ΛΙΣΤΕΣ

6 ρόλοι του Hugh Laurie που τον κάνουν τον ιδανικό κακό

Ψαχουλεύουμε τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών του 'The Night Manager,' της σειράς της COSMOTE TV που απέσπασε 3 Χρυσές Σφαίρες και 2 Emmy.

“Αυτό είναι το πρόβλημα με τον διάβολο. Παίζει τις πιο ωραίες μελωδίες”. Και γι’ αυτό, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Hugh Laurie, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μη δίσταζε να κάνει παρέα με τον χαρακτήρα που υποδύεται στο ‘Night Manager’, τη σειρά που έφυγε από τα βραβεία Emmy με 2 αγαλματίδια και από τις Χρυσές Σφαίρες με 3, κόβοντας μάλιστα την προβλεπόμενη φόρα του ‘People v. O.J. Simpson’ στη δεύτερη τελετή.

Τώρα όχι μόνο θα μπορείς να δεις κι εσύ προς τι ο τόσος ντόρος αφού η σειρά θα αρχίσει να μεταδίδεται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο SundanceTV της COSMOTE TV, αλλά θα διαπιστώσεις και αυτό που λέμε πολλοί όλον αυτόν τον καιρό για τον Laurie. Ότι ο ρόλος του ιδανικά απόλυτου κακού, απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να του συμβεί.

Στους περισσότερους από μας έγινε γνωστός ως Dr. House, αλλά παρακάτω θα βρεις και άλλους ρόλους που δεν αποδεικνύουν μόνο ότι ο Laurie προετοιμαζόταν “για να γίνει κακός από μικρό παιδί” όπως λέει κι ο ίδιος, αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Ότι μπορεί κάθε φορά να παρουσιάζει διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος σαν να είναι πάντα κάτι ολοκαίνουριο.

RICHARD ROPER – ‘THE NIGHT MANAGER’

Πίσω από το πρόσωπο του φιλάνθρωπου εκατομμυριούχου κρύβεται “ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο”, όπως τον αποκαλούν στο ‘Night Manager’. Το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό του Richard Roper σύμφωνα με τον Laurie – κι εδώ κουνάμε το κεφάλι μας καταφατικά – είναι ότι “δεν είναι ο ίδιος κατεστραμμένος, γι’ αυτό και μπορεί να καταστρέψει”.

Ο Roper είναι πειστικός χωρίς να πείθεται, δεν αντέχει τη βία κατά των ζώων αλλά θα πράξει τα χειρότερα εναντίον εχθρών και δικών του ανθρώπων, και είναι απολαυστικά διασκεδαστικός και γλοιώδης την ίδια στιγμή γιατί οι κανόνες δε σημαίνουν τίποτα γι’ αυτόν. “Είμαι νικητής” ανακοινώνει, και τον πιστεύεις γιατί μπορείς να δεις ξεκάθαρα την επίδρασή του σε όσους τον περιτριγυρίζουν και την συνειδητοποιημένη ηθική απόφαση που έχει πάρει να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων.

Όλα αυτά, μαζί με το προφίλ του στοργικού πατέρα και πιστού συντρόφου, τα ενσαρκώνει με φοβερή μεθοδικότητα και απόλυτο έλεγχο ο Laurie, επιβεβαιώνοντας όλες μας τις υποψίες. Ο ρόλος του κακού ήταν το πεπρωμένο του και ξέραμε ότι αν του δινόταν η ευκαιρία, θα τον έσκιζε. Ραντεβού μαζί του στο SundanceTV της COSMOTE TV για να δεις κι εσύ πόσο δίκαια διεκδίκησε την πρόσφατη Σφαίρα Β΄Ανδρικού του.

ELDON CHANCE – ‘CHANCE’

O Eldon Chance δεν είναι κακός. Δεν είναι ανταγωνιστής. Δεν είναι καν αντι-ήρωας, όχι ακριβώς. “Είναι ένας άνθρωπος που έχει ακόμα ελπίδες και θέλει να κάνει τη διαφορά, αλλά δεν ξέρει τον τρόπο. Αυτό που τροφοδοτεί την κάθοδό του σε επικίνδυνες περιοχές είναι η αίσθηση ότι δεν έχει βοηθήσει κανέναν από τους ασθενείς του και είναι κι αυτός μέρος του προβλήματος”.

Μεγάλο βάρος αυτό για έναν νευροψυχίατρο με χαρακτήρα και άμυνες παντελώς διαφορετικές από του Gregory House, που είχε κάνει την αποστασιοποίηση τέχνη. Στο σύγχρονο, νεο-νουάρ ‘Chance’ του Hulu, ο Laurie μας πήγε βήμα-βήμα στο δράμα της διαταραχών του χαρακτήρα του και τη σχέση που αναπτύσσει με την ασθενή του σε μια προσπάθεια να τη σώσει από τον βίαιο σύζυγό της, αλλά και τον εαυτό της.

