ΛΙΣΤΕΣ

Καμία Σοράγια: Οι σταρ τηλενουβέλων με ζωή σαν τηλενουβέλα

Αδιάσειστες αποδείξεις ότι όλα στην τηλεόραση είναι βγαλμένα μέσα απ' τη ζωή.

Ήταν μία γλυκιά εποχή που η ελληνική τηλεόραση ήταν γεμάτη με μεξικάνικες και αργεντίνικες μεταγλωττισμένες τηλενουβέλες (btw τηλενουβέλα, πόσο φοβερή λέξη;).

Μαρία της Γειτονιάς, Μαριμάρ, Εσμεράλντα, Μιλάγκρος η Ατίθαση, Παολίνα,  Πακίτα Γκαλιέγο ήταν μόνο κάποιες από όλες εκείνες τις εκπληκτικές σειρές που μας κρατούσαν συντροφιά τα μεσημέρια με τη γιαγιά μας.

Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με αυτά όπως βλέπετε βγήκαμε μία χαρά, άρα δεν πειράζει που το παιδί σας ακούει τραπ. Για να υπενθυμίσω σε όσους έχουν ξεχάσει το 2000, η κατάσταση εδώ ήταν αυτή.

Μέσα από ατελείωτο λοιπόν browsing στο wikipedia για προσωπική τέρψη, παρατηρήσαμε (δηλαδή εγώ παρατήρησα αλλά το β’ πληθυντικό ακούγεται πάντα καλύτερο) ότι πολλές και πολλοί από τις σταρ τηλενουβέλων είχαν ζωή σαν τηλενουβέλα. Έτσι, τους συγκεντρώσαμε στο παρόν άρθρο.

Δυστυχώς η Πακίτα Γκαλιέγο δεν είχε ζωή σαν τηλενουβέλα και δεν μπορεί να μπει στη λίστα μας, αλλά θα πω κάτι, που καιρό ήθελα να βρω ευκαιρία πω. Η ΠΑΚΙΤΑ ΓΚΑΛΙΕΓΟ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΟ NARCOS.

Συνεχίζουμε.

Laura, αδελφή της καρδιάς μου

Η  κακιά των τηλενουβέλων Laura Zapata -εμείς τη θυμόμαστε κυρίως από το ρόλο της ως Φατίμα, εκείνη που έκανε δύσκολη τη ζωή της Εσμεράλντα- γεννήθηκε το 1956 στο Μεξικό. Μετά από λίγα χρόνια η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε και έκανε τέσσερα ακόμη κορίτσια, το μικρότερο από τα οποία ήταν η γνωστή και αγαπημένη μας Thalia.

Ο πατέρας της Thalia ήταν μέλος της οικογένειας Sodi, μιας από τις γνωστότερες και πιο prestigious οικογένειες του Μεξικό και αυτό το όνομα έμελλε να είναι πέτρα του σκανδάλου για πολλούς καυγάδες μεταξύ των αδελφών.

Τον Σεπτέμβριο του 2002 η Laura Zapata και μία από τις αδερφές της, η Ερνεστίνα, έπεσαν θύματα απαγωγής. Οι απαγωγές για λύτρα στο Μεξικό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και η οικογένεια της Thalia, η οποία είναι παντρεμένη με τον πολυεκατομμυριούχο Tommy Mottola, αποτελούσε όπως σκέφτηκαν πολλοί έναν δελεαστικό στόχο.

Υπήρχαν όμως και φήμες ότι η απαγωγή οργανώθηκε από την ίδια τη Laura Zapata για πάρει πάρει λεφτά από την αδερφή της. Στο βιβλίο που εξέδωσε μετά την απαγωγή η Ερνεστίνα ισχυρίστηκε ότι η Zapata ήξερε τους απαγωγείς. Κανείς από την οικογένεια δεν υπερασπίστηκε τη Zapata και αυτό ήταν η πρώτη μεγάλη ρήξη στη σχέση τους.

Οι σχέσεις των κοριτσιών έχουν περάσει πολλά κύματα κατά καιρούς. Κάποιες φήμες λένε ότι οι αδελφές Sodi πάντα είχαν τη Zapata πιο παραγκωνισμένη, λόγω του επιθέτου τους. Ένα ακόμη μεγάλο θέμα όμως μεταξύ τους ήταν η διαμάχη τους για τα περιουσιακά μετά το θάνατο της μητέρας τους, αλλά και οι ισχυρισμοί της Laura Zapata ότι η Thalia και οι υπόλοιπες αδερφές Sodi έχουν την ηλικιωμένη γιαγιά τους ξεγραμμένη και δεν της δίνουν χρήματα.

