HOMELAND

Homeland S07E06: Η καψούρα που λέγεται Saul

Όσα κατασκοπικά είδαμε στο έκτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν του Homeland με τίτλο “Species Jump”.

Είχαμε καιρό να νιώσουμε αυτό το άγχος για περισσότερα από μερικά λεπτά στο Homeland. Αυτή τη μικρή genuine αγωνία όχι για τη ζωή κάποιου από τους πρωταγωνιστές αλλά για το τι θα συμβεί παρακάτω κι αν θα τα καταφέρουν.

Σε αυτό το επεισόδειο γίνονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην σεζόν. Η Carrie δεν κάνει καμία ηλιθιότητα και δίκαια φτάνει στο τέλος του επεισοδείου με την κατάσταση στα χέρια της. Και ο Saul, αχ ο Saul, πέρα από το να εικάζει πράγματα, μπαίνει επιτέλους στη δράση. Το επεισόδιο αυτό καταφέρνει και κάτι άλλο. Να δέσει την ιστορία στο μυαλό του θεατή, να ξεχωρίσει τους καλούς από τους κακούς και να θέσει τις ισορροπίες για την συνέχεια της σεζόν μέχρι πιθανότατα και το τέλος της.

Πάμε λίγο σαν παιδάκια που χωρίζουν τους GI-JOE σε καλούς και κακούς πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι.

Simone; Κακή. Ξεγέλασε τον Wellington και τώρα θα τον ενοχοποιήσει στο σύμπαν. Δεν ξέρουμε με σιγουριά αν είναι υποκεινούμενη από τους Ρώσους αλλά αυτό είναι το πιθανότερο.

Wellington; Καλός αλλά ψιλοβλαμμένος. Θα φανεί πόσο γρήγορα και αν θα καταφέρει η Carrie να τον ξεμπλέξει.

Ivan; Καλός αλλά στον πάτο της θάλασσας. Παλιάς κοπής κατάσκοπος που σέβεται τους κανόνες της παλιάς σχολής.

Yevgeny; Κακός. Αυτός που έβγαλε τις φωτογραφίες στο νοσοκομείο στο Lucasville και εκείνος πίσω από όλη την συνωμοσία.

Dante; Κακός. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου δηλαδή γιατί ο Saul έβαλε το μικρόβιο στην Carrie. Ίσως δούμε ανατροπή στο συγκεκριμένο.

 

Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πλέον ένα στρωτό σχέδιο από την Carrie για να βρει στοιχεία, έχουμε το χρόνο να πιέζει μιας και η κυβέρνηση θα αρχίσει να έχει ρωγμές με την κατάθεση της Simone κι έχουμε και τον Saul να στήνει τη δική του ομάδα για να ανακαλύψει τη ρωσική πλεκτάνη.

Να πούμε εδώ ότι το “textbook honey trap” που αποδίδει η Sandy στον Saul για την σχέση του με την Alison που τον έκανε ρεζίλι στην CIA, δίδεται ωραιότατα σε εκείνο το διάλογο αλλά περιγράφει τέλεια την παγίδα που έστησε τόσο η Simone στον Wellington όσο και ο Dante στην Carrie.

Πάμε να δούμε ένα – ένα τα σημεία στο χάρτη.

Simone όπως λέμε μαύρο φίδι

Το είχαμε καταλάβει από το προηγούμενο επεισόδιο ότι ο Wellington δεν ήταν μέρος του σχεδίου της Simone αλλά δεν περιμέναμε το σχέδιο να ήταν εξαρχής το να τον διασύρει δημοσίως και να τον ενοχοποιήσει για τη δολοφονία του στρατηγού με αντάλλαγμα την ασυλία. Ο Wellington μοιάζει πλέον στριμωγμένος στον τοίχο και ομολογώ ότι την ώρα που του έλεγε “μην με εκβιάζεις” στο bar ήμουν πάρα πολύ εκνευρισμένος. Τόσο με εκείνη που έστηνε την παγίδα όσο και με εκείνον που δεν καταλάβαινε τι του συμβαίνει.

 

Ο γερουσιαστής Paley θα είναι πιθανότατα ο καταλύτης σε αυτή την υπόθεση μιας και στην κοινή γνώμη αυτός είναι ο μπροστάρης των αποκαλύψεων. Το θέμα είναι πόσο σύντομα θα καταφέρει η Carrie να του παρουσιάσει στοιχεία που να ενοχοποιούν τον Dante και να αθωώνουν τον Wellington. Να πούμε βέβαια ότι ήταν η Carrie που γνώρισε τον Paley με τον Dante και θυμάστε πόσο έξαλλος ήταν ο Dante με το ότι η Carrie τον είχε ξεμπροστιάσει.

