HOMELAND

Homeland S07E03: Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις: Γης Μαδιάμ

Όσα είδαμε στο τρίτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν του Homeland με τίτλο “Standoff”.

Είναι το δεύτερο κατά σειρά επεισόδιο που στη ζωή της Carrie γίνονται πράγματα τα οποία δεν έχουν τελικά καμία σημασία και σπρώχνουν μόνο μερικά εκατοστά την σειρά παραπέρα. Είναι λίγο περίεργο το γιατί επιμένουμε ξανά τόσο πολύ στην ψυχική κατάσταση της πρωταγωνίστριας και κυριότερα γιατί την μπλέκουμε σε κάθε επεισόδιο σε μια περιπέτεια η οποία στο τέλος κάθε επεισοδίου λύνεται ως δια μαγείας.

Τη μία πλάκωσε στο ξύλο τον εκβιαστή της και την άλλη, την έσωσε στο τσακ το νέο της φλινγκ. Και στις δύο περιπτώσεις η υπόθεση εξελίχθηκε ελάχιστα. Εκτός κι αν στον υπολογιστή που έκλεψε από τον χάκερ ανοίξει το φλασάκι που φόρτωσε τα αρχεία από το σπίτι που διέρρηξε.

 

Είχαμε λοιπόν ένα σχετικά στάσιμο επεισόδιο στο οποίο οι τρεις βασικοί πυλώνες της πλοκής μοιάζουν να έμειναν σχετικά ακίνητοι. Και με κάποιο τρόπο η ατσουμπαλοσύνη με την οποία δρουν και πράττουν οι χαρακτήρες με κάνει καμιά φορά να αναρωτιέμαι αν παρακολουθούμε τον Θανάση Βέγγο σε κωμωδία ή μία από τις πλέον επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές των ημερών μας.

Πάμε να δούμε τι έγινε.

Τρελή κι αδέσποτη παρ’ όλη την αγάπη

 

Η Carrie για όποιον δεν το κατάλαβε, δεν είναι καλά. Για την ακρίβεια είναι σε τραγική κατάσταση. Συνειδητοποιεί ότι τα φάρμακα δεν λειτουργούν, το συζητάει λίγο με την ψυχίατρό της, τσακώνεται με την αδερφή της για άλλη μια φορά και καταλήγει ότι πρέπει να πέσει σε λήθαργο για μερικές ημέρες με φάρμακα ώστε να κάνει ένα reboot στον οργανισμό της. Τίμιο. Carrie το όπιο θα δούλευε καλύτερα, μπορεί να στο πει ο John o Thackery.

Έλα όμως που ο ιππότης καβάλα στο άσπρο του άτι, αποφασίζει να σώσει τον κόσμο, ενώ πριν μια βδομάδα της έχει ρίξει χυλόπιτα. Και την παρασύρει σε άλλη μία κατασκοπική περιπέτεια στην οποία η Carrie τα κάνει μαντάρα μιας και την πιάνουν για διάρρηξη. Δύο παιδαριώδη λάθη μέσα σε δύο επεισόδια από την γκαφατζού της σειράς. ΟΚ, το καταλάβαμε ότι έχει προβλήματα που επηρεάζουν την απόδοσή της αλλά τα λάθη που έχει κάνει τα διδάσκουν ξερωγώ στο εισαγωγικό μάθημα στο νηπιαγωγείο της CIA.

 

Κρατάμε από το επεισόδιο τη διάθεσή της να γίνει καλύτερη, τον νέο της παρτενέρ ο οποίος πιθανότατα θα εξελιχθεί και σε νέο αίσθημα αν κρίνουμε από το “είχα κι εγώ μια διπολική γκόμενα παλιά”. Και κρατάμε και το ωραίο στιγμιότυπο στο τέλος στο ατμοσφαιρικό τοπίο με την Carrie να εξομολογείται το πρόβλημά της και κάποιον να έχει ξεχάσει ανοιχτά τα φώτα ενός ολόκληρου γηπέδου.