Όταν η Thalia πήρε το δικό της αστέρι στη Hollywood Boulevard, η Laura Zapata είπε ότι δεν το αξίζει γιατί το μόνο που έχει κάνει είναι να παίξει σε τρεις σαπουνόπερες και να παραμελεί την ηλικιωμένη γιαγιά τους. Το 2015 οι αδερφές της έκαναν ένα πάρτυ στο οποίο δεν κάλεσαν τη Zapata και εκείνη τουίταρε ότι «χαλάνε τα λεφτά της γιαγιάς για πάρτυ οι υποκρίτριες». Το Twitter εννοείται δεν έχασε ευκαιρία να συμμετέχει και εν τέλει η Zapata είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις αδερφές της και δεν μπορεί να δει καν τα ποστ τους γιατί τις έχει μπλοκάρει.

Σε συνέχεια της κόντρας, όταν η Ερνεστίνα μιλούσε για τις αδερφές της και ρωτήθηκε κάτι για τη Laura Zapata εκείνη απάντησε «μιλάμε για την οικογένεια Sodi τώρα», ενώ η Thalia είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η αδερφή της Laura Zapata έχει καρδιά από πέτρα. Όταν το 2016 δημοσιεύθηκε ένα ομοφοβικό tweet από το λογαριασμό της Zapata, ξέσπασαν αντιδράσεις. Τότε εκείνη ισχυρίστηκε πως δεν το έγραψε ποτέ και ότι ήταν φαν της Thalia που τη χάκαραν και το έκαναν για να την μποϊκοτάρουν. Χμμ.

Πριν λίγο καιρό, η Zapata δήλωσε πως οι δύο τους έχουν κόψει κάθε είδους επαφή και ότι έχει μάλιστα μπλοκάρει την αδερφή της στα social media.

Lety, καλύτερα μην τηλεφωνήσεις στον Juan

H Leticia Calderon, για τους φίλους Lety, γεννήθηκε το 1968, στην Πόλη του Μεξικού. Εμείς την αγαπήσαμε από την ‘Εσμεράλντα’, που έπαιζε τον ομώνυμο ρόλο. Σε ηλικία 13 ετών, ήρθε σε πρώτη φορά σε επαφή με την υποκριτική, όταν έλαβε μέρος στο κάστινγκ μιας τηλενουβέλας.

Δεν πήρε κανένα βασικό ρόλο, έλαβε όμως υποτροφία για σπουδές στο Κέντρο Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του μιντιακού κολοσσού Televisa.

Από το 1983 μέχρι το 1997 η πορεία της ήταν μόνο ανοδική, αφού κάθε χρόνο συμμετείχε σε τηλενουβέλες, κερδίζοντας όλο και πιο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1997 όμως ήταν η χρονιά της. Πήρε τον πρώτο ρόλο σε μία παραγωγή που σκόπευε να διασκευάσει μία επιτυχημένη βενρεζουελάνικη σειρά των 70s, η οποία δεν ήταν άλλη από την Εσμεράλντα. Δύο χρόνια μετά, πρωταγωνιστεί στους Λαβύρινθους του Πάθους, που προβλήθηκε και στην ελληνική τηλεόραση με αρκετή επιτυχία.

Και ενώ το 2000 βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της και έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, αφού η Εσμεράλντα προβαλλόταν σε 120 χώρες, αποφασίζει να αποσυρθεί για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Πραγματοποίησε μόνο γκεστ εμφανίσεις σε τηλενουβέλες. Ήθελε να έχει χρόνο για το μεγάλωμα των δύο γιων της, ένας εκ των οποίων, ο Luciano, έχει σύνδρομο Down.

Το 2008 κάνει ένα μεγάλο comeback και παίρνει το ρόλο της «κακιάς» στη σειρά En nombre del amor, και έκτοτε ξεκινά μία δεύτερη καριέρα σε ρόλους ανταγωνίστριας.

Πάνω όμως που έχει επιστρέψει στην υποκριτική χωρίζει με τον σύντροφό της και πατέρα των παιδιών της, τον μεγαλοδικηγόρο Juan Collado. «Έφυγε από το σπίτι χωρίς καν να μου το πει ή να με αποχαιρετήσει», έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της. Λίγο μετά έγινε γνωστό το ειδύλλιο του με την επίσης ηθοποιό Yadhira Carrillo και με την οποία παντρεύτηκε και είναι ακόμα μαζί. Η Yadhira Carrillo έχει παίξει στο La Usurpadora έναν ρόλο που δεν θα θυμάστε -αλλά αφού επιμένετε, αυτόν της Ρακέλ.

