ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Q&A: Ο Gabriel Garcia Bernal κάνει όπερα με τη Monica Bellucci στο ‘Mozart in the Jungle’

Το PopCode εξασφάλισε ένα αποκλειστικό Q&A με τον διάσημο Μεξικάνο ηθοποιό, για τον ρόλο για τον οποίο βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα.

Αν σας λέγαμε ότι υπάρχει μια σειρά πολυβραβευμένη, τρομερά διασκεδαστική, που σε ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου παρέα με κλασικά κομμάτια κλασική μουσικής παιγμένες από σπουδαίες ορχήστρες, με ένα διεθνές καστ χαρακτήρων που μπλέκει σε μουσικά, επαγγελματικά και ερωτικά προβλήματα; Αλλά ότι αυτή τη σειρά με έναν μαγικό τρόπο την ξέρουν πολύ λιότεροι άνθρωποι από όσοι θα έπρεπε; Θα μας πίστευες;

Φυσικά θα μας πίστευες επειδή είμαστε στο 2016 και οι σειρές που παράγονται είναι περισσότερες από τις μέρες του χρόνου (κυριολεκτικά), όμως πίστεψέ μας, το ‘Mozart in the Jungle’ (που προβάλεται στην Ελλάδα στο COSMOTE CINEMA 4HD) είναι μια από αυτές που αξίζουν το χρόνο σου.

Η σειρά παραγωγής amazon κέρδισε πέρσι 2 Χρυσές Σφαίρες, για Καλύτερη Κωμωδία και για Α’ Αντρικό Ρόλο για τον Gale Garcia Bernal, προκαλώντας κύματα αντιδράσεως της λογικής “αυτό μοιάζει πολύ fun! γιατί δεν το ξέραμε;”. Ευκαιρία να το μάθεις, πάνω στην ώρα για την επιστροφή του.

Ο Gael Garcia Bernal παίζει τον εκκεντρικό μαέστρο Rodrigo, το νέο αίμα της κλασικής μουσικής, ο οποίος αναλαμβάνει την ορχήστρα της Νέας Υόρκης, όμως η σειρά δεν μοιάζει ποτέ κολλημένη σε ένα μέρος. Στη 2η σεζόν η ορχήστρα ταξιδεύει στο Μεξικό και το ρίχνει στην απεργία. Και στην επερχόμενη 3η σεζόν η δράση μεταφέρεται στη Βενετία και εστιάζει στην όπερα- και στον χαρακτήρα της Monica Bellucci που εισάγεται φέτος.

Όλα αυτά γίνονται με πολύ γούστο και πολύ μεράκι. Ο Bernal, έτσι κι αλλιώς διάσημος Μεξικάνος ηθοποιός, εδώ παίζει έναν ρόλο καριέρας. Ο μαέστρος Rodrigo είναι ο κλασικός χαρακτήρας που ‘δεν παίζει σύμφωνα με τους κανόνες’, όμως δεν γίνεται ποτέ ενοχλητικός ή επικίνδυνος. Σου αρέσει να περνάς χρόνο μαζί του, μοιάζει διαρκώς σα να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής. Ανάμεσα στις μουσικές και τις ερωτικές του περιπέτειες, για να μην πούμε καν τα ταξίδια του ανά την υφήλιο, μας ταξιδέυει μαζί με τις φανταστικές μουσικές που συνοδεύουν τη σειρά.

Το PopCode εξασφάλισε ένα αποκλειστικό Q&A με τον Gael Garcia Bernal ενόψει της επιστροφής της σειράς για τον 3ο κύκλο στο COSMOTE CINEMA 4HD (κάθε Σάββατο στις 22.00), στο οποίο μιλά για τη Monica Bellucci, για την κλασική μουσική και για τη στιγμή από τα γυρίσματα της σειράς που θα διηγείται και στα εγγόνια του.

***

Πες μας γιατί είναι στη Βενετία ο Rodrigo στην 3η σεζόν.

