HOMELAND

Homeland S06E10+11: Αυτά που ο Quinn έγινε Ντάνος

Όσα κλασικά χοουμλαντικά είδαμε στα δύο επεισόδια που μας οδηγούν στο φινάλε της σεζόν. Προφανώς και ακολουθούν spoilers για τα “The Flag House” και “R is for Romeo”.

Βρισκόμαστε ένα επεισόδιο πριν από το φινάλε της σεζόν και ήδη μου λείπει λίγο η σειρά. Θες γιατί δεν βλέπω πολλές άλλες αυτό τον καιρό, θες γιατί είμαι φαν της από την αρχή, θες γιατί έχει γίνει πραγματικά καλή σειρά τελευταία; Το θέμα είναι ότι φτάνουμε για άλλη μια χρονιά σε ένα φινάλε που αναμένεται απρόβλεπτο και θα παλέψω πολύ εσωτερικά να μιλήσω για όσα έγιναν από το να αρχίσω να αραδιάζω σενάρια για το μέλλον.

Το ότι η σειρά θα έχει και έβδομη και όγδοη σεζόν πριν μας αποχαιρετήσει οριστικά, προδικάζουν ότι τουλάχιστον η Claire θα είναι ΟΚ στο τελευταίο επεισόδιο. Αλλά πραγματικά για κανέναν άλλον δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα τον δούμε ξανά στη σειρά μετά το δωδέκατο κεφάλαιο. Κι αυτό γιατί ο Quinn έχει φτάσει πια σε ένα σημείο ανάμεσα στον ηρωισμό και την παράνοια που δεν θα ήταν και πολύ κακό να μας αποχαιρετήσει, ειδικά μετά τις κουβέντες που έκανε με την Carrie. Ο Dar Adal έτσι που τα έκανε, αν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού θεωρώ πιο πιθανό να αυτοκτονήσει από το να εξαφανιστεί ή να μείνει να διαπομπευθεί. Η Keane κινδυνεύει άμεσα από τους ασασίνους (μα είναι δυνατόν να υπάρχει η λέξη ασασίνος;) που στέλνει η ένωση πολεμοχαρών Αμερικής. Και ο Saul είναι απλά πολύ κοντά στην Πρόεδρο. Ή για να την σώσει ή για να πέσει μαζί της.

Αυτό που το Homeland έκανε πολύ καλά φέτος είναι να παίξει το χαρτί των fake news. Χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε εκεί, μας οδήγησε μέσα από τα τελευταία επεισόδια να δούμε πώς μπορεί να στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός πολιτικής πίεσης εν έτει 2017 από ψεύτικα accounts. Πιο επίκαιρο από ποτέ μετά τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, το Homeland καλώς απέφυγε να ανέβει στο άρμα ευθείας επίθεσης στον Trump και έπαιξε με ένα θέμα πάρα πολύ καυτό. Well done.

Πάμε να δούμε ένα – ένα τα πεδία της μάχης με τα δίδυμα που έχουν σχηματιστεί αυτή τη στιγμή στο χάρτη.

Γιατί να είμαστε κι οι δυο, αισθηματίιιιιεεεεεςςςςς;;;;

 

Saul Berenson και President elect βρίσκονται σχεδόν εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Νέας Υόρκης με ένα εξαγριωμένο πλήθος απέξω. Με την Πρόεδρο συγκλονισμένη από την πρωτοφανή αντίδραση του κόσμου, στεναχωρημένη με την εξέλιξη της υπόθεσης του γιου της αλλά πανέτοιμη να τα βάλει τόσο με τον Dar Adal όσο και με κάθε έναν που θα σταθεί εμπόδιο. Στα δύο επεισόδια την είδαμε να κλαίει, να τσαντίζεται, να θυμώνει και να χαμογελά σαρδόνια στον εχθρό. Όλα επειδή κάποιος πάτησε την πιο ευαίσθητη χορδή.

Ο Saul από την άλλη ενώ ήταν υπ’ ατμόν συναντά για κάποιο λόγο την πρώην γυναίκα του κι αποφασίζει να εγκαταλείψει το σχέδιο διαφυγής που εδώ που τα λέμε δεν ακουγόταν και πολύ άσχημο. Ελλαδίτσα, διαμάντια, ουζάκια, μια χαρά θα την έβγαζε. Αλλά όχι, ο Saul είναι πολύ δυνατός για να τα παρατήσει έτσι απλά. Μένει στο πλευρό της Προέδρου και παζαρεύει πλέον ξεκάθαρα και το δικό του το κεφάλι.

 

Μετά την ανακάλυψη του Quinn για το R for Romeo, είναι πλέον σαφές ότι ο στόχος είναι η Πρόεδρος και μια ομάδα φονιάδων κατευθύνεται προς εκείνη. Δεν θα μου έκανε φοβερά παράλογο να δούμε την Πρόεδρο νεκρή, την ώρα που θα αποκαλυπτόταν η συνωμοσία και θα έπαιζε το πραγματικό βίντεο του γιου της. Με την Αμερική στα δάκρυα για το έγκλημα που θα έχει διαπράξει και την σειρά να κάνει ένα restart ανάλογο του φινάλε της δεύτερης σεζόν που μπουμ το Πεντάγωνο. Από την άλλη θα προτιμούσα να την δω να θριαμβεύει και να στήνει με την Carrie και τον Saul το έδαφος για καλύτερες σχέσεις με την Μέση Ανατολή και τους απανταχού της γης “εχθρούς”, σαν να υπαγορεύουν στην τωρινή κυβέρνηση πώς θα έπρεπε να χειριστεί τα πράγματα.