Πλέον, οι τρεις τους έχουν καλές σχέσεις, όσο γίνεται βέβαια, αφού εδώ και τρία χρόνια ο Juan Collado είναι στη φυλακή. Εκτίει ποινή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φορολογική απάτη και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Saul, o ατρόμητος

Ο Saul Lisazo γεννήθηκε το 1956 στην Αργεντινή και είχε άλλα πέντε αδέρφια. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν σε ηλικία 12 χρονών και αυτό σημάδεψε τη ζωή του. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από πολύ μικρός μαζί με τον πατέρα του και όσο μεγάλωνε το αγαπούσε όλο και πιο πολύ.

Έκανε καριέρα μάλιστα ως ποδοσφαιριστής παίζοντας στην Sarmiento, στην KV Mechelen, στη Juventus και πριν παίξει στην Barcelona ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε να το σταματήσει για πάντα. Όταν βρισκόταν στην Ισπανία όμως για το ποδόσφαιρο ήταν που γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, την Monica Viedma, με την οποία απέκτησε αργότερα δύο παιδιά.

Το 1983 άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο και το 1988 γράφτηκε σε δραματική σχολή στην Ισπανία. Από τότε άρχισαν να παίρνουν όλα το δρόμο τους. Έγινε το πρόσωπο ενός ποτού και αυτό του έδωσε μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο Μεξικό. Μετά ήρθε ο πρώτος ρόλος σε τηλενουβέλα και από τότε δεν σταμάτησε να παίζει μέχρι και σήμερα. Εμείς τον αγαπήσαμε στο Por tu Amor που έπαιξε μαζί με την Gabriela Spanic (αυτή είναι η Παολίνα).

Romina, η αγαπημένη των παιδιών

Η Romina Yan γεννήθηκε το 1974 στο Μπουένος Άιρες και ήταν κόρη της Chris Morena. Η Chris Morena είναι η παραγωγός των πιο πετυχημένων νεανικών σειρών της Αργεντινής, όπως το Chiquititas, το Rebelde Way, το Πεταλούδες Ελεύθερες Πετούν και το Florecienta, η δικιά τους Φρόσω Ράλλη σαν να λέμε.

Η Romina Yan πρωταγωνίστησε στο Chiquititas, ως η υπεύθυνη του ορφανοτροφείου και προστάτιδα των παιδιών Μπελέν Φράγκα και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό για αυτό το ρόλο. Συνέχιζε να παίζει σε σειρές, παρουσίασε το αντίστοιχο Disney Club της Αργεντινής, παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά.

Παρόλο που και οι δύο γονείς της είναι πολύ πετυχημένοι στο χώρο της τηλεόρασης και οι περισσότερες δουλειές της ήταν σε παραγωγές τους, κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε το ταλέντο της.  Πέθανε τελείως αναπάντεχα το 2010 σε ηλικία 36 ετών από ανακοπή βυθίζοντας στο σοκ και στο πένθος ολόκληρη την Αργεντινή.

Iran, η ωραία της Ανατολής

Η Iran Eory, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Elvira Teresa Eory Sidi, γεννήθηκε το 1938 στην Τεχεράνη. Υιοθέτησε το όνομα Ιράν όταν αργότερα έκανε καριέρα για να ξεχωρίζει δείχνοντας τον τόπο καταγωγής της. Ο πατέρας της Iran ήταν Αυστριακός Εβραίος διπλωμάτης και η μητέρα της Τουρκάλα εβραϊκής καταγωγής. Μεγάλωσε στο Μαρόκο και στην Ισπανία. Στα 16 πήρε μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς στο Μονακό, όπου και κέρδισε.

Για τις επόμενες τρεις δεκαετίες η ζωή της μοιραζόταν ανάμεσα στην Ισπανία, την Αργεντινή και την Ιταλία, μέχρις ότου εγκαταστάθηκε μόνιμα με τους γονείς της το 1969 στο Μεξικό, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό της το 2002. Είχε σταθερή παρουσία στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ενώ ασχολήθηκε επιτυχημένα και με το τραγούδι.