Πότε θα βάλεις μυαλό βρε Saul;

 

Ο πολυαγαπημένος μας Saul σε νέες περιπέτειες, καταφθάνει στους χιλμπίλις να διαπραγματευτεί με τον Brett την υπό όρους παράδοσή τους στις Αρχές. Με το FBI να του έχει στήσει πολιορκητικό κλοιό και τους περισσότερους πράκτορες να είναι έτοιμοι να τον λιντσάρουν, ο αντάρτης μοιάζει να μην έχει πολλές επιλογές.

Στο δεκάλεπτο διάλογο που καταδέχεται να έχει με τον Saul ακούμε αρκετές αοριστίες από τη μία και την άλλη πλευρά σαν να παρακολουθούμε debate πολιτικών. Τα θέματα που θίγουν είναι ακριβώς αυτά που απασχολούν την Αμερική των ημερών μας και εδώ η σειρά έχει μια τεράστια ευκαιρία να δώσει το δικό της στίγμα. Αλλά παραδοσιακά, οι δημιουργοί του Homeland ακολουθούν χωρίς να προτείνουν λύσεις, χωρίς να δείχνουν τη διέξοδο.

Κι ενώ όλα θα μπορούσα να έχουν τελειώσει εκεί, οι ελεύθεροι πολιορκημένοι φωνάζουν και τα ξαδέρφια τους από τη διπλανή κωμόπολη οι οποίοι καταφθάνουν αρματωμένοι να υπερασπιστούν την ελεύθερη φωνή της Αμερικής. Ότι έχει φτιάξει δηλαδή περίμετρο το FBI, για τον νούμερο ένα στόχο της Προέδρου και αποφασίζουν χωρίς να φοβηθούν μερικά τζιπ γεμάτα άνδρες με όπλα να πάνε να στηθούν κι εκείνα στον αγώνα. Δεν μοιάζει σε κανέναν λίγο τραβηγμένο όλο αυτό;

Ευτυχώς για τους δημιουργούς που δεν πήραν όμηρο τον Saul γιατί τότε θα μιλούσαμε για πραγματική κωμωδία. Μοναδική φωτεινή ηλιαχτίδα η αντίδραση του ίδιου του Ο’Keefe, ο οποίος μοιάζει λίγο ανήσυχος για την έξτρα βοήθεια που κατέφθασε και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Το μοναδικό συγχωροχάρτι που υπήρχε στο τραπέζι μόλις το έφαγε η μαρμάγκα.

Ο χαλίφης που το παίζει Πρόεδρος

 

Οι ιδέες του Wellington για να ξεφύγουν από την κρίση είναι καλές. Πρώτα προτείνει στην Keane να αφήσει τον Brett να φύγει. Κάτι που θα λειτουργούσε σίγουρα υπέρ της στην κοινή γνώμη αλλά από την άλλη θα άφηνε κι έναν τρελό ελεύθερο να ρίχνει λάσπη. Απαντά όχι γιατί ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ και γιατί την έχουμε συνηθίσει να δείχνει την πυγμή της. Όταν όμως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα με κάμερες να μαζεύονται γύρω από το σπίτι των χιλμπίλις, ο Wellington της προτείνει να ρίξει έτσι μερικές βομβίτσες σε ένα καραβάνι που πάει από το Ιράν στην Συρία. Κάτι που της έχουν ζητήσει επανειλημμένα οι στρατηγοί κι εκείνη επιμένει να μην το κάνουν.

Κι εδώ έρχεται ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο του επεισοδίου. Ο Wellington αψηφά την οδηγία της και δίνει εντολή να προχωρήσει ο βομβαρδισμός. Όταν μάλιστα ο στρατηγός ζητά να ακολουθήσουν την τυπική διαδικασία, εκείνος επιμένει να προχωρήσουν και τον προειδοποιεί ότι ίσως αλλάξει γνώμη. Δεν ξέρω τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η κίνηση στην σχέση της Προέδρου με τον Wellington. Αν η Keane ξυπνήσει σε μία Αμερική που την αγαπά περισσότερο, ίσως δεν είναι σκληρή μαζί του. Αν όμως τον διώξει, ο Wellington θα είναι πλέον μόνος ενάντια σε εκείνους που το κατηγορούν για όσες βρωμοδουλειές έχει κάνει.

Οι περιπέτειες του MAX S01E03

Ημέρα θλίψης. Ο MAX δεν εμφανίζεται σε καμία σκηνή του επεισοδίου.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλα τα recaps ‘Homeland’