Ο κακός Βεζύρης S01E10+11

 

Δεν μας αξίζει να φτάσουμε να συμπαθήσουμε τον Dar τώρα. Κι ακόμα περισσότερο δεν μας αξίζει να πέσει έχοντας κάνει κάτι καλό για να σώσει τον Quinn. Είναι προφανής η στενή σχέση των δύο ανδρών και αφού ο Quinn είναι ακόμα ζωντανός, υπάρχει περίπτωση ο Dar να θέλει να ξεσκεπάσει όσα οργανώνει αυτή η γλίτσα της δημοσιογραφίας εναντίον του. Κάτι που με φέρνει σε σκέψεις.

Αν δεν είναι ο Dar πίσω από όλα αυτά, τότε ποιος είναι; Είχε κάνει την συνάντησή του νωρίτερα στη σεζόν σε εκείνο το bar αλλά θεωρούσα ότι η συνάντηση αυτή ήταν κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες. Όχι ότι ο Dar μπορεί να ξεγελάστηκε από κάποιους.

Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή φαίνεται να μετανιώνει όσα διαδραματίζονται και από τις επόμενές του κινήσεις παρέα με τον ακυρότατο Max θα φανεί και κατά πόσο θα μπορέσει να σώσει την κατάσταση πριν φτάσει σε κάτι τελεσίδικο. Το φινάλε της σεζόν πάντως δεν προμηνύεται καλό για τον Βεζύρη μας και παίζει το spin off του να τελειώσει χωρίς συζήτηση στο επόμενο επεισόδιο. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πόσο τραγικό μπορεί να είναι το φινάλε για τον Dar.

Αυτοκτονία αφού έχει σώσει τους πάντες; Αυτοκτονία αφού έχει σκοτωθεί για κάποιο λόγο ο Quinn; Να τον εκτελέσει εν ψυχρώ ο Quinn για όσα έχει κάνει; Δευτέρα κοντή γιορτή.

Ρωμαίο, Ρωμαίο, γιατί να είσαι Ρωμαίος;

 

Σε μια σύγχρονη σαιξπηρική εκδοχή, Quinn και Carrie βρίσκονται αγκαλιασμένοι για άλλη μια φορά σε ένα σκηνικό τρόμου, έχοντας καθήκον να σώσουν την Πρόεδρο από βέβαιο θάνατο. Ό,τι να ‘ναι με δυο λόγια αλλά αυτό είναι το Homeland. Αυτό όμως που έχει σημασία εδώ είναι ότι το δίδυμο αυτό επιτέλους τα είπε, επιτέλους είχε την ώρα και την ηρεμία να λύσουν την μεταξύ τους παρεξήγηση. Με την Carrie να του λέει ότι λυπάται ειλικρινά που του πολτοποίησε τον εγκέφαλο. ΑΛΗΘΕΙΑ; ΛΥΠΑΣΑΙ ΠΟΛΥ; ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΕΙΣ; Συγγνώμη, επανέρχομαι στην τάξη.

Από την άλλη ο Quinn έχει λαλήσει και το παίζει Γιώργος Αγγελόπουλος. Είναι σε όλη τη σεζόν ο καλύτερος παίκτης, ο πιο χρήσιμος για την σειρά κι όμως καταφέρνει με έναν μαγικό τρόπο να τον έχουν συνέχεια στη μπούκα και να είναι διαρκώς υποψήφιος για αποχώρηση. Από τη σειρά, γιατί το κοινό τον λατρεύει, σαν άλλο Ντάνο. Κι εδώ σταματά η χαζή μου παρομοίωση.

Οι δυο τους έλυσαν πάλι το μυστήριο και πλέον έχουν άλλη μια πράξη πριν ολοκληρωθεί το δράμα. Ο Quinn πρέπει να προλάβει τους συναδέλφους του πριν διαπράξουν το φονικό και μετά έχουν να μαζέψουν το αιματοβαμμένο χάλι που δημιούργησαν οι ίδιοι. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο ΑΛΛΑ.

 

Η Carrie έχει αφήσει τα δαχτυλικά της αποτυπώματα σε όλο το βανάκι, ακόμα και εκεί που υπάρχουν οι φωτογραφίες του Σέκου. Ο Quinn έκανε τον ασασίνο κιμά και ο Attorney General δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένος. Βασικά, το πιθανότερο είναι να είναι νεκρός κι αυτός από την έκρηξη και το βανάκι να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Άρα, όσο υπάρχει παράθυρο ανοιχτό να πάνε όλα στραβά, τίποτα δεν μας λέει ότι δεν θα γίνει κιόλας.

Το Homeland δεν μας έχει συνηθίσει στο να μας αφήνει ξεκρέμαστους με προβλήματα. Θεωρώ ότι και φέτος θα φτάσουμε σε μια κάποια λύτρωση, μια κάποια δικαίωση. Απλά προβλέπω ότι θα πέσουν μερικά κορμιά για να γίνει αυτό.

Αναμένω με αγωνία το δωδέκατο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς, τη Δευτέρα στις 21:50 αποκλειστικά στο FOX, λιγότερο από 24 ώρες μετά την Αμερική.