ΛΙΣΤΕΣ

Αυτοί είναι οι 9 πρώτοι νικητές της νέας τηλεοπτικής σεζόν

Μίλησαν τα νούμερα, οι κριτικοί, το buzz και η καρδιά μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις μίλησαν εξαρχής τα νούμερα, σε κάποιες οι κριτικές, σε κάποιες το κοινό. Στις πιο τυχερές όλα αυτά μαζί.

Σε όλες όμως θα βρεις μια πρόταση για τον φετινό χειμώνα, με την υπογραφή του PopCode:

Counterpart

Ο J.K. Simmons πηγαίνει στην τηλεόραση και συναντά και τον Harry Lloyd που πολύ μας είχε λείψει σε κάτι πιο high-profile μετά το ‘Game of Thrones’. Ένας υπάλληλος σε κατασκοπικό branch των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο ανακαλύπτει τη συγκάλυψη μιας παράλληλης διάστασης (και του παράλληλου εαυτού του) που προκλήθηκε από ένα πείραμα του Ψυχρού Πολέμου. Ο Simmons δεν έχει έναν αλλά δύο ρόλους που του αξίζουν, τα παράλληλα σύμπαντα βρίσκονται στον πόλεμο που δεν μας έδωσε ποτέ όπως θέλαμε το ‘Fringe’ και η σειρά έχει υπαρξιακές προεκτάσεις που δεν εκτυλίσσονται με τον αναμενόμενο απαραίτητα τρόπο. Η καλύτερη νέα σειρά της χρονιάς μέχρι στιγμής.

Η σειρά προβάλλεται από το Starz.

Black Lightning

Μετά τη θητεία του στα ‘The Game’ και ‘Being Mary Jane’ του BET και του μακρόβιου ‘Girlfriends’, όλες πολύ δημοφιλείς σειρές στο αφροαμερικανικό κοινό, ο Salim Akil δανείζει τη ματιά του στο ώριμο ‘Black Lightning’ και σκοράρει με την πρώτη. Το ενήλικο υπερηρωικό σόου του CW, όπως αυτοπροσδιορίστηκε, ήταν εξαρχής διαφορετικό απ’ αυτό που μάλλον περίμενε κανείς. Ο πρώτος μαύρος υπερήρωας που απέκτησε δικό του κόμικ ήρθε στη μικρή οθόνη, και σε αντίθεση με τους συνοδοιπόρους του στο Arrowverse, είναι 40άρης, με οικογένεια που θα παίξει τον δικό της ρόλο στην προστασία της πόλης, και βρίσκεται στα μισά της ιστορίας του. Η μεγαλύτερη νίκη της σειράς μέχρι στιγμής είναι η συμμετοχή της στη συζήτηση που εκτυλίσσεται έντονα εδώ και κάποια χρόνια σχετικά με τις διαφυλετικές διαφορές στην Αμερική, στα χέρια όμως ενός ανθρώπου που φαίνεται μέσα από τις διαφορετικές οπτικές των χαρακτήρων ότι ξέρει τι κάνει.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

Derry Girls

Η πιο πετυχημένη σε νούμερα κωμωδία που έχει βγάλει το βρετανικό Channel 4 εδώ και χρόνια. Ανανεώθηκε για 2η σεζόν μετά από μόλις 1 επεισόδιο, αλλά θέλουμε να ανανεωθεί για άλλες τόσες τουλάχιστον. Αν το ‘Counterpart’ είναι η καλύτερη σειρά της σεζόν μέχρι στιγμής, το ‘Derry Girls’ είναι η καλύτερη teen κωμωδία που έχουμε δει από το ‘Inbetweeners’ (με τα φόντα να γίνει καλύτερο ακόμα κι απ’ το τελευταίο).

Coming of age στη Βόρεια Ιρλανδία της περιόδου των Ταραχών (αυτό μεταφράζεται σε ξεκαρδιστικό σχολιασμό Προτεσταντών vs. Καθολικών, κράξιμο στους Άγγλους και τανκς στον δρόμο), σχολείο με καλόγριες, πρωταγωνίστρια με μούρη από λάστιχο και playlist που θα σε πάει πίσω. Η δημιουργός του, Lisa McGee, ήθελε να απεικονίσει σωστά την εμπειρία των κατοίκων του Derry στη διάρκεια της ταραγμένης εκείνης περιόδου, και χρησιμοποίησε τις δικές της αναμνήσεις για να τη φτιάξει όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Οι ποδιές και τα χρόνια αλλάζουν, οι μαθητές όχι και τόσο.