Έρωτας της ζωής της ήταν ο Carlos Monden, ηθοποιός χιλιανής και μεξικάνικης καταγωγής, με τον οποίο ήταν μαζί για 16 χρόνια μέχρι το θάνατο της, χωρίς όμως να παντρευτούν ούτε να ζήσουν ποτέ μαζί. Ο λόγος ήταν ότι ο Carlos δεν ήταν Εβραίος ούτε ευκατάστατος και η μητέρα της Iran της απαγόρεψε να είναι μαζί.

Libertad, μία ελεύθερη ψυχή

Καταρχήν η Γιαγιά Πιεδάδ ήτανε κάποτε νέα, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Libertad, που θα πει «ελευθερία», ονομάστηκε έτσι, επειδή την εποχή που γεννήθηκε, ο αναρχικός πατέρας της ήταν στη φυλακή. Γεννημένη το 1908 στην Αργεντινή, η καριέρα της ξεκίνησε στα 7 της χρόνια, όταν κέρδισε σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού, ενώ στα 15 της πήρε τον πρώτο της επαγγελματικό θεατρικό ρόλο και μέχρι τα 18 είχε δικό της συμβόλαιο σε δισκογραφική. Στα επόμενα χρόνια συνέχισε να ασχολείται με το τραγούδι και την υποκριτική είτε εναλλάξ είτε ταυτόχρονα, ενώ ήταν πρωταγωνίστρια στις πρώτες ομιλούσες ταινίες στην Αργεντινή.

Το 1926 παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την κόρη της Mirtha, χώρισαν όμως πολύ γρήγορα. Εκείνη την εποχή δεν γινόταν να πάρεις διαζύγιο στην Αργεντινή, γι αυτό και εκδόθηκε το 1945. Το 1935 πέρασε μια μεγάλη προσωπική κρίση, η οποία την οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Επιχείρησε να πέσει από το παράθυρο ξενοδοχείου, όμως μία τέντα ανέκοψε την πτώση της. Λίγο καιρό μετά, ο πρώην σύζυγός της απήγαγε την κόρη τους και την πήγε στην Ουρουγουάη. Με τη βοήθεια όμως φίλων της, όπως και του Alfredo Malerba, που επρόκειτο να γίνει ο δεύτερος σύζυγός της με τον οποίο μείναν μαζί για 50 χρόνια ως το θάνατό του, κατάφεραν να κερδίσουν την κηδεμονία της Mirtha.

Ο θρύλος λέει ότι η Libertad Lamarque αναγκάστηκε να φύγει από την Αργεντινή  και να μετεγκατασταθεί στο Μεξικό εξ αιτίας της κόντρας της με την Eva Perón (τη γνωστή Eva Perón), με την οποία είχαν παίξει μαζί και στο σινεμά, αν και οι βιογράφοι της Perón το αρνούνται. Η άλλη θεωρία είναι ότι πήγε στο Μεξικό, οπού ήδη είχε πολύ κοινό, επειδή εκείνη την εποχή ο κινηματογράφος ήταν πολύ ανώτερος. Και η ίδια η Libertad αρνιόταν τον θρύλο, ειδικά μία φήμη που είχε βγει ότι χαστούκισε την Eva Perón στα γυρίσματα της ταινίας La cabalgata del circo.

Παρόλα αυτά την έθαψε την Perón στην αυτοβιογραφία της λέγοντας, πως δεν ήταν καθόλου επαγγελματίας, δεν έπαιρνε τη δουλειά της σοβαρά, αργούσε στα γυρίσματα και τα διέκοπτε χωρίς λόγο, αλλά δεν της έλεγαν τίποτα, επειδή ήταν η φίλη του Juan Perón. Όταν πια το 1945 ο Perón ανέβηκε στην προεδρία, οι φήμες έλεγαν ότι η Eva είχε απαγορέψει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν τη μουσική της Libertad και στα στούντιο να την προσλάβουν.

Ακόμη και οι φήμες να αλήθευαν, η καριέρα της Libertad Lamarque ήταν κάθε άλλο παρά τελειωμένη. Το Hollywood της προσέφερε επταετές συμβόλαιο, το οποίο αρνήθηκε, επειδή δεν ήξερε Αγγλικά και φοβόταν ότι θα την εκμεταλλευτούν. Δέχτηκε όμως την πρόταση που της έκαναν από το Μεξικό να τη σκηνοθετήσει ο Luis Buñuel στην ταινία Gran Casino, η οποία βέβαια δεν πήγε καθόλου καλά στα εισιτήρια. Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής της καριέρας, η οποία συνέπεσε με την ακμή του αργεντίνικου και του μεξικάνικου σινεμά, έπαιξε σε 65 ταινίες και έγινε γνωστή ως La Novia de América (το οποίο σημαίνει  το γνωστό μας America’s Sweetheart, με τη διαφορά ότι εννοείται όλη η αμερικάνικη ήπειρος).

