ΛΙΣΤΕΣ

Πώς γιόρταζαν τα Χριστούγεννα οι ελληνικές κωμικές σειρές

Η χρυσή εποχή της τηλεόρασης στην εορταστική της version ή αλλιώς ένας ακόμη λόγος για να ξαναδούμε τις παρέες με τις οποίες (με την ευρύτερη έννοια του όρου) μεγαλώσαμε.

Αν μαζευτούμε σε ένα σπίτι όλοι μαζί, πιάσουμε μία γωνιά κοντά στο τζάκι ή το δέντρο, γεμίσουμε τα ποτήρια με κρασί και πιάσουμε μία συζήτηση για την τηλεόραση και τις αναμνήσεις μας από αυτήν τότε στο μόνο που σίγουρα θα συμφωνήσουμε είναι ότι οι σειρές της και δη οι κωμικές ήταν από τα μεγαλύτερα ατού της. Αν θες, ήταν ο άσσος που κρατούσε στο μανίκι της και πετούσε επιδεικτικά κάθε φορά που της έσουραν τα εξ’αμάξης και μάλλον όχι άδικα.

Τέλος πάντων, με την περίπτωση της 26χρονης πλέον ιδιωτικής τηλεόρασης ασχολήθηκε εκτενέστερα ο Κωνσταντίνος γι αυτό και εγώ θα βάλω μαζί με μία τελεία τα γιορτινά μου και θα επιστρέψω στα ωραία και πλέον διαχρονικά κομμάτια του ‘χαζοκουτιού’ που κάποια Χριστούγεννα μας έκανε να γελάσουμε, να χορέψουμε, να μη νιώθουμε μοναξιά ένα τσικ περισσότερο: Τις ελληνικές κωμικές σειρές.

Ακολουθεί εορταστική διαφήμιση

 

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, σχεδόν όλες οι τηλεοπτικές μας παρέες στόλιζαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο (σπόιλερ για Σωσώ) έφτιαχναν μελομακάρονα, έστρωναν ένα μεγάλο τραπέζι και τραγουδούσαν. Είτε με γκεστ από το ανφάν γκατέ της ελληνικής μουσικής σκηνής είτε μόνοι τους. Εντάξει εδώ που τα λέμε όταν είσαι ο Μπέζος, τι να τον κάνεις το Μακεδόνα.

Και τώρα που ζεσταθήκαμε κάπως, ας ξεκινήσουμε.

Εγκληματικά Χριστούγεννα

Οι γιορτές όπως και να το κάνεις γλυκαίνουν τον άνθρωπο. Του υπενθυμίζουν ότι αγαπάει τον πλησίον του και τον κάνουν να θέλει να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο σύνολο. Μην είμαστε υλιστές. Και ένας απλός κουραμπιές μπορεί να την κάνει την καλή του την πράξη. Ή το κακό του το έγκλημα. Εξαρτάται ποιος θα τον φτιάξει. Ή θα τον ραντίσει.

Εντάξει, η Σωσώ έκανε το ένα στα δύο. Άνοιξε το εύθυμα στολισμένο σπίτι της στη μία ερωμένη του Αλέκου και σκότωσε σε εξίσου γιορτινό κλίμα την άλλη. Δηλαδή εντάξει, μην είμαστε και πλεονέκτες.

Γκαντέμηδες μεν, Χριστουγεννιάτικοι δεν

Αποκλεισμένοι σε μία ταράτσα ντυμένοι στην πένα οι μεν και στην χτένα οι δεν, η μαγική τετράδα ζει μεγάλες στιγμές. και εμείς μαζί τους. Όλα τα λεφτά ο διάλογος με Διονύση Δάγκα να αρνείται να δώσει το σακάκι του.

 

Απαράδεκτα Χριστούγεννα

Η παρέα υποδέχεται τις γιορτές με κάλαντα και χάχανα. Γιάννης, Βλάσης, Δήμητρα και Σπύρος σε μεγάλα κέφια και μεγάλες τσιγκουνιές. Ο ένας πασάρει στον άλλο δώρα από την αχρησιμοποίητη πραμάτεια του με Γιάννη και Σπύρο να πρωτοστατούν υπέρ της οικονομίας. Απαράδεκτο.

