από σκατά στην άκρη κάθε δρόμου έχει κάποιου το όνομα να κρέμεται.”

 

Ο Τύριον, στον Βάρυς, μιλάει τη στεγνή γλώσσα της αλήθειας στη διάρκεια του απολαυστικού του ταξιδιού προς το Μερίν. (-Νόμιζα πηγαίναμε στο Μερίν. Τι είναι στο Βολάντις; -Ο δρόμος για το Μερίν.) Ένα εικοσάλεπτο με τους δυο τους, τον Τύριον να πίνει και να ξερνά απαισιοδοξία, και τον Βάρυς με στεγνό χιούμορ να αποκρούει κάθε του επίθεση κυνισμού, θα το έβλεπα άνετα.

*To Game of Thrones προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική, στα κανάλια Novacinema, με την prime time προβολή του επεισοδίου κάθε Δευτέρα στις 22.00. Με τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+ δε χρειάζεται καν να ξενυχτίσεις. Γράψε το επεισόδιο και απόλαυσε το με τον πρωινό σου καφέ.