Γύρισε στην Αργεντινή μετά το θάνατο της Evita και η καριέρα της στην τηλεόραση ξεκίνησε στα 60s, όπου συμμετείχε σε μία δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, ενώ ο πρώτος της ρόλος σε τηλενουβέλα ήρθε στα 70s, κάπου εκεί που τελείωσε δηλαδή η καριέρα της στον κινηματογράφο. Και εδώ θέλουμε  την προσοχή σας. Η πρώτη της τηλενουβέλα ήταν η πρωτότυπη Esmeralda, η οποία ήταν βενεζουελάνικης παραγωγής.

Η Esmeralda που ξέρουμε εμείς ήταν το μεξικάνικο remake, που έγινε 25 χρόνια μετά. Η ηθοποιός που έπαιξε την ορίτζιναλ Εσμεράλντα ήταν η Lupita Ferrer, την οποία πολύ αργότερα είδαμε ως κακιά πεθερά της Rosalinda.

Ο ρόλος που έπαιξε η Libertad ήταν εκείνος της αδελφής Πιεδάδ (πάλι Πιεδάδ, το οποίο πρέπει να ναι το ισπανικό αντίστοιχο του αγγλικού Ruth ή του δικού μας Ευθαλία), η οποία βοήθησε την Εσμεράλδα και την Ντομίνγκα, όταν έφυγαν από το ράντσο των Πενιαρεάλ και εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Στο remake της Esmeralda, την αδελφή Πιεδάδ έπαιξε η Iran Eory, την οποία είδαμε παραπάνω στη λίστα μας με τις ζωές σαν τηλενουβέλα. Αχ, πως συνδέονται όλα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο σπίτι της στο Μαϊάμι, αν και επισκεπτόταν συχνά το Μεξικό για επαγγελματικούς λόγους και το Μπουένος Άιρες για να δει τα εγγόνια και τα δισέγγονα της. Πέθανε σε ηλικία 92 χρονών, δύο χρόνια αφού είχε παίξει την γιαγιά Πιεδάδ όπως και έναν ακόμη ρόλο σε τηλενουβέλα, ρόλους για τους οποίους ήταν πολύ χαρούμενη και περήφανη.

Meche, η μοιραία

H Meche Barba, γνωστή μας από τον ρόλο της ως Λούπε, η πιο πιστή σύμμαχος της Μαρίας της Γειτονιάς στο σπίτι των Ντελαβέγκα, γεννήθηκε το 1922. Εξ αιτίας της ασθένειας του πατέρα της, ο οποίος ήταν ηθοποιός σε τσίρκο, ξεκίνησε να δουλεύει από 6 χρονών στο θέατρο. ‘Εμαθε χορό και στα 22 της πήρε και τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο. Θεωρείται μία από τις πέντε πιο σημαντικές πρωταγωνίστριες ταινιών rumberas, η μοναδική μάλιστα Μεξικάνα, αφού οι υπόλοιπες τέσσερις ήταν  Κουβανές.

Τα φιλμ αυτά  άνθισαν στα 40s και στα 50s στο Μεξικό και η υπόθεσή τους βασιζόταν στις ζωές γυναικών, των rumberas,  οι οποίες εργάζονταν στη νύχτα ως εξωτικές χορεύτριες. Οι ταινίες για τις rumberas είναι ένα μοναδικό είδος που εισήγαγε στο σινεμά το Μεξικό και πια θεωρούνται cult classics, που μάλιστα αντιπροσωπεύουν πιο πολύ από όλα τα άλλα είδη την μεξικανική κοινωνία της εποχής.

To 1947 έπαιξε και εκείνη στην ταινία του Buñuel Gran Casino στην οποία πρωταγωνιστούσε η Libertad Lamarque, που αναφέραμε παραπάνω. Σε αυτό το απόσπασμα μπορούμε να δούμε και τις δύο. Στο 1:10 την Meche Barba να χορεύει και στο 2:35 την Libertad Lamarque να τραγουδά.