Είναι μια νέα περιπέτεια για αυτόν. Είχε ένα νομικό πρόβλημα και έπρεπε να υπογράψει μια συμφωνία που σημαίνει πως δε μπορούσε να διευθύνει τώρα άλλη ορχήστρα. Οπότε πήγε στη Βενετία για να δουλέψει με μια όπερα. Δεν έχει πρόβλημα με αυτό. Για τον Rodrigo, η όπερα είναι κάτι πολύ γοητευτικό επειδή είναι κάτι πολύ χαλαρό. Είναι για αυτόν μια απομάκρυνση από τις επισημότητες, που του δημιουργούσαν προβλήματα. Θέλει να αφιερώσει τον εαυτό του στη μουσική και αυτό μπορεί να το κάνει με την όπερα. Έρχεται για να σώσει την τραγουδίστρια Alessandra [σσ. το χαρακτήρα της Monica Bellucci] και κάνει μαζί της μια όπερα. Μέσα από όλο αυτό, αποκομίζει μια τρομερή εμπειρία ζωής.

Ο Rodrigo κάνει ακόμα το ποδήλατό του στη Βενετία;

Ναι, όλη την ώρα. Αλλά δυσκολεύεται. Δεν είναι πολύ πρακτικό να κάνεις ποδήλατο εκειπέρα. Αν πάρεις καμιά απότομη στροφή θα πέσεις σε κάποιο κανάλι. Καλύτερα να παραμείνεις με τις γόνδολες!

Εσύ τι πιστεύεις γενικά για τον Rodrigo;

Μου αρέσει πολύ. Θα ήθελα να είμαι φίλος του. Ξέρω πως θα είναι ΟΚ στο τέλος, αλλά πρέπει να φτιάξει μερικά πράγματα πρώτα. Μου έχει δώσει ήδη πολλά. Μου αρέσει το γεγονός πως έχει ένα τρόπο να τα κάνει όλα διασκεδαστικά. Και μου αρέσει το γεγονός πως τη γλιτώνει πολλές φορές. Είναι ένας καταπληκτικός larger-than-life χαρακτήρας. Ενδεχομένως να μου επιτρέπει να βγάζω έξω το πιο εγωιστικό κομμάτι του εαυτού μου! Διασκεδάζω παίζοντάς τον με αληθινό πάθος. Είναι σαν το γλυκό μου κάθε χρόνο!

Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε σένα και τον Rodrigo;

Οπωσδήποτε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μοιραζόμαστε. Ο Rodrigo έχει ζήσει με κάποια από τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει κι εμένα. Έχει βιώσει τα ίδια όνειρα και τους ίδιους εφιάλτες. Αλλά υπάρχουν επίσης και πολύ θετικά στοιχεία στον Rodrigo. Έχει μια αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων. Πάντα βλέπει το καλό στους ανθρώπους, κάτι που νομίζω πως έχουμε κοινό.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές σας;

Ως Rodrigo, μπορώ να κάνω οτιδήποτε και να τη γλιτώσω! Κάνει πράγματα που εγώ θα σκεφτόμουν αλλά δε θα έκανα ποτέ επειδή έχω φίλτρο. Ως Rodrigo, φεύγει αυτό το φίλτρο. Είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζεις έναν χαρακτήρα που σου επιτρέπει να το κάνεις αυτό.

“Η Monica Bellucci είναι μια μυθολογική φιγούρα. Ποιος δε θα ήθελε να δουλέψει μαζί της;”

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στο να δουλεύεις σε μια σειρά αντί σε μια ταινία;

Σε μια σειρά έχεις μια πραγματική ευκαιρία να κατανοήσεις τον χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας αποκτά μια δική του ζωή. Είσαι σαν τον μεγαλύτερο αδερφό του. Τον καταλαβαίνεις, τον νιώθεις.

Είναι ο Rodrigo εμπνευσμένος από τον αληθινό μαέστρο Gustavo Dudamel που εμφανίστηκε στην περσινή σεζόν ως ο εαυτός του;

Όχι μόνο από αυτόν. Ο Rodrigo είναι ένας χαρακτήρας από μόνος του. Αλλά το γεγονός πως αυτό το πρόσωπο είναι κάποιος από τη Λατινική Αμερική και δουλεύει στις ΗΠΑ μας οδηγεί απευθείας στον Dudamel.