Μέχρι το τέλος του 1ου κύκλου ο Chance είναι πια αγνώριστος, και ακόμα κι αν δε γίνεται ποτέ ο κακός όπως έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε, άθελά του μας δημιούργησε την επιθυμία να δούμε τον Laurie ως villain σε ψυχολογικό θρίλερ. Δεχόμαστε προτάσεις παραγωγών, ευχαριστούμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Dr. House επέστρεψε, αυτή τη φορά ως ψυχίατρος

GREGORY HOUSE – ‘HOUSE’

Απόγονος όχι μόνο του Sherlock Holmes που ενέπνευσε τον χαρακτήρα, αλλά και του Tony Soprano που έδωσε νέο κύκλο ζωής στον αντι-ήρωα της τηλεόρασης, ο Gregory House ήταν ψυχρός, ανεπηρέαστος, ωμός, βάναυσος, και γενικώς το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να τύχει στους ασθενείς του αν δεν ήταν ταυτόχρονα και το καλύτερο.

Χωρίς τις ογκολιθικές ικανότητές του και την αίσθηση που πρόδιδαν πολλές φορές τα μάτια του ότι κατά βάθος νοιάζεται , δε θα ένιωθε κανείς την υποχρέωση να τον ανέχεται. Άλλωστε το έλεγε και μόνος του. “Δεν είναι προσωπικό το θέμα, απλά δε συμπαθώ κανέναν”.

Ο House αναζωογόνησε, μεταμόρφωσε και απογείωσε την καριέρα του Laurie σε μια ηλικία που τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν για τους ηθοποιούς, και σε μια σειρά που τον εμπόδιζε μέχρι τελευταία στιγμή από το να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, ενώ τον είχε μόνιμως να ψάχνει την ισορροπία ανάμεσα σε αυτόν που σου προκαλεί σεβασμό και αυτόν που μπορεί να σε οδηγήσει στην παράνοια. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ να χάνει τη γοητεία του.

Δε διέκρινες ποτέ έναν ό,τι πρέπει villain μέσα στον Dr. House;

GOVERNOR NIX – ‘TOMORROWLAND’

Παρά την πρωτότυπη υπόθεση, τις θεματικές και τα visuals του, το ‘Tomorrowland’ αποδείχτηκε λίγο για το ταλέντο και του Hugh Laurie, αλλά και του υπόλοιπου καστ του. Ως απογοητευμένος κυβερνήτης ενός σύμπαντος που σκοπεύει να αφήσει την Αποκάλυψη να καταστρέψει τη Γη όμως, στηρίζει την απόφασή του σε λογικά επιχειρήματα ενός μονόλογου εναντίον της ανθρωπότητας και της αδυναμίας της να δει το δάσος και όχι το δέντρο. Ο μονόλογος αυτός, παρά τη γενικότερη χλιαρή υποδοχή της ταινίας, έγινε δημοφιλής. Όταν τον δεις, θα καταλάβεις γιατί.

TOM JAMES – ‘VEEP’

Ανταγωνιστικός χαρακτήρας που έκανε τη ζωή της αγαπημένης μας Selina Meyer δύσκολη με τις πισώπλατες μηχανορραφίες και την επιθυμία του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ο Tom James ήταν πολύ μακριά από τον παραδοσιακό κακό της υπόθεσης, αλλά πολύ κοντά στο προφίλ του πολιτικού που όλοι στοιχηματίζουμε ότι υπάρχει και στην πραγματικότητα και μάλιστα σε τρομακτικούς αριθμούς.

Δημοφιλής και στους συνεργάτες και τους ψηφοφόρους γιατί η διάθεσή του να υπηρετήσει το κοινό καλό είναι υποτίθεται πάνω απ’ όλα, ο James πρώτα και πάντα υπηρετεί τον εαυτό του. Σύμφωνα με τον showrunner του ‘Veep’, David Mandel, “αν κάποιος γίνει πολυεκατομμυριούχος, θα είναι αυτός” και μάλλον αυτή τη στιγμή που μιλάμε κανονίζει τα μέσα και τα έξω με κάποιο hedge fund.

Δεν του φαίνεται, αλλά ίσως είναι πιο επικίνδυνος και από τον Richard Roper.

JOOLS SIVITER – ‘SPOOKS’

Μπορεί να αποχώρησε από τη σειρά για να παίξει τον House, αλλά ο Jools Siviter ήταν ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της 1ης σεζόν του ‘Spooks’ παρά τις πολύ λίγες εμφανίσεις του. Παρότι επικεφαλής του MI6 και στενός συνεργάτης του MI5, ο Siviter κρατά σταθερά ανταγωνιστική στάση, κυνηγώντας πόρους και δόξα συχνά με αθέμιτα μέσα και υποτιμώντας οποιονδήποτε θεωρεί κατώτερο της τάξης και του μυαλού του.

Συχνά σπάει τους κανόνες που περιμένει τους άλλους να ακολουθήσουν κατά γράμμα και μάλιστα δε φαίνεται να έχει κανέναν ενδοιασμό ή δεύτερες σκέψεις, ακόμα κι όταν ενοχοποιεί παράνομα έναν Υπουργό. Α, και βρήκε τον κατάλληλο τρόπο να το βουλώσει σε μια τύπισσα που του ζήτησε να σταματήσει να στέλνει μηνύματα όσο βλέπουν όπερα. “I myself bugger skinheads”. Άσε, μην τα ρωτάς, απλά δες το κλιπ.

To The Night Manager προβάλλεται από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 22.00 στο SundanceTV που εξασφάλισε τη σειρά αποκλειστικά για την Ελλάδα και τους συνδρομητές της COSMOTE TV. Το SundanceTV μεταδίδεται σε HD μόνο στην COSMOTE TV. Το κανάλι είναι διαθέσιμο και στο COSMOTE TV GO και το COSMOTE REPLAY TV μέσω της hybrid υπηρεσίας.