ΛΙΣΤΕΣ

Οι 15 ερωτήσεις που έχουμε μετά την πρεμιέρα του ‘Westworld’

Η μεγάλη πρεμιέρα του HBO ήλθε, απήλθε και μας άφησε με πολλές απορίες.

Μόλις πριν λίγους μήνες το βάζαμε ανάμεσα στις μεγάλες προσμονές μας που μας είχαν μείνει για το ‘16. Τώρα έχει φτάσει και μπορούμε επιτέλους να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Το ‘Westworld’ είναι η σειρά που πρέπει να πάει καλά για το HBO μιας που το ‘Game of Thrones’ τελειώνει και το ‘Vinyl’ απέτυχε. Ευτυχώς φαίνεται να είναι ένα στοίχημα που πέτυχε για το δίκτυο, αφού η σειρά έκανε τα μεγαλύτερα νούμερα που έχει δει για πρεμιέρα νέου σόου από το ‘True Detective’. Λογικό βέβαια.

Ένας ολόκληρος κόσμος που ισορροπεί μεταξύ western και sci-fi, η πανάκριβη παραγωγή, το μεγάλο καστ που ηγείται ο Anthony Hopkins, το πιασάρικο κόνσεπτ που υπόσχεται να φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με τις σκοτεινότερες πτυχές της. Γίνεται να μη συντονιστείς;

Εάν έχεις ήδη δει το πρώτο επεισόδιο (και μόνο τότε – ακολουθούν spoilers), θα έχεις σίγουρα τις ίδιες απορίες με μας.

Πώς λειτουργούν τα ανδροειδή;

Από τη μία τα ανδροειδή είναι πολύ ακριβά και πρέπει να διορθώνονται όταν έχουν προβλήματα, αλλά από την άλλη υπάρχουν πάμπολλα αποθηκευμένα και άχρηστα. Και πόσος χρόνος μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της ζημιάς που μπορεί να τους κάνει ένας επισκέπτης μέχρι να κυκλοφορήσουν ξανά; Στην περίπτωση του ανδροειδούς που υποδύεται ο Marsden, το χρονικό διάστημα φάνηκε να είναι μία μέρα, αλλά αν η ζημιά είναι μεγάλη πρέπει να αλλάζουν κάθε φορά τα στόρι του πάρκου;

Που βρίσκεται το πάρκο του Westworld;

Η περιοχή φαίνεται αχανής και οι επισκέπτες – ή αλλιώς “νεοφερμένοι” όπως τους αποκαλούν ανδροειδή και προσωπικό – φτάνουν με τρένο στο πάρκο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση του πάρκου από τον υπόλοιπο κόσμο ή τελοσπάντων ότι αν πρόκειται να καλύψεις την απόσταση αυτή με τρένο, θα σου πάρει πολλές ώρες.

Επίσης, επιλέγω προς το παρόν να πιστεύω ότι η τεράστια μακέτα που κοιτούσε το προσωπικό στο control room είναι κάτι σαν κέντρο ελέγχου και δε μας δείχνει ότι παρακολουθούμε μινιατούρες. Ε; Ε;

Που βρισκόμαστε χρονολογικά;

Το χρονικό πλαίσιο της σειράς έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι ίσως σε αφήνει να σκεφτείς η πρεμιέρα. Μιλάμε για έναν κόσμο που έχει φτιαχτεί βάσει συνθηκών μιας άλλης εποχής και σύμφωνα με τις συνθήκες αυτές μπορείς να “σκοτώσεις 1-2 Ινδιάνους”, όπως σχολιάζει κι ένας χαρακτήρας. Πού βρίσκονται οι φυλετικές σχέσεις στο μέλλον του Westworld; Οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων και η συζήτηση περί σεξισμού; Πώς αντιμετωπίζεται η πορνεία;

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κάποια στιγμή τι συμβαίνει στο μέλλον που περιγράφει η σειρά εκτός του πάρκου, γιατί τότε είναι που θα μπορέσει να απογειωθεί ένα σόου που θέλει να σχολιάσει την σκοτεινότερη πλευρά του ανθρώπου. Με την αντίθεση του πόσο ενδεχομένως διαφορετικά είναι τα πράγματα έξω από το πάρκο.