Έχεις μάθει πολλά μιλώντας με αληθινούς μαέστρους;

Ναι. Έχω μιλήσει με πολλούς. Πρέπει να τους ρωτάω πράγματα επειδή κανείς άλλος δεν ξέρει στα αλήθεια πώς είναι. Τους ρωτάω, “πώς είναι αυτό;”. Όλοι έχουν διαφορετική οπτική, δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος διεύθυνσης ορχήστρας. Έχεις τον Strauss να διευθύνει αργά, έχεις τον Von Karajan που δεν κάνει οπτική επαφή με την ορχήστρα.

Έχεις κάποιο μουσικό κομμάτι από τη σειρά που αγαπάς περισσότερο;

Δε μπορώ να τα βάλω σε σειρά. Υπάρχουν πολλά κομμάτια που τα νιώθω κοντά μου. Όλα έχουν κάτι φανταστικό. Κάναμε πρόσφατα το Tchaikovsky’s 1812 Overture. To ξεκίνημα αυτού του κομματιού είναι από τα πιο εκπληκτικά ξεκινήματα στην κλασική μουσική. Είναι σαν τον ήχο πριν ξεκινήσει μια μάχη. Είναι σαν κάτι ζωντανό που αναπνέει. Είναι εκπληκτικό και δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ ξανά. Κάνουμε την Πέμπτη του Sibelius επίσης. Για όποιον θέλει να βουτήξει στα βαθιά της κλασικής μουσικής, αυτό είναι ένα εκπληκτικό κομμάτι. Ακούς πολλά επίπεδα. Βλέπεις τον ηλεκτρισμό.

Πώς ήταν να δουλεύεις με τη Monica Bellucci;

Θεέ μου, είναι εκπληκτική. Παίζει έναν από αυτούς τους larger than life χαρακτήρες. Η αίσθηση του χιούμορ της είναι εκπληκτική, και είναι έτοιμη για ρίσκα. Θα ταξιδέψει μαζί σου και στην κόλαση! Είναι φανταστική σύντροφος. Η Monica είναι μια μυθολογική φιγούρα. Ποιος δε θα ήθελε να δουλέψει μαζί της;

Πώς νιώθεις που θα εμφανιστεί στη σειρά ο Placido Domingo;

Είμαι ενθουσιασμένος. Είπα κάποτε πως ο Placido Domingo θα ήταν ο ιδανικός μου guest και τώρα τον έχουμε στη σειρά. Είναι τρελό! Πρόσεχε τι εύχεσαι! Ο Placido είναι τρομερός.

Έχει και δεσμούς με τη χώρα προέλευσής σου, το Μεξικό;

Ναι. Ήταν πάντα πολύ παρών στις ζωές μας στο Μεξικό εδώ και πολύ καιρό. Μετά το σεισμό στο Μεξικό το 1985, ήρθε και ερμήνευσε για να συγκεντρώσει χρήματα για ανθρώπους που είχαν χάσει το σπίτι τους. Πριν τις ημέρες των multimedia events, οργάνωσε δουλειές για να βοηθήσει ανθρώπους. Επίσης διοργανώνει ένα μουσικό διαγωνισμό στο Μεξικό. Έχουν βγει άνθρωποι μεγάλου βεληνεκούς από εκεί.

Ποιο είναι το καλό στο να κάνει αυτή τη σειρά το Amazon;

Είναι μεγάλο προνόμιο να έχουμε τη δημιουργική ελευθερία που μας δίνουν. Δε θα είχαμε χτίσει ποτέ αυτούς τους πρωτότυπους χαρακτήρες αν έπρεπε να απαντήσουμε στη φόρμουλα. Ξεκινήσαμε με βασικούς χαρακτήρες και μετά μπορέσαμε να προσθέσουμε τις δικές μας περιπλοκότητες σε αυτούς. Χωρίς αυτή την ελευθερία δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Είναι σπουδαίο να ξέρουμε ότι το ‘Mozart in the Jungle’ ζει στο πνεύμα μιας σειράς που δεν ακολουθεί κάποια φόρμουλα.