Το κορίτσι που χτύπησε κι έτρεξε στον μπαμπά του

 

Μου αρέσει κάθε φορά να βλέπω την Carrie να κάνει βαβά και να τρέχει στον Saul για να της απαλύνει τον πόνο. Εδώ όχι απλά την βοηθάει στο τι να κάνει αλλά της ανοίγει τα μάτια μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Η Carrie βέβαια βοηθά παράλληλα στην επιχείρηση του Saul μιας και ενώνει μερικά κομμάτια στο παζλ και για εκείνον.

Κι εκεί που ο Saul της λέει να κάτσει φρόνιμη για λίγες ημέρες και να μην μπλεχτεί με τη δική του επιχείρηση, τι κάνει η αγαπημένη μας Carrie; Στήνει ξανά την ομάδα, αυτή τη φορά για να παγιδεύσει τον Dante τάχα μου δήθε μου άρρωστη και ερωτευμένη. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει ο Dante όταν ξυπνήσει από το υπνωτικό και ψυλλιαστεί ότι δεν ήταν μόνο η τεκίλα που τον έκανε να κοιμηθεί τόσο γρήγορα.

 

Είναι σημαντικό όμως το ότι βλέπουμε την Carrie να πατά στα πόδια της και να βρίσκει επιτέλους τις σωστές λύσεις. Την έχουμε συνηθίσει άλλωστε να παίρνει ουσιαστικές αποφάσεις μόνο όταν κάποιος κινδυνεύει ή αδικείται. Και τώρα, in a sudden change of events, η Carrie από εχθρός της Keane θα μετατραπεί πολύ γρήγορα στον καλύτερό της φίλο, once again.

Ναι ρε Saul!

 

Περιμέναμε πάαααρα πολύ καιρό να δούμε τον Saul τόσο ενεργό. Να ασχολείται μόνος του να βρει στοιχεία, να στρατολογεί κόσμο, να κάνει μυστικές συναντήσεις. Το ερώτημα είναι, γιατί στη θέση που είναι, δεν λέει απλά σε κάποιον να τον βοηθήσει στις έρευνές του αλλά ο Saul μας έχει συνηθίσει σε αυτά τα μικρά σχήματα, στα παιχνίδια κατασκόπων.

Ο Saul είναι βέβαιος για την εμπλοκή του Yevgeny στην υπόθεση και στήνει την ομάδα. Ο “χάκερ” αποκαλύπτει τον συσχετισμό ανάμεσα στην υπόθεση Lucasville και εκείνη με τον Wellington στο πώς διαμοιράζονται τα fake news. Δίνοντας ένα απλό μάθημα information warfare στους αδαείς θεατές της σειράς στην Αμερική και όλο τον κόσμο.

Το θέμα είναι ότι και ο ίδιος ο Ivan σκαλίζει την υπόθεση από φόβο ότι οι συμπατριώτες του έχουν αρχίσει να τα χάνουν και να δρουν επικίνδυνα επί αμερικανικού εδάφους ρισκάροντας τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Είναι ξεκάθαρη η διάσταση απόψεων Ivan και Yevgeny στο διάλογό τους και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι ο Ivan θα έβγαινε πολύ γρήγορα από τη μέση.

Εκτός κι αν ο Saul προλάβει να τον σώσει και δεν αρκεστεί στο να είναι μάρτυρας στην δολοφονία του. Το μόνο που με χάλασε στην συγκεκριμένη σκηνή είναι το πόσο απλοϊκά ο Yevgeny ξεπαστρεύει τον Ivan στο ίδιο σημείο που τον εντόπισε. Τι; Για ψάρεμα είχε πάει ο Ivan μόνος του; Δεν θα συναντούσε κάποιον; Αυτόν τον κάποιον δεν μπορούσε να τον περιμένει ο Yevgeny; Τις πινέζες που φύτευε στο ξύλο δεν τις είχε δει;

Δεν νομίζω ότι θα πάρουμε απαντήσεις σε αυτά. Μιας και γενικά επικρατεί το “οι παλιοί τα έκαναν καλύτερα και κρατούσαν τον κόσμο ασφαλή”. Το σημαντικό είναι να δούμε αν θα επιβιώσει ο συμπαθέστατος Ivan.

Οι περιπέτειες του MAX S01E06

Αν δεν επέμενε ο MAX να μην αποκαλύψουν στον Dante το μυστικό για τις κάμερες, τώρα δεν θα είχαμε καν υπόθεση, Το βλέμμα του MAX στο bar αλλά και στο σπίτι στο τέλος του επεισοδίου, τα λέει όλα για την σχέση του με την Carrie. Μπορεί οι άλλοι να τον κοροϊδεύουν, μπορεί να είναι ατζαμής αλλά είναι ο μόνος που την προσέχει πραγματικά.

Ραντεβού τη Δευτέρα το βράδυ με το Homeland, αποκλειστικά στο FOX.