 

Τι χριστουγεννιάτικη ψυχή θα παραδώσεις μωρή;

Η σειρά ξεκίνησε με τις καλύτερες των συνθηκών από ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την ευχή της δεξιάς και την κατάρα της αριστεράς. Και τούμπαλιν. Τώρα ποιος από αυτούς δεν έκανε καλό ποδαρικό και το σήριαλ έφτασε με δυσκολία τα επτά επεισόδια, θα σε γελάσω. Μην είναι ο Φώτης;

Των Χριστουγέννων τα παιδιά

Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν (σόρι). Λοιπόν, ο Σμήναγος Κάκκαλος και σύσσωμο το επιτελείο του αναζητούν πρωτοποριακές ιδέες ώστε να εκπλήξουν τον υπουργό. Να τον αφήσουν άναυδο. Και κάπως έτσι, ξεκινάει ο χορός, τα τραγούδια, γενικά όλα γίνονται μία χαρούμενη ατμόσφαιρα.

 

Χριστούγεννα στο Παρά Πέντε

Η αλήθεια είναι ότι για την Ντάλια, οι γιορτές σημαίνουν ταξίδια. Στη Λαπωνία και το χωριό του Άη Βασίλη, τη Ρωσία γιατί η Ζουμπουλία είναι θρήσκα (!) και άλλα σημεία στο χάρτη που βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα και το μπάτζετ των κοινών θνητών όπως είναι ο Σπύρος, η Αγγέλα, ο Φώτης και η Ζουμπουλία. Άντε βέβαια τώρα αυτό, να το εξηγήσεις στην Ντάλια.

Τα Χριστούγεννα επίσης, έχουν και εκείνη την ιστορία με το φιλί και το γκι. Ξέρεις, που δύο ερωτευμένοι φιλιούνται πρώτη φορά κτλ. Αλλά άντε τώρα αυτήν να την εξηγήσεις στον Σπύρο.

 

Ντόλτσε Βίτα και Χριστούγεννα στην τσίτα

Ή μάλλον, στο σκοπό. Ο Αντωνάκης υπηρετεί τη μαμά πατρίδα και η Χριστίνα θέλει οπωσδήποτε να του ευχηθεί. Παίρνει λοιπόν αλά μπρατσέτα τη Σάσα, γνωστή ειδήμων σε εορτασμούς πάσης φύσεως και κάνουν ένα στρατόπεδο ανάστα ο Κύριος. Ανάστα, τρόπος του λέγειν.

fyi: Από τα καλύτερα γκεστ της σειράς ο Παύλος Κοντογιαννίδης.

Κωνσταντίνου και Ελένης πριν το τέλος του κόσμου

Λίγο πριν το μιλένιουμ κάνει ποδαρικό, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη ζουν τις τελευταίες τους στιγμές επί γης, όντας πεπεισμένοι ότι οι προβλέψεις του 2000 θα βγουν αληθινές.

Την ίδια ώρα κάπου στην Αμερική, η Τζένιφερ Λόπεζ υποδεχόταν το νέο αιώνα κάπως πιο θετικά. Τέλος πάντων.

 

Εμείς και Εμείς, Χριστούγεννα στη γειτονιά

Με την καλή και με την κακή έννοια. Η παρέα μεταφέρεται στον κόσμο του Φίνου το γυρνάει στο τραγούδι και το χορό ή το μοιρολόι (εξαρτάται την ταινία) και μας βάζει στο κλίμα όπως ακριβώς επιβάλει η χριστουγεννιάτικη περίσταση. Από τη μελαγχολία στο κέφι.

Αυθαίρετα Χριστούγεννα

Με κάπως τρομακτικούς εορταστικούς τίτλους αρχής, οι Αυθαίρετοι ανταλλάσσουν δώρα Χριστουγέννων, στολίζουν δέντρο, φτιάχνουν μελομακάρονα και απορούν μήπως είναι πολύ ευτυχισμένοι. Συγκίνησις.

Σ’αγαπώ Χριστούγεννα μ’αγαπάς Πρωτοχρονιά

Δήμητρα και Θοδωρής σε μεγάλα κέφια υποδύονται μερικά από τα διασημότερα ζευγάρια της ιστορίας. Από Αδάμ και Εύα μέχρι Γιόκο Όνο και Τζον Λένον. Με φανταστικό σχολιασμό στο Imagine.

Υ.Γ.: Εννοείται περιμένω να συμπληρώσεις με βίντεο και σκηνές. Καλές γιορτές.