Τι επίδραση έχει πιστεύεις η σειρά στους θεατές;

Μια από τις καλύτερες αντιδράσεις που έχω λάβει ήταν από ένα παιδί σε μια ορχήστρα νέων στο Μεξικό. Ένα παιδί 14 χρονών, φανταστικός βιολιστής. Στο τέλος, ήρθε και μου είπε, “μπορώ να σου μιλήσω; Είμαι λίγο ντροπαλός. Όταν είδα την 1η σεζόν του ‘Mozart in the Jungle’ αποφάσισα να αρχίσω να σπουδάζω για να γίνω μαέστρος”. Του λέω, “αλήθεια; Χάρη σε αυτή τη χαριτωμένη σειρά που κάνουμε;”

Είναι υπέροχο αυτό, έτσι δεν είναι;

Ναι. Όλοι έχουμε στιγμές στη ζωή που κάτι φαινομενικά σαχλό μετατρέπεται σε σημείο-σταθμό. Μας επιτρέπει να πούμε, “γιατί όχι;” Αυτό που έβλεπες ως πρόβλημα δεν είναι πια εμπόδιο. Αυτό το παιδί άρχισε να σπουδάζει για να γίνει μαέστρος σαν τον Rodrigo. Χρειαζόταν ένα μικρό πράγμα για να τον εμπνεύσει. Τότε είναι που λειτουργεί η σειρά. Σε κάθε άνθρωπο που αντιδρά στη σειρά, κάτι έχει κλικάρει. Δεν το κάνουμε για αυτούς τους λόγους, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που επιδρά έτσι σε κάποιους ανθρώπους και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί.

Σου μιλάνε συχνά οι φανς της σειράς;

Ναι. Το τρομερό είναι ότι χάρη στη σειρά, μπορείς να πας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και οι άνθρωποι θα σε αναγνωρίσουν. Φανς της μουσική, ή και όχι, μέχρι και αληθινοί μαέστροι, με πλησιάζουν και μου λένε “Hello, maestro”. Αποδέχονται τον Rodrigo ως έναν από  αυτούς.

Πιστεύεις πως το ‘Mozart in the Jungle’ μπορεί να πάει την κλασική μουσική σε ένα μεγαλύτερο κοινό;

Ναι. Μια από τις λειτουργίες της σειράς είναι να συστήσει στον κόσμο την κλασική μουσική, και την κάνει καλά αυτή τη δουλειά. Δεν λέει, “πρέπει να ακούσεις κλασική μουσική”. Αλλά τη φέρνει πιο κοντά στον κόσμο με έναν έμμεσο τρόπο μέσω των χαρακτήρων, και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό.

Πώς είναι να διευθύνεις όντως μια ορχήστρα;

Μέσα στα προνόμια του να κάνεις αυτή τη σειρά είναι το γεγονός πως είμαι στο καλύτερο σημείο για να ακούω τη μουσική. Πάνω στο πόντιουμ είσαι στο ιδανικό σημείο για να ακούς την ορχήστρα. Από εκεί μπορείς πράγματι να νιώσεις τα επίπεδα και την πολυπλοκότητα της κλασικής μουσικής. Είμαι ευγνώμων που αυτή η σειρά μου έχει επιτρέψει να νιώσω αυτό το πράγμα. Είναι μέρος της ζωής μου τώρα. Ακούω μουσική όλη την ώρα. Και βοηθώ τα παιδιά μου να την γνωρίσουν επίσης. Αυτή η σειρά μου έχει δώσει τόσα πολλά.

Έχεις κάποια αγαπημένη ανάμνηση από τα γυρίσματα του ‘Mozart in the Jungle’;

Ήμουν στο πόντιουμ στο Hollywood Bowl με την φιλαρμονική του Λος Άντζελες να τα δίνει όλα – ήταν ένα από τα highlights της ζωής μου. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Θα λέω στα εγγόνια μου για αυτή τη στιγμή, και δε θα με πιστεύουν! Θα πρέπει να τους δείχνω το βίντεο!

*Η 3η σεζόν του ‘Mozart in the Jungle’ κάνει πρεμιέρα στο COSMOTE CINEMA 4HD το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 22.00.