Υπάρχουν κανόνες για τους επισκέπτες;

Μας λένε πως όχι, αλλά με αυτήν την λογική θα ήταν πολύ εύκολο να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα στο πάρκο με όλη αυτή την ασυδοσία. Οι επισκέπτες έρχονται ντυμένοι κατάλληλα στο Westworld, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρό έστω στάδιο προετοιμασίας. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε εάν υπάρχουν κάποιες οδηγίες που κι αυτοί πρέπει να ακολουθήσουν.

Τα γεγονότα της ταινίας ισχύουν;

Η ταινία του ‘73 απέχει χρονικά από τα 30 χρόνια που μας είπε ο Dr. Robert Ford ότι στήθηκε το πάρκο, αλλά από την άλλη ανέφερε ότι η φύση των ορίτζιναλ ρομπότ μπορούσε να προδοθεί από μία χειραψία. Τα χέρια των ρομπότ στην ταινία ήταν αλλόκοτα.

Μπορεί να μιλάμε για ένα απλό σχόλιο χωρίς κανέναν άλλον υπαινιγμό, αλλά αν πρέπει να πιάσουμε κάτι στον αέρα απ’ αυτό, τότε αυτόματα πάμε σε μία ακόμα ερώτηση.

Υπάρχουν άλλοι τέτοιοι κόσμοι;

Στην ταινία του Michael Crichton υπήρχαν δύο ακόμα κόσμοι, ένας Ρωμαϊκός και ένας Μεσαιωνικός. Με τα λεφτά που έχει ρίξει το HBO στο western σύμπαν της σειράς αμφιβάλλω αν θα προλάβουμε να δούμε κάτι διαφορετικό φέτος, αλλά ας έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά για αναφορές και ποτέ δεν ξέρεις. Και το ‘Game of Thrones’ άλλωστε, όσο μεγάλωνε, μεγάλωνε το budget του και τα ταξίδια που έκανε σε άλλες περιοχές του Westeros.

Μία μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στα άλλα πάρκα, είναι μία σφαίρα με το όνομα Delos που φάνηκε στο background της σκηνής που ο χαρακτήρας του Luke Hemsworth (να τος και ο 3ος Hemsworth) λαμβάνει “livestock alert” ειδοποίηση. Delos ονομαζόταν στην ταινία η περιοχή που περιελάμβανε και τα τρία πάρκα. Χμ. 

Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της Διοίκησης;

Στο τετ-α-τετ της Theresa Cullen, μιας από τα υψηλόβαθμα στελέχη του πάρκου όπως παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα, με τον Sizemore, τον υπεύθυνο για τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στο Westworld, ειπώθηκε ότι ο δεύτερος δεν είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι το πάρκο “σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για την διοίκηση”. Τι μπορεί να σημαίνει μία τέτοια επιχείρηση πέρα από χρήμα που ρέει;

Τι συνέβη πριν 30 χρόνια;

Έχει να γίνει ζημιά στο σύστημα του Westworld εδώ και 30 χρόνια σύμφωνα με τον χαρακτήρα του Jeffrey Wright, Bernard Lowe. Εκτός από την εύλογη περιέργεια που έχουμε για να μάθουμε τι συνέβη, το περιστατικό πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία για την πλοκή της σειράς αφού γνωρίζουμε ήδη ότι ο Άνθρωπος με τα Μαύρα ξεκίνησε να πηγαίνει στο πάρκο πριν 30 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψιν κι ότι η Dolores ήταν η πρώτη οικοδέσποινα και άρα υπήρχε ήδη, δημιουργείται ένας ιστός που ενώνει τους δυο τους με οτιδήποτε συνέβη τότε.

Ποια είναι η ερώτηση που δεν πρέπει να κάνεις;

Λίγο πριν καταρρεύσει, ο Peter Abernathy – βλέπε πατέρας της Dolores – είπε στην κόρη του ότι έχει αρχίσει να ρωτάει τον εαυτό του “την ερώτηση που δεν πρέπει να ρωτάς”. Θα μπορούσε να είναι η ερώτηση που κάνει ο Lowe στο τεστ της εισαγωγής: “Έχεις ποτέ αμφισβητήσει τη φύση της πραγματικότητάς σου;”. Ή έστω κάτι παρεμφερές. Όποια και να είναι η ερώτηση πάντως, η σημασία της είναι μεγάλη αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάσταση και μάλλον θα αρχίσουν να αναρωτιούνται όλο και περισσότερα ρομπότ.