Με τον διάσημο Μεξικανό τραγουδιστή και ηθοποιό Fernando Fernández καθιερώθηκαν ως κινηματογραφικό ζευγάρι παίζοντας συνολικά σε δέκα ταινίες μαζί. Στα γυρίσματα αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένα φλογερό ειδύλλιο, μόνο που ο Fernando Fernández ήταν παντρεμένος με την επίσης διάσημη τραγουδίστρια Lupita Palomera, την οποία δεν χώρισε ποτέ για να είναι με την Barba. Η Meche Barba έφερε στον κόσμο εκτός γάμου τον γιο τους και μοναδικό της παιδί και του έδωσε το όνομα του πατέρα του, Fernando Fernández Barba.

Kate, η βασίλισσα του Νότου

Η Kate del Castillo είναι μία από τις διασημότερες Μεξικάνες ηθοποιούς και κόρη του επίσης πασίγνωστου στο Μεξικό ηθοποιού τηλενουβέλων, Eric del Castillo. Εμείς τη θυμόμαστε ως Βερόνικα, από τη σειρά La Mentira, που έκανε τρελή επιτυχία και εδώ. Μετά από μια 10ετή επιτυχημένη πορεία στις τηλενουβέλες, η Kate πήγε να δοκιμάσει την τύχη της στο Hollywood.

Ο Joaquín Guzmán από την άλλη, γνωστός ως El Chapo (μπορεί να τον ξέρετε από την ομώνυμη σειρά του Netflix), είναι ένας μεγαλοβαρώνος ναρκωτικών, επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα και για πολλά χρόνια ο νούμερο ένα καταζητούμενος των μεξικάνικων αρχών.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2012, η Kate del Castillo πόσταρε στο Twitter ένα δικό της πολιτικό κείμενο -αρκετά λαϊκίστικο για να τα λέμε και όπως έχουν τα πράγματα- με το οποίο κατηγορούσε την διεφθαρμένη μεξικάνικη κυβέρνηση και στο τέλος καλούσε τον Εl Chapo να γίνει ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών και να βοηθήσει με τα λεφτά του το λαό του Μεξικό. Κατέληγε με το εξής «Σήμερα πιστεύω πιο πολύ στον Chapo Guzmán, από ό,τι στην κυβέρνηση, η οποία κρύβει την αλήθεια, και κρύβει τη θεραπεία για τον καρκίνο και το AIDS, για το δικό της συμφέρον και πλούτο».

O μύθος του Ρομπέν των Δασών, του φτωχόπαιδου που έγινε πλούσιος από τη μαφία και βοηθά τους συμπολίτες του, είναι ένας μύθος πολύ διαδεδομένος στο Μεξικό, όπως και σε όλες τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στην Κολομβία με τον Εσκομπάρ, όπως οι φίλοι του ‘Νarcos’ θα ξέρουν.

Ο El Chapo ήταν μεγάλος φαν της Del Castillo κυρίως λόγω της τηλενουβέλας ‘La Reina del Sur’ (Η Βασίλισσα του Νότου). Σε αυτή η ηθοποιός έπαιζε μία Μεξικάνα που κατάφερε να κυριαρχήσει στον κόσμο των ναρκωτικών στην Ισπανία και μάλιστα, όταν τον έπιασαν οι αρχές, βρήκαν στο κρυσφύγετό του dvd με τα επεισόδια.

Δύο χρόνια μετά από εκείνο το tweet, ο Εl Chapo, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή, προσέγγισε μέσω των δικηγόρων του την Kate προτείνοντάς της να γυρίσει μία ταινία για τη ζωή του. Στο διάστημα μέχρι τον Ιούλιο του 2015, όπου δραπέτευσε, η ηθοποιός και ο μεγαλοβαρώνος επικοινωνούσαν μόνο μέσω δικηγόρων και μέσω γραμμάτων, ενώ της παραχώρησε όλα τα νόμιμα δικαιώματα την ταινία.

Αφού δραπέτευσε, η Kate έλαβε ένα κινητό τηλέφωνο με το οποίο άρχισε να επικοινωνεί τακτικά με τον δραπέτη Εl Chapo, ο οποίος εν τέλει της ζήτησε να βρεθούν. Κάπου τότε ο Sean Penn (ναι, ο γνωστός σε όλους μας ηθοποιός), επικοινώνησε επίσης με την Κate και της είπε ότι ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο κινηματογραφικό πρότζεκτ. Γνωρίστηκαν, η Kate του εκμυστηρεύτηκε ότι επρόκειτο να συναντήσει τον μεγαλοβαρώνο από κοντά και ο Sean Penn της ζήτησε να έρθει και αυτός στο ταξίδι, για το οποίο υποτίθεται γνωρίζανε μόνο οι δυο τους.