Η σειρά προβάλλεται στο Channel 4.

The End of the F**king World

Ψυχοπαθής νέος κάνει σχέση με κοπέλα που θέλει να σκοτώσει. Κοπέλα με προβλήματα διαχείρισης θυμού καλεί σε roadtrip τον ψυχοπαθή νέο που θέλει να τη σκοτώσει. Το ‘End of the F**king World’ δεν είναι το κλασικό αγόρι-γνωρίζει-κορίτσι παραμυθάκι. Θα περάσεις φανταστικά με τη σειρά, μέχρι το φινάλε που θα σου ξεριζώσει την καρδιά. (Θα σ’ αρέσει κι αυτό).

Λίγο μετά την πρεμιέρα του στο Netflix, αναδείχθηκε ως το πιο binge-worthy σόου του Γενάρη.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

Grace and Frankie: Season 4

Το ‘Grace and Frankie’ δεν τους είχε πείσει όλους με το ξεκίνημά του, αλλά εμείς ξέραμε ότι το είχε μέσα του. Οι κριτικές γίνονται καλύτερες με κάθε νέα σεζόν, πολύ δίκαια, πολύ εγκάρδια, πολύ συγκινητικά. Η Fonda και η Tomlin είναι πάντα μες στο κέφι, οπότε αυτό δεν θα σου κάνει εντύπωση. Το ίδιο ισχύει και για τον Sam Waterston και τον Martin Sheen. Απλά μέσα στο κέφι, όπως πέρσι βρέθηκε χώρος μέσα στο χιούμορ για να στηθεί μια γιορτή για τη ζωή κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την ευθανασία, φέτος η σειρά έβαλε πρωταγωνιστές και θεατές στην άβολη θέση των αποφάσεων που πολλές φορές πρέπει να πάρουμε για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Τα παιδιά των ηλικιωμένων ειδικά, ξέρουν πολύ καλά τη συγκεκριμένη ανάγκη.

Η συνέχεια είναι δεδομένη. Ευτυχώς.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

Lena Waithe, The Chi

Μετά από ένα Emmy Σεναρίου για το επεισόδιο που έγραψε στο ‘Master of None’, η Lena Waithe γράψει για ένα «πολύ μαύρο, πολύ ανθρώπινο, πολύ αυθεντικό Σικάγο» στο ‘The Chi’ και καθιερώνεται σιγά-σιγά ανάμεσα στις πιο φωνές του Χόλιγουντ που θα ακούς συχνά τα επόμενα χρόνια. Τον πιλότο του ‘Chi’ τον σκηνοθέτησε ο Rick Famuyiwa του φρέσκου ‘Dope’, ενώ βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Jason Mitchell των ‘Straight Outta Compton’ και ‘Mudbound’ που μόλις την προπερασμένη εβδομάδα μάζεψε κι άλλες φανταστικές στο Φεστιβάλ Sundance για τη δουλειά του στο επερχόμενο ‘Tyrel’. Η σειρά ανανεώθηκε για 2η σεζόν μετά την προβολή του 4ου επεισοδίου της.

Η σειρά προβάλλεται στο Showtime.

Darin Morgan, The X-Files

Ο Darin Morgan έχει γράψει μερικά από τα αγαπημένα σου επεισόδια των ‘X-Files’. Μην ψάχνεσαι, μόνο 7 είναι όλα κι όλα, τα πιο κωμικά που θυμάσαι. Απλά ο άνθρωπος έχει καταφέρει να φτιάξει ένα δικό του σύμπαν μέσα στο σύμπαν των ‘X-Files’, σχολιάζοντας με έναν σχεδόν πάντα πανέξυπνο τρόπο τον τρόπο που δομείται η ίδια η σειρά και οι χαρακτήρες της. Ταράζει τον οικείο ρυθμό και φτιάχνει ένα παράλληλο σόου με αυτοαναφορές στην θέση των ‘X-Files’ στην ποπ κουλτούρα, με μια αλήθεια που βρίσκεται μεν εκεί έξω αλλά συνήθως απογοητεύει, με τον έλεγχο της αφήγησης να φεύγει από τα χέρια του Mulder και της Scully για να περάσει σε νέους χαρακτήρες. Στο πολύ πετυχημένο του, φετινό ‘The Lost Art of Forehead Sweat’ επέστρεψε γιατί είχε τελικά κάτι να πει για την παρούσα φάση της δημιουργίας, για την αγενέστατη αφύπνιση που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, για τη νοσταλγία μας που ανασταίνει ακόμα τα ‘X-Files’ και άλλα τόσα σαν κι αυτό. Όλα με τον πιο χαζοχαρούμενο, σουρεαλιστικό τρόπο που μπορούσαμε να φανταστούμε. Αν το επεισόδιο ήταν το φινάλε της σειράς, θα ήμουν πολύ ok μ’ αυτό.