Δεν ακούσαμε επίσης τί είπε στον Abernathy ο Lowe πριν τοποθετήσει τον εαυτό του ανάμεσα στα υπόλοιπα παροπλισμένα ανδροειδή. Υποθέτω ότι ήταν απλή οδηγία για την τακτοποίησή του, αλλά μήπως όχι;

Εδώ και πόσο καιρό επηρεάζονται τα ανδροειδή από το bug του συστήματος;

Ο μπαμπάς Abernathy αναφέρθηκε μαζί με την Dolores στο παρελθόν του ως σερίφης, ενώ λίγο αργότερα μάθαμε ότι ήταν ένας από τους παλαιότερούς του ρόλους. Θα μπορούσε βέβαια να είναι μέρος της νέας του ταυτότητας, αλλά εάν πρόκειται για παλιές αναμνήσεις από τον μηχανισμό του, τότε αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είχε ανακτήσει κι άλλες σε μεγαλύτερο διάστημα. Ειδικά στην περίπτωση της Dolores που είναι το αρχαιότερο ανδροειδές, οι γνώσεις της θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποβούν και επικίνδυνες για την ύπαρξη του πάρκου.

Ξυπνάει κάποιος επίτηδες τους οικοδεσπότες;

Ο Hopkins στον ρόλο του Dr. Ford κρατάει ένα ιδανικό υπόγεια creepy προφίλ, αλλά δεν παύει η ερμηνεία του να υπονοεί μία εσωτερική σύγκρουση που θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα απ’ όσα φαίνονται με γυμνό μάτι. Ο Lowe είναι ένας ακόμη χαρακτήρας που θα μπορούσε να επεμβαίνει αρκετά εύκολα στο σύστημα. Ίσως ένας από τους δυο τους ή οι δυο τους μαζί ή κάποιος που δε μας πηγαίνει το μυαλό έχει δεύτερες σκέψεις για τον ρόλο του πάρκου και ευθύνεται για την αφύπνιση των ρομπότ.

Ποια είναι η σημασία της φωτογραφίας;

Μία γυναίκα σε μια πόλη. Πώς βρέθηκε η φωτογραφία στo Westworld και γιατί ήταν σε τόσο εμφανές σημείο; Εάν δεν παίζει κάποιο ρόλο γιατί επηρέασε τόσο τον Abernathy;

Υπάρχουν ανδροειδή που κρύβονται ανάμεσα στους ανθρώπους;

Θέλω ένα τεράστιο ΝΑΙ γι’ αυτήν την ερώτηση. Θέλω να ζήσω τη στιγμή που κανείς, ούτε κοινό ούτε χαρακτήρες, δε θα ξέρει ποιος είναι ποιος. Θέλω το χάος.

Αντρα με τα μαύρα, ποια ειναι η φάση σου;

Στην ταινία ήταν κι ο ίδιος οικοδεσπότης, στο ‘Westworld’ είναι άνθρωπος. Ο ίδιος είπε ότι “υπάρχει ένα βαθύτερο επίπεδο στο παιχνίδι” και οι δημιουργοί της σειράς, Jonathan Nolan και Lisa Joy, αναφέρθηκαν σ’ αυτόν ως “expert gamer”. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που τον έχει οδηγήσει στην ακραία συμπεριφορά του πάντως, φαίνεται να είναι προσωπικό. Ίσως μάθουμε σύντομα τι ακριβώς είναι αυτό μιας που φαίνεται να βρήκε κάτι που έψαχνε.

Που οδηγεί ο χάρτης;

Προς το παρόν θα το πούμε χάρτη το εσωτερικό του κρανίου που έκλεψε ο Άντρας με τα Μαύρα. Πού οδηγεί; Είναι κάποια νέα πίστα; Είναι τα κεντρικά του πάρκου; Τι κρύβεται εκεί;

***

Περιμένω σχόλια (και απαντήσεις αν τις έχεις), αλλά ρίξε πρώτα μια ματιά στο τρέιλερ που μας προετοιμάζει για την υπόλοιπη σεζόν