Με την καθοδήγηση των ανθρώπων του Εl Chapo, η Kate del Castillo, ο Sean Penn και δύο κινηματογραφιστές ταξίδεψαν από το Λος Άντζελες στο Μεξικό και τον συνάντησαν. Τότε ο Σον Πεν ζήτησε να πάρει συνέντευξη από τον Guzmán για το περιοδικό Rolling Stone και έπιασε και τον ίδιο και την Κέιτ εξ απήνης. Παρόλα αυτά ο El Chapo συμφώνησε να δώσει τη συνέντευξη, αφού εμπιστευόταν τυφλά την ηθοποιό.

Sean Penn, El Chapo, Kate del Castillo
Sean Penn, El Chapo, Kate del Castillo

Γυρνώντας στο Λος Άντζελες ο Sean Penn και η Kate ήταν πολύ φορτισμένοι συναισθηματικά και, όπως λέει η ίδια, ήταν αναμενόμενο να προκύψει κάτι ερωτικό. Δύο μήνες μετά όμως, όταν θα δημοσιευτεί το άρθρο που έγραψε ο Sean Penn για τη συνάντησή τους με τον El Chapo, όλα θα αλλάξουν. Όπως μαρτυρά η Κέιτ, ο ηθοποιός διαστρέβλωσε την αλήθεια στο κείμενό του και δεν της έδειξε την τελική μορφή για να την εγκρίνει.

Σε σατανική σύμπτωση -αν ήταν σύμπτωση- μία μέρα πριν τη δημοσίευση του άρθρου, οι μεξικάνικες αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να πιάσουν τον El Chapo και τότε άρχισε να ακούγεται ότι οι δύο ηθοποιοί έπαιξαν ρόλο στον εντοπισμό του.

Η Kate del Castillo άρχισε να φοβάται για τη ζωή της, αφού η μαφία δεν συγχωρεί. Το μεγάλο της πρόβλημα όμως, δεν ήταν το καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά η μεξικάνικη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ντροπιασμένη που δύο ηθοποιοί κατάφεραν να βρουν τον Νο1 καταζητούμενο πριν από αυτούς, άρχισαν να ερευνούν την Κate del Castillo για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε περίπτωση που δέχτηκε λεφτά από τον Chapo.

Ο Sean Penn από την άλλη, είχε ένα χαρτί από το Rolling Stone, που έλεγε πως βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή και αυτό τον απάλλασσε από τις κατηγορίες. Το θέμα είναι γιατί δεν είχε περιλάβει σε αυτό το χαρτί και τη Μεξικάνα φίλη του.

Το Netflix κατέγραψε την ιστορία από την πλευρά της Kate del Castillo στο ντοκιμαντέρ The day I met El Chapo, ενώ στην ίδια πλατφόρμα κυκλοφόρησε και η σειρά ‘El Chapo’ που έχει βασιστεί στη ζωή του.

Ο Guzmán κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και στις 17 Ιουλίου 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια. Εκτίει την ποινή του στην ADX Florence, την πιο υψίστης ασφαλείας φυλακή των ΗΠΑ. Όσο για την Kate del Castillo, η έρευνα των μεξικάνικων αρχών υπέδειξε ότι η μόνη ανάμειξή της με τον El Chapo ήταν η ενδεχόμενη πραγματοποίησης μιας ταινίας, έτσι δεν τις απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Αngelica, η λαίδη του Μεξικό

Γνωρίσαμε την Angélica Rivera ως παθιάρα Angela στην ομώνυμη σειρά, που μας έχει δώσει ένα από τα καλύτερα τραγούδια σε τίτλους αρχής έβερ, αλλά και ως Μάρσια Μοντενέγκρο ντε Λούγο-Ναβάρρο ανταγωνίστρια της Μαριάννας της Νύχτας.

Η Angélica Rivera μπήκε νεαρά-νεαρά στον χώρο της σόουμπιζ κερδίζοντας τον διαγωνισμό ομορφιάς El Heraldo de México. Μετά τον διαγωνισμό άρχισαν να έρχονται προτάσεις για διαφημιστικά, βιντεοκλίπ και εν τέλει ρόλοι σε τηλενουβέλες. Το big break της ήρθε το 1991 που πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεανική σαπουνόπερα Alcanzar una estrella II. Η σειρά επρόκειτο για τη ζωή του φίκτιοναλ συγκροτήματος Muñecos de Papel και ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές ήταν και ο γνωστός σε όλους, Ricky Martin.

Με την μπλε φόρμα ο Ricky Martin και δίπλα του με το πράσινο η Angélica.