Η σειρά προβάλλεται από το FOX.

Sharon Stone, Mosaic

Το ‘Mosaic’ θέλησε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση. Το μυστικό πρότζεκτ του Steven Soderbergh παρουσιάστηκε αρχικά ως app. Μια σειρά μυστηρίου με τη Sharon Stone και τον Garrett Hedlund, όπου μπορούσες να διαλέξεις τον χαρακτήρα που θα ακολουθούσες ως κεντρικό, να ανακαλύψεις στοιχεία όπως μηνύματα στον τηλεφωνητή, αναφορές της αστυνομίας και νέα από εφημερίδες, και να επιλέξεις την οπτική μέσα από την οποία θα δεις συγκεκριμένες σκηνές. Την επίδρασή του θα τη δείξει ο χρόνος, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η Stone συγκεκριμένα κέρδισε buzz που είχε χρόνια να δει. Πολλοί το ονομάζουν ως comeback. Εμείς να προτείνουμε στον Ryan Murphy να τη συμπεριλάβει σε μια από τις παραγωγές του για να γίνει εδώ μέσα της Jessica Lange;

Η σειρά προβάλλεται από τη Nova.

Το καστ του ‘The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story’

Το ‘Assassination of Gianni Versace: American Crime Story’ έχει πολύ μεγάλα παπούτσια να γεμίσει μετά την καθολική επιτυχία του ‘The People v. O.J. Simpson’ σε κοινό, κριτικούς και βραβεία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αγχώνει. Μην ξεγελαστείς από τη δραματική μελωδία του ‘Adagio in G Minor’ που ντύνει την πρεμιέρα, ούτε από τη σκανδάλη που τραβά ο δολοφόνος στα πρώτα της λεπτά. Η νέα σεζόν της ανθολογικής σειράς, παρά την αφορμή που της δίνει ο κόσμος της μόδας, είναι λιγότερο πομπώδης στα οπερατικά beats της από την προηγούμενη. Ξετυλίγει το μυστήριο γύρω από τον θάνατο και τον δολοφόνο του διάσημου σχεδιαστή αργά (συχνά και πιο περίπλοκα απ’ όσο αντέχει η υπομονή του σημερινού βομβαρδισμένου τηλεθεατή) και κατά τόπους γίνεται τόσο σκληρό που θα πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.

Ακόμα κι αν δεν φτάσει στα ύψη του ‘O.J.’ πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βγει κερδισμένο με κάποιον τρόπο το έξοχο καστ του (όχι πάντως με ρούχα Versace για το κόκκινο χαλί, η οικογένεια του σχεδιαστή είναι έξαλλοι με τη σειρά). Για τη φοβερή περίπτωση του Edgar Ramirez έχουμε μιλήσει ξανά. Για τα ύψη του creep factor που έχει φτάσει ο Darren Criss στον ρόλο του κατά συρροήν δολοφόνου, Andrew Cunanan, όχι. Ούτε για τη λεπτή δουλειά της Penélope Cruz σε έναν ρόλο που προσφέρεται για καρικατούρα. Ή για την αναπάντεχη, ευαίσθητη ερμηνεία του Ricky Martin ως σύντροφος του σχεδιαστή. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα προς το παρόν ωστόσο, ας πάει στην Judith Light. Ως Marilyn Miglin, την πετυχημένη επιχειρηματία και χήρα ενός εκ των θυμάτων του Cunanan, παίρνει το πρώτο επεισόδιο της σειράς χωρίς το κύριο καστ (εξαιρείται ο Criss) στους ώμους της και βήμα-βήμα μας πηγαίνει από το πρακτικό PR mode που μπαίνει ο χαρακτήρας της μετά τα μαντάτα, σε έναν μονόλογο που φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Η σειρά προβάλλεται από το FOX.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Μεσαιωνικά ζόμπι και Mayans MC: 24 νέες σειρές για να λιώσεις φέτος