Με την μπλε φόρμα ο Ricky Martin και δίπλα του με το πράσινο η Angélica.Το 1994 παντρεύτηκε τον παραγωγό και σκηνοθέτη, José Alberto Castro, αδερφό της επίσης ηθοποιού Verónica Castro, με τον οποίο απέκτησαν 3 κόρες και πήραν διαζύγιο το 2008.

Δύο χρόνια αργότερα η Angélica παντρεύτηκε τον Enrique Peña Nieto, ο οποίος έχει επίσης τρία παιδιά από προηγούμενο γάμο και που τη στιγμή του γάμου τους ήταν κυβερνήτης μιας από τις πολιτείες του Μεξικό. Λίγες μέρες μετά τον γάμο τους η Angélica ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την υποκριτική, για να αφιερωθεί στην οικογένειά της, και ξεκίνησε να έχει ενεργό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του συζύγου της για την προεδρία της χώρας, κάνοντας και μία σειρά από βίντεο με τίτλο «Ό,τι βλέπουν τα μάτια μου, ό,τι αισθάνεται η καρδιά μου».

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Enrique Peña Nieto κέρδισε τις εκλογές και η Angélica έγινε η Πρώτη Κυρία του Μεξικό, τίτλο τον οποίο διατήρησε μέχρι το 2018, που έληξε η πολιτική θητεία του συζύγου της.

Το 2014 ξέσπασε σκάνδαλο στο Μεξικό όταν έγινε γνωστό ότι η Angélica είχε στην κατοχή της μία έπαυλη 7 εκατομμυρίων. Τότε η ίδια απευθύνθηκε με ένα βίντεο στο μεξικάνικο λαό, που εξηγούσε ότι το πήρε με τα χρήματα που έβγαλε από τις τηλενουβέλες. Ο λαός δεν την πίστεψε και άρχισε να την κοροϊδέυει, ενώ το ίντερνετ γέμισε με meme όπως αυτό.

Μτφρ.: Το Όσκαρ πάει στην Angelica Rivera για την εξήγησή της για το πού βρήκε τα χρήματα για τη βίλα)

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι το σπίτι ήταν χρεωμένο σε κατασκευαστική που αναλάμβανε κρατικά έργα. Κάτι που δεν αναφέραμε προηγουμένως για να μην σας γεμίσουμε με πληροφορίες είναι ότι αυτή η ιστορία υπήρξε και η αιτία ενός μεγάλου beef μεταξύ της Angélica και της Kate del Castillo, για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως.

H Kate είπε σε συνέντευξή της ότι τα χρήματα που παίρνουν στις τηλενουβέλες σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για μια έπαυλη 7 εκατομμυρίων και ότι δεν καταλαβαίνει πώς η Angélica την αγόρασε. Αυτή η δήλωσε συζητήθηκε πάρα πολύ και από τον κόσμο και από τα μέσα και δεν αποκλείεται να είναι και ένας από τους λόγους, που η μεξικάνικη κυβέρνηση στράφηκε τόσο εναντίον της στην υπόθεση του El Chapo.

Facundo, ο ακάθεκτος

Ο Facundo Arana γεννήθηκε το 1972 στην Αργεντινή. Σε ηλικία 16 ετών διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin, το οποίο είναι ένας τύπος καρκίνου. Έκανε θεραπείες για ένα χρόνο και για τα επόμενα πέντε χρόνια υποβαλλόταν συνεχώς σε εξετάσεις, μέχρι που το ξεπέρασε εντελώς.

Ξεκίνησε να παίζει μικρούς ρόλους σε τηλενουβέλες σε ηλικία 20 χρονών, ενώ για να τα βγάλει πέρα οικονομικά μέχρι το big break, έπαιζε σαξόφωνο στο δρόμους του Μπουένος Άιρες. Το 1995 πήρε τον πρώτο του σημαντικό πρωταγωνιστικό ρόλο στο Chiquititas, από το οποίο τον γνωρίσαμε και εμείς. Αμέσως μετά ήρθε το Μιλάγκρος η Ατίθαση, από το οποίο τον λατρέψαμε και εμείς, και στη συνέχεια ο δρόμος της επιτυχίας ήταν στρωμένος με ρόδα.

Κάπου εκεί γνώρισε και την ηθοποιό Maria Susini (δεν την ξέρουμε από κάπου), με την οποία είναι 20 χρόνια μαζί και έχουν τρία παιδιά. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 17/10/2017 και αναθεωρήθηκε στις 15/5/2018 και στις 